Lagbanner
Veckans viktigaste: Fotbollen är tillbaka

Veckans viktigaste: Fotbollen är tillbaka

Tredjeställ, "Som idioter?", Balotelli, dansa med sin syster, Hansi Flick.


Premier League är tillbaka! Eller? Kanske? Fortfarande är det beroende av denna mening:

"But this date cannot be confirmed until we have met all the safety requirements needed, as the health and welfare of all participants and supporters is our priority."

Jag jublar inte högt ännu, för det känns fortfarande lite för otroligt att man ska sparka igång fotbollen igen med ett så intensivt matchande som då väntar med 92 matcher på 39 dagar. På 6,5 veckor ska man avverka nio omgångar fotboll och för fyra lag är det tio matcher kvar. Det är upplagt för massor av skador på spelare som sedan får stora konsekvenser på nästa säsong.

Igår, torsdag, hölls ett långt möte bland Premier Leagues ägare för att diskutera hur man ska göra med bland annat återbetalning av pengar till tv-bolagen. För där är ju den stora problematiken för många klubbar som redan innan coronaepedimin hade det tufft. Som det ser ut nu så har många klubbar börjat betala tillbaka pengar till säsongskortsinnehavare. De går miste om kringförsäljningen på arenan på resterande nio, tio omgångar. Och så vill dessutom tv-bolagen ha tillbaka nästan tio miljarder. Det blir intressant att se var vi landar tillslut.

Dessa föslag ligger dock på bordet:
- Om ett lag får flera spelare med Covid-19 så kan lag tvingas ställa upp så länge som man har 15 spelare.
- Sista datumet är 25-26 juli
- Toppklubbarna ska betala tillbaka mer till tv-bolagen. Kan dock bli mindre än den summa som diskuterats ifall säsongen är klar i slutet av juli.
- Om säsongen läggs ner så avgörs säsongen med ett oviktat poängsystem.
- Alla matcher ska spelas hemma och borta men vissa högriskmatcher ska spelas på neutrala matcher. Det kan innebära att derbyn och matcher där Liverpool kan vinna titeln får spelas på en neutral plats.
- FA-cupfinalen ska spelas 1 augusti på Wembley förutsatt att den här säsongen avslutas enligt plan.








Oasissångaren Liam Gallagher var väl inte supernöjd med det nya tredjestället som skulle vara en homage till indiepopscenen i Manchester på 90-talet.


"It has been an amazing time to review everything, organise again our ideas, plan the future to try to compete better, try to learn from our experience and look forward for the next job. You need to be ready for the moment when the offer appears."

/ Mauricio Pochettino verkar redo för ett nytt jobb.


Marcus Rashford har ett gott hjärta och gör mycket fina saker för samhället. Nu har han fått en utmärkelse för sina fina insatser.

Denna har det också sagts att det ska komma beslut kring Saudi Arabiens övertagande av Newcastle. Se här en intervju med Richard Masters som får frågor om hur Premier League egentligen tänker kring övertagandet.



Manchester City-legenden Glyn Pardoe vann ligan med City 1968. Nu har han gått bort endast 73 år gammal. Han hyllades flitigt i sociala medier, ovan av barnbarnet Tommy Doyle som gått i sin farfars skor.


Champions League-matchen som skördade minst 41 döda

Mattias Herner skriver om vansinnet att låta Liverpools match mot Atletico Madrid spelas, trots att Coronaviruset var utbrett i Spanien.

- Henrik Örtenvik
 




Klart att ligan kan starta igång.
Idrottsminister Spadafora gav sin handpåläggning och välsignelse av att starta upp den italienska fotbollen.
Datumet som gäller är 20 juni. 
Med detta besked kan alltså ligan färdigställas med normala spelomgångar fram till i början på augusti plus att cupen kan slutföras. Gäller både Serie A och Serie B. 
Serie C kan kanske avslutas med att de spelar playoff och playout.

