Lagbanner
VV: Så många frågor – så få svar

VV: Så många frågor – så få svar

Emirens bror, Gravina, Burnleys initiativ, klubbsolidaritet och Messi-beroende.



Nu när England också har stängt ner samhället från och med i söndags så handlar det mesta från England om hur folk hanterar utegångsförbudet, samt vilken effekt denna pandemi får på ekonomin i England. Briljanta SwissRamble skrev en rad inlägg som visade på en dyster framtid för många klubbar. Hela tråden finns att läsa här, men nedan länkar vi in några delar av det.

Kontentan är den: många engelska klubbar levde ett ohälsosamt ekonomiskt liv innan krisen. Och detta inkomstbortfall sätter många klubbar i en oerhörd tuff situation, särskilt längre ner i divisionerna.



Som sagt så påverkas många klubbar väldigt negativt. Och världen över så försöker klubbar nu hantera sin lönelista samtidigt som inkomsterna från matcher är helt borta. Jag följer massor av olika sporter och har sett hur ägarna av vissa klubbar, till exempel amerikanska biljonärer, slutar ge sina matchanställda sina löner och hur då spelarna istället kliver in och räddar deras liv och leverna.

Därför blev jag glad över att se hur Burnley sluter upp kring de anställda som jobbar inom föreningen.

Vd Neil Hart berättade hur klubben tänker:
- This is a difficult time for everyone and we wanted to reassure those who work in casual roles on either a matchday or non-matchday for Burnley Football Club that they will not be financially disadvantaged by the current situation.

Även Leeds United slöt upp kring sina anställda


Många twitterkonton har blivit oerhört kreativa för att hålla sina fans vid gott humör. Brentford testade sina fans såhär:


I frånvaron av Premier League har det spelats en hel del FIFA-matcher mellan olika spelare. Ryan Sessegnon vann över Michail Antonio i Londonderbyt mellan Tottenham och West Ham. Straffet blev att Antonio tvingades ha på sig en Tottenhamtröja...
 
Förra lördagen fyllde Brian Clough år. Det uppmärksammade Nottingham Forests twitterkonto. Fint. Våra rubriker får man ju använda på ett lite mer kreativt sätt dessa dagar. Andy Robertson längtar i alla fall efter att komma tillbaka och ta frisparksrollen för Liverpool.


Det är mycket spekulationer om vad som kommer att hända med den här säsongen. Det finns en stark ovilja att spela med tomma läktare. Men hur gör man om säsongen inte kommer igång förrän i juli, augusti? Vad händer då med transferfönstret? Med de spelare vars kontrakt går ut i maj? Så mycket frågor, så få svar.

- Henrik Örtenvik



Corona....
...och vi fortsätter. 

Italienska fotbollsförbundets president Gravina fortsatte sin positiva inställning att seriespelet i Italien har chans att avslutas.
Däremot verkar klubbpresidenterna mer och mer desillusionerade - eller kanske verklighetsbaserade när de flesta tror att det inte blir någon fortsättning.
Inte blev det något konkret sagt på mötet häromdagen då läget i Italien är mer eller mindre oförändrat.
Vi kommer inte se någon rörelse förrän efter påsken hos förbundet


Vi hittar ett skönt klipp från Serie D från början av mars som "kommit bort" ...
ACR Messina-Licata



Rykten säger att Syrianska har kontaktat Licatas målvakt Ingrassia...


Wilbacher är rätt angående stigmatiseringen av spelare som drabbats av Corona - tidningar som folk...
Derby della Capitale Lazio-Roma 26 mars 2000 - Örnarnas väg till scudetton.

?
Nästan som på riktigt...
Inte mycket att hitta så varför inte se hela matchen mellan Italien och Brasilien från 1982.
Sedd som en av VM-historiens bästa matcher.




En karantändag i Italien

- Johan Stistrup


Det händer inte mycket i Spanien på grund av coronaläget. I nuläget florerar mest rykten hit och dit.

Hur det blir med en återstående säsongen är inte klart. Målet är att den ska spelas klart. Det senaste ryktet är att innan ligan startar ska två veckors försäsong spelas. Sedan vill ligan skjuta på transferdatumet så inte det krockar med de sista matcherna.
Nästa säsong kommer också att drabbas. Dels ska den starta senare och det kommer bli spel över jul samt fler matcher på onsdagar.


