Lagbanner
Veckans viktigaste: Citys mästerliga vändning – Milan italienska mästare

Veckans viktigaste: Citys mästerliga vändning – Milan italienska mästare

Salernitanas tifo, Mbappés ”svek”, Prince laguttagning, Real i Paris, Warnock på Twitter.



Det går inte att komma ifrån att vi måste lyfta Manchester City och Pep Guardiola här. Det går att tycka mycket om statsdopade lag, men de vinner och de gör det ofta i stil. Men det satt långt inne i den 38:e omgången. Liverpool hade enorma svårigheter med att slå Wolverhampton och Aston Villa hade länge 2-0 borta mot Manchester City. Men sedan började vändningen när Ilkay Gundogan kom in på planen:

Kan ju inte bli annat än målet som gav ligatiteln för Manchester City.


Neil Warnock finns numera på Twitter och det är precis lika underhållande som man kunde tänka sig. Jarrod Bowen blir efter en fin säsong i West Ham uppkallad i Three Lions.

Sunderland är ÄNTLIGEN tillbaka. Det ska bli så kul att få se dem i The Championsip nästa säsong.

Sådär såg tabellen ut innan Antonio Conte fick igång sitt Tottenham ordentligt.


Lördag: Liverpool - Real Madrid
Ska Liverpool få revanch för den snöpliga Kariusförlusten senast det begav sig? Gissningsvis sköljer Liverpool över Real Madrid inledningsvis. Frågan är bara om Real Madrid kommer igen, som de gjort hela slutspelet?


Tio år med Jamie Vardy


- Son Heung-Min vinner sin första golden boot. 23 mål utan ett enda från straffpunkten. 
- Han delar guldskon med Mo Salah som står för lika många mål och 13 assist. Salah vann även assistligan med 13 assist.

- Henrik Örtenvik



Zlatan Ibrahimovic var såklart på allas läppar, inte bara här i Sverige utan även i Italien, efter Milans scudettovinst.
Skulle han fortsätta eller inte. 
Efter guldfirandet sa han att han ville fortsätta. Efter en operation för korsbandsskada i vänstra knäet var det kanske svaret på frågan han fick:
Borta i åtta månader.
Här har han alltså smygit runt på planen och Milanello med en korsbandsskada i sex månader. Han visste då att det kunde bli det sista ifall han opererades så varför chansa.

Men han verkar inte vilja ge upp ändå utan samtal med Maldini kommer att hållas senare om hur han vill göra.
Jag vet, det känns förmätet att lämna Serie A när det är sista omgången och allt men visst måste vi ha med ett av Mario Balotellis fyra mål i helgen för sitt Adana Demirspor i den turkiska superligan där de blåste sönder Göztepe med 7-0 i sista omgången.
Såklart måste vi ha med Zlatan Ibrahimovic omklädningsrum-snack efter matchen.




Dagen efter...
Stefano Pioli förevigar scudetton som ingen, absolut ingen kan ta ifrån honom.



Tog inte många timmar i Tensta innan det här satt uppe. Kommer bli ikonisk.
 



Planstormning efter slutsignalen i "Reggio Milan" när gulde var säkrat visade det hierarkiska sidorna hos Milans Curva Sud. Oklart skäl såhär i segerdansen men nog finns det några osköna typer i alla curvor...


Borta bra men hemma bäst
50.000 Romafans hade samlats på Olimpico för att se Giallorosso möta Feyenorrd i Conferencefinalen.
Bra med folk måste man ändå säga - med tanke på att matchen spelades på andra sidan adriatiska havet - i Tirana!
Vi går inte många dagar bort utan kollar till när Salernitana klarade sig kvar i Serie A.
Efter ett övermäktigt tifo som plockade upp Salernitanas historia så syntes det att spelarna var tagna av stundens allvar. 



Fokuset var skiftat de hade allt att förlora nu. De satt på fördelen.
Och allt bara brakade ihop. 3-0 till gästerna i halvlek och när sen Pereyra gjorde 4-0 en kvart in i andra bröt ett annat helvete ut:
Det började brinna vid Salernitanas curva:


Troligen orsakade av fyrverkeri eller bengaler som besvikan fans kastat efter att Pereyra firat vid klacken.
Att inte läktaren eller stadion utrymdes ett fasen en gåta.
Brandkåren agerade dock snabbt och sakerna var släckta fem minuter senare.

