Lagbanner
VV: Zlatan – bye bye Milan

VV: Zlatan – bye bye Milan

Benzema vs. Giroud, Jack Grealish, vardagslivet, generös Messi, aprilskämt.




Fortsatt fokus på klubbarnas ekonomi och agerande under denna märkliga tid utan fotbollsmatcher. Som jag nämnde förra veckan så gick Burnley och Leeds in och garanterade lönerna för de som jobbar i samband med klubbarnas matcher. Jag är ofta lite för hård mot Tottenham på twitter, men den här tiden går (när man fan inte trodde att det var möjligt) klubben in i en sorts ny fas av "new low".

I veckan gick man ut och sa att man tar tillvara på regeringens stödpaket som innebär att regeringen täcker lönerna för företag som permitterar sina anställda. Inget konstigt i sig, egentligen, då allt fler klubbar gör det även här i Sverige. Men samtidigt så meddelades också att ordföranden Daniel Levy, en av ligans allra bäst betalda i sin roll, får en bonus på 3 miljoner pund för att arenabygget blev klart som tar hans totala årslön till 8 miljoner pund. Märk väl att arenan var åtta månader försenad och ordföranden Daniel Levy snackade om "elfel" och premiären sköts upp gång på gång. Klubben gick också ut med bokslutet för förra året som visade 70 miljoner pund i vinst.

Det finns så många aspekter i det här. Visst, företaget Tottenham Hotspur tar tillvara på en chans som ges av regeringen för att spara en slant (sägs vara 4 miljoner i månaden). I sig gör de inget fel. Men klubben ägs av Joe Lewis, en affärsman och skatteflykting som har en förmögenhet på 60 miljarder. Samtidigt så huserar klubben i ett fattigt område av London där många har det tufft just nu. Signalpolitiken att klubben då tar pengar från folkets intjänade skattepengar, när det finns så sjukt mycket eget att ta tillvara på, har gjort spurstwitter eld och lågor under veckan.
 


Det kommer heller ingenting från spelarfacket eller från spelarna själva i Tottenham om att de ska kliva in och hjälpa de anställda. Men Jonathan Walters, den gamle Stokeliraren hade ett intressant inlägg om den själva aspekten att spelarna förväntas sänka sina löner.





Det hela känns ändå märkligt och pinsamt agerat från Tottenhams sida. ENIC tog över en  högst medioker klubb där en 12:e plats inte var något konstigt. Nu är man en av världens rikaste klubbar, man har världens modernaste arena och är ett lag där allt annat än topp fyra är en besvikelse. Så visst har ENIC gjort mycket för klubben som man inte ska glömma. 

Men det är just en sån här grej som visar att man driver det för mycket som ett företag. För några år sedan var klubben med i jakten på ligatiteln. Då valde klubben att slösa bort den gyllene generation som klubben hade genom att inte ge Mauricio Pochettino några nyförvärv på 18 månader. Man snålade och nu, med José Mourinho vid rodret, så känns det inte som att en topplacering är att räkna med på många år.

Jack Grealish, Aston Villas lagkapten, har skämt ut sig ordentligt. Först går han ut på sociala medier och säger att folk ska hålla sig inne. Sedan super han till och kör in sin Range Rover i några andra bilar mitt i natten. Verkligen en role model.




Uppfinnigheten på twitter är stor. Detta var lite kul att följa.


"Harry Kane öppnar dörren för att lämna Tottenham"

Harry Kane har flera gånger sagt samma sak de senaste åren. Nu, under en Instagramintervju med Jamie Redknapp, så sa han samma sak igen. Och vem kan klandra honom? Kane fyller 27 år i sommar och de senaste säsongerna har han haft problem med sina fötter som gjort att han missat stora delar av säsongen. Tåget går snart för en flytt till en bättre skött klubb.
Whites vs. Blacks


- Henrik Örtenvik



Totalstiltje på fotbollsfronten gör att vissa spelare följs mer än andra i tidningarna för att sälja lösnummer.
Zlatan Ibrahimovic är självklart en av dem och häromdagen kom denna framsida på La Gazzetta dello Sport:


Nog känns det lite som han är på väg bort men, som vanligt, är inget bekräftat ändå. Utfyllnaden av tidningen måste göras och trots att han i stort sett dagligen är nyhetstofft så finns det alltid något lite, lite att trycka på...

