Lagbanner
Veckans viktigaste: Brexit och hjärnskakningar

Veckans viktigaste: Brexit och hjärnskakningar

North London derby, kollisioner, Guldtapiren, Joao Felix, målglada Leverkusen,



En av många snackisar i veckan är vad som händer när väl Brexit är ett faktum. Fotbollsförbundet gick ut med ett uttalande i veckan och förklarade hur landet ligger framöver. Den som vill läsa hittar artikeln här. Kort sagt kommer lagen inte kunna värva spelare fritt från EU längre, det kommer istället att regleras ordentligt. Men känslan är ju att sista ordet inte är sagt och att det kommer att finnas sätt att gå runt det här systemet.

När Arsenal mötte Wolverhampton var det en riktigt otäck smäll mellan David Luiz och Raul Jimenez. Ändå fick David Luiz fortsätta matchen och det har nu skarpt ifrågasatts.

Det går inte att komma ifrån VAR-diskussionen. Efter helgens matcher var det mycket gnäll från Aston Villas och Liverpools supportrar. Här i The Championship så hade Reading gärna haft VAR. För hur kunde det här inte bli straff? För övrigt oväntat med ett officiellt konto som gör ett sådant inlägg.


I veckan fick de första fansen komma tillbaka till arenorna. Men det blev inte helt lyckat överallt. När Charlton hade hemmamatch i veckan så gick tränaren Lee Bowyer ut  inför matchenoch sa att han hoppas att fansen kommer att leva om när de väl är tillbaka. Efter matchen var han besviken.

“We’ve been wanting them to come back from day one and they’ve been kept away. Even though it was 2,000 I expected non-stop singing, supporting the players and pushing them. But it wasn’t like that.It was very, very quiet apart from some negative shouting – and I didn’t expect that tonight."


Jonathan Woodgate är bitter över sin tid som tränare i Middlesbrough och menad att han hade en uppförsbacke redan när han började.

Underbart att husen intill Marines arena ligger så nära så att det måste vara en siffra på stängslet så de vet vilket hus de ska knacka på för att fråga efter bollen.

Här ser ni klippet av en dead man walking. Man ser det i hans ögon, eller hur? 


Inställd match mellan Aston Villa och Newcastle
När Premier League sparkade igång efter det långa uppehållet så testades spelarna två gånger i veckan. I veckan kom beskedet att Newcastle fått ett gäng spelare sjuka i Covid-19, vilket ledde till att kvällens match mellan Aston Villa och Newcastle är inställd. Men ändå så säger Premier League att man inte tänker ändra det nuvarande testschemat som säger en gång i veckan. Är det här början på en coronavåg bland klubblagen?



Sunderland är fortsatt en klubb i kris. I veckan sparkade man sin tränare Phil Parkinson vilket innebär att klubben haft 12 olika tränare sedan 2010. Dessutom har man släppt John Cooke, som både spelat och jobbat för klubben i 26 år. Det kokade i sociala medier med många uttalanden från både före detta spelare och fans. Cookes son spelar i ett av ungdomslagen och gick också ut och sågade sin klubb väldigt hårt.

Det verkar finnas oändligt material för fler säsonger på Netflix av Sunderland 'til I Die.


Söndag 17.30: North London Derby
När hände det senast att ett derby i norra London bestod av ett Tottenham i serieledning och ett Arsenal på en 14:e plats? Men ett derby är ett derby. Allt kan hända och Arsenal har visat sig som bäst när de parkerar bussen och hugger på kontring, precis som Tottenham gör.


Olivier Giroud har varit petad mycket den här säsongen. Men varje gång han får chansen så levererar han. Fransmannen gjorde fyra mål mot Sevilla och Chelsearedaktionen berättar om bedriften här.


- Arsenal förlorade mot Wolverhampton och alla undrar vad som hänter med Pierre-Emerick Aubameyang. Han fick åtta pass från sina lagkamrater ute på planen. Nio från Bernd Leno. Och han har slutat göra mål.
- Arsenal har bara gjort mål på ett av sina 64 senaste skott från öppet spel i Premier League.
- Förra säsongen förlorade Manchester United tre hemmamatcher på hela säsongen. Den här säsongen är man redan uppe i fyra.

