Lagbanner
Veckans viktigaste: Ny Arsenalsupporter i Spurs

Veckans viktigaste: Ny Arsenalsupporter i Spurs

Dembélés agent, San Remo, Champignons League, Dantes panenka, Christian Eriksen.



Jag vill inte behöva prata om Manchester United-talangen Mason Greenwood och hans skandalösa beteende mot sin flickvän, som gjort att han är misstänkt för en hel radda avskyvärda grejer som våldtäkt och misshandel. Vi kan väl lämna det ämnet med att konstatera att en ung man har systematiskt brutit ner en ung kvinna och en konsekvens av det är att han nog aldrig mer kommer att spela professionell fotboll igen. Det fick också konsekvens för Jesse Lingard som hoppades bli utlånad, men som nu tvingas kvar i frysboxen under våren.

Vi kan väl växla och prata om att Christian Eriksen är tillbaka i Premier League? Efter chocken i somras känns det ju helt overkligt att vi får se honom på planen igen. 

Grym känsla i det här passet!

Dejan Kulusevski gick på sista dagen av transferfönstret till Tottenham. Kul med en svensk i Premier League och kul att se om denna uttalade Arsenalsupporter klarar sig bättre än Serge Aurier och Matt Doherty gjort tidigare… Ovanstående tweet av Ledley Kings Knä är en homage till detta klipp: Jag… vet… inte… riktigt… hur… man… ska… kommentera… denna…video.

Fint att se Jermain Defoe tillbaka i England. Kan han skjuta upp Sunderland till The Championship?


Dele Alli lämnade Tottenham och hamnade i Everton. Twitter svämmade över av hyllningar till den före detta supertalangen som var en av de bästa offensiva mittfältarna i världen när han var 20 år, men som sedan skadan hösten 2018 inte varit sig själv.
Lördag 16.00 Man City - Fulham (FA-cupen)
Båda öser in mål i vardera liga. Vad händer när de möts i FA-cupen?


Varför blev det såhär, frågar sig Magnus Falk.

Såhär sa huvudpersonen själv att han bröt kontraktet med Arsenal och lämnade gratis för Barcelona:
- OptaJoe berättar att Bruno Fernandes varit inblandad i 83 mål på 108 matcher sedan han han anslöt till Manchester United. En absurd nivå han håller!

- Henrik Örtenvik



Inte mycket till fotboll den här helgen förutom att SüdTirol ångar på i Serie C.
Roligare dock att San Remo-festivalen satte igång en vecka tidigare än normalt och körde fullt hus i Teater Aristons salong (och den är inte stor), vilket fotbollsklubbarna kliat sig i huvudet över när de fått ha en begränsning på 5000pers och till helgen upp till 50% kapacitet.
Man kan förstå att fotbollsförbundet lackar på regeringen och känner sig lite felfördelade. 
Vill ni hänga med på den italienska uttagningen för Eurovision son contest (Turin kommer vara värdstad då Italien vann förra året med gruppen Måneskin) så är det bara att gå till RaiPlay.
Helt öppet för alla i Europa att följa det. Ni får lite Ibrahimovic också - men bara i reklamen mellan akterna.


Mja, vad ska man säga om Hellas Veronas nyförvärv - Mateusz Praszelik - val av tröjnummer.
Kanske inte det smartaste valet att ta nr 88 i en klubb med starka ultrahögersympatier bland supportrarna och där vissa av dem skanderar "Bra val" , "En ära", "Han är en av oss" när han presneterar sitt val på sociala medier.
Han hade dock inte den tanken att flörta med ultrahögerfalangen utan valde det pga att nr 8 och 18 var upptagna.
Visst, det finns ett flertal som ståtar med 88 i Serie A just nu men borde ändå inte klubben kanske avrått ....eller är det kanske dags avdemonisera 88?



Smart drag eller inte, vi får se, men Romas tränare José Mourinho har anställt en domare i klubben.
Det är tidigare domaren Gianpaolo Calvarese som nu fått en anställning i Roma för att vara med och utbilda spelarna i hur domarna resonerar, tänker och bland annat går till väga kring straffar. 
Känns lite som när man skatteplanerar för att man kan och kanske i för själva behovet.


