Lagbanner
Veckans viktigaste: Don Carlo och vinnarmentaliteten

Veckans viktigaste: Don Carlo och vinnarmentaliteten

Fantastiska Strasbourg, Rodrygo, Freiburgs nej, brain fog, Mourinhos glädjetårar.






Liverpool går som tåget den här säsongen och kommer att ha spelat S A M T L I G A tillgängliga matcher 2021/22. De har vunnit ligacupen, är i final i FA-cupen och Champions League och är i allra högsta grad med i jakten på Premier League-bucklan den här säsongen. Otroliga fakta, såklart.

Men det roligaste med Liverpool den här veckan är ju ändå detta klipp. Helt underbart att han hört fel i alla år.



Everton tog en BLYTUNG seger mot Chelsea. Richarlison tog upp en pyroteknik som kastats in på planen och kastade tillbaka den på läktaren.

Aleksandar Mitrovic har varit i sanslös målform den här säsongen. Säsongens sista mål innebar ett målrekord för The Championship med 43 mål på 43 matcher. (Det har gjorts fler mål i englands andradivision förut, men då hette det inte The Championship)

Forest Green Rovers är ju en härlig klubb på alla sätt och vis. För några år sedan släppte de Kieffer Moore för en billig peng. Moore har sedan utvecklats till en habil målskytt i The Championship. Efter att Moore i veckan säkrade Bournemouths avancemang till Premier League tweetade de följande:
Otroligt att de tog sig förbi vakterna.


Lördag 20.45: Liverpool-Tottenham
När startade en match denna tid på en lördag... någonsin? Liverpool jagar kvadruppeln, Tottenham har spelat bort sig från Champions League-platserna. Spika ettan på tipset.


AFC Wimbledon-redaktionen fick se sitt lag åka ur League One


- Pep Guardiola har nu förlorat sex Champions League-semifinaler. Därmed tangerar han José Mourinho med detta mindre smickrande facit.
- Riyad Mahrez har återuppstått den här säsongen och har stått för 24 mål i alla tävlingar. Bara Mo Salah med 32 är bättre av alla spelare i engelska lag.

- Henrik Örtenvik


Vi håller kvar förra veckans "snackis", de lappade liksom över...
Det tog inte många timmar efter vi publicerat förra veckans Veckans Viktigaste förrän demonagenten Mino Raiola verkligen gick bort.
I torsdags hölls begravningen i Monaco för nederländaren och närvarande var bl.a. Haalnad, Gigi Donnarumma och Marco Verratti.

Direkt började det spekuleras i vem som skulle ta över. Zlatan Ibrahimovic var ett hett namn i den italienska pressen och då skulle han i så fall göra det tillsammans med Minos kusin Vincenzo Raiola. Kanske är läge nu ifall han skulle bringa scudetton till Milanello.


Vi gör det snyggt, fokus på räddningen av Emil Audero när Sampdoria med största sannolikhet klarar nytt kontrakt och samtidigt skickar sin lokala rival Genoa till Serie B.
Stackars Domenico Criscito...




Då blev det slutvisslatt för Luca Pairetto den här säsongen.
En klar offside missades när Acerbi gjorde "segermålet" för Lazio i matchens sista ordinarie minut mot Spezia.
Visst, det är tydligt att en Speziaback är ett steg längre ner än Acerbi men målvakten är bra mycket högre och det är ju två spelare som gäller.
Viktiga poäng för Lazio i striden om en EL-plats men också kanske förödande för Spezia i kampen om en plats i Serie A - bara fem poäng ner till Cagliari under strecket och tre matcher återstår.



Nu var det inte bara det målet som var spektakulärt i matchen mellan Spezia och Lazio.
Ivan Provodel hade lite oflyt i sin fina räddning...



För det målet blev han också avstäng en match. Inte för att släppte in det utan för hans blasfemiska uttalande som snappades upp efter målet.


Vem har sagt att konferenser är tråkiga?
José Mourinhos glädjetårar efter att nått final i Euro conference League med Roma.


Välj film. Bara fel svar gäller.
Att i lätt förnedrade former få sparken från Napoli strax innan julen 2019 trodde man nog att Carlo Ancelottis bana som storklubbsmanager var definitivt över.
Efter en sejour med Everton där en tiondeplats förra säsongen sågs som ett misslyckande sitter han nu - åtta år senare - med ännu en Champions League-final med klubben.
Mannen som fått sin managerskolning från mjölken ur kossorna vid Valdermarsvik...

