Lagbanner
Veckans viktigaste: Den bäst betalde i blåsväder

Veckans viktigaste: Den bäst betalde i blåsväder

Zlatan på autopilot, italienska curvor, van Dijks statistik, Piqués avsked.



Mycket snack om skador inför det stundande VM:et.  Den här veckan så har flera spelare åkt på farliga skador och det debatteras det vansinniga i att lägga ett VM mitt i säsongen. Chelsea tappade Ben Chilwell i veckan, ett förödande slag för engelsmannen som nu missar VM.

Här har ni någon sorts inofficiell lista på skador just nu. Den lär fyllas på närmaste veckorna: Jesse March och hans Leeds har haft en tung säsong. Segern på Anfield ger amerikanen lite andrum. Resultatet innebar också att Virgil van Dijk förlorade sin första hemmamatch för Liverpool. Smått sinnessjuk statistik.

Brightons fina scouting gör att man ju direkt räknar med succé när klubben presenterar sitt senaste nyförvärv.

Hur länge håller Arsenals fina start i sig? Intressant statistik ovan som kommer höja hoppet hos Arsenalfansen.


Söndag 13.00 Chelsea - Arsenal
Tidiga matchen på söndag är ett hett Londonderby.


VM-dokument: Kvalmatchen som försvann


- Henrik Örtenvik



Fest och glädje på ett nästa fullsatt San Siro när Inter körde över Sampdoria.
Nä, inte helt och hållet...


Vittorio Boiocchi - ledare i en av Inters ultrasgrupper - sköts till döds utanför Milan i veckan.
Curva Nord ville såklart hylla honom. Inte helt okontroversiellt då den 69-årige ledaren var en gammal kriminell som tillbringat 26 år i fängelse, bl.a. för trafficking och kidnappning.

Ännu mer uppseendeväckande var att Curva Nord också fick hjälp av matchvärdarna att utrymma läktaren för de som inte var i Curvan. 
Anledningen var att ultras började härja över dem som inte ville lämna läktaren så för att skydda dem så körde de helt sonika ut dem under den tiden Boiocchi hyllades.
Självklart lär ingen lägga upp anmälan på de fansen som trakasserade de som ville fortsätta se matchen.

Allt det här belyser mycket hur nära och beroende klubbarna i Italien kan vara av curvorna och ärendet har också hamnat på sportmininsteriet bord där nytillträdde Andrea Abodi "ska se över saken". Well, som supporter till ett lag med kanske den största kopplingen till sin klubb - Lazio - kanske vi inte ska vänta oss för mycket.


Många fina mål i helgen som var och här är en fin top-5 lista.
Vi valde Antonio Candrevas läckra mål mot sitt ex Lazio för sitt Salernitana.





Vi fortsätter väl med matchen på Olimpico.
Salernitana - som inför förra säsongen mer eller mindre var farmarklubb åt Lazio - skrällvann i Roma med fina 3-1.
Man fattar att bitterheten är stor när det officiella kontot lägger ut sånt här:
 

Historen är ju mer än bara en match.
Lazios president Claudio Lotitos snålhet med att sälja klubben kostade honom åtskilligt när klubben sen blev såld för knapp ett år sedan till några amerikaner efter att ha varit under förvaltning.


Zlatans skada gäckar fortfarande och snack om att han ska lägga av valsar såklart runt i pressen.
I vinsmatchen mot RB Salzburh kunde han ses veva verbalt mot en journalist om ämnet: Fritt översatt: 
”Och gå inte runt och snacka om att jag inte spelar. Du behöver inte prata! Om du inte har hört det från mig behöver du inte snacka runt!"
Inte helt avslappnat där va?
Allt var troligtvis ämnat åt journalisten och författaren Alessandro Alciato., som bl.a. skrivit böcker om Ancelotti, Pirlo och Cannavaro.
Tveksamt om Zlatan kommer med på den listan...


Dåså. Sir Alex är död - länge leve kung Carlo.
Lite rått kanske men Carlo Ancelotti har nu passerat Sir Alex Ferguson i antal vinster i Champions League.

