Lagbanner
Veckans viktigaste: Sista chansen för Solskjaer

Veckans viktigaste: Sista chansen för Solskjaer

Mark van Bommel, jagad Messi, poetiskt hattrick, El Tigre och Mourinho.



Det går inte att komma ifrån att denna vecka blir det bara massa snack om Ole Gunnar Solskjaer och hans Red Devils. Vilken ohygglig förnedring som Manchester United åkte på hemma mot Liverpool. Fem mål i baken redan innan i den 50:e minuten och därefter var det mer att Liverpool var snälla och varvade ner. Det hade kunnat bli många fler mål.




Lite rolig fakta från förnedringen:
- Manchester United har aldrig legat under med 4-0 i halvtid tidigare. Aldrig
- Mo Salah gjorde 3+1 och är förste spelare i Liverpools historia som gör mål i tre raka möten på Old Trafford. Egyptiern har också gjort mål i sju raka Premier League-matcher och jagar nu Daniel Sturridge rekord på åtta.
- Senast någon motståndare gjorde hattrick på Old Trafford var en viss Ronaldo när han 2003 kom till arenan med sitt Real Madrid och hade show.

Var det här spiken i kistan? Kommer Antonio Conte in nu? Vill italienaren ens komma in till en trupp som absolut inte är kompatibel med hans 3-5-2?

Ja, jag vet att Callum Wilson gjorde en bizzy och jag vet att det gjorts snyggare mål. Men det här är ju ändå poetiskt på något sätt. Vad säger man? Släkten är alltid värst? Everton åkte på en blytung förlust hemma mot Watford när man tappade 2-1 till 2-5 sista 12 (!) minuterna. Norrmannen Joshua King gjorde 11 matcher för Everton förra säsongen och gjorde totalt noll mål. Såklart han gör hattrick borta mot sin gamla arbetsgivare då.

Vad gör ens Norwich i högsta divisionen? De går upp, får massa pengar, åker ner får fallskärm. Vinner The Championship och går upp med samma naiva attityd igen. Det är fanimej genant.


“We were always a counter-attacking team before but it’s now been completely flipped on its head. It’s really opened my eyes.”
/ Wolverhamptons lagkapten Conor Coady kommenterar bytet av Nuno till Bruno Lage.


Det här med att Cristiano Ronaldo är en så kallad model pro? Jag vet inte?
Apropå att bete sig som ett skämt. Nuno Espirito Santo var aldrig mogen för jobbet som tränare i Tottenham. Wolves var glada över att bli av med honom. Tottenham har förlorat fyra raka derbyn med totalt 1-10 och har inte verkat bry sig i en enda av dessa matcher. Mot West Ham noterar de inte ett enda skott på mål i andra halvlek. Och några dagar senare åkte de upp till Burnley och Nuno sa att de behandlar matchen som en cupfinal. Det fansen fick se var knappt fotboll. Ingen energi, ingen glädje, ingenting. Det är rent pinsamt att portugisen ens fick jobbet, ens att han har kvar det.



Walter Smith har gått bort alldeles för tidigt.

Lördag 18.30: Tottenham - Man United
Ole Gunnar Solskjaer har alltid verkat ha fler liv än katten. Nu ser det mörkare ut än någonsin. Men nu har de också extremt tacksamt motstånd mot ett värdelöst Tottenham. Blir detta matchen som ger norrmannen ytterligare förtroende?


Dags att ta på sig tankeläsarhatten
Om vad Newcastle kommer ha för sig i januari.


- För andra gången i klubbens historia (senast 1935) så vinner Liverpool två matcher på rad med fem mål eller fler. 
- Båda matcherna är också vunna på bortaplan. Senast ett lag gjorde det utan att släppa in ett mål var Manchester United 1960.

- Henrik Örtenvik



"Italiensk fotboll har förändrats. Nu mer pratar ingen om domslut längre"
José Mourinhos ord för en månad åldrades inte väl.
Nu har en rad kontroverisella domslut - eller också brist på dem - gjort att snacket är i full gång igen - och inte bara bland tränare.
Även i tidningar och TV-studios ventileras det om vad som hänt den senaste månaden då tillsynes solklara saker ignoreras men plötsligt så blir en femtio-femtio duell luppskådad.

Domarens känsla för feeling har också tappats då många tränare fått syna rött för skitsaker. Känns som om några domare behöver andas djupt och räkna till tio ett par gånger under match.
Blir lätt en dominoeffekt av nervöst dömande när det väl satt igång.
Som oftast är det smålagen som drabbas mest men straffen mellan Inter och Juventus bryter mönstret.
Nu diskuteras det att lag ska få varsin VAR-check per match att utnyttja men jag undrar om det löser problemet så mycket om en domare får ge upp sitt beslut för att en tränare säger att det är felaktigt. Om det skulle funka har vi gått långt i ödmjukhet.