Den koleriske f.d. presidenten i Palermo och Venezia har lämnat oss Maurizio Zamparini.
Ni som är unga minns han säkert som mannen som lyfte upp Palermo ur dyn - med och utan Ballardini men absolut med Dybala, Luca Toni, Cavani, Quaison etc etc...
Apropå dyn... innan hade han återupptväckt Venezia ur sin törnrosadröm och tagit dem till Serie A för några sköna säsonger vid sekelskiftet med bl.a. trollmannen Recoba och med den nuvarande sportchefen i Inter - Giuseppe Marotta.
Tyvärr avlsutades hans ägarskap med en fet konkurs av Palermo, vilket de än idag lider av men de lär väl, som Venezia, komma tillbaka till Serie A någon gång i framtiden.
Snarts att lägga till lite lila i Juves ränder?
Det vänder fort i fotboll.
Spezia med svag ekonomi hade i stort sett beslutat att kicka Thiago Motta förra året efter förlusten hemma mot Empoli strax innan jul. Problemet var att de var tvungna till 2022 för räkneskapens skull. Han tackade och tog emot för den dåliga ekonomin och vann sen borta mot Napoli och i janurai sen vann tre raka segrar mot Genoa, Milan och Sampdoria.
Som grädde på moset fick han utmärkelse som månadens tränare i januari.
Goran Pandev lämnade Serie A i januari. Från fightande Genoa till ett Parma som behöver någon gammal räv även bland utespelarna.
Förutom en kort vända i turkiska Galatsaray har han spelat i Serie A sen säsongen 2003/04.
Då var en 20-årige makedonien utlånad från Inter till Ancona där han hade lagkamrater som Magnus Hedman, Daniel Andersson och Dino Baggio. 
Genoa har lindansat bra många år nu och Pandev har vari med och räddat varje säsong. Frågan om inte det här var tecknet på att Genoas livlina har rykit.
Vi hade såklart tänkt plocka in en derbymatch här men med tanke på Zamparinis bortgång så plockar vi in klassikern för nästan exakt 10 år sedan när 
Inter och Palermo hade ett ordentligt snöbollskrig på San Siro med Milito och Miccoli i kanonform.




Självklart Derby della Madonnina
Visst, Inter kommer vinna scudetton men nog vore det trevligt om det ändå inte sker innan påsk utan att Milan kan få en lite boost och hålla stången ett tag.
Lördag 18.00 på C more


Voce dei Rossoneri är tillbaka!  In och läs vad Robin Brommé, Aldijana Talic, David Faxå och Mikael Kristersson säger om Ibra, derbyt och Milans mercato.

- Johan Stistrup



Deadlineday har passerat och visst blev det några intressanta övergångar för de spanska lagen. Real Madrid och Osasuna var två lag som inte förstärkte truppen. Här följer en sammanställning av alla lags övergångar, både in och ut.


Real Sociedad - Real Betis. Isak rånas på solklart mål av Betismålvakten Rui Silva. Det kanske kvittade då andaluserna körde över baskerna och vann med 4-0.


Rayo Vallecano slog ut Mallorca och tog sig till semifinal i Copa del Rey för första gången på 40 år. Hjälte blev Oscar Trejo som slog in hemmalagets straff strax innan paus. 
Som detta betyder för fansen. Lyssna bara på detta!
Madridlagen är inte populära i Baskien. Något som Real Madrids spelarbuss fick erfara inför cupmatchen mot Athletic Club.
”I won”
Lite humor men nog ligger det en del sanning i detta.
Liten teaser inför Sevilladerbyt mellan Sevilla och Real Betis nu har fått officiell speltid. Förra mötet lagen emellan i cupen slutade med läktarskandal och det är inte första gången. 
Nu laddar staden om för striden i ligan.
Trots en spelfri helg är La Liga bland det roligaste som finns. Det är bara att titta på detta så förstår man det.
Blir flytten till Barcelona en comeback för den gamla Aubameyang? Och blir han det Barcelona behöver för sin comeback i ligan och lyfta ordentligt?
Barcelona - Atlético Madrid, söndag klockan 16:15.


Ny skribent bevakar damfotbollens framfart i Spanien. Här är en stark debut på SvenskaFans: 
“Asllani tillbaka när Real Madrid slog Sevilla”