Ska dock sägas att under Sir Alex Fergusons tid spelades inte lika många Champions League-matcher som nu.


Marilyn Manson eller någon gammal Viola-spelare? Men spelar man i MLS nu så...


Milans golden boy Marco van Basten fyllde år i veckan.
Tempot ett annat men målen håller fortfarande:

Roma-Lazio
Stekhett derby på Olimpico 
Lördag 6 november 18.00



Atalantaspelaren Mustafa Omra Saleh " Brukar höra att jag är en kopia av Rüdiger"

- Johan Stistrup



Världens bäst betalde tränare Diego Simeone har gjort under med sitt Atletico Madrid och verkligen förändrat och transformerat klubben på ett otroligt sätt under sina år som tränare – men den senaste tiden har rösterna blivit allt fler och starkare omkring att det kanske närmar sig tiden för en förändring, vilket skulle innebär att en epok går i graven. Atleti och Simeones egna black-week de senaste sju dagar som satt projektet helt i gungning inleddes med ett kryss hemma mot Bayer Leverkusen förra vecka, vilket gjorde CL-slutspel omöjligt, det följdes upp med en förödmjukande förlust på bortaplan mot kanske ligans sämsta lag Cadiz, där det trots allt såg ut som en sen vändning skulle greja en poäng åt Atleti efter att ha vänt 2-0 underläge till 2-2 de sista 5 minuterna – men så i 99:e minuten avgjorde ingen mindre än Ruben Sobrino och Simeone fick inkassera en sur förlust.

Inte blev det bättre när veckans andra raka förlust inkasserades på bortaplan mot FC Porto i CL-gruppspelets avslutande omgång – den förlusten innebar nämligen inte bara det att Atleti missar slutspelet i Champions League, utan att hela Europa-äventyret tar slut redan den 1:e november den här säsongen då man även missar Europa League. Fiaskot i Europa kommer efter en minst sagt besvärlig resa i CL de senaste säsongerna, på sina 16 senaste matcher i Europa har man blott 4 segrar – ett facit vi inte varit vana vid att se från Simeones lag. Lägg till att man dessutom iår hamnade i en relativt gynnsam grupp med Porto, Brügge och Leverkusen – men trots detta hamnar sist i gruppen. Lägg på detta att även missnöjet spridit sig till fansen, inte nog med att ultras-delen gått ut och sagt att man inte kommer finnas på plats i helgens ligamatch mot Espanyol som protest , det var även högljutt missnöje från de tillresta i Porto och än mer när de flesta spelarna gick raka vägen till omklädningsrummet utan att tacka fansen. "Esta camiseta no la merecéis" var det snällaste som spelarna då fick höra.

Lägg ovanpå detta till att Gil Marin och Enrique Cerezo i veckan mer formellt bekräftat att klubben är till salu – så inser man att det kan va på väg att bli en rejäl storm runt Atletico Madrid den närmaste tiden.

Kanske kan Simeone och Atleti använda misslyckandet i Europa med att lägga fullt fokus på ligan och Copa del Rey – men räkna med att snackisen omkring Simeones vara eller icke vara i Atleti lär fortgå.
Giorgi Mamardashvili har varit en av La Ligas stora utropstecken och bästa målvakt denna höst för sitt Valencia. I första halvlek mot FC Barcelona höll han ensam Los Che kvar i matchen med flertalet högkvalificerade räddningar. Oftast räddade han med händerna eller en fotparad – men ibland får man offra sig lite mer för att rädda ett skott.
 
Vad hade FC Barcelona varit den här hösten om det inte vore för Robert Lewandowski? Återigen var det den polske målkungen som frälste sitt lag när han sent, sent sänkte Valencia och tystade Mestalla med sitt 0-1 mål från typiskt Lewandowski-läge. Med sina 13 ligamål är Lewa ohotad i den spanska skytteligan så här långt och alla Culés ber nog en stilla bön om att deras polska målmaskin ska hålla sig skadefri hela säsongen.

Kanske inte omgångens snyggaste mål, där ligger nog Gabriel Veiga bra till – men säkerligen omgångens viktigaste mål åtminstone.
 

