Lagbanner
Veckans viktigaste: Abramovich tvingas sälja Chelsea

Veckans viktigaste: Abramovich tvingas sälja Chelsea

Gudmundsson, Vlahovics återkomst, Roy Hodgson, Pinos fyra mål, Markus Gisdol.



Ingen snackis om vad veckans snackis är: Vladimir Putins kompis Roman Abrahamovichs sportswashingprojekt är över. Nu när hela världen gör allt de kan för att strypa till ryska tillgångar och Rysslands möjlighet att interagera med omvärlden så blev det snabba bud för Abramovich. Först hette det att han skulle lämna över styret till någon annan. Sen blev det snabbt klart att han behöver sälja för att inte alla hans tillgångar skulle försvinna.

Chelsea har skulder på 19 miljarder till Abramovich, skulder som ryssen nu säger att han inte vill ha tillbaka. Ni som kan sånt här bättre: hur är det ens möjligt för en ägare att göra så?

Abramovich säger också att han kommer att ge nettovinst av försäljningen till krigets offer. Det hedrar väl honom, men samtidigt så kommer han ju att få tillbaka varenda krona han har lagt ut på klubben. Helt klart skulle man vilja vara en fluga på väggen hos alla oligarkfamiljer. Detta lade Abramovichs dotter ut i sociala medier:



Chelseas sociala medier-team har nog haft bättre dagar än när de la ut en tweet om “Konflikten i Ukraina”. Himla tråkig konflikt va?

Southampton bytte ut nio spelare ur startelvan när de tog emot West Ham i FA-cupen. Det gick ju vägen ändå och sydkustklubbens grymma form fortsätter. Vad sägs om Romain Perrauds balja? West Ham var motståndaren för dagen. Kurt, djurmisshandlaren, Zuoma spelade. Southampton tog tillvara på tillfället och hade ett visst tema på musiken som spelades….




Middlesbroughsupporter njöt av segern…
Rappt och bra svar av Roy Hodgson på frågan om nästa veckas match, när hans lag just klarat av 0-0 borta mot Manchester United.
Fantastiskt att se.


Middlesbroughgrabben Josh Coburn avgör mötet mot Tottenham i förlängningen. En kväll han aldrig kommer att glömma. Förlusten för Tottenham är den sjunde på 13 matcher under 2022. Ett otroligt svagt facit som Antonio Conte nog inte hade räknat med. Men han hade nog inte heller räknat med att ha spelare med så otroligt svag spelförståelse. Som Emerson Royal när han här upphäver offsiden på målet.
Efter ännu en storförlust fick Marcelo Bielsa lämna Leeds United. Sociala medier har svämmat över av hyllningar till den sympatiske argentinaren. Här ser ni några:
Söndag 17.30: Manchester Derby
Helt plötsligt är Pep Guardiolas City ett jagat byte. Kan rivalerna från samma stad hjälpa Liverpool i jakten på ännu en ligatitel?


Ett naivt försök att föregå mörkret


- Liverpool har för första gången under Jurgen Klopp nått till kvartsfinalen av FA-cupen. Senast det hände var under Brendan Rodgers ledning våren 2015.

- Chelsealånet Armando Broja imponerar stort i Southampton och är en av tre spelare under 21 år som har varit involverad i tio mål eller fler (9+1).

- Henrik Örtenvik



Strax efter att Dusan Vlahovic landade i Turin och Juventus blev det klart att han fick åka tillbaka till Florens kvickare än väntat.
Juventus fick nämligen Fiorentina på sin halva i Coppa Italia och när det stod klart att Viola skrällvunnit mot Atalanta att det skulle bli en återresa.

Man ur huse och nära trettiotusen på plats på Artemio Franchi för att ta emot sin "Judas" mot klubbens ärkerival. 
Och han fick ovationer av vad det sägs 10.000 visselpipor som skränade så fort han rörde bollen.
Hemmalaget gjorde kanske sin bästa match för säsongen och publikens jobb gjorde Vlahovic osynlig.
Trots en otrolig match så blev det ett rejält antiklimax när hemmalagets back Venuti styrde bollen i eget nät i den 91:a minuten. Ridå

 


En gråtande Venuti får tröst av Vlahovic...

#1
Däremot gick det bättre under helgen för Dusan Vlahovic när Juventus gästade Empoli. Där han gjorde två mål och det ena, tillsammans med Cuadrado, var riktigt läckert.