Matchen var över och spelarna rullade bara bollen runt i väntan på slutvisslan i Venedig där ett vilt jagande Cagliari behövde ett enda mål mot nedflyttnningsklara Venezia för att klara sig kvar.
Det misslyckades och Salernitana klarade sig kvar.
Ja, Cagliari fick alltså lämna Serie A efter sex raka säsonger i serien. Efter rätt pinsamma 0-0 mot jumbolaget Venezia så var det hjärtskärande scener när spelarna gick till sin curva och tog emot all skit de kunde.




Pisa-Monza 29 maj  20.30
Avgörande match om vilka som tar tredje och sista platsen till Serie A.
Monza vann hemma med 2-1 men måste minst kryssa för att ta platsen då Pisa vid vinst med ett mål tar platsen då de har bättre placering i ligan.


Stefano Pioli - den oväntade mästaren. Artikel om Milans tränare signerad Martin Eliasson.


AC Milan är italienska mästare säsongen 2021/22. Punto.

Målen på vägen till scudetton:



Firandet vid Casa Milan




- Johan Stistrup



Real Madrid och Paris – där har ni veckans stora snackis i Spansk fotboll. Till att börja med handlade det mesta om Mbappes ”svek” när han förlängde med PSG och alltså inte gjorde den ”självklara” flytten ner till den spanska hvudustaden i sommar som många noga hade förväntat sig. Det har ju varit en pågående saga ett tag nu och redan förra sommaren trodde man nog det var nära när det sägs att Real Madrid och Mbappe var överens och man erbjöd 180 mEUR till PSG – men affären rann ut i sanden. När nu Mbappe var på väg mot ett utgående kontrakt så räknade nog de flesta att nästa utmaning skulle va i en vit tröja och i en annan liga. Det sades till och med att Mbappe lämnat ett muntligt ja till Florentino Perez. Men så blir inte fallet alltså – ett tufft slag för Florentio Perez, ett hårt slag för Real Madrid och ett tufft slag för La Liga.

Nästa snackis runt Real Madrid och Paris handlar såklart om Champions League-finalen som spelas imorgon lördag mot Liverpool i just Paris. Real Madrid åkte dit under torsdagen och kommer till Paris med full trupp men som en liten underdog trots sitt fina facit i Champions League-turneringen och inte minst när man nått hela vägen fram till final. Såklart spelar det in att vägen till finalen för Real Madrid varit allt annat än rak och given, men samtidigt så kan man se det som en styrka, att Los Merengues hittat sätt att vinna och ta sig vidare på hela vägen, från det ena utsatta läget efter det andra. Jag tror att Ancelotti, Benzema och resten av mesta mästarna i Real Madrid är helt inställda på att ta den här säsongen hela vägen i mål med att lyfta CL-bucklan imorgon för fjortonde gången mot Paris-himlen – även som en liten signal mot PSG och Mbappe kanske.

I Valencia är det sällan lugnt och de senaste årens ”Hela havet stormar” eller konstnärliga projekt med Peter Lim som ägare har de senaste veckorna nått nya nivåer – och det verkar aldrig som om Timbuktus ord ”The bottom is nådd” blir helt sant nere på Mestalla. Valencias största sporttidning, Superdeporte, avslöjade förra veckan flera inspelning med Presidenten Anil Murthy som var väldigt komprometterande – mot såväl spelare i truppen (kastade Soler och Gaya bland annat under bussen), mot tränare (både nuvarande och tidigare), mot staden Valencia (som han påstod att han trollade) men även mot Anil Murthys egen chef, huvudägaren Peter Lim som kallades såväl amatör som senil.
Anil Murthy har länge krigat om titeln ”Sämsta president någonsin i La Liga” men frågan är om förra veckans avslöjande ger honom titeln rakt av. Det otroliga i sig – är att Anil Murthy ännu inte avgått eller fått sparken.

Den här bildande är talande om Valencia CF just nu – inne på Mestalla spelades säsongens sista, helt meningslösa match med halvtomma läktare – men utanför hade tiotusentals samlats för att protestera mot presidenten och ägarna.

Ligan är över men ändå så lyckas spanska domarkåren och domarkommittén göra bort sig. Inte nog med att man stängde av Gaya tre matcher för en felaktig utvisning – nu står man dessutom på sig att Gaya ska stängas av fyra matcher inledningen av nästa säsong för att ha ifrågasatt domarna och VAR-användandet i en post-match intervju. Det var inga påhopp mot enskild domare, inga hårda ord utan ordagrant lät det “It’s what we’ve been dealing with all season, [VAR] should have advised him about a clear penalty, as keeps happening to us this year. The referee saw it and well, he didn’t want to call it.”

Och det anser man alltså va värt fyra matchers avstängning. Ömma tårs förening har fått nya medlemmar.