I artikeln kan de heller inte undvika ta upp Sveriges sätt att hantera pandemin. Förundran över att Sverige inte stoppar allt är skräckinjagande på dem.


Vardagslivet i Italien består av den vänstra sidan av tidningen.
Det är vad italienarna måste ha med sig ifyllt när de ska åka och handla, jobba eller något annat ärende som gör att de måste lämna hemmet. Dryga böter om det inte följs.

 


Inters väg till CL-titeln för 10 år sedan. Klassmål av Diego Milito...
1 April och någon prankade Gennaro Gattuso och tog en liknande bil han har och lätt en hund käka upp den...
Det kan man säga att Raiola och Mendes gör. Corriere dello Sport drog i veckan upp en lista på hur mycket klubbar lagt ut på commissioner - alltså kostnaderna utanför själva köpet av spelaren.
2019 betalade alltså Juventus drygt 44 miljoner för - i euro!


En agent snittar på ungefär 10%. Det att jämföra med en mäklare på börsen i någon som säljer hus som ligger på 3-4 %...
Men marknaden talar. Frågon dock hur det kommer se ut efter att pandemin lagt sig.


Lite småtugg oss världsmästare emellan i dessa bistra tider... #Toni #Totti
Trots att Belgien nu bestämt att blåsa av ligan har UEFA och italienska fotbollsförbundets president Gravina gjorde upp en plan i veckan om att avsluta Serie A.
Skillnaden mellan Belgen och Italien är bl.a. att Belgiens serie var bara en omgång att bli färdigspelad och ett slutspel skulle starta. De strök helt enkelt slutspelet och tabellen fick gälla.
Hur verklighetsförankrat det är vågar jag inte säga men hoppet är att få igång det hela mitten på maj:


Vikingarnas återkomst
Ibra och Kulusevski är arvtagare av en gyllene tradition.

La Gazzetta dello Sport fläkte på ett mittuppslag om de skandinaviska spelarnas framfart i Serie A och hyllar de gamla hjältarna som Strömberg, Gre-No-Li, "Nacka" med flera.
Men också kommande generation utanför. Många norrmän men Alexander Isak strålar med dem.
Självklart.


Även idrottsstjärnor utanför fotbollen får plats. Bl.a. Borg, Stenmark och Duplantis.
Där nämns dock inte ett ord om Sveriges "softa" pandemikur...


SVT Play drog tidigare upp VM-krönikorna. Nu fick även EM plats på scenen.
Återblicka till 2004 då Zlatans klassiska mål mot Italien eller kanske när ett slickat Italien slog ut Holland på straffar och tog sig till final i EM 2000.


Dags att revolutionera Serie A?  Hade Juventus president Agnelli rätt med sitt uttalande om Atalanta för en månad sen?

- Johan Stistrup



Corona såklart. Jag är trött på det och vill ha tillbaka samhället, fotbollen och allt däremellan. Många klubbar skänker saker till vården i Spanien och den senaste i skaran att ge bort material är Celta Vigo. De skänker 200,000 handskar, 50,000 masker and 700 flaskor handsprit.


Valencias Maxi Gomez skadade sig i matchen mot Real Betis och såg ut att missa en stor del av våren. Nu med coronan och inget spel kan han kanske vara tillbaka till ligan återupptas igen. Det skulle vara bra för Valencia.


Iniestas familj skänker 20 sängar till sjukhuset i Albacete. Fin gest som egentligen skulle gått under radarn men nyheten fiskades upp i spansk media. Iniestas pappa sa att det inte vill att det skulle bli någon publicitet kring det då de inte gör det för uppmärksamhet utan för välgörenhet.


Snygga montage är kul. Här är ett med några av de främsta tränarna i La Liga just nu.




Lost ground. Den här vyn var ändå klassisk.
Batalla GOAT har just avgjorts där världens bästa fotbollsspelare genom tiderna skulle röstas fram i Spanien. De allra främsta lottades in i slutspelet till åttondelsfinaler. Och sedan gick den med mest röster vidare.

Vem tror ni vann?
Cristiano Ronaldo vann finalen mot Messi med 54 procent av rösterna. Då röstade ändå över 450 000 personer i finalen.