#2
Vi dyker ner i trippel bemärkelse. Ner i en vattensjuk plan, ner till Serie C och ner till Foggia för Pugliaderbyt mot Bari.
Alessandro Mallamo blev kvitteringshjälte för gästerna när han pangade in den här på volley fyra minuter före full tid:




"Fotboll finns inte i mitt liv just nu"
Milans gamle hjälte och förre Genoacoachen Andiy Shevchenko.
Dåså, då var den här - den nya Napolitröjan. Elfte för säsongen.
Spot on av Gusten va?
Jo, att domaren inte såg det är en sak men att VAR helt missade Udogies hands vid målet är ganska häpnadsväckande i matchen mellan Milan och Udinese. Det blev också för mycket för den annars beskedlige Paolo Maldini som kritiserade valet av domare och tyckte att domare Marchetti var för "grön" för att döma Milan.
Förstår frustrationen då det inte är första gången den här säsongen domslut har gått emot Milan på liknande sätt men att indirekt säga vilka domare som ska döma på San Siro klingar inte så bra...


Ja, det klart det skulle sammanfalla på årsveckan av det här:
Sulley Muntaris "spökmål" firade i veckan 10 år. Känns som för ett par säsonger sen...
#MilanJuventus




Napoli-Milan Söndag 20.45
Seriefinal! (nåja...)


Början på slutet för Mourinho?


- Johan Stistrup



Valencia tog sig till final i Copa del Rey efter att ha vunnit returmötet mot Athletic Club. På motsatt sida står Real Betis som kryssade mot Rayo Vallecano i går men van det första mötet med 2-1. Så Valencia mot Real Betis i final alltså.

För Rayo Vallecanos del var det nära att klubbens drömmar skulle gå i uppfyllelse men de ska inte misströsta, så här långt har de inte kommit i cupen på 40 år.


Alltså, dessa räddningar är inte av denna värld. Hur?
Yéremy Pino var fem dagar från att bli yngsta spelaren att göra fyra mål i en match. Det spelar ingen roll, han är nog glad ändå.
Rubriken talar för sig själv. Klassiskt Sporting Gijon-inkast.
Magisk inramning under derbyt mellan Sevilla och Real Betis. Matchen vanns i vanlig ordning av Sevilla.
Xavi har något på gång i Barcelona. Vilken comeback av katalanerna. Från att ha varit i stort sett uträknade till att fortfarande varit ett hot på allvar.
Wow.
Pedris klacktunnel välte nästan internet. Nu jämförs han med självaste Iniesta – till och med av Xavi.
En legend hyllas.
Fyra timmar för att sälja ut Santiago Bernabeu. Fullsatt när Real Madrid tar emot PSG.
Denna Granadasupporter behöver inte komma tillbaka till läktaren. Klubben utreder rasistskandal.
Real Betis mot Atlético Madrid, söndag klockan 21:00.


En resa till Málaga för fotbollen.

- Jens Kassnert



Det alla talar om är så klart Vladimir Putins överfall på grannlandet Ukraina. För fotbollen har det fått konsekvenser. Ryssland får inte vara med i VM, ryska klubbar slängs ut från de europeiska cuperna. UEFA bryter med Gazprom.
RB Leipzig som skulle ha mött Spartak Moskva i åttondelsfinalen av Europa League. Nu är Leipzig klart för kvartsfinal utan att behöva spela.
Karlsruhes målvakt Marius Gersbeck  gjorde en stormatch mot HSV. Här räddar han Sonny Kittels straff och ser till att KSC behåller ledningen. Trots Gersbecks straffräddning och storspel blev det ett bittert uttåg ur DFB-Pokal.
HSV kvitterade på övertid och vann till slut efter straffsparkar.
Alla målen från 24:e omgången i Bundesliga.
VfL Bochum gjorde en ny riktigt bra ligamatch hemma mot RB Leipzig.
Med mycket otur föll Bochum med 0 - 1 efter att Antwi Andjei nickat i stolpen och Losilla nickar i ribban.
Bochum har ingen Christopher Nkunku. Det var så klart Nkunku som gjorde Leipzigs mål.