- Henrik Örtenvik



"Om han hade spelat för Juventus hade han levat idag"
Världsmästarbacken från 1982 och f.d. Juventusspelaren Antonio Cabrini kommentar efter att Maradonas bortgång den 25 November i år togs inte emot lätt i Neapel.
Särskilt inte hos Corrado Ferlaino - som under Maradonas tid i klubben var president.
Han replikerade rått:
"Juvespelaren som försökte ta livet av sig? Sånt skulle aldrig hända i Napoli" och anspelar då på Gianluca Pessotto som hoppade 15 meter från Juventus huvudkontor i samband med Calciopoli 2005.
Nord mot Syd...


Meité nickar in kvitteringen i den 77 minuten för Torino henmma mot Sampdoria. Det var inte bara en räddad poäng för klubben utan nog också för tränare Marco Giampaolos vidare öde i klubben.
Han ligger dock fortfarande risigt till men han kanske klarar att få sin Panettone till jul från klubbledningen i alla fall.


Atalanta mot Hellas Verona och man skulle kunna tro det är Gomez som passar Ilicic...
#Zaccagni




Den franske domaren Stephanie Frappart blev den första kvinnliga domaren att döma en Champions League-match för herrar.
Fick förtroendet i matchen mellan Juventus och Dynamo Kiev. 
Men nog har vi sett henne förr vid den här tiden på året?
   #LoveActually #LuciaMoniz #Aurelia



Den här tränarlistan smakar väl? De såg väl att bröderna Inzaghi verkar kunna det här så hur svårt kan det vara...
Jodå, inget på Sveriges södra halva men Po-slätten (och lite upp i Appeninerna) har fått sin dos av snö. den här säsongen
Första utmärkelsen för säsongen för Zlatan Ibrahimovic (Guldbollen var ju för förra, så...) när han fick mottaga GuldTapiren - en utmärkelse som TV-programmet Striscia la Notizia delar ut en gång i veckan till kändisar någon som de tycker har gjort bort sig. Ofta brukar berömda fotbollsspelare få det och Zlatan har plockat hem den titeln ett flertal gånger.
Den här gångne  var det för att han propsade på pengar från EA för att hans namn var med i FIFA21..
 


Gazzetta dello Sport brukar ha katschiga rubriker. Den här kändes väl inte klockren.
#LukakHulk
Sen at han mer ser ut som Shrek än Hulk här gör ju det inte bättre.



Juventus - Torino 18.00 lördag
Derby della Mole
Två tränare som fortfarande har mycket att bevisa


Podd Rossoneri   plockar upp mötet mellan Janne Andersson och Zlatan bland mycket annat.

- Johan Stistrup
 



Real Madrid på dekis? Marängerna placerar sig nu på 3e plats i Champions League och riskerar att åka ur gruppspelet. Den senaste månaden har Zidanes lag förlorat mot Shaktar, Alavés och Valencia samt kryssat mot Villarreal. Endast en seger mot Inter har Real Madrid mäktat med.

Detta har såklart skapat rykten om Zidane är rätt man att leda laget. Ligatabellen haltar men klart är att Real Madrid ligger ett par poäng efter, något som inte är populärt i huvudstaden. Nu ryktas det om att Zidane är på väg bort och kan ersättas av Pochettino eller Rául.

En annan märklig statistik är att sedan Zidane kom tillbaka till Real Madrid har Marcelo spelat i samtliga 10 förluster. I de 30 vinstmatcherna Zidane har på kontot startade inte Marcelo. Det behöver inte betyda så mycket men något säger det i alla fall.


Förra helgens toppmatch var såklart Real Sociedad mot Villarreal. Ettan mot trean i La Liga som slutade oavgjort.

Men det som skulle utspela sig på Camp Nou går till historien som en av de vackraste målgesterna genom tiderna. Barcelona vann enkelt mot Osasuna och från denna match hämtar jag också omgångens snyggaste mål. Detta går till Griezmann som dundrar in 2-0 målet från 30+ meter via en retur. Detta måste ni se!



