Lagbanner
Veckans viktigaste: Så vackert – allt annat bleknar

Veckans viktigaste: Så vackert – allt annat bleknar

Moise Kean, europeisk superliga, Marcus Thuram, Maradona 60 år, Messicappuccino.




Marcus Rashford har hyllats här förut och nu är det dags igen. Inom en vecka hjälpte han till att sänka PSG, samla in en miljon underskrifter till det brittiska parlamentet, sänka RB Leipzig med ett hattrick och sedan förvandla sitt twitterkonto till en guide till hur hungriga barn kan hitta mat under skolloven.

Hela hans tidslinje är tweets från restauranger och andra initiativ runtom i England för att mätta hungriga barnmagar.
Det är så vackert så det gör att hans fotbollsinsatser bleknar i jämförelse. Och då är han ändå en förbannat fin fotbollstalang.

Wenger tycker till om den Europeiska superligan.

En av de mest oväntade grejerna under veckan var att Mike Ashley, Newcastles ägare, skulle vara den som kom ut och klagade på att Premier Leagues absurda PPV, som innebär att varje match kostar 15 pund, måste ses över.

På ett sätt har det fått en positiv effekt ändå. Har sett tusentals tweets där fans helt ignorerar sitt lags match och istället skänker pengar till hjälporganisationer som fixar mat till hungriga barn.

Tottenham är en klubb som *harkel* nämns som titelkandidat i det osäkra landskapet som detta coronavirus har skapat. Senast det hände, för två år sedan, så steg högmodet spelarna åt huvudet och helt plötsligt försämrades prestationerna på planen ordentligt.

Borta mot de belgiska serieledarna passade José Mourinho på att ge lite spelare chansen. Truppen är ändå så pass bred att tränaren har möjlighet att rotera ordentligt. Särskilt mot ett lag som Royal Antwerp. I halvtid gjorde Mourinho fyra byten. Efter 58 minuter hade han gjort samtliga fem. Och till pressen efter matchen sa han att han skulle gjort 11 byten om han bara kunde.

Får vi gissa oss till vad han syftar på i klippet ovan så...:

- Dele Alli har gjort sitt i Tottenham.
- Steven Bergwijn är fortfarande inte redo för Premier League, om han ens blir det.
- Gareth Bale är veckor ifrån att hålla för Premier League.

Jag fick först dubbelkolla att det inte var något fejkkonto som twittrat ut denna nyhet. Men nej, det stämmer. EFL Trophy blir PapaJohnsTrophy...


Söndag 17.30: Manchester United - Arsenal
Helgens mest intressanta match hittar vi på söndagskvällen. Efter förnedringen hemma mot Tottenham har United rest sig och levererat flera fina insatser på rad. Men var står detta Arsenal egentligen? De känns väldigt svajjiga. Söndagen ger oss ett facit om vilken tränares aktier som ökar mest.


Ny ägare på väg in i Burnley?


- Tottenham har aldrig vunnit borta i Belgien och den sviten förlängdes till 0-2-4 på torsdagskvällen.
- Marcus Rashfords hattrick mot RB Leipzig var blott det femte från en inhoppare i Champions Leagues historia. Och det var det snabbaste genomförda, på bara 27 minuter gjorde han sitt hattrick.

- Henrik Örtenvik




Säsongens Europgoal i Serie A så här långt stod nog Sassuolos Chiriches för i helgen i deras kryssmatch mot Torino.




Cupmatchen i Venetoderbyt mellan Hellas Verona och Venezia innehöll i stort sett allt.

Mål. Straffar och  ...missarnas moder.
Kolla klockan...


Hellas Verona roterade visserligen men laget har alltså bara släppt in två mål på fem matcher i Serie A så här långt (Roma, Parma, Genoa, Juventus och Udinese)
I cupen mot Serie B-laget Venezia tre mål på fjorton minuter...


Atalanta spelade Champions League förra säsongen men den här gången för första gången hemma i Bergamo.
Det skulle självklart synas - trots att ingen var på plats.
Domare Giacomelli fick vila två matcher - dvs  en månad - efter hans insats mellan Milan och Roma.
Hans och VAR-domarens bedömningar på lagens straffar var kanske värda den lilla vilan.