Ja, som exempel...  Spalletti i matchen Roma-Napoli

Tidigt på säsongen men nog käns det som om den trepoängaren var välbehövlig för Salernitana.
På tilläggstid gör Veneziamålvakten testhopp i kanalen och Salernitana passar på att sno åt sig allt guld i Venedig.




Vi hade det upp ovanför här och man ska akta sig för att plocka in tweet från berörda klubbar men den här från Venezia angående den här sistemansbrytningen ställer de inte ens en fråga eller ryar utan låter bara klippet tala: ...och ni vet ju vid det här laget hur matchen slutade.


Tuff U16 match mellan Roma och Napoli på Trigoria i Rom.
Kommenterar det inte mer än så.

Pisa stormar fram till Serie A . Men ska man fortsätta på det spåret får man inte kosta på sig såna här pajasfasoner på tilläggstid:





Ja, han har inte den bästa tiden just nu José Mourinho. Visserligen skön seger i Cagliari men förlusten med 6-1 uppe i Norge har satt sina spår.
Hans dissande ett gäng av spelarna och tog inte ens med dem i truppen i hemmamatchen mot Napoli.
Nu känns hans sätt att leda laget igen från den hårt kritiserade tiden i Manchester United där med att snacka ner spelare.
Romas sportcef Jose Pinto står dock bakom portugisen och ser det som att det var helt rätt agerande av the Speciale One.
Vi visste att det skulle bli turbulent med honom men frågan är om det inte startade lite för tidigt. 




Roma - Milan lyser upp himlen den här helgen.
Söndag 20.45


Empoli är tillbaka igen hos SvenskaFans. Oskar Örn tar oss till Toskana. Här är hans pilotkrönika: Säsongen då Empoli tog höjd.



- Johan Stistrup
 


Veckans stora snackis var såklart att Barcelona sparkade Ronald Koeman. Beskedet fick han av Laporta på flyget hem från Madrid. Förlusten i El Clásico följdes upp med en förlust borta mot Rayo Vallecano. Någonstans känns det som att spelarna ville få bort honom och inte gav allt.

Detta postade Pjanic efter beskedet på sin Insta men plockade sedan bort det.
 

Sevilla vann en galen match mot Levante i helgen med 5-3. Oliver Torres öppnade målskyttet.
Ander Herrera ska ha blivit rånad av en prostituerad. Den här historien känns mer som ett efterfabrikat för att försöka rädda sitt skinn på hemmaplan. Men bra försök, Herrera.


Falcao börjar mer och mer se ut som Falcao för 10 år sedan. Vilken spelare han är. El Tigre står nu på fyra mål efter tre starter och har ett målsnitt på 50 minuter och 45 sekunder.


Vem som ersätter Koeman i Barcelona är inte klart. Rykten gör sig gällande att det ska finnas en överenskommelse mellan klubben och Xavi. Men själv säger Xavi att även om det vore drömmen att träna Barcelona är han bunden till Al Sadd och fortsätter där. Sista ordet är inte sagt i detta i alla fall. Ny interimtränare efter Koeman blir  i alla fall Sergi Barjuan.


Twitterkontot Spansk fotboll hedrar Manuel Pellegrini. Håller med i detta.
Highlights från El Clásico som Real Madrid vann på Camp Nou.
Fina Romario. Detta minns vi gärna.
Efter beslutet att sparka Koeman listar Footballtransfers.com 25 tränare som är tillgängliga på marknaden. Med på listan finns Barcelonabekantingarna Ernesto Valverde och  Quique Setién. Dags för comeback?
Fansen samlades runt Koemans bil i helgen. Dessa scener, alltså snubben som åker med på motorhuven.
Derbyt mellan Valencia och Villarreal på lördag klockan 18.30.


Real Madrid hade det tungt i veckan mot Osasuna.

- Jens Kassnert



Vilken sanslös smäll! Bayerns största förlust sedan 1978! Borussia Mönchengladbach sopar undan mäktiga FC Bayern München med 5-0 i DFB-Pokal.
Unglaublich!


Alla målen från 9:e omgången i Bundesliga.
1. FC Köln kommer tillbaka från underläge 0-2 till 2-2 i derbyt mot Leverkusen.
Anthony Modeste tvåmålsskytt.


20.000 på plats i Magdeburg firar att 1.FCM just slagit Viktoria Berlin med 1 - 0 och leder 3. Liga med sju poängs försprång. Borussia Dortmunds fans efter segern borta mot Arminia Bielefeld. Sechzig-fansen firar sina hjältar. Ett utsålt Stadion an der Grünwalder Straße ser 1860 München besegra Schalke i DFB-Pokal. Preußen Münsters fans efter att laget åkt ur DFB-Pokal mot Hertha.
Lothar Matthäus har aldrig sett Leroy Sané bättre hos Bayern.
Ett omklädningsrum i extas. FC Hansa Rostock har just gått vidare i DFB-Pokal efter förlängning och straffar bort mot Jahn Regensburg.