Alla sagor har ett slut. Inför matchen hyllades Maradona som verkligen satte avtryck på både Barcelona och fotbollsvärlden. Vem passar då bättre att få hylla sin bortgångne gudfar än arvtagaren Messi själv? Argentinaren satte 4-0 målet och drog av sig sin Barcelonatröja. Under bar han såklart sin moderklubbs Newell's Old Boys tröja med nummer 10. Samma tröja som Maradona bar då han spelade för samma klubb på 1990-talet. Det kunde inte ha blivit ett bättre avsked, eller?




Lägger in highlightsen från Alavés mot Real Madrid här också. Vilken match det var!

Först gör Courtois en mäktig enhandsräddning på ett friläge från Alavés som hamnar på veckans räddning.

Men i andra halvlek ger han bort bollen och hemmalaget kan slå in 2-0 i öppen bur. Så både veckans räddning och veckans miss hamnar här. Den största missen var nog ändå att Real Madrid förlorade matchen.




Kan det bli så att någon av de spanska klubbarna lånar bucklan i Sevilla League? Villarreal och Granada är redan klara för avancemang. Real Sociedad ligger också bra till inför sista rundan av gruppspelet. Vill det sig illa för Real Madrid kan de hamna trea i CL vilket tar dem till EL’s slutspel.

Det ser ljust ut att de spanska lagen ska ta traditionen vidare och vinna turneringen.




Spanien har fortfarande en stor smittspridning av Covid-19 men enligt La Ligapresidenten, Javier Tebas, kan det bli aktuellt med publik på matcherna redan i januari. Det återstår att se hur det går med det. Eller så kanske det bara var en flirt med supportrarna som han sedan tidigare har gjort sig ovän med.


Det pratas för lite om Joao Felix. Eller för mycket om man så vill. Oavsett vilket så har supertalangen startat denna säsong på ett makalöst sätt.

Felix har redan gjort sju mål på lika många starter för Atlético Madrid. Det är lika många mål som han har gjort under sina tidigare 29 starter för klubben. 

Jag slår in en öppen dörr men han kommer att bli något riktigt stort.




Piqué vill bli Barcelonas nästa president.

Just nu är det oklart vem som tar presidentrollen i Barcelona. I framtiden kan det bli ett välkänt ansikte för dagens fotbollsfans, nämligen Gerard Piqué. Han sade i dagarna att han kan tänka sig en roll i klubben efter karriären och att den rollen även kunde vara den allra högsta posten.


Ofta minns man en spelares första mål i klubben. Men kommer ni ihåg denna? Ronaldos sista mål för Real Madrid. Ja, alltså den “riktiga” Ronaldo – El Fenómeno.
 
Eibar tog en tung skalp när de bortaslog Real Betis i helgens omgång av La Liga. Och inte bara det, fyra av spelarna gjorde det så bra att de hamnade i Team of the week hos Whoscored.com.
 
Sevilla tar emot Real Madrid på Ramon Sanchez Pizjuan på lördagseftermiddagen klockan 16.15.


Det går inte att släppa att Maradona inte är med oss längre.
Här är en av flera texter från Spanienredaktionens julkalender om just Maradona.

- Jens Kassnert



Borussia Dortmunds förmåga att sabba för sig själva är anmärkningsvärd. Man kunde haft chansen att vara hack i häl i toppen, men ger istället Köln sin första seger för säsongen. Favre är tränarräddaren, den som ger utsatta en ny chans. Denna omgång var det Markus Gisdols tur. Under matchen skadade sig Haaland och i veckan som gick även Mats Hummels och ja, det finns verkligen saker att tvivla på. 

Det är svårt att komma bort från det faktum att Eintracht Frankfurt är ligans bästa lag i underläge. Återigen räddar man skinnet efter att ha legat under med 2-0 efter bara 10 minuter. Två mål från Andre Silva före visslan och ett mål av Bas Dost borde ha vunnit matchen, men tack vara ett drömmål av Max Kruse fick hemmalaget Union Berlin en poäng. 

En yttersida rakt i krysset. Sannerligen svårt att komma bort från. 