Davide Nicola - ska han göra det omöjliga igen?
Den 10 April förlorade Salernitana sin tredje raka match och hade sexton poäng på 30 spelade matcher - nio poäng efter sista lag ovanför nedflyttningsstrecket.
Att Serie B var klart kändes dock långt innan dess och det var bara en bekräftelse.

Två uppskjutna matcher senare plus tre omgångar så har laget tagit 13 av 15 möjliga poäng och är ovanför strecket och har abosolut ALLT i egna händer tre omgångar kvar.
Klubben som knappt fick värva till säsongen då de var under förvaltning håller på att göra tidernas vändning i Serie A, kanske t.o.m större än den Crotone gjorde säsongen 2016-17 då de i sista omgången gick om Empoli efter att legat toksist hela säsongen. 
Ja, ni vet ju vem som var tränare då...


Efter att bara vunnit en av sina sju senaste matcherna förlorade nu, som sagt, Cagliari sin plats över nedflyttningstrecket till Serie B.
Det innebar att en desperat ledning tog beslutet att kicka Walter Mazzarri
Men det låg såklart mer bakom det än bara resultaten. Bl.a. sägs det att han förolämpat presidenten och spelarna:
Jo, det finns några att välja på men vad sägs om Salernitana mot Cagliari på Serie A:s hetaste stadio?
Bänka er 18.00 på söndag


Krönika: Ett år med Mourinho

- Johan Stistrup



Don Carlo Ancelotti och hans Real Madrid. Vilken vecka man har haft och vilken vår man upplever! Som om inte säkrad ligatitel i lördags vore nog efter att besegrat Espanyol bekvämt med 4-0, firat sig fram längs Madrids gator och avslutat sedvanligt vid fontänen runt Plaza de Cibeles – när det var dags för returmöte efter pang-pang duellen i England som slutade 4-3 mot Manchester City så var läget, minst sagt, extremt utsatt. Real Madrid gör relativt svaga 89 minuter, skapar inte jättemånga farliga målchanser så när Riyad Mahrez gör 0-1 i den 73:e och gav Real Madrid en rejäl uppförsbacke och två mål att jaga in bara för att framkalla en förlängning – ja då kändes det som att Los Merengues var nere för räkning. Men som så många gånger förr denna vår – så räcker det att ge Ancelottis lag lillfingernagelspetsen, så slukar man hela handen. När Rodrygo aningen slumpmässigt gör 1-1 i den 90:e minuten så anar hemmalaget blod, hemmapubliken vaknar på riktigt och det är å ena sidan inte alls förvånande att Rodrygo bara 88 sekunder senare gör 2-1 också och tvingar fram förlängning. En förlängning som bara varat 4 minuter när Benzema görs ner i straffområdet och sen själv behärskat dunkar dit 3-1. Pep Guardiolas Manchester City som hade allt under kontroll, som hade finalplatsen som i en liten ask och fram till den 89:e minuten var närmare att göra 0-2 än Real Madrid var att kvittera – man blev helt paralyserade mer eller mindre efter Reals 1-1 mål och hann aldrig samla sig eller resa när Real Madrid-stormen sköljde över dem.

Det är så oerhört imponerande den vinnarmentaliteten som finns i Ancelottis lag, det pannben och den tro som man besitter – att aldrig känna sig besegrade. Det har varit samma visa i stort sett genom hela Champions League-slutspelet – mot PSG, Chelsea och nu Manchester City. Man har inte varit spelmässigt bättre än sin motståndare några längre stunder – men de kortare stunder man väl har blixtrat till har hållt så pass hög klass att det har räckt och tagit laget fram till en väldigt välförtjänt final i Champions League. Och när Real Madrid väl når final i Champions League – då brukar man vinna, man har nämligen 7 segrar på 7 CL-finaler.
Lucas Perez har vaknat till liv på riktigt nere i Cadiz den senaste tiden och med sina tre mål på sina tre senaste La Liga-matcher, det senaste här nedan mot Sevilla – har varit en starkt bidragande faktor till att Cadiz har stora möjligheter att rädda La Liga-kontraktet.

Man of the week i Spanien hämtar vi från Real Madrid – det har handlat mycket om Benzema under säsongen och våren – men när Real den gångna veckan säkrade såväl ligatitel och gjorde en magisk vändning mot Manchester City så var det en annan spelare som klev fram och stal rubrikerna. Med två mål i guldmatchen mot Espanyol och två nya mål i sitt inhopp mot Manchester City – så har nog Rodrygo för evigt skrivit in sitt namn i Real Madrid fansens hjärta och klubbens historieböcker.

