Lagbanner
Veckans viktigaste: Southgate försvarar Maguire

Veckans viktigaste: Southgate försvarar Maguire

Antivirus, utan VAR, Raspadori lyfter Italien, Unai Simon, tyska publiksnitt.



Det har varit en torr, torr landslagsvecka med det oändligt onödiga Nations League. Mycket i engelsk media har handlat om Englands katastrofala form och oförmåga att vinna under Gareth Southgate. Mot Tyskland blev det, förvisso, en hel del mål framåt och matchen slutade 3-3. Men då blev det istället frågor om varför Harry Maguire spelar när det finns så många duktiga engelska mittbackar? Mot Tyskland gick han bort sig brutalt flera gånger och gav bort en straff. Men Southgate försvarar Maguire ändå.

En hel del av kritiken handlar ju också om att han är en mittback som kostade en miljard att köpa in. En hög prislapp kommer man aldrig undan och kommer alltid viftas i ansiktet på spelare som inte levererar.






Jag tycker ju att såna här bilder är helt meningslösa egentligen. Men de säger en del om domarmisstagen som sker.



Med alla krig och fascister som väljs runtom i Europa så har man ju, egentligen, för längesedan slutat förvånas. Men ändå: hur fasen går hjärnkopplingen hos den person som kastar in en banan mot en mörkhyad person?


Lördag 13.30: Arsenal - Tottenham
North London Derby. Behövs väl inte mer än de tre orden? Dags för Arsenal att visa att de kan spela bra fotboll mot bättre lag. Dags för Tottenham att visa att de menar allvar den här säsongen. Från svenskt perspektiv så undrar vi om Dejan Kulusevski är startklar? Han ryktas ha en skada efter landslagssamlingen.


Tio spelare som är för bra för The Championship

Englands framtid dominerade mot Tyskland.

- Henrik Örtenvik



Milanvännerna Oliver Giroud och Simon Kjaer möttes i Köpenhamn i helgen - två gånger.
En på planen och sen ute på kvällen.

Pressen säger att det blev kritik i franska led att Giroud gick ut efter en förlust men jag undrar om det egentligen bara var en sak pressen drog upp.
Vi snackar Nations League och inte semifinal i fotbolls-VM.

En kommentar var väl ganska rätt på det:

Hoppla!  Två raka segrar för Roberto Mancinis mannar gör att laget vann gruppen i Nations League och går till finalspelet i vår.
Först en 1-0-seger hemma på San Siro mot England och sen en helt avgörande seger borta mot Ungern med 2-0, vilket var nödvändigt för att vinna gruppen just före ungrarna.
Lite plåster på såren för missen av VM.
Napolis nyförvärv Giacomo Raspadori var en av spelarna som tog plats och gjorde ett klassmål på San Siro mot England:




Ja, Juventus bortdömda mål mot Salernitana är inte glömt, i alla fall inte hos Luciano Moggi.
"Hade jag fortfarande varit klubbdirektör så hade jag överklagat och försökt få matchen omspelad"


Om ni inte minns så var det att VAR-kamerorna inte hade koll över hela spelfältet som skulle läsas av och såg inte att Salernitana hade en spelare som upphävde offsiden. Spontant sett så tror jag att de hade kunnat gå igenom och är lite förundrad över att Juve helt tappat den känslan. 


Udinese har överraskat alla i stort sett och ligger nu trea i Serie A med Atalanta och Napoli framför sig.
Efter den strålande vinsten hemma mot Inter var det inte annat än ge lagets tränare Andrea Sottil utnämningen som septembers tränare:

 
Reaktion direkt i helgen då de besöker Hellas Verona och Gabriele Cioffi - förra säsongens tränare i Udinese.


Vad förenar Prins William, Ozzy Osborne och Gianluca Pagliuca
Ja, inte mycket förutom att alla håller på ...Aston Villa! (?!) Ozzy är ju logisk, han är från Birmingham. Prins William var tagen av fansen när han såg Bolton vs Aston Villa 2000... 
Men Gianluca då? 
"Jag minns när de första privatkanalerna kom till Italien. De visade engelsk fotboll och jag blev så fascinerade av den. följde då toppstriden mellan Ipswich och Aston Villa 1981 och blev helt tagen av Astons Villas tröjor. De var helt unika..."


...som i fröken.
För första gången i Serie A:s historia kommer en match att dömas av en kvinnlig domare. 
Det är Maria Sole Ferrieri Caputi som får äran i matchen mellan Sassuolo och Salernitana på söndag klockan 15.00
 

Halloween är på gång och Napoli dess president kan såklart inte hålla fingrarna borta från att fira det med en specialtröja. Lackar inte någon snart i den där föreningen?