David Villa var tillbaka i Valencia och tillbaka på Mestalla – och Valencianistas tog verkligen möjligheten att få hedra och hylla – faktiskt – en av de största i klubbens historia och en stor favorit hos många. Det var fullsmockat längs Avenida de Suecie inför mötet med Barcelona i lördagskväll och kvällens högsta jubel kom förmodligen när David Villa visade sig från Mestallas-balkonger och vinkade mot fansen. ”Illa illa illa, Villa MaraVilla” fick återigen eka över Mestallas gator och läktare och det var gåshud hela vägen hem till Sverige. Att Valencia CF äntligen passade på att hylla David Villa var på tiden – mindre snyggt då av Laporta och FC Barcelona att under samma hyllningskväll lägga upp en bild på sina sociala medier med texten ”Un dels nostres” (En av våra).

Den gode Carlos Ancelotti har varit på tapeten i veckan – av två olika anledningar, den ena mer smickrande än den andra kanske. Först var det ett uttalande efter Real Madrids missräkning och 1-1 mot Girona i helgen där Ancelotti efteråt menade på att Gironas straff var ”påhittad” (inventado) av VAR, vilket sågs som respektlöst mot domarkåren och Ancelotti hotas nu av fyra matchers avstängning. Jose Luis Gaya i Valencia blev just avstängd fyra matcher för betydligt mindre provocerande uttalande så det blir intressant att se hur discplinämnden agerar här. Mer smickrande för Ancelotti dock var att efter Real Madrids kross med 5-1 mot Celtic så är Ancelotti nu den mest framgångsrike tränaren någonsin i Champions Leagues-historia med 103 segrar där han nu slog Sir Alex Fergusons facit med 102 segrar. Det finns alltså goda chanser att Ancelotti kan utöka sitt rekord denna säsongen.
 

Manuel Pellegrinis storstilade arbete i Andalusien hos Real Betis fortsätter. Laget har de två senaste säsongerna nosat på den åtråvärda fjärdeplatsen och Champions League, men till sist fått se sig nöjda med en 6:e respektive 5:e plats. I våras kom dock klubbens första titel på 17 år när man vann Copa del Rey efter end dramatisk final mot Valencia. I helgen besegrade laget Real Sociedad på bortaplan efter en imponerande insats och parkerar därmed nu på den där fjärdeplatsen efter 12 omgångar, med lika poäng dessutom som tredjeplacerade Atletico Madrid. Och som på gräddet på mosen inför helgens Gran Derbi så är man hela 13 poäng före krisande rivalen Sevilla - trots att Betis haft en höst som varit relativt skadebenägen.

Kan det här månne vara säsongen när Real Betis tar fjärdeplatsen, blir bäst i stan och snuvar Sevilla på CL-spel? Det känns absolut inte omöjligt.

Rayo har vaknat! Oktober var minst sagt en bra månad för Rayo Vallencano efter en lite trögare start på säsongen – 11 poäng av 18 möjliga och enbart en förlust gör att Rayo nu har tätkänning på Europaplatserna.
Real Sociedad åkte på en tung förlust i ligan senast mot Real Betis – men ute i Europa har man gått som tåget och är faktiskt det enda laget så här långt i EL med ett felfritt facit inför den sista omgången mot Man United. Fem segrar på fem matchar och man toppar sin grupp före just Man United. I sista omgången blev det förlust 0-1 men trots detta så vinner man gruppen och avancerar till slutspel som gruppetta. Kanske är Real Sociedad på väg mot sin bästa säsong nånsin ute i Europa?


Det slog ned nästan som en bomb under torsdagskvällen - Gerard Pique lägger skorna på hyllan, i stort sett med omedelbar verkan. Matchen på lördag hemma på Nou Camp mot Almeria blir den sista för Pique i karriären. Säg vad man vill om Piques kontroverser senaste åren utanför planen och han har inte varit helt att känna igen på planen heller sista åren - men hans cv och facit talar för sig själv. VM-guld, EM-guld, CL-mästare flera gånger, La Liga-mästare åtta gånger, Premier League-mästare. 