Pokalfight. Regionalliga mot Bundesliga. Babelsberg  - RB BLeipzig. Känn atmosfären.
Äntligen!
Säsongens första ligaseger för FC Erzgebirge Aue.
Florian Kohfeldt fick sparken från Werder Bremen. Nu är han tillbaka som tränare hos ett annat nordtyskt lag.
Kohfeldt är ny tränare för VfL Wolfsburg. Kontrakt fram till 2023.
VfL Wolfsburg sparkar Mark van Bommel efter åtta raka ligamatcher utan seger.
Efter fyra omgångar ledde Wolfsburg ligan efter att van Bommel och die Wölfe vunnit alla de fyra inledande matcherna.
Två svenska straffmål!
Först Branimir Hrgota för Greuther Fürth. Sedan Emil Forsberg för RB Leipzig.
fredag 18:30 2. Bundesliga
1. FC Heidenheim - Schalke 04

Königsblau har hittat formen, vunnit fyra matcher i rad och är trea i tabellen.
Ny seger ikväll?

lördag 13:30 2. Bundesliga
Werder Bremen - St. Pauli

Nordderby. Werder behöver poäng.

lördag 15:30 Bundesliga
Borussia Dortmund - 1. FC Köln

Inte derby men ett riktigt klassiskt möte ändå. Omgångens mest sevärda match?

söndag 17:30 Bundesliga
Bor. M’gladbach - VfL Bochum

Borussia har gått knackigt i ligan men borde väl spela hem det här i ren eufori efter storsegern mot Bayern i cupen. Skulle Bochum vinna här så tar man sig förbi Gladbach i tabellen.


Kan man göra tabell av en cup? Ja. Här är DFB-Pokal tabellen och bästa målskyttarna sedan säsongen 1963/64.
- Karl Fagrenius



När vi summerar och väljer säsongens match lär vändningen Nice stod för vara en självklar kandidat. Vilken galen avslutning det blev.

Att ligga under 0-2 på hemmplan med tio minuter kvar, för att att till slut vinna på övertid med 3-2 mot Lyon kan vara insatsen som gör en bra säsongsinledning till en strålande säsong för storsatsande OGC Nice?
Sverige-bekantingen Tino Kadewere har haft en jobbig höst utanför och på planen med dålig speltid i Lyon. Inte blev det bättre helgen när han fick chansen, blev utvisad och OL föll ihop under slutminuterna.

President Aulas försvarar sin anfallare, men utesluter inte nyförvärv i januari.




Inga mål i den franska klassikern mellan Marseille och PSG. Fansen bjöd till ändå på Stade Vélodrome.



Lionel Messi fick det inte att lossna i stormatchen mot Marseille. Hemmalaget hade dock både hjälp och problem med säkerheten när en supporter tog sig in för att hjälpa till.

Fem säkerhetsvakter har sparkats från vaktbolaget som hade till uppgift att skydda spelarna.



Det franska damlandslaget möter Italien, Belgien och Island när det blir dags för EM 2022.
Neymar – spöklik galjonsfigur i PSG, Libération 25 oktober
Det blev ännu en profillös insats mot Marseille för brassen. Libération visar upp hemsk statistik och menar att ”ingen vet säkert varför Neymar är så här.”

Att han fick 23 minuter mer på planen än Di Maria är ett hån. Hur länge kommer de qatariska ägarna att kräva hans närvaro på planen, frågar sig dagstidningen


Skvallerrubrikerna i Paris
Förra veckan var det relationsproblem mellan Mauro Icardi och Wanda Nara som fyllde löpsedlarna i huvudstaden. Den här veckan har allt i stället handlat om Ander Herrera. Han har polisanmält en prostituerad som 1. Ska ha hoppat in i hans bil och krävt att få skjuts. 2. Stulit hans mobiltelefon. Bara i Paris?

Vi hoppas att mittfältaren får tillbaka fokus. Tillsammans med Mbappé och Marquinhos är det han som håller skutan på rätt kurs i höst.


PSG-Lille, 21:00 lördag 30 oktober, Sportexpressen
Hårt kritiserade suveräna serieledarna (!) PSG tar emot regerande mästarna Lille som i sin tur inte gör någon glad mitt i tabellen. Vem får fart på spelet och säsongen?


Vi pratar för lite om Lens: best of the rest hittills – tvåa bakom PSG med andra ord.

Lens tog bekväm storseger


- PSG vann 28 dueller i kryssmatchen mot Marseille. Den lägsta siffran för klubben sedan Opta började mäta 2006.
- 13 poäng av 15 möjliga. 13 mål och ett insläppt. Rennes är Frankrikes formstarkaste lag de senaste fem omgångarna.
- Rennes har ställt upp med exakt samma startelva de fyra senaste omgångarna.
- Lyon har tappat åtta poäng efter den 80 spelminuten hittills under säsongen.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-10-29 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)