Spaniens landslagsboss Luis Enrique tog i veckan ut sin trupp inför de kommande fyra Nations League kvalspel mot Portugal, Tjeckien, Schweiz och Tjeckien igen.
Det saknades en hel del givna spelare på grund av skador – Oyarazabal, Pedri, Yeremy Pino, Moreno bland andra – spelare som är tillbaka i La Roja är däremot Busquets som var petad förra omgången, men även unga superlöftet Ansu Fati som dragits med stora skadebekymmer hela säsongen och även Liverpools Thiago är med i den här truppen, trots vissa skadebekymmer. Det har däremot kritiserats rejält att Enrique ”missat” spelare från Real Madrid i truppen och från Copa del Rey-mästarna Betis.
Real Madrid-legendaren Iker Casillas säger det kanske bäst inför Champions League-finalen.

Tre spännande snackisar – på väldigt olika nivåer:

1. Ikonen Quique Sanchez Flores fortsätter i Getafe även nästa säsong efter att ha kommit in och fått ordning på Madrid-klubben efter en stökig start. Skoj med QSF i La Liga och intressant se om han kan ta tillbaka Getafe till den övre halvan igen.
2. Xabi Alonso fortsätter inte som tränare för Real Sociedad B – och det är inte för att han inte varit framgångsrik, utan mer troligt för att han känner sig mogen och redo för större uppdrag. Blir spännande att se om det blir i Spanien eller utomlands, det har ryktats om bland andre Club Brugge i Belgien.
3. Neymar sägs va på väg bort från PSG denna sommarn – och såklart blir han även då ett hett villebråd för La Liga-klubbar. Men frågan är – finns det något annat än en comeback på Nou Camp och skulle FC Barcelona ens klara av att lösa honom? Det här kan bli en sommarens stora transfer följetångar där PL-klubbar säkerligen även kommer stå i kö.

Ett av de mer oväntade nyheterna den här veckan är att Marcelino Garcia Topal lämnar Athletic Bilbao efter den här säsongen. Spekulationerna om anledningen har varit många – de Marcelino själv sagt är att han inte kände att klubben gett honom tillräckligt förtroende om att man vill skapa något och göra en satsning på kort eller lång sikt. Samtidigt som det är presidentval i Athetlic denna sommaren och ingen av kandidaterna har uttryckligen sagt att Marcelino är deras tränare om de blir valda – vilket väl styrker Marcelinos egna uttalande. Å andra sidan så går det även heta rykten om att Marcelino mycket väl kan bli nästa spanska förbundskapten – OM Luis Enrique tackar för sig efter VM i sommar. Marcelinos facit i Athletic Club blev 28 segrar på 75 matcher, en Supercopa-titel, två tunga finalförluster i Copa del Rey, men lyckades besegra Real Madrid två gånger, FC Barcelona två gånger och Atletico Madrid två gånger.

Sevilla tappar en av sina tyngsta pjäser i backlinjen – brassen Diego Carlos – lite mer oväntat är kanske att han går till Aston Villa i Premier League, vilket är lite svårsmält. Han lämnar alltså en regelbunden Champions League-klubb som nästan har cementerat sig topp fyra i ligan och krigar ute i Europa – för Aston Villa. Ett tufft slag för Sevilla men även ett slag för La Liga.

Lewandowski till Barcelona har varit en het snackis och rubrik länge, men nu verkar det alltmer som om sommaren 2022 är då det händer. Enligt säkra källor har Lewa meddelat Bayern om sin önskan och sitt beslut och FC Barcelona från sitt håll jobbar på hur man ska lösa övergången. Det sägs nu mest hänga på hur en övergång skulle kunna se ut och när Bayern kan presentera en ersättare – innan affären blir helt klar. Spännande oavsett med en världsspelare som Lewandoski i La Liga, men samtidigt är den polske målsprutan långt ifrån på toppen av karriären eller har sina bästa år framför sig, vilket är lite oroväckande med tanke på La Ligas status. Oavsett vad är det just vad detta Barca behöver just nu – den där pålitliga målskytten längst fram.