- Jens Kassnert



Transferfönstret har stängt och det blev en del intressanta övergångar. Mest överraskande kanske att Max Kruse bytte Union Berlin mot VfL Wolfsburg. Bra gjort av Union att snabbt hitta en ny målskytt i Sven Michel.
Starka målvakter både för sina klubbar i  Bundesliga och sina respektive landslag. Lukas Hradecky (Leverkusen/Finland), Yann Sommer (Mönchengladbach/Schweiz), Péter Gulásci (Leipzig/Ungern), Koen Casteels (Wolfsburg/Belgien) och Kevin Trapp (Frankfurt/Tyskland).
Fem fullträffar från Bundesliga. Vilket mål är snyggast?
MSV Duisburg har visserligen två raka bortavinster men hemma? Katastrof! De tre senaste hemmamatcherna: 3 – 4 mot Saarbrücken, 0 – 5 mot Magdeburg och i onsdags kväll 3 – 6 mot Osnabrück.  
”Champignons League” kallar en liten tysk pizzatillverkare sin pizza. Det uppskattas inte av UEFA som tar juridisk hjälp för att man anser att namnet skadar UEFA:s skyddade namn Champions League… …men ändrar sig och pizzabagaren får behålla sin ”Champignons League. Tack UEFA för hjälp med marknadsföringen.
1. FC Magdeburgs fans firar ännu en seger. 1 – 0 i toppmötet mot Saarbrücken.
Det har fattats beslut om antalet åskådare. Från och med nu får klubbarna ta in 10.000 på match. Dock inte mer än 50% av stadions kapacitet men det drabbar ju ingen i Bundesliga och väldigt få lag i 2. Liga.
Beslutet gäller i alla Bundesländer.
”Jag avslutar något som har varit mitt liv”. Borussia Mönchengladbachs sportchef Max Eberl berättar på en känslosam presskonferens att han lämnar fotbollen. Att vara ansvarig för en storklubb som Borussia Mönchengladbach innebär att leva under ständig press att prestera, att fatta rätt beslut. Max Eberl är mycket ärlig och berättar att det finns mycke ti den moderna fotbollen han inte längre tycker är roligt. Nu väljer han att kliva av för att hitta livsglädjen igen.
Det är många som önskar Eberl lycka till med sitt nya liv.
Julian Nagelsmann jobbar fotboll, tänker fotboll, drömmer fotboll…

Dominans. 1. FC Magdeburg är bäst hemma, bäst borta, bäst i höstas, bäst i år… 2. Bundesliga kan se fram emot ett riktigt publiklag till nästa säsong!
Hä från Norrland! Klart att Emil Forsberg gillar snö. Snart dags för match? Forsberg är i alla fall tillbaka i full träning.
1. FC Union hittade snabbt en ersättare för Max Kruse: från SC Paderborn i 2. Liga kommer målskytten Sven Michel. Han har gjort 14 mål i 2. Liga den här säsongen. Sven Michel är 31 år och alltså ordentligt rutinerad utan att vara för gammal.
I alla klubbar Michel har spelat har han varit en pålitlig målskytt. ”Vad kostar ett samtal till Lönneberga?” Vad menar Union Berlin med det? Jo, i Tyskland heter Emil i Lönneberga inte Emil utan Michel. Därav denna skojighet. Sven Michel.

Türkgücü München i konkurs!
För inte så länge sedan var Türkgücü ett topplag i 3. Liga och med en rik mecenat till president siktade man på 2. Bundesliga. Sedan avslutade plötsligt presidenten sitt engagemang i klubben och pengarna sinade.
Nu ska man gå igenom en konkurs och lär därmed bestraffas med 9 minuspoäng. Det innebär att Türkgücü troligen åker ner i Regionalliga.

Max Kruse, snart 34 år gammal och framgångsrik målskytt för 1. FC Union Berlin, återvänder överraskande till VfL Wolfsburg. Kruse byter därmed kamp om Europaspel till nedflyttningskamp. Skälet till Kruses flytt är så klart pengar.
Kruse är i slutet på sin karriär och VfL Wolfsburg har djupa fickor. Ska vi gissa att Max Kruse fick ett erbjudande han bara inte kunde tacka nej till?  

Denis Zakaria lämnar Borussia Mönchengladbach och går till Juventus. Gladbach uppges få runt 8,6 miljoner € för affären. Pengarna är så klart välkomna men Borussia tappar ju en av sina nyckelspelare. Fortsätter det att gå trögt för Mönchengladbach så fastnar man i bottenstriden. Kanske kommer man sakna en spelare som Zakaria då.

Toppmatch
Helgens toppmöte är så klart FC Bayern – RB Leipzig. Förra gången lagen möttes på Allianz Arena blev det 3 – 3 efter en av säsongens bästa matcher. Kan RB stå emot Bayerns sanslösa offensiv med Müller, Sané, Gnabry, Coman, Lewandowski?
RB har också spelare i bra form. Christopher Nkunku och André Silva är kandidater till att sänka Bayern.