Trapp gjorde en otrolig tavla på Robert Andrichs 1-0 i matchen ovan. 

I England är det fans tillbaka på läktarna, men i Tyskland verkar det tyvärr dröja. Inga magnifika uppvisningar av stöd ännu, vilket ett antal lag verkligen skulle kunna behöva (SCHALKE).

Markus Gisdol hade kanske en av sina sista chanser i hemmamatchen mot Borussia Dortmund. Under Klopp och Tuchel betydde det att man var sparkad nästa dag. Under Favre betyder det en välbehövlig livlina. Gisdols Köln tog sin första vinst för säsongen och slipper i detta nu nedflyttning, vilket spelartruppen rimligen är för bra för. 

Jag tror att Schalkes supportrar börjar bli trötta på denna typ av matcher
Wolfsburg och Bremen bjöd på en riktig klassmatch med 8 mål. Målrika Bundesliga är minsann tillbaka. 



Ja, på något sätt är Tyskland efter på den punkten
Det verkar som om Haalands skada inte är alltför allvarlig och att han kan vara tillbaka snarast
Två dundermatcher i helgen. 

Hertha BSC - Union Berlin

FC Bayern - RB Leipzig

Leverkusen är nu uppe i 17 mål under gruppspelet av Europa League. Är detta året de faktiskt vinner? 

- Axel Falk



Säsong utan fotbollslogik
Marseille hade 13 raka CL-matcher (sämst någonsin) utan vinst innan man vände och vann mot Olympiakos med hjälp av två straffar i veckan. Samtidigt går man som tåget i ligan.

Ligue 1 har fem lag inom två poäng i toppen av tabellen. Sexa ligger just Marseille, fyra poäng bakom. Men OM har två matcher tillgodo på övriga topplag. Vinner man dem går man förbi serieledande PSG som man redan besegrat i ligaspelet och som just övertygade, borta mot Manchester United.


Benoît Costil hade en fin kväll och tog plats i veckans lag efter flertalet spektakuläre räddningar mot PSG.
Han irriterar på och utanför planen, men ändå. Hej då Maguire.
”Det jag önskar mest av allt är spela med honom igen. Var? Det spelar ingen roll.”, Neymar hjärta Messi efter segern mot Man United.

Neymar vill få till en återförening med Messi till nästa säsong, oavsett om det blir i Barcelona, PSG eller någon annan klubb. Fördel Paris? Så har vi det närmaste dryga halvårets långkörare igång – igen.


Dijon – halleluja efter 267 dagar
Superjumbon vann sin första ligamatch sedan 7 mars.
Tuffare är det för Patrick Vieira som hänger löst på tränarbänken hos storsatsande OGC Nice.

Dijons anställda är inte vana vid att behöva kommentera flera (det blev tre!) mål i samma match – det hörs!
Patrick Vieira får sparken
Trots pengar på banken fick aldrig den förre mittfältaren fart på OGC Nice. Två och ett halvt år efter ankomsten lämnar Vieira en klubb som just fått stryk av Ligue 1-jumbon och ligger sist i sin Europa League-grupp. Allt som återstår är det officiella beskedet.

Dags att väcka Laurent Blanc? Han har lirat golf i Bordeaux de senaste fyra åren.
Lille – Monaco, 13:00 söndag 6 december, Viaplay
Två av de lag som bjuder på mest underhållning, båda skuggar två poäng bakom PSG i tabellen. Monaco går som tåget med fyra raka segrar i Ligue 1 – Lille går fint i Europa men behöver få upp farten i ligaspelet.


La Semaine #12: Marseille öser på – Bordeaux stoppade PSG


- Franska spelare har hittills gjort 28 mål med utländska lag i säsongens CL-gruppspel.
- I sin 20:e försök gjorde Dimitri Payet sitt första (och andra) mål i en CL-match.
- Burak Yilmaz är första Lille-spelare att vara inblandad i mål i sju raka matcher sedan Opta började mäta 2006.
- Sex gånger har OGC Nice släppt in tre mål eller mer sedan säsongen började.

- John Cederblad

John Cederblad2020-12-04 10:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)