Nou Mestalla. Valencia och företaget ADU bryter sitt avtal med rättigheterna att köpa marken där Mestalla står. Det innebär med stor sannolikhet att det heller inte blir någon upprustning till Nou Mestalla.


Generösa Messi.
Messi meddelar att Barcelonas spelartrupp sänker sina löner med 70 procent under karantänen. Detta för att klubbens anställda ska kunna få ut sina löner.




Antonio Reyes körde ihjäl sig och en kusin i juni 2019. Nu har rapporten kommit. Han körde i 187 km/h.

- Jens Kassnert



Efter ett virtuellt möte i tisdags där representanter för samtliga 36 föreningar i Bundesliga och 2. Bundesliga deltog kom man gemensamt överens om att det inte blir något ligaspel under april. Dock är planen just nu att återuppta säsongen igen från och med första helgen i maj – dock utan någon publik på matcherna. Dessutom spekuleras det i att samtliga spelare ska testas för coronaviruset var tredje dag och att alla klubbar måste spela så länge de har minst två målvakter och 13 utspelare som är friska. Sista ordet lär ännu inte vara sagt...


Vad många länge inte vetat är att Atalanta har en tysk vänsterback/ytter vid namn Robin Gosens, som den här säsongen varit fenomenal. Nu avslöjar Joachim Löw att hans plan var att ta ut 25-åringen i truppen till Tysklands vänskapsmatcher i mars – som av förklarliga skäl blivit inställda. Oerhört bittert givetvis, men förhoppningsvis får Gosens sin chans vid ett senare tillfälle.


”Tycker det är sorgligt”
Jerome Boateng var i tisdags rubrikernas man efter att han kraschat med sin bil på väg för att hälsa på sin sjuka son då han enligt egen utsago blivit förskräckt av en plötslig och kraftfull hagelskur. Mittbacken blev som tur var inte skadad, men bestraffades med böter eftersom han bröt mot Bayern Münchens karantänsregler. I en intervju säger han sig acceptera böterna, men att han samtidigt tycker det är sorgligt att han ska bestraffas när han bara ville träffa sin son. 


I nästan 14 års tid är det Joachim Löw som varit Tysklands förbundskapten. Detta innebär att han är den förbundskapten i världen som behållit sitt jobb längst tid.
Det är ingen dålig tröjsamling som Jerome Boateng sitter på. Extra roligt är att han har en svensk spelares tröja, kan du hitta den?
Vad många trodde var ett aprilskämt verkar inte vara det. Eintracht Frankfurt kommer byta namn på sin arena från Commerzbank-Arena till Deutsche Bank Park. Av bilden att döma kommer det inte se särskilt snyggt ut...
Neuer snart ett minne blott?
Förhandlingarna om ett nytt kontrakt mellan Manuel Neuer och Bayern München verkar gå trögare än sirap. Landslagsmålvakten vill att det nya kontraktet ska gälla fram till och med 2025, vilket klubben ställer sig emot. Den senaste veckan har det varit mycket snack om Neuers framtid och det finns en del som tror att hans tid hos rekordmästarna nu börjar lida mot sitt slut.


Snart har det blivit dags för den minst sagt rutinerade anfallaren Claudio Pizarro att ta adjö av fotbollen en gång för alla. Werder Bremen har erbjudit honom en roll i klubben efter att karriären är avslutad, men det ska han ha tackat nej till då han i stället ämnar att återvända till Bayern München – vilket i så fall blir hans tredje sejour hos rekordmästarna.


Aldrig är det lugn och ro i HSV, inte ens nu när det som bekant inte spelas någon fotboll. Efter interna stridigheter i maktens korridorer inne på Volksparkstadion blev det till slut så att den högt uppsatte Bernd Hoffmann förlorade kampen och fick lämna klubben. I stället tar den tidigare spelaren Marcell Jansen över hans roll, vilket innebär att han framöver kommer ha stor inverkan på samtliga beslut som tas.


Underbarnet snart i Bundesliga?
Det tyska ligaförbundet har nu slutligen bestämt sig för att sänka minimumåldern på spelare i Bundesliga med ett år – vilket innebär att från och med nästa säsong kommer 16-åringar få lov att användas i ligan. Detta gör att Borussia Dortmund från och med i november kommer kunna använda sig av sin supertalang vid namn Youssoufa Moukoko, som de senaste månaderna varit omskriven då han trots sin unga ålder öst in mål för klubbens U19-lag. Blir han möjligtvis den naturlige ersättaren till Erling Håland när det blivit dags för norrmannen att tacka för sig? Det är sannerligen inte en omöjlighet.