Intetränaren Antonio Contes "andra hem".
Kul att han sitter med ett Subbuteo som gameplan... 
Cristiano Ronaldo och hans syn på Covid-19...


...och så har vi Zlatan Ibrahimovic syn på det hela...
Eller snarare är det den hårt kritiserade presidenten över Lombardiet - Attilio Fontana - som kom på idén med att plocka in Zlatan som skyltfönster för folk att ta till sig de nya restriktionerna.
Kanske det bästa draget han gjort då hans poltik låtit regionen bli den mest drabbade.


Svunna tider med Maradona kan man inte få nog av - särskilt som han nu den 30 oktober fyller 60 år.
Någon som kan se Messi, CR7  - eller för delen Zlatan - rulla runt i dynga?


Toppmatch på söndag mellan Napoli och Sassuolo.
Dags för De Zerbi och mäta sig med storklubb nu och Gattuso ta sig an en formstark uppstickare.
Söndag 18.00


Spelare i fokus: Lautaro Martinez

- Johan Stistrup



Det blåser ordentligt kring Barcelonas president Josep Maria Bartomeu. Efter att ha kämpat sig kvar på posten under hösten meddelade nu styrelsen i veckan att både presidenten och styrelsen avgår. 

Bartomeu meddelade också att Barcelona kommer att tacka ja till den nya europeiska superligan som redan fått kritik från både FIFA och spaniens fotbollförbund. Han kommer inte att vara saknad.


Under förra omgången var det verkligen flera målvakter som storspelade. Vi fick bland annat se fantastiska räddningar i El Clásico av Barcelonas Neto och i Atletimålet stod Oblak för en fin insats mot Real Betis. 

Kolla in dessa räddningar. Vilken var egentligen bäst?


Modric satte sista spiken i kistan när Real Madrid vann över Barcelona. Snyggast mål gjorde ändå Luca Modric som snurrar upp försvaret på läktaren med denna fina insats.




Ekonomiskt bakslag för 13 La Ligaklubbar. I veckan meddelade Spaniens regering att inga klubbar får ha spelbolag eller casino som sponsorer. Sju klubbar har ett sådant som huvudsponsor och ytterligare sex som andrasponsor. 

Detta medför förlorade intäkter på dryg en miljard kronor för klubbarna.


Osasuna fyllde 100 år i helgen. Det ska såklart synas över hela staden.
Det här med VAR kan verkligen diskuteras. I veckan har flera domslut ifrågasatts trots VAR. Ta till exempel El Clásico där straffsituationen blev en het potatis. Till och med så pass het att Real Betis protesterade då de blev rånade på ungefär en liknande situation helgen innan. Den blev det ingen straff trots sönderriven tröja. Nu dömdes straff. Lika för alla existerar inte.

Det blev heller inte bättre då det framkom att den assisterande domaren låtit meddela huvuddomaren att det inte var straff i duellen mellan Lenglet och Ramos. Barcelonas Koeman går ut med att VAR-domsluten är emot Barcelona. Detta samtidigt som andra klubbar anser att just Barcelona och Real Madrid ofta gynnas av densamma. I helgen blev både Cadiz och Levante blåsta på regelrätta mål och därmed segern i sina matcher på grund av VAR.


Detta smutsiga klia varandras ryggar bland högt uppsatta personer. Valencias skandalägare Peter Lim får stöd av förbundets mest avskydda man, presidenten Javier Tebas. Man spyr.
En bulgarisk barista gör sig känd för sina konstverk i kaffekoppar. Eller vad sägs om denna Messicappuccino?
Atlético Madrid är det enda laget som ännu inte har förlorat i ligan samt endast släppt in ett mål. Fantastiskt försvar.

Minns ni Luis Fabianos första mål i La Liga? Här kommer den i alla fall igen.
Real Sociedad kan befästa sin serieledning när de på söndag klockan 16:00 spelar borta mot Celta Vigo.


La Esquina med tankar om den spanska fotbollen.