Francecso Totti fyllde år i veckan. Finns tusentals klipp att fira det med och vi väljer det här den här gången:
 

Inter-Roma lördag 1/10 18.00
Då var det dags igen för José Mourinho att komma tillbaka till San Siro.
Två stukade lag kommer att mötas efter att båda lagen förlorade i förra omgången.
Kan vara så att Simone Inzaghis kontrakt hänger löst om laget klantar till det på lördag.


Nä, starten har verkligen inte varit någon höjdare för Allegri den här hösten. Mikael Noaksson berättar varför:
Juventus och inledningen på säsongen.


Leao i Milan är den enda spelaren i Serie A som gjort 10 mål och 10 assist under 2022.
Överträffas bara i de frem stora ligorna av Kevin De Bruyne (11+13) och Neymar (18+10)
 
- Johan Stistrup



Det började i moll och slutade i dur. Nations Leaguehelgen skulle ge Spanien en gruppseger och på så sätt spela vidare om titeln. Men när La Roja ställdes mot Schweiz under lördagen ändrades allt. Ost- och klocklandet satte stora käppar i hjulet för spansk triumf när de vann samtidigt som Portugal körde över Tjeckien.
Spanien behövde nu vinna borta mot Portugal, något de inte gjort på evigheter i en tävlingsmatch. Och det såg länge ut att bli Portugal som skulle få jubla högst när slutsignalen närmade sig. Men i den 88:e minuten lyckades Spanien genom Alvaro Morata stöta in bollen som räckte till seger.


Unai Simon var en gigant i målet i matchen mot Portugal. Hans avgörande räddade Spanien som kunde vinna till slut. Se de bästa i målklippet.


Och så kommer vi till målet. Spanien tryckte på för ett mål och Carvajal slår en cross över mot vänsterkanten som Nico Williams nickar ner mot Alvaro Morata som slår in bollen i öppen kasse.




Valencia kunde ha signat Carlos Soler for life.
Luis Enrique fick jubla till slut. Så här glad blir han när matcher och titlar vinns.
Precis som många tror växer Pedri och Gavi in rollerna som “nya” Xavi-Iniesta.
Det går inte att inte gilla detta.
Vill ni ha lite Maradona? Ja, det vill ni alltid. Sådant här är mycket av det man minns den store bolltrollaren för. Här från tiden i Sevilla.
Lördag 18:30, Sevilla tar emot Atlético Madrid. Ett av mötena som brukar avgöra ligaplaceringen lagen emellan i slutändan.


Bildspel från Spaniens förlust mot Schweiz.

- Jens Kassnert



Det är utan någon större eufori som de tyska fotbollsfansen ser fram emot VM. Till att börja med att mästerskapet spelas på vintern  - i Qatar. Usch.
Dessutom är det svårt att  tro på att Tyskland på allvar ska kunna gå hela vägen mot den VM-titel som DFB har satt upp som mål.
I veckan förlorade Tyskland hemma mot Ungern. Det är naturligtvis underkänt.
Sedan riktigt bra spel mot England efter en seg första halvlek. Men Englandsmatchen blev ändå en besvikelse. Man får inte tappa en 2 – 0-ledning på Wembley.
England fick ju till och med gå ikapp och förbi innan ett sent tyskt mål gav tröstpriset oavgjort.

Kevin Kuranyi spelar match med VfB Stuttgarts Altherrenmannschaft och blir sugen på en slurk öl. Han får snabb hjälp i landet där en god bier i nöden aldrig är långt borta.
5 läckra mål från den här säsongen.
Helt ny variant av misslyckat inkast. Från matchen mellan Ummendorfer SV och Einheit Wernigerode Sachsen-Anhalt-Pokal. 
Klubbarna med de bästa publiksnitten i Europa så här långt 2022/23. BVB är 2:a, Bayern 3:a. Schalke 10:a. På platserna 19 – 24 i tur och ordning Frankfurt, M´gladbach, Köln, Hertha, HSV, Stuttgart.
FC Hansa Rostock i 2. Bundesliga på en finfin 68:e plats med ett snitt på drygt 25.000. Kaiserslautern imponerar med över 37.000.
Sarpreet Singh lånas ut från FC Bayern till Jahn Regensburg i 2. Liga den här säsongen också. Men spela får han inte göra förrän efter nyår. Skälet är att lånet inte registrerades i tid hos DFL.
”De som stängde av tv:n i 65:e minuten gick och lade sig euforiska inför VM” säger Thomas Müller efter att Tyskland tappat 2 - 0 på Wembley. Med bara 20 minuter ledde Tyskland med två mål.
Peter Fischer är omvald som Eintracht Frankfurts president. Fischer har varit klubbens president sedan 2000.
Den här bindeln bär Tysklands lagkapten i matcherna mot Ungern och England och senare under VM i Qatar.
Bindeln är ett budskap mot diskriminering och för mångfald. Vilket är bra så klart.
Synd bara att det blir lite löjligt att bära den under ett VM man naturligtvis skulle ha bojkottat. Istället för att göra det enda rätta förminskas protesten till en bindel.
Landslagsspelaren Giulia Gwinn gör mål direkt på hörna mot Werder Bremen. Med rätt så god hjälp från Werders målvakt Anneke Borbe ska sägas. Die FC Bayern Frauen vann matchen med  3 – 0 och tog därmed första ligasegern i första hemmamatchen.