Inte mycket Spanienkoppling kvar men den här får ni inte missa.
Real Madrid vann La Liga Santander challenge, Fifa-turneringen där varje lag ställde upp med en spelare att representera klubben.
Marco Asensio vann hela turneringen med sitt Real Madrid som nu kan lägga en ny titel i på den redan långa listan över vunna bucklor.




Marcos Llorente skämtar till det en aning. Kul faktiskt.


Vad ska man annars göra under isolering?
Grannarna Raul Navas och Fran Mérida håller igång.
Real Madrids expresident Lorenzo Sanz dog av coronavirus.


Krönika: "Mitt namn är Ruben, och jag är Messi-beroende"


- Jens Kassnert



När ska ligan återupptas? Eller ska den ens återupptas? Åsikterna är många och spekulationerna likaså. Det vi av allt att döma kan slå fast är att det inte kommer spelas fotboll från och med den 2 april, som det egentligen var tänkt. Tidigast i början av maj lyder den nya prognosen, men det är för tidigt att sia om i dagsläget. Vi får helt enkelt fortsätta ta en dag i taget och hoppas på det bästa.


Borussia Mönchengladbach var den första klubben i Tyskland där spelarna och ledarna frivilligt avstod en del av sin lön för att kunna betala lönerna för de övriga anställda i klubben. Nu har flertalet andra föreningar följt deras exempel och det är härligt att se spelarna agera solidariskt mot de som inte har ett lika högt arvode. 


Flertalet ultrasgrupperingar till diverse tyska klubbar har i dessa svåra tider självmant valt att hjälpa till i samhället. Journalisten Felix Tamsut har på Twitter skapat en tråd där han uppdaterar om vad de olika grupperna erbjuder för hjälp.
Domslut och domslut, snarare ett beslut – som kommer betyda oerhört mycket. Det är nämligen så att de tyska klubbarna som spelat i Champions League den här säsongen, det vill säga Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig och Bayer Leverkusen, valt att avstå pengarna tv-avtalet ger samt skjutit in extra slantar. Detta för att stötta de klubbar i Bundesliga och 2. Bundesliga som kommer drabbas hårdast av det rådande uppehållet. En mycket betänksam och solidarisk handling.


”Det började med att jag hade lite ont i halsen. Dagen efter hade jag huvudvärk, men fortsatte ändå träna. Sedan fick jag feber som blev allt högre och även starka skälvningar. Det var då jag för första gången blev rädd på riktigt, och det tog fyra dagar för febern att lägga sig. Jag är en idrottsman som är i bra form, men jag behövde ändå kämpa hårt mot viruset och det kan vara ödesdigert för personer som redan har problem med hälsan.”
 
Paderborns Luca Kilian var den förste spelaren i Bundesliga att ha testats positivt för coronaviruset och har nu beskrivit hur det kändes att vara sjuk.


Kingsley Schindler lär oss alla vad man bör och inte bör göra i dessa tider.
Sitter du bara hemma och försöker få tiden att gå? Då kanske du ska göra som Union Berlins målvakt, Rafal Gikiewicz, och slå två flugor i en smäll – nämligen både få lite motion samt ett gott skratt.
Neuer kan lämna – och ersättas av ter Stegen
Från ingenstans seglade plötsligt ett rykte upp om att Marc-André ter Stegen kan vara på väg till Bayern München. Detta då Manuel Neuer tydligen ska vara allt annat än säker på att förlänga sitt kontrakt och i så fall verkar det som att de tyska rekordmästarna vill ersätta honom med ingen mindre än ter Stegen. Sista ordet lär inte vara sagt här...


Nyligen valde David Alaba att byta agent och sedan dess har det i Tyskland skrivits friskt om att österrikaren är på väg bort från Bayern München – klubben han representerat sedan tolv år tillbaka. I så fall verkar det som att han helst av allt hade velat testa på spel i Spanien, och med både Barcelona och Real Madrid intresserade kan det mycket väl bli till verklighet.


Törstar du efter tysk fotboll? Det närmsta du kommer till helgen är den FIFA-turnering som det tyska ligaförbundet skapat där 26 klubbar från Bundesliga och ”Zweite” kommer deltaga. Bland annat kommer Achraf Hakimi och Maximilian Eggestein vara med och spela.




Försvarsgiganten ser ut att lämna – England nästa?