10 riktigt pinsamma självmål i Bundesliga.


fredag 20:30 Bundesliga
Hertha BSC - VfL Bochum

Viktig match för fortsättningen - den som lyckas ta tre poäng här tar ett rejält kliv bort från nedflyttningsplatserna.

lördag 15:30 Bundesliga
1. FC Köln - SC Freiburg

Match mellan två lag som överraskat positivt den här säsongen. Det kan sluta med spel i Europa för båda.

lördag 18:30 Bundesliga
Bayern München - RB Leipzig

Toppmöte där Leipzig skulle kunna ge Dortmund draghjälp i kampen om ligatiteln.

söndag 13:00 3. Liga
1860 München - Eintracht Braunschweig

Münchner Löwen (lejon) mot Braunschweiger Löwen.
Något av en sista chans för die Sechzger att haka på topplagen. Braunschweig jagar en direktplats till 2. Bundesliga.

söndag 13:30 2. Bundesliga
Dynamo Dresden - FC Hansa Rostock

En riktig östklassiker. Dynamo ligger tre poäng före Hansa som skulle kunna ta en rejäl skalp här. Kanske med hjälp av sina offensiva nyförvärv?


LISTA: Vinterfönstrets hetaste övergångar i Bundesliga

Så agerade lagen i Bundesliga under vinterfönstret – samtliga övergångar listade




*** När Hertha och Bochum möts ikväll talar statistiken för Die alte Dame. Hertha har vunnit de senaste fem mötena och har bara förlorat mot Bochum en enda gång.

*** Inför Arminia Bielefeld – Borussia Mönchengladbach har Arminia tre segrar och två oavgjorda på de senaste fem matcherna. M´gladbach har förlorat sex av sina senaste matcher i ligan.

*** Om Bayern slår RB Leipzig tar Manuel Neuer sin 310:e seger i Bundesliga och skulle därmed ha lika många vinster som Oliver Kahn.

*** Wolfsburg – Greuther Fürth är mötet mellan Bundesligas målfattigaste lag. 17 mål var så här långt. Wolfsburg har inte gjort mål på de fyra senaste matcherna.

- Karl Fagrenius



Vi stängde transferfönstret och med svenska (och Bordeaux-) ögon så stack förstås Anel Ahmedhodzic till les Girondins ut mest.

Mittbacken lyckades även charma de flesta på sin presskonferens när han skulle förklara vad han var bra på och nog kom fram till att det var det mesta. Eller på frågan om förebilder. ”Pique först, men inte så mycket nu längre…”

Ligans sämsta försvar behöver förändring – kanske blir det debut direkt i helgen. I så fall väntar ett annat lag som inte får till det tar emot Bordeaux, nämligen Jens Cajustes Reims.
Minns ni matchen som bara blev två minuter lång när Payet fick en flaska i huvudet i november?

I tisdags spelades den om inför tomma läktare. Lyon var väl inte överlyckliga. Ligaföreningen hade hittat ett datum där man saknade många spelare. Inte blev det bättre när Marseille gjorde 0-1.

I andra halvlek hände så något som kanske kan vända en säsong där OL haft förtvivlat svårt att göra spelmål. När Dembélé avgör i 89:e minuten på det här sättet, då lossnar det?
Hård kritik mot många av PSG:s tongivande spelare när de stod åt sidan och lät mycket lovande 18-åriga talangen Xavi Simons slå den straff som de inte vågade.

Han missade och PSG är utslagna ur franska cupen. Mauricio Pochettino tyckte inte att det var hans fel.
Fransk fotboll är inte bra Messi och Mbappé. Nancy slirar ordentligt, numera som jumbo i Ligue 2.

Vi fick rejäla old school-vibbar när man föll pladask, 1-6, mot Valenciennes i tisdags och hårdföre tränaren Albert Cartier tröttnade på sina spelare.

”Jag hoppas att de är förbannade, för det är jag.”, sa Cartier innan han direkt tog hela truppen till extraträning mitt i natten, från 02.00 – 03.00 natten mot onsdagen.


Unga, spännande och storsatsande OGC Nice har även plats för några veteraner.

Vem annan än mittbacken Dante hade vågat sig på det här vid en avgörande straff… mot Donnarumma?
Äntligen lite franska cupsensationer igen. National 2-klubben Bergerac (franska fjärdedivisionen) slog ut Saint-Etienne (Ligue 1) och tog sig till kvartsfinal. Där väntar ett lag från samma nivå: Versailles.
Lille – PSG, 20:45 söndag 6 februari, Sportexpressen
Mästarna Lille får inte fart på ligasäsongen, till skillnad från Europaspelet. PSG kommer från en överraskande cupförlust. Frankrikes två kvarvarande CL-representanter bör bjuda upp till dans på söndag.


Fyra defensiva förstärkningar ska rädda kontraktet i Bordeaux


- För första gången sedan millennieskiftet gjorde Valenciennes fem mål i en halvlek när man slog Nancy, 6-1.
- Nancy är det fjärde laget som släppt in tio mål på två matcher i Ligue 2.
- I år blir första gången sedan 2014 som PSG inte spelar final i franska cupen.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-02-04 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)