Självklart finns det ett "men" i det hela. Skulle någon bli sjuk i covid-19 så sätts hela laget i två veckors karantän (som det ser ut nu). Det innebär alltså med tanke på det tajta spelschemat hela fyra matcher. 
Det är bara att klia sin pepperoncin, kyssa sitt kors, be sina böner, gnugga kristallen och hoppas på det bästa.

Nu när inte matcher kan ses live så vill regeringen att det ska vara möjligt för folk att se matcherna ändå utan abonnemang.
Det skulle i så fall vara Diretta Gol, alltså att man följer och klipper in alla matcher. De som bara vill följa sitt lag får snällt pröjsa.
Återstår och se om det är möjligt.


...eller kanske är utan.
Mario Balotelli dök inte upp när träningen återupptogs i måndags utan att meddela varför.
President Cellino - som uttryckt missnöje med den förlorade sonens insatser så här långt - är inne på att helt säga upp kontraktet med honom.
Vet inte riktigt vad som är bäst för Brescia i det här läget då de krigar om salvezzan. Spel med eller utan Mario. 


Italien Europamästare!
Jajemänsan! I UEFA eEuro - dvs i fotbollsspelet Pro Evolution Soccer.
I finalen slog de Serbien med 2-1 efter en kylig avslutning av Insigne.




PierLuigi Collinas pepping i Champions League-finalen  mellan Bayern München och Manchester United för några år sedan..
Well...
"Tack för att du var en perfekt resekamrat"
Luca grande fyllde 43 år häromdagen. Visst, skulle kunna dra fram en kavalkad av några av hans 2634 mål men jag fastnade för den mer jordnära selfien hans vapendragare Pazzini i Hellas tog:
 
"Aj aj Ibra..." 
Zlatan Ibrahimovic visade sig skadad och La Gazzetta dello Sport och Milan fick hicka och befarade det värsta med att vara borta resten av säsongen och troligtvis slutpunkt med Milan. Nu var skadan inte fullt så allavrligt (problem med vaden i stället för den befarade hälsenan). Det blev inte många dagar i Milano för Zöatan utan han återvände till Sverige igen för att träffa familjen och rehabilitera i tio dagar.
Skulle ligan komma igång igen i slutet på juni missar han troligtvis bara två matcher.
 

Med många, många fina Champions League-minnen den här veckan som måste man sålla och eftersom det är 10 år sedan Inter bet av Bayern München så känns hyllningen till Mourinho, Milito, Sneijder och alla andra som det självklara. Det var ju också senast ett italienskt lag stod med bucklan också.




Tränarlegenden Gigi Simoni gick bort i dagarna efter en längre tids sjukdom.
Han är väl mest känd för att vunnit UEFA-cupen med Inter säsongen 1997-98, typ enda säsongen Ronaldo höll sig på benen i klubben.
Annars var han sedd som en klassisk gentleman  tränare man hade om man skulle ta sig från B till A. Hela sju gånger tog han sig upp från B med klubbar. Han blev 81 år gammal.


En espresso med Wayne Girard – Officiell Roma-skribent och "calciolover" från NYC.

- Johan Stistrup
 


11 juni. Ett datum att lägga på minnet. Då startar La Liga igen efter uppehållet, först ut blir Sevilladerbyt mellan Sevilla och Real Betis. 

Och som vi har rapporterat om innan kommer det att spelas fotboll varje dag i över en månad. 

32 dagar behövs för att spela färdigt denna säsong och lagen kommer att behöva spela med 72 timmar mellan matcherna. Det tightare schemat kan genomföras genom att spela måndagskvällar som tidigare inte var ett alternativ. 

Detta kan ju tära på vilken trupp som helst.


För alla fotbollsintresserade som ligger på sjukhus i Spanien kommer en god nyhet. La Liga och Media Pro har kommit överens om att alla sjukhus i Spanien får visa matcherna i La Liga gratis. Så mycket betyder fotbollen för det spanska samhället och det är underbart att se.