HSV och drama går hand i hand i DFB-Pokal. Till åttondel efter straffar, till kvarten efter straffar och i onsdags kväll till semifinal efter straffar.
Borussia Dortmund låter fansen bestämma hur hemmatröjan säsongen 2023/2024 ska se ut. 15.000 bidrag har skickats in. Dessa 9 alster har gått till final.
När man nu lättar ytterligare på publikrestriktionerna får vi se 25.000 istället för 10.000  åskådare på våra Bundesligamatcher. Det här gäller för helgens matcher:
VfL Wolfsburg - Union Berlin 22.500
Arminia Bielefeld - FC Augsburg 20.625
VfL Bochum - SpVgg Greuther Fürth 20.699
Hertha BSC - Eintracht Frankfurt 25.000
Bayern München - Bayer Leverkusen 25.000
RB Leipzig - SC Freiburg 25.000
Mainz 05 - Borussia Dortmund 25.000
VfB Stuttgart - Borussia Mönchengladbach 25.000
1. FC Köln - 1899 Hoffenheim 25.000


”Jag kan inte stå på träningsplanen i Moskva samtidigt som man ett par kilometer härifrån ger befäl som betyder lidande för ett helt folk”
Efter att Ryssland invaderat Ukraina lämnar Markus Gisdol sitt jobb som cheftränare för Lokomotiv Moskva. Gisdol har tidigare tränat bland annat Hoffenheim, HSV och 1. FC Köln.
Werder Bremen är nummer ett i norr efter segern borta mot ärkerivalen HSV.
Inte bara nummer ett i norr förresten - Werder Bremen är nummer ett i tabellen också.


Fotbollsmatcher kanske inte känns så viktiga just nu i skuggan av det som sker i Ukraina – men den stora fotbollsfamiljen kan hjälpa till att sprida budskapet.
Christopher Nkunku gör den ena drömmatchen efter den andra. Och mål! Senast i ligan mot Bochum och i onsdags kväll två strutar mot Hannover i cupen. Nkunku har kontrakt med RB Leizpig fram till 2024. Vilka anbud den killen kommer att få…
FC Bayerns damer är kvar i DFB-Pokal och utklassar Carl Zeiss Jena med 9 - 1 i kvartsfinalen.
Hanna Glas hjälpte blågula Jena med ett självmål. Man kan säga att det inte gjorde så mycket.

Schalke bryter med Gazprom
Schalke bryter med sin huvudsponsor – statsägda ryska energijätten Gazprom. Och faktiskt är en ny huvudsponsor på gång redan.

1. FC Union Berlin verkar ha hittat ur sin formsvacka. Först seger mot Mainz i ligan och sedan ny seger mot St. Pauli i cupen.
Dynamo Dresden sparkar sin tränare Alexander Schmidt. Dynamo har sju raka matcher utan seger i 2. Bundesliga. I fyra av dessa matcher har man gått mållös från plan.
I förra omgången förlorade Dynamo hemma mot Darmstadt efter att gästerna tryckt in matchens enda mål i 93:e minuten.
Dynamo Dresden har bara en poäng ner till kvalplats. … och ny tränare är presenterad: från SC Verl kommer Guerion Capretti.

Halbfinale!
1. FC Union Berlin slår FC St. Pauli och är framme i semifinal i DFB-Pokal. EN enda match kvar alltså till drömmen att få spela cupfinal hemma i Berlin går i uppfyllelse.

Våren 1995. FC Hansa Rostock är på väg tillbaka till Bundesliga. Östtyska kultbandet Puhdys presenterar Hansas nya klubbhymn med spelare (flera i hockeyfrilla) och president på Ostseestadion. Jag tycker att det här är ljuvliga bilder. Gamal Ostseestadion med härligt muggiga omklädningsrum och ja… inte så mycket bevämligheter.


fredag 20:30 Bundesliga
Arminia Bielefeld - FC Augsburg

Den som vinner här skaffar sig lite andrum i bottenstriden. Bäst nerver vinner?

lördag 13:30 2. Bundesliga
FC Schalke 04 - FC Hansa Rostock

Allt talar för Schalkeseger men Hansa är pressat att ta poäng så vi kan väl hoppas på en rejäl kamp i alla fall.

lördag 15:30 Bundesliga
Bayern München - Bayer Leverkusen

Spänningen saknas med Bayern åtta poängs försprång i tabellen MEN det här borde bli omgångens spelmässigt bästa match.

lördag 15:30 Bundesliga
RB Leipzig - SC Freiburg

Borde bli en kul match. Kanske en match att slå över till om Bayern springer ifrån Leverkusen i parallellmatchen…

lördag 20:30 2. Bundesliga
1. FC Nürnberg - Hamburger SV

Der Club har smugit sig tillbaka in i toppstriden och går om HSV om man vinner här.

söndag 13:30 2. Bundesliga
Werder Bremen - Dynamo Dresden

Tabellettan Werder tar emot nedflyttningshotade Dresden. Se upp för skräll - Dynamo bytte tränare i veckan och sådant kan få saker att hända.