Stefan Kuntz är förbundskapten för Turkiets landslag. Som sådan upplevde Kuntz ett praktfiasko när Turkiet förlorade mot Färöarna(!) i lördags.
Nu får väl Kuntz sparken så det bara visslar om det? Färöarna… Färöarna.
Nej. Kuntz får inte sparken. Turkiet var klar tabelletta i sin Nations League-grupp redan före matchen mot Färöarna. Förlusten är alltså ingen katastrof men ändå ett pinsamt bottennapp.
Fest i fjärdeligan!
Derby i Regionalliga West mellan traditionsklubbarna Alemannia Aachen och Preußen Münster. En division 4-match man gärna hade varit på. Tät arena, 10.000 fans och Stimmung, Tore, Bier und Bratwurst
Alemannia vann med 4 - 2.
Preußens första förlust efter 22(!) raka ligamatcher utan nederlag.
Preußen Münster leder ändå ligan, fyra poäng före Rödinghausen.

Hannover 96 meddelar lapp på luckan för första gången på två och ett halvt år. På fredag kväll kommer eviga rivalen Hamburger Sport-Verein på besök.
49.000 åskådare kommer då att fylla HDI-Arena.

Claudio Pizarro fick en fantastisk avskedsmatch inför 40.500 på Weserstadion. Pizarro gjorde 197 mål på 490 Bundesligamatcher. För er som inte minns så var Pizarro en av Bundesligas bästa anfallare och målgörare i flera år.

Stadtderby in Leipzig
Javisst – i Sachsenpokal möttes de mångåriga rivalerna Chemie Leipzig och Lok Leipzig. Inför 5.000 på Alfred-Kunze-Sportpark vann till slut Lok med 8 – 7 på straffar utan att någon gjort mål under ordinarie tid eller förlängningen.
Under DDR-tiden var blågula Lok Leipzig storebror. Lok blev vicemästare 3 gånger, vann cupen 5 gånger samt final i Cupvinnarcupen 1987 och semifinal i UEFA-cupen 1974.
Grönvita Chemie Leipzig blev visserligen DDR-mästare 1951 och 1964 samt cupvinnare 1957 och 1966. Ändå betraktas de som lillebror, som utmanaren i staden. Varför? Jo efter cuptiteln 1966 var det slut på det roliga.
Fotbollen i DDR styrdes av politiken,  det vill säga partiet. Och partiet ville se ett starkt Lok Leipzig. Precis som partiet ville se ett starkt BFC Dynamo eller Dynamo Dresden. Så vad gjorde man? Jo, duktiga spelare delegerades som det hette från de mindre klubbarna till de stora. Därför blev Lok redan på tidigt 70-tal nummer 1 i Leipzig.

Jag nämnde ju att Lok Leipzig hade en del framgångar i europeiskt cupspel. Här ställs Lok mot Napoli och inte minst Diego Armando Maradona i UEFA-cupens 2:a omgång. Matchen spelades den 26 oktober 1988 inför 80.100 åskådare på Zentralstadion. Här minns Leipzig och de som var med bollgeniet Maradona.


fredag 18:30
2. Bundesliga
Hannover 96 - Hamburger SV

Ett Nordderby får inleda helgen. Behåller HSV platsen som tabelletta?

fredag 20:30
Bundesliga
Bayern München - Bayer Leverkusen

Intressant match… Leverkusen kan spela riktigt bra fotboll när det vill sig.
Skakar Bayern av sig den tveksamma inledningen på ligan och börjar vinna igen?

lördag 15:30
Bundesliga
Eintracht Frankfurt - 1. FC Union Berlin

SGE mot tabellettan Union är eftermiddagens hetaste match!

lördag 18:30
Bundesliga
Werder Bremen - Bor. Mönchengladbach

Mysig kvällsmatch mellan två (forna?) storlag med massor av fans runt om i Tyskland.
Båda lagen har fått en bra start på säsongen.


Sen tysk poäng efter försvarshaveri
Om Tysklands match mot England på Wembley.


*** Nykomlingarna i Bundesliga så här långt:
Werder Bremen: 9:e plats. 9 poäng efter 7 omgångar.
FC Schalke 04: 14:e plats. 6 poäng efter 7 omgångar.