Timing i sig blev dock lite mindre förvånansvärd när uppgifter läcker ut om att det i dagarna kommer klubbas genom en ny regel som gör det olagligt för spelare att delta i turneringar och tävlingar som de även är kommersiellt investerade i, vilket är grejej i Piques fall. En hint i den fina avskedsvideon som Pique satt samman var också riktat mot presidentposten i Barcelona någon gång i framtiden.

Hatten av för en fantastisk karriär, såväl i FC Barcelona som i La Roja! 


Unai Emery out – välkommen tillbaka Quique Setien! Ja rockaden hos Villarreal har säkerligen inte gått någon obemärkt förbi – förra veckan briserade bomben att Aston Villa med omedelbar verkan köper ut Unai Emery från sitt uppdrag hos Villarrea – och in i Emery ställe kommer alltså La Liga-bekantingen Quique Setien. En byteshandel det går att se ur många olika synvinklar – å ena sidan är det lite sorgligt att fortsatt är pengar i Premier League så pass mycket större att en tränare i toppklubb med Europaspel i Spanien hellre väljer pengarna och ett bottenlag i England, å andra sidan kan jag även tänka mig att Unai Emery (och Villarreal) kände att man nog nått litegrann vägs ände här – vad mer kan Emery åstadkomma med det här materialet och i denna klubben? Han har gjort succé i Champions League med den gula ubåten i våras, tagit en europeisk titel med Europa League-bucklan för nått år sen och prenumererat på topp-placeringar i ligan. Kanske var det en perfekt skilsmässa på det viset.

Och in kommer Quique Setien med delvis helt annat tänk som känns som en intressant motpol på kortare sikt åtminstone att vidareutveckla spelet. En Setien som gjort sig känd för att prioritera en spelande fotboll och utveckla spelet i sig – men kanske inte lika resultatinrikad eller samma prisskåp på sitt CV som Emery. Men i vilket fall som helst – tråkigt för Spanien att ta Emery till England, men skoj för La Liga med en profil som Setien tillbaks!

Efter en ganska tung höst i Vigo och enbart 4 inspelade poäng på de 8 senaste matcher så valde Celta Vigo i veckan med två omgångar kvar till VM-uppehållet att sparka tränare Chacho Coudet och hela hans tränarteam. Coudet hade en fin start på sin tränarsejour i Celta Vigo när han tog över förra hösten – det slutade till sist med en 8:e plats i ligan, men redan i somras så började det knacka lite i fogarna när förhållandet med nye sportchefen Luis Campo inte var helt smärtfritt och olika åsikter omkring nyförvärv. Det här tillsammans med en sportslig besvikelse i höst där Celta Vigo för närvarande parkerar på 16:e plats i tabellen ledde fram till denna uppsägning. Säg vad man vill om det sportsliga men det är ett gripande farväl som Coudet tog på sin sista presskonferens - han kommer bli saknad i La Liga och det är viktigt komma ihåg att det är också människor bakom den här fasaden, inte bara tränare eller resultat. Ja det är deras yrke och ja det är så här branschen fungerar - men känslorna finns där ändå.

In istället kommer nu förre Sheffield Wednesday, Swansea, Braga och Besiktas-tränaren Carlos Carvahal som signat på ett kontrakt till 2024. Portugisen kommer närmast från en sejour i Saudiarabien men gjorde innan det ett storartat jobb med Braga i Portgusiska ligan. Varningslampa dock på att Carvahal sällan är ett långsiktigt bet – under sina 24 åriga tränarkarriär har han enbart två gånger stannat längre än 2 år på sina uppdrag.

Det nalkas Sevilla-derby den här helgen eller ”El Gran Derbi” som det bör benämnas som – och detta är nog utan tvekan Spaniens största derby just nu. Såklart en extra krydda den här hösten när stadens stora lag Sevilla sladdar betänkligt i ligan efter en tung höst, medans Real Betis flyger fram som aldrig förr och har toppkänning. Det känns på förhand som det var längesen som Betis var lika stora förhandsfavoriter som man är inför helgens match, även om ett derby alltid är ett derby och formkurvor eller tabellplaceringar spelar mindre roll.