I veckan var det ett år sedan Valencia vann cupen över Barcelona och den här intervjun med Parejo som fick gå ut skadad i matchen är redan en klassiker.
Espanyol och Leganés skänker säsongskort för nästa säsong till alla sina nuvarande säsongskortsinnehavare som plåster på såren över den avbrutna säsongen. En mycket fin gest av klubbarna till sina trognaste fans.

Och med lite tur kan det bli spel med publik då.

Spaniens idrottsminister, Irene Lozano, hävdar att fansen kan vara tillbaka på arenorna till starten av nästa säsong.


“Om Real Madrid hade legat i topp före nedstängningen hade La Liga redan avslutats” - Barcelonas före detta president Joan Gaspart.

Att Real Madrid är förbundets lag tycker fortfarande majoriteten av spanjorerna. Det sitter i sedan Francos tid och kommer nog att göra så länge. Nu kastar Joan Gaspart lite bensin i den elden och så är cirkusen igång igen.


Man kan bara älska Luis Enrique och hans brödsax ibland. I veckan pratade han om hur det kommer bli att spela matcher utan publik. Hans åsikt får vilka läppar som helst att le.

“Playing without fans is sadder than dancing with your sister”


När man ser detta från domarens synvinkel förstår man bättre hur svårt det är att döma vissa situationer.
Det här är så fel. Håller med Niklas Hermansson på Valenciaredaktionen.
Veckans rubriker i spansk press har handlat om de fyra Sevillaspelare som bröt mot reglerna att inte fler än tio personer får umgås tillsammans.

Spelarna i La Liga ska, enligt protokoll, följa strikta regler på hur de ska agera under den pågående coronakrisen inför seriespelets återstart. 

De fyra spelare som det handlar om är Èver Banega, Lucas Ocampos, Franco Vázquez och Luuk de Jong. Kvartetten träffades, med sina partners och vänner, för en tillställning där fler än tio personer vistades. 

Spanienredaktionens Daniel Jakobsson skriver om övertrampet här.


En av de allra största inom dagens spanska fotboll lägger skorna på hyllan. Det handlar om den evige Aritz Aduriz, 38.

Athletic clubspelaren meddelade redan innan säsongen att det högst troligt blir hans sista säsong. 

Han kunde heller inte ha fått en bättre start på säsongen. Aduriz Athletic club hemmaslog Barcelona i premiärmatchen och 38-åringen avgjorde med säsongens vackraste mål. En bicacleta i slutminuterna som innebar 1-0 till hemmalaget.

Vilket fest det var på San Mames den fredagskvällen.
Real Betisredaktionens Pablo Lizama Farias analyserar fotbollens förluster i coronapandemin.

- Jens Kassnert



Polter i Union avstängd från klubben. Det sägs att han ska ha vägrat den lönesänkning som var vanlig vid Coronas angrepp. Återstår att se hur detta utspelar sig

Det Klassiker och Östmötet mellan Berlin och Leipzig blev båda bra matcher, men med olika mängder mål. Bayern och BVB visade sina bästa fotbollsmässiga sidor med två bra försvar. Kimmich mål kan ha avgjort ligan, vilket skriken efter matchen vittnade om. I Leipzig hade Hertha slagläge, men tappade. Det slutade 3-3 och Labbadia har fått skaplig snurr på det hela.
Bayern München tog ett stort steg mot ligatiteln.
Ingen VAR-kontroll när Håland skjuter på...


Efter helgens Der Klassiker satt Lucien Favre ånyo lite löst. Men han verkar inställd på att stanna. Han ”trivs i klubben” och vill vara kvar sitt kontrakt ut. Får se hur BVB ställer sig till detta.


Erling Håland har en förmåga att skapa rubriker. Underliga sådana. Här ser ni hans gilla-markeringar. Lite underligt? Jotack! 
Jag tror personligen att Köln-Leipzig kan bli häftigt.