- Jens Kassnert



Det blev en måttlig succé för tyska lag i Europa denna vecka. Medan Bayern och Dortmund vann, som sig bör, visade Leipzig sin allra värsta sida och gjorde sin troligen sämsta match under sin hela historia. 0-5 mot Manchester United och fiaskot var ett faktum. Att förlora med fem noll är vanligen en skam, men att göra det mot Oles Manchester United är en skymf av otrolig höjd. Skäms, RB. Skäms. 

Mönchengladbach var nära att stå upp för den tyska fotbollen på rätt sätt, men tappade i sista minuten ånyo mot ett på pappret bättre lag. Real Madrid och Casemiro kvitterade till 2-2 efter att Mönchengladbach haft 2-0 under stor del av andra halvlek. 

Marcus Thurams mål mot Real Madrid var snyggt. Passen från Alassane Plea var ännu snyggare. 
Inga fans längre på Bundesligas matcher. Tvära kast, som Bader säger. 
Offside? Eller? Ingen konsekvent idé från noll domare. 
Nagelsmann om sin klädsel
Det snackas nu om att Lucien Favre ska lämna efter säsongen. Inget nytt kontrakt, men det kan vara bra för klubben. Jesse Marsch från Salzburg ryktas, även Nagelsmann och Rose. 
Jag skäms för min ligas idé om vad som är bra content
Kolla också på tråden från DW under tweeten

Mönchengladbach och Rose möter Leipzig och Nagelsmann. Rekommenderas, lördag 15:30.

"Ensam behöver inte vara starkast"

- Axel Falk



PSG ordnade en nödvändig 2-0-seger i Istanbul. Moise Kean glänste till två gånger, men det kan inte dölja att det ser riktigt, riktigt illa ut när Paris spelar.

Vad har hänt sedan slutspelet i ”Final 8” i somras? Skador kan inte förklara allt. När evighetsmaskinen och energispridaren Marquinhos hänger med axlarna och ser uppgiven ut redan i första halvlek då kan man under om tränare Tuchel har omklädningsrummet med sig.
När två Corona-regler krockar
Toulouse fick släppa in lite supportrar, men hade samtidigt utegångsförbud från klockan 21. Vi hade matchstart 19.00 och då fick alla lämna arenan med tio minuter kvar på matchen.

Kortsidan hängde upp en ursäkt och förklarade varför man var tvingade att gå hem.
The show must go on
Från och med idag stänger Frankrike ner, igen. Den här gången har vi många undantag: skolor är öppna, folk uppmanas jobba och alla ”viktiga” affärer är öppna.
Och så var det fotbollen: all amatör- och ungdomsfotboll sätts på paus, det gäller även franska cupen.

Kör som vanligt – men utan publik - gör de tre högsta herrligorna, damernas D1 och franska landslaget. När det går, vill säga. Marseille-Lens är redan framskjuten.
I en bisarr säsong när ligans två oberäkneligaste lag möts, då händer det konstiga saker – som i första halvlek mellan Lyon och Monaco. De gästande monegaskerna lånade inte ut bollen (nära 75 procent bollinnehav). Man hade slagit upp ett tältläger på offensiv planhalva.

I halvtid stod det… 4-0 till Lyon, utan att vi förstått hur det gått till. Deschamps-fotboll dragen till sin kreativa spets.
När två Corona-regler krockar
Toulouse fick släppa in lite supportrar, men hade samtidigt utegångsförbud från klockan 21. Vi hade matchstart 19.00 och då fick alla lämna arenan med tio minuter kvar på matchen.

Kortsidan hängde upp en ursäkt och förklarade varför man var tvingade att gå hem.
The Sun fortsätter att hitta på egna nyheter. I veckan fick Paul Pogba gå och kraftigt dementera att han tänker sluta spela i landslaget efter president Macrons uttalande om terrorism. En stämningsansökan är på väg.
Lille-Lyon, söndag 21:00, Viaplay
Om Lyon vaknat på rätt sida även denna helg kan vi se fram emot en trevlig fotbollskväll när delade serieledaren Lille står som värd.


Hundra mål för Jimmy Briand


- Moise Kean är första PSG-spelare att göra två mål i sin CL-debut för laget.
- Marseille hade, på hela matchen, fyra bolltouch i Manchester Citys straffområde när man föll 0-3.
- Marseille har nu förlorat elva raka CL-matcher

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-10-30 09:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)