Kanske inte det mest estetiska mål som gjorts, men nog är det allt spektakulärt. Sebastian Langkamp är det som bjöd på den här pärlan när han spelade för Karlsruhe.
Även den här helgen hålls det en officiell FIFA-turnering och bland de kända namnen som deltar hittar vi återigen Achraf Hakimi och Maximilian Mittelstädt, men även Davie Selke och Wendell. Spelschemat ser du här nedanför:




Supertalangen vill flytta – blir ersättaren till Sancho?


Mario Gomez är den spelaren i Bundesliga med näst flest hattricks (12) efter Gerd Müller som gjorde hela 32 stycken (!) under sin karriär.
– I måndags var det sju år sedan Bayern München mosade HSV med löjliga 9–2, där Claudio Pizarro hittade nätet inte mindre än fyra gånger.
– I tisdags var det exakt 18 år sedan den gamle målvakten Frank Rost gjorde mål i en match, vilket gör honom till en av tre målvakter i Bundesligas historia som lyckats med det konststycket

- Filip Wollin



Under en knapp femårsperiod (2005–09) inkarnerade han Marseille, han var klubben. Pape Diouf tog dusterna, han tog plats och gillade att synas.

När Coronaviruset i veckan fick med sig förre OM-presidenten Pape Diouf, 68 år, försvann en av de sista storslagna ledarna inom fransk fotboll. Han irriterade, han störde, men Ligue 1:s första svarta president beskrevs också som en stor humanist och en motståndare som ingen satte sig på.

Ligue 1 blev tråkigare när han fick lämna Marseille – fransk fotboll blev en stor profil fattigare när han nu avlidit. Vila i frid!


"Han mår inte bra", Angel Di Marias fru om argentinarens status just nu.
Til skillnad från många andra sydamarikaner är familjen Di Maria kvar i Paris. Vi har klivit in i den tredje veckan med påtvingad "husarrest" i Frankrike. Det tar på psyket hos många.

"Jag har varit ute en gång på fjorton dagar, för att handla... Det är skrämmande.", säger Angel själv lite senare i sändningen.
PSG – Marseille, 2006
Pape Diouf
fick mycket gjort i Marseille. En av hans stora stunder kom i en konflikt med PSG.

Klubbarna bråkade om biljettfördelning till OM-fansen för en match på Parc de Princes, 2006. Ordkriget stegrades och blev till en fråga om att garantera bortasupportrarnas säkerhet. Diouf surnade till, mer än någon gång tidigare.

Bortafansen fick till slut stanna hemma. Då vägrade Pape Diouf att skicka sitt a-lag. Nasri, Ribéry & co stannade hemma. OM skickade akademilaget med några b-lagsspelare. För det hängdes han ut i media.

Matchen? OM:s ungdomar grejade kryss, 0-0, i Paris och det firades som en cupfinal. När laget väl kom hem till Marseille möttes de av fest. Pape Diouf hade gamblat ,vunnit prestige och supportrarnas hjärtan.




Pape Diouf, älskad av de sina. Här i omklädningsrummet efter nämnda match på Parc des Princes, 2006.
Benzema vs. Giroud
Det har aldrig varit en hemlighet att de två inte kommer överens. I veckan körde Karim Benzema en frågestund på sociala medier. När han ombads jämföra sig själv med Olivier Giroud, och fick frågan om han själv inte borde spela i landslaget istället, kom svaret snabbt:
"Man kan inte jämföra Formula 1 och gokart, och då är jag snäll. Nästa... och jag är Formula 1, det vet jag."

Benzema slätade över det hela lite senare i sändningen och försökte förklara sig i efterhand. Men då var det så dags. Giroud svarade det enda självklara och kallade sig för en "världsmästarkart".
Frankrike-Argentina, 4-3 i VM 2018
Vem sa att fotboll måste vara live? I veckan sände fransk tv åttondelsfinalen från VM i Ryssland. Över en halv miljon fransmän bänkade sig framför rutan för att se Benjamin Pavard.


Så är ekonomin hos Ligue 1-klubbarna just nu

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-04-03 10:35:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)