Men det är en minst sagt pressad Jorge Sampaoli som åker till andra sidan stan och Benito Villamarin för att ta sig an Betis. Förlust i veckan mot Man City på bortaplan och därmed Europa League och inte Champions League slutspelet som väntar, det kan man säkert ta, men värre är det med formen och poängen i La Liga. Förra helgen knall med hemmaförlust mot Rayo gör att Sevilla efter 12 omgång parkerar på nedflyttningsplats med sina 10 poäng. Ska Sampaoli överleva på tränarbänken den här säsongen så krävs det nog ett resultat i derbyt mot Betis till helgen.

För trotjänaren Jesu Navas är det väldigt tydligt hur mycket derbyt betyder – vilket kan ses i klippet nedan.

Inga helgons dag för Zaragoza – en målande, smått poetiskt och helt fantastisk artikel om Zaragozas förlustmatch mot FC Andorra. Missa inte dessa fantastiska alster signerade av Nina Månsson.

https://www.svenskafans.com/spanien/inga-helgons-dag-650597


Om Lewandowski varit ovärderlig för Barcelonas offensiv så får man väl säga att Ter Stegen varit lika viktig för defensiven. I helgen inkasserade han en ny hålen nolla och blev därmed den första någonsin som hållt nollan 10 gånger på de första 12 omgångarna och endast fyra insläppta mål totalt sett. - Niklas Hermansson


Utgår på grund av sjukdom. Åter nästa vecka.




Messi – vamos
Paris stjärnor fortsätter att toppa formen inför VM.
Marseille – allt eller inget

Ett kokande Stade Vélodrome fick se Marseille ta ledningen och därmed gå vidare i Champions League. Tottenhams kvittering gav EL-plats och en frenetisk hemmaforcering.

Kolasinac missade en nick från nära håll, Spurs kontrade och satte 1-2.

Marseille hamnade sist i gruppen. Det blir inget Europaspel till våren. Tränare Tudor, som höll Payet på bänken hela matchen, har några jobbiga dagar just nu. x2
PSG slog Juventus och blev obesegrade i sin Champions League-grupp.

Ändå lyckades ett mycket sevärt Benfica med att gå förbi och knipa förstaplatsen på övertid i sista matchen när man gjorde 6-1 i Haifa.

PSG och Benfica slutade på samma poäng, helt oavgjort i inbördes möten, samma målskillnad, exakt samma gjorda och insläppta mål.

Benfica toppar gruppen med fler gjorda mål på bortaplan. Alltid är det något grus i maskineriet när det gäller PSG och Champions League.
Får han faktiskt till det ändå, Le Président?
Laurent Blanc har nu två raka segrar som ny tränare i tidigare krisande Lyon. Han har rensat i frysboxen och är fortfarande långt över medel när det gäller matchcoachning.

Blanc har även fått Alexandre Lacazette att se lite glad ut. Då är mycket vunnet.
Catch me if you can
Jag brukade dra på smilbanden när Zlatan sa något roligt, fyndigt eller till och med elakt tidigare.

Media försööökte verkligen göra något när han i ett Canal+-reportage svingade och menade att Frankrike behöver Zlatan mer än tvärtom osv, m.m, e.dyl.

Det föll platt, kändes trött och väldigt få utanför sociala medier brydde sig den här gången. 
Lilles svensk Gabriel Gudmundsson har inte haft sin bästa höst. I förra veckan blev det värre. Ytterbacken/yttern är skadad, tvingas till operation och blir borta till nästa år.
Marseille - Lyon, 20:45 söndag 6 november, Sportexpressen
Det svänger. För några veckor sedan var Marseille i storform och Lyon radade upp förluster. Till helgen ser det annorlunda ut när Stade Vélodrome laddar för "l'Olympico".


- Fransmän har gjort 32 mål i CL:s gruppspel. Fler än någon annan nationalitet.
- PSG och Benfica är de enda två obesegrade klubbarna i de tio största europeiska ligorna den här säsongen.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-11-04 11:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)