– Union Berlins Robert Andrich är med sina 40 skott den spelaren i Bundesliga som tagit flest avslut men ännu inte gjort något mål.
– I onsdags var det exakt sex år sedan Bayern München säkrade ligatiteln rekordtidigt. Den här säsongen lär det dröja något längre innan vi vet vem som blir mästare.
Jadon Sancho är den tonåring som gjort flest mål någonsin i Bundesliga.

- Filip Wollin



Michel Hidalgo är död och med honom en bit fransk fotbollshistoria. Han blev 87 år gammal.

Michel hade en framgångsrik karriär som spelare: liga- och cupguld i Frankrike, en Europacupfinal 1956. Det är ändå som förbundskapten han är ihågkommen. En av de största, kanske den som värderas högst av alla i Frankrike.

Hidalgo ledde Les Bleus 1976-84. Han var ofta ifrågasatt, ibland på väg bort. Under VM 1982 skulle det vara dags. Med en bas av Bordeaux-spelare (Giresse, Tigana, Trésor…), med Platini som grädden på moset och framförallt med ledaren Michel Hidalgo på bänken fanss allt på plats.

Semifinalen i Sevilla är enligt många, och mig, det mest brutala och spektakulära som VM-historien någonsin bjudit på. Fransk dominans som kom av sig när Schumacher brutalt slog Battistion medvetslös. Tysk upphämtning och sedan seger på straffar. Det är svårt att beskriva, måste antagligen ses. Ingen match (nej, inte ens gulden 1998, 2000 eller 2018) har ältats och vevats i rutan så ofta i Frankrike.

Hidalgo och Les Bleus tog en spektakulär revansch med EM-guldet 1984. Ändå är semifinalen i Sevilla den enda hela match-dvd jag äger. Den enda jag återkommer till i sin helhet, när nerverna och hjärtat känner att de klarar av det.


I skuggan av coronakrisen och Hidalgos död tjafsar fransk klubbfotboll som aldrig förr. Fotbollsförbundets Le Graët med Aulas (Lyon) och Al-Khelaifi (PSG) omkring sig startade en kriskommitté. Man ”glömde” dock att bjuda in ligaföreningens ordförande Nathalie Boy de la Tour – och så rullar det på. Den här veckan lämnar vi det vid sidan om.


”Michel Hidalgo uppfann den magiska kvadraten”, Vincent Duluc, grand réporter i L’Equipe.

I sin runa över Hidalgo betonar Duluc det som gjorde förbundskaptenen så speciell, i Frankrike. Alla andra framgångsrika kollegor (Deschamps, Jacquet…) är och var pragmatiker – som är brukligt för franska tränare.

Michel Hidalgo var allt annat än det. Han visste exakt hur det skulle se ut och gav inte avkall på sina tankar. Idén med tre playmakers på mittfältet (Platini, Giresse, Genghini) var det tydligaste tecknet. Det fungerade och var spektakulärt, men vi är många som fortfarande skänker en tanke åt Tigana, som ensam fick sköta hemjobbet.


Michel Platini (fotbollsspelaren) med Michel Hidalgo, 1984.


Det hände annat under VM i Spanien 1982. Här en klassiker som avslutas med att en rasande Michel Hidalgo lämnar arenan. 

Frankrike gör mål (ja, en kombination mellan ovan nämnda Genghini, Platini och Giresse). Kuwait protesterar, någon har hört en visselpipa på läktaren före skottet. Emiren av Kuwaits bror (!) stormar in på planen och domaren dömer bort målet. Det krävs spansk polis för att hålla Hidalgo från domaren. Det var bättre förr?
Comic relief: 1991 bestämde sig Marseille-profilerna Basile Boli och Chris Waddle för att göra en… ja vad är det egentligen? Under en dyster vecka är detta en bra chans att få småle till denna urusla franska kultklassiker.




Frankrike – Spanien 2-0, EM-finalen 1984
… med Platinis frisparksmål och Arconadas berömda målvaktstabbe.



Frankrike - Tyskland, 8 juli 1982
Den här veckan orkar vi inte två och en halv timme ångest. Två minuter och 43 sekunder får räcka.



Olika vägar för de franska klubbarna


- Michel Hidalgo blev förste franske förbundskapten att ta hem en stor titel: EM 1984.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-03-27 10:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)