Å andra sidan så verkar såpan om Dembele ta en ny turn – återigen – och trots en väldigt bra vår för Dembele i den randiga tröjan efter några tuffa år, så verkar det nu som om han är på väg att lämna Barcelona och Spanien, trots allt i sommar. Spännande veckor som väntar på Nou Camp oavsett.
Avslutningen av La Liga förra helgen fick inte de stora rubrikerna då de allra äldlaste medaljerna och tabellplaceringarna var i stort sett helt klara. Men i botten var det desto mer dramatiskt – inför avslutning såg det ut att stå mellan Cadiz och Mallorca om vem som skulle undvika Segundan och Granada kändes ”mest säkra”. Men allt sket sig för Granada denna avslutande omgången – hemma mot ett Espanyol  som inte hade något att spela för, var det som förgjort. Pålitlige målskytten och veteranen Jorge Molina missade en straff och målchanserna bommades på löpande band. Till sist fick man nöja sig med 1 poäng vilket hade räckt om inte både (!) Mallorca borta mot Osasuna och Cadiz borta mot Alaves tagit tre poäng. Med drama i Cadiz-match där Alaves mest troligt skulle haft en straff på övertid – men som uteblev. Vips så var Granada i Segundan, bara ett år efter att man spelat ute i Europa och tog såväl La Liga och Europa med storm – ett stort misslyckande. Samtidigt som man ska ge en eloga åt veteranen Aguirre som kom in i ett hopplöst läge med Mallorca men gjorde det han var tillsatt för – räddade nytt kontrakt i La Liga.
Och såklart - veckans match att inte missa: Champions League finalen lördag 28:e maj klockan 21.00 mellan Real Madrid och Liverpool, La Liga vs Premier League, Ancelotti vs Klopp, Benzema vs Salah - och så vidare.

- Niklas Hermansson



Trots en på många sätt och vis förskräcklig säsong lyckades Hertha BSC till slut säkra kontraktet för fortsatt spel i Bundesliga.

Detta tack vare en stabil seger i nedflyttningskvalets returmöte borta i Hamburg och vi kan därmed konstatera att Felix Magath lyckades fullfölja det uppdrag han blev anställd för att utföra. Hatten av för ”Europas sista diktator” – som han så fint kallas för.




Så här såg det ut när Marvin Plattenhardt satte dit det avgörande målet som räddade Hertha undan en ödesdiger nedflyttning.

För fjärde året i följd misslyckades HSV ta steget upp till Bundesliga och det är skrattretande hur den forna storklubben ständigt lyckas sätta krokben för sig själva.

Nu väntar alltså en femte säsong i andraligan och frågan är om vi någonsin kommer få se HSV tillbaka i den tyska fotbollens finrum igen?


Förra helgen hade det blivit dags för finalen i den tyska cupen att gå av stapeln och Freiburg hade ett minst sagt imponerande stöd i ryggen på Olympiastadion i Berlin.

Dessvärre hjälpte det inte då Leipzig kunde dra det längsta strået under straffsparksläggningen och fick därmed lägga vantarna på sin första stora titel.
”Det var Prince som tog ut laget och gudskelov lyssnade jag på honom”
Felix Magath har gjort sig känd för att styra med järnhand i de klubbar han basat över, men inför returmötet i nedflyttningskvalet var det Kevin-Prince Boateng som tog ut det lag som alltså lyckades säkra kontraktet för Hertha.


Tränarkarusellen fortsätter snurra på i Bundesliga då nu även Dortmund valt att agera genom att mycket överraskande sparka Marco Rose för att ersätta honom med den tidigare intirimtränaren Edin Terzic.

Samtidigt står det klart att Niko Kovac tar över Wolfsburg medan Hoffenheim utsett André Breitenreiter till deras nya tränare.


Så här spenderade Emil Forsberg natten efter att ha vunnit cupen med sitt Leipzig.




Supportrarna till Dynamo Dresden försökte få spelarna att tända till inför det avgörande kvalet hemma mot Kaiserslautern med hjälp av det här tifot.

Tifot till trots var det Kaiserslautern som gick vinnande ur mötet och är därmed tillbaka i den tyska andraligan efter fyra plågsamma och frustrerande säsonger i tredjeligan. Glückwunsch!

På tal om frustrerande… För tredje gången inom loppet av mindre än ett decennium degraderas Dynamo Dresden till tredjeligan. Detta efter att inte ha vunnit en enda match sedan årsskiftet och klubben kommer återigen behöva börja om på ruta ett igen.

Redan innan slutsignalen ljudit var det stökigt inne på arenan och inte blev det bättre efter matchen när fansen ville ställa spelarna och klubbledningen till svars för ännu ett enormt misslyckande.

Champions League-finalen, lördag 21:00, TV4
Säsongerna är till ända i Tyskland och därför får vi vända blickarna mot grannlandet Frankrike och närmare bestämt Paris där årets Champions League-final går av stapeln mellan Liverpool och Real Madrid.