Hamburg till semifinal - efter galen tillställning

************ I Bundesliga och 2. Bundesliga finns just nu bara en ukrainsk spelare – Hansa Rostocks anfallare Danylo Sikan som är utlånad från Shakhtar Donetsk.                    '
                  Tidigare har Sikan spelat fotboll i Mariupol och i Lviv.

************ Andrey Voronin, född i Odessa, är Ukrainas mest framgångsrike spelare i Bundesliga. Han gjorde 155 matcher och 48 mål i Bundesliga samt 77 matcher och 29 mål i 2. Bundesliga.                          Voronin hann spela för Borussia Mönchengladbach, Mainz, 1. FC Köln, Bayer Leverkusen och Hertha BSC.

************ Enda gången Tyskland tvingats spela play-off för att kvalificera sig för VM var hösten 2001. Tyskland mötte då Ukraina. Efter oavgjort 1 – 1 i Kiev vann tyskarna med 4 – 1 i returen i                          Dortmund och kvalificerade sig för VM i Japan/Sydkorea 2022.

- Karl Fagrenius



I Madrid har man länge var säker på sin sak. Kylian Mbappé spelar i Real till sommaren.

Vi får se hur det blir med det. I veckan uppges PSG ha erbjudit anfallaren ett nytt hisnande kontraktsförslag: 50 miljoner euro om året, netto, under två säsonger + 100 miljoner euro personlig bonus.

Kan verkligen Real Madrid kontra på det?


Med Reinildos och Ikonés flyttar i januari har det dykt upp platser att ta på Lilles vänsterkant.

Svenske Gabriel Gudmundsson har därmed klivit in i startelvan, som vänsterback. I helgen fick han – äntligen – starta högre upp som ytter. Det gav resultat direkt. Lille gav sig ännu en chans att rädda säsongen när man bortaslog Lyon.

Matchens enda, godkända, mål stod Gudmundsson för.
Helgen och veckan har i princip handlat mest om Ukraina och Rysslands anfallskrig. På de flesta arenorna hölls stödmanifestationer.

I Clermont ställde båda lagen upp med tröjor och flaggor. Bordeaux spelade i gulblå armblindar. När sedan Bordeaux ukrainare Danylo Ignatenko byttes in ställde sig även hemmapubliken upp för en lång stående applåd.
Vi får ge Lyon att de är duktiga på att protestera när domsluten går dem emot. 2022 inleddes med flera straffar blåsta för dem, några tveksamma. Det började återigen höras de ironiska ”Penalty pour Lyon”-ramsorna på läktarna från motståndarfansen.

Då får vi säsongens domardebatt när Paquetas kvittering mot Lille underkändes, efter VAR-kontroll från domare Turpin och hans videobuss. Felaktigt tycker det flesta, inklusive tidigare domarbasen och undertecknad.

Självklart borde det ha varit mål. Att därifrån dra slutsatsen att domarkåren alltid hatar OL, som det hävdas i veckan, tillskriver vi i stället en skicklig kampanj från president Aulas.
"Vid min ålder kan man inte vara naiv. Jag kommer inte att skaffa mig några nya vänner."

Dimitri Payet är uppskattad i Marseille men blir ofta hårt ansatt av bortafansen.


Nice - PSG, fredag 4 mars 21:00, Sportexpressen
PSG behöver värma upp inför CL-returen. Att möta ligatrean OGC Nice är ingen önskedröm just nu. Lagen möttes för bara några veckor sedan. Då slog "Le Gym" ut Paris ur franska cupen. Revansch för Mbappé på lördag?


I söndags så bestämde jag mig för att lägga ner med fotbollen...


- Tveksam höst. Helt plötsligt är Lionel Messi bäste passningsläggare i de fem största ligorna med fem assist till mål under 2022.
- Kylian Mbappé tangerar nu Zlatan Ibrahimovics målrekord i PSG, 156 stycken.
- Elye Wahi (Montpellier) är bäste målskytt i de fem stora ligorna när det gäller spelare födda 2003 eller senare. Sju mål.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-03-04 10:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)