*** Nykomlingarna i 2. Bundesliga:
1. FC Kaiserslautern: 7:e plats. 14 poäng efter 9 omgångar.
Eintracht Braunschweig: 16:e plats. 8 poäng efter 9 omgångar.
1. FC Magdeburg: 18:e plats. 7 poäng efter 9 omgångar.

*** Nykomlingarna i 3. Liga:
SV Elversberg: 1:a plats. 22 poäng efter 9 omgångar.
VfB Oldenburg: 10:e plats. 12 poäng efter 9 omgångar.
Rot-Weiss Essen: 15:e plats. 9 poäng efter 9 omgångar.
SpVgg Bayreuth: 19:e plats. 5 poäng efter 9 omgångar.

- Karl Fagrenius



Fotbollsförbundets ordförande är anklagad för sextrakasserier och korruption, domarförbundet försöker hantera en härva av sexuella övergrepp, Paul Pogbas bror har suttit häktad för utpressning mot Paul, i processen kring PSG.s damlag där Diallo uppges ha beställt en grov misshandel av lagkamraten Hamraoui blir detaljerna värre och värre…

Mitt i den här stormen har Les Bleus nu tre förluster, två kryss och en seger på de sex senaste landskamperna.

Frankrike mår som bekant inte bra att överdrivet självförtroende inför stora mästerskap. Man lyfter bäst i motvind. Men nu böjar det bli larvigt.

Förbundskapten Deschamps gör nog bäst i att stänga in sig hos släktingar i Bayonne, sluta svara i telefonen och be till högre makter om en raderad skadelista för att få lugn och ro i sina förberedelser till VM.

Danmark – Frankrike 2-0



Om det inte gick något vidare för A-landslaget i Danmark, så gick det fullständigt åt helvete när Bernard Diomédes U18-landslag skulle avsluta en turnering i veckan.

Matchen mot Polen blev aldrig 90 minuter lång. Domaren bröt allt när Frankrike dragit på sig fjärde röda kort på 20 minuter i andra halvlek.

Darnel Eric Bile, till vardags i Saint-Etienne, avslutade tillställningen genom att brutalt sparka ner en polsk motståndare för att sedan skalla honom.

Historien har nått den franska politikens korridorer och ett uttalande ger sken av att flera spelare avslutat sina landslagskarriärer nästan innan de började.
”Ursäkta att vi är för dumma”
Sa jag att det är dålig stämning i Fotbollsfrankrike just nu? När idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra fick frågor om spelarnas ansvar kring Qatar-VM och bojkott blev ett av hennes svar: ”Spelarna är inte politiker. De är där för att spela. Att höja deras medvetenhet är förstås önskvärt, men vi får inte be dem om för mycket.”

Thomas Monconduit (Amiens) reagerade:
”Ursäkta att vi är för dumma… I all enkelhet: sparka på bollen och håll käften”.
69 tävlingsmatcher i rad
Det är lätt att glömma bort Antoine Griezmann mellan Mbappé/Giroud och alla återbud till höstens samling.
I helgen gjorde han sin 110:e landskamp. Mer imponerande, för att liksom understryka vilken spelare som är viktigast i Didier Deschamps lagbygge: Griezmann har nu representerat Frankrike i 69 tävlingsmatcher i rad.

Mot Danmark var han kapten för första gången.
Zlatan – Asterix – Antivirus
En av Frankrikes mest framgångsrika skådespelare och regissörer, Guillaume Canet, har äntligen gjort klart sin nya Asterix-film.

För att inte lämna något åt slumpen (?) kallades Zlatan Ibrahimovic in för att ta sig an rollen som Antivirus.

I veckan kom trailern.


Samtidigt på Parc des Princes
När Les Bleus hade rest till Parken i Köpenhamn passade Brasilien på att städa av Tunisien (5-1) i Paris på Neymars hemmaarena, Parc des Princes.

Ett bra genrep inför VM som tyvärr kommer att finnas kvar på näthinnan mest för att publiken hivade en banan mot Richarlison när han firade sitt 2-1-mål. Idioter.
Lens – Lyon, 20:45 söndag 2 oktober, Sportexpressen
Cheer up! Nu blir det klubblagsfotboll. I helgen tittar vi på höstens positiva överraskning (tillsammans med Lorient): Lens. De tar emot ett Lyon som balanserar på slak lina och inte har råd att tappa mer poäng mot konkurrenterna om en toppstrid ska bli verklighet.


Les Bleus och kampen mot klockan


- Senast ett land förlorade sista matchen inför ett VM och sedan tog guld handlade det om Uruguay, 1950.
- Tre förluster i tävlingsmatcher på ett kalenderår är tangerat bottenrekord för Les Bleus.
- På sex Nations League-matcher gjorde Frankrike inget mål i första halvlek. Den statistiken delar man med Liechtenstein, Malta, San Marino, Slovakien och… England.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-09-30 10:45:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)