Även WOB-Frankfurt och Gladbach- Union år att rekommendera. Alla på ViaPlay


”Ett stort hån mot fansen” – tankar och funderingar efter återstarten


Ganska otroligt av Flick som såklart får stanna länge till. En makalös vändning. - Axel Falk



Mycket väsen för ingenting
En vecka senare stampar vi på samma ställe. Detta trots en kakafoni av röster som vill se förändring i anslutning till beslutet att stänga ned säsongen.

Protester, stämningar, nya kreativa vägar för att påverka… det gjorde ingen skillnad för Amiens, Toulouse, Lyon och alla andra. Ligaföreningens märkliga beslut att spela Ligue 2 – men inte Ligue 1 – med 22 lag till hösten förkastades som väntat av förbundet. 

Sex franska senatorer la en motion om att dra igång säsongen igen, direkt. Deras idé röstades ned i Senaten, nästan innan man hunnit få igång debatten.

Vi står kvar utan fotboll i sommar.


Efter Bordeaux är det dags för supporteruppror Marseille. Missnöjet är inte nytt – att sportchef Zubizarreta fick sluta var bara droppen.

Sex av stadens största supportergrupper har gått samman (det händer inte varje vecka) och skrivit ett protestbrev där man ifrågasätter den sportsliga vägen, klubbens ekonomi och hanteringen av biljetter till supportrarna.

Det är jobbigt att styra Marseille-skutan om nästan alla är emot en. Uppropet avslutas med ”Alla i ledningen, stick!”

Ett är säkert: det blir en lång smekmånad för tränare Villas-Boas om han stannar. Han har supportrarnas stöd.
Vad sa premiärministern egentligen?
Ibland utmärkta engelskspråkiga Get French Football News tog i så man sprack under torsdagen. I tweet efter tweet berättade man hur förvirrat läget var efter att premiärminister Edouard Philippe lagt fram sina nya riktlinjer för Frankrike. L'Equipe placerade samma nyhet på tiondeplats på webben, med en liten tumnagel-bild. Enligt dem sa Philippe det han alltid sagt.

I korthet: reglerad träning kan börja nästa vecka, kontaktsporter (dit räknar han fotboll) får vänta med full träning till åtminstone 21 juni – kanske längre, lycka till med nästa säsong.


"Som idioter?", L'Equipes etta fredagen den 29 maj



Lyons president Aulas är verkligen överallt – hela tiden. Tv, radio eller i tidningar… det är på Twitter du följer honom bäst. Han ger sig aldrig. Stopp för 22 lag, senatens nej (jo då, Aulas var med i bakgrunden), men JMA är knappt nere för räkning. Bara timmar senare är han uppe på hästen igen.

Här en tweet direkt riktad till både premiär- och idrottsminister.
”Premier League startar alltså 17:e juni. Fru minister, låt oss börja träna 2/6 och sedan spela inför tomma läktare i juli. 15 dagar efter engelsmännen och alla andra.”
”Oroväckande illegala matcher”, rubrik i L’Equipe
Det handlar inte om betting. Alla fransmän följer inte riktlinjerna nu när landet långsamt öppnas upp. Gränsen för folksamlingar går nu vid tio personer. Förra helgen samlades över 300 personer i ett av de hårdast drabbade Corona-områdena, Strasbourg.

 
 

Det måste ta slut snart. Emiliano Salas bortgång i en flygolycka.  januari 2019, fortsätter att vara en tragisk historia.

Cardiff hävdade först att han aldrig skrev under, sedan att Premier League aldrig godkände övergången. Man har fått fel hos Uefa, Fifa och nu ligger fallet i sista instansen: skiljedomstolen CAS.

17 miljoner euro står på spel. Nantes väntar på sina pengar. I veckan visade engelsk media ett nytt videoklipp från när den argentinske anfallaren skrev under kontraktet tillsammans med en representant från engelska FA (Football Association).




President Aulas kamp

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-05-29 12:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)