Villarreal blev rejält sågade efter första mötet i sin CL-semifinal mot Liverpool i England. Men nere i returen på La Ceramica chockade Villarreal inte bara Klopps Liverpool utan hela fotbollseuropa – åtminstone i 60 minuter. Först gjorde Dia 1-0 direkt efter 3 minuter och strax innan halvtid fyllde Coqulein på till 2-0 – vilket då innebar att Villarreal var i CL-final och Liverpool var utslagna.

Men 12 tunga minuter i andra halvlek och några minst sagt misslyckade ingripande av målvakten Rulli förstörde kvällen, dödade drömmen och tog tillbaka Villarreal ner på jorden igen och Liverpool visade sin klass och vann till sist matchen med 3-2. Men det måste gräma Unai Emery och hela Villarreal – att man vara enbart en bra målvaktskväll ifrån ytterligare en superskräll och en Champions League-final vilket vore det största som hänt den gula ubåten ifrån lilla Vila-Real. Trots det tunga uttåget – vilken säsong man gjort i Champions League, slagit ut Juventus och Bayern München i slutspelet! Hatten av!

Det var en ganska så beige och tråkig La Liga den 34:e – förutom den sprakande guldmatchen på Santiago Bernabeu fick vi se inte mindre än fem stycken 1-1 matcher och en 0-0 match. Inte direkt den bästa helgen för att marknadsföra La Liga. Spänningen finns dock kvar inför de avslutade omgångarna – såväl i bottenstriden där Levante börjar få ont om livlinor men där de två övriga nedflyttningsplatserna är mer öppna, än mer efter Alaves vinst mot Villarreal. Mallorca, Cadiz är på säker mark idag, men buffert är tunn med enbart 1 poäng ner till Granada under strecket. I toppen är det kampen om Europaplatserna som gäller – topp fyra verkar kanske klar men jag tror nog att Real Betis vill ge det en sista chans i avslutande omgångarna att gå för fjärdeplatsen och Barcelona fightas mot Sevilla om andra platsen, samtidigt som flera tappat fäste att försöka sno åt sig Europa League-platserna och Villarreal, Athletic Bilbao och Valencia ser ut att missa Europaspel nästa säsong.

Juan Carlos Menudo är ett stort Betis-fan och när hans lag spelade Copa del Rey final och hade chansen (som man senare också tog och vann titeln) att få lyfta en buckla ville Juan Carlos som många andra vara på plats och uppleva detta i Sevilla.

Problemet i just denna situationen?

Juan Carlos Menudo är fotbollsspelare i Deportivo La Coruña och han fejkade COVID-sjuka för att kunna åka till Sevilla och se finalen. När detta uppdagades sa Deportivo omgående upp kontraktet och Menudo fick kicken. Man får hoppas att Copa del Rey-triumfen var värt besväret så att säga.

Jag må vara färgad i frågan – men jag kan inte för mitt liv förstå vad det var domare och VAR såg i denna situation som man bedömde skulle innebära direkt rött kort för Valencias Jose Luis Gaya. Dessutom med 2 matchers avstängning och hot om mer efter en utredning efter att Gaya efter matchen ifrågasatt domaren och domslutet. Man blir verkligen mörkrädd över hur låg nivå det är på domarna i den spanska ligan och att det nästan bara blivit värre trots hjälpmedel med VAR.
Don Carlo Ancelotti – fortsätter att göra succé och verkligen nå resultat vart han än kommer. Vunnit ligan i alla stora Europeiska ligor - Spanien, Italien, England, Tyskland och Frankrike. Nya ligatitel med Real Madrid och Champions League final om 3 veckor. Det firas såklart med en fet cigarr.
Rodrygo, Hugo Duro, Sörloth, Memphis Depay eller Lucas Perez – vem stod egentligen för omgångens golazo?

När du ska spela hem en La Liga-titel men har svårt att hitta barnvakt.

Topp fem av lag med flest gula kort under säsongen i de fem största ligorna i Europa kommer från Spanien. Med Valencia klart i topp med 116 gula kort.
Är det så att spansk fotboll är så mycket fulare än övriga ligor, att spanska domare är mest strikta eller bara helt enkelt att spanska domare använder sin kortlek som en slags maktmedel när man saknar ledarskapet att med andra medel vinna respekt och leda en match och förstå sin roll på planen?

Valencia är just nu en klubb i fritt fall, misshandlat och vanskött av galna ägare och obegåvade presidenter. Fint då att