Liverpool tränas som bekant av Jürgen Klopp och Real Madrid av den tidigare Bayern München-bossen Carlo Ancelotti. Därtill hittar vi i trupperna flera före detta Bundesliga-spelare i form av Toni Kroos, Thiago och David Alaba för att nämna några.


Joakim Sparr var på plats och såg Herthas båda kvalmöten


Christopher Nkunku är den första spelaren sedan Miroslav Klose att komma upp i 20 mål och tio framspelningar under en och samma säsong.
– Med sina 36 år är Domenico Tedesco den yngste tränaren att vinna cupen sedan 70-talet.
Hoffenheim blev den klubb som tog hem kortligan då man förra säsongen tilldelades inte mindre än 75 kort.

- Filip Wollin



Kylian Mbappé väntade respektfullt med besked till sista omgången. Detta för att inte förstöra avslutningen på säsongen. Han höll en presskonferens där han kändes lika vältalig och snabbkäftad som vilken toppolitiker som helst. Beslutet var att han skriver på för ytterligare tre år med PSG, klubben från hans hemstad Paris. Logiskt.

Inget av ovanstående håller press och klubbledning med om på andra sidan Pyrenéerna i Madrid. Man talar om ett "svek". Aldrig har så många blivit så arga för att... en spelare stannar i sin klubb.

Med (äntligen?) Leonardo kickad, en riktig sportchef (Luis Campos?) på väg in och Mbappé kvar i laget kanske "projektet utvecklats" som Kylian menade under presskonferensen? 
Marseille räddade säsongen i en galet dramatisk sista omgång. Den nästan kroniska ligatvåan hade tappat placeringen till formstarka Monaco inför avslutningen. Med en i princip 100-procentig sista match (4-0) mot Strasbourg och lite hjälp (se nedan) räddades säsongen, och ekonomin. OM slutade tvåa!
Amandine Henry – den träffen i en CL-final!
Många verkade hålla Barcelona som favorit i damernas Champions League-final. Lite märkligt, i alla fall sett till statistiken mellan klubbarna.

Med en bra start fixade så Lyon ännu en titel. 1-0-målet är vackert i vilken match som helst. Att få till skottet i en final... hatten av.
Bordeaux flyttas ner till Ligue 2. Av sportsliga skäl är det första gången på 62 år.

Klubben var inte rustad för en bottenstrid, så hur ska det gå när man blir laget att slå i varenda match nästa säsong?

Vi får se. För den första matchen går man mot sin egen ekonomi. Uppfyller man inte de högt ställda kraven så kan man halka ner tre divisioner till.

Hjälpen kan komma från två högprofilvärvningar i sommar: Jules Koundé och Aurélien Tchouaméni ryktas gå för stora summar från Sevilla och Monaco. Destination: Chelsea och Real Madrid? Hur som, så har Bordeaux 20 procent på vinsten av de FCGB-fostrade spelarna. Nog för att rädda klubben - om pengarna kommer in i tid.
Om vi bortser från Kylian Mbappé har ingen spelare imponerat på mig som Aurélien Tchouaméni. Blir det Real Madrid eller något annat?
Nio raka ligasegrar, den viktiga andraplatsen inför sista omgången och så ledning 2-1 i 95:e minuten. Monacos mirakelavslutning såg ut som en saga.

Så kvitterade Lens till 2-2 i 96:e, matchen blåstes av samtidigt som Marseille enkelt avfärdade Strasbourg. Monaco slutade trea och får nu gå in i ett ovisst kval för att nå Champions League i höst.



L'Equipe brukar verkligen inte stå för samma hejarklacksjournalistik som kollegorna på Marca och de andra i Madrid-pressen.

I söndags kunde man dock inte hålla sig. Detta efter att Mbappé stannat och Lyon besegrat Barcelona i CL-finalen.

Frankrike - Spanien 2-0
PSG – Lyon, 21:00 söndag 29 maj
Nyblivna CL-mästarna Lyon reser till Paris och man har fem poäng till godo på PSG med två omgångar kvar att spela. Det ska inte gå, eller har PSG:s damer ett ess kvar i rockärmen?


Marseille tillbaka i Champions League


- Metz nedflyttade till Ligue 2 för tionde gången. Ett rekord man delar med Strasbourg,
- Kylian Mbappé (PSG) vann både skytteligan (28 mål) och assistligan (17 målgivande passningar).
- Benjamin Bourigeaud (Rennes) är den mittfältare som var inblandad i flest mål i de fem största ligorna: nio mål – åtta assist. Två är Kevin de Bruyne:tio mål – sex assist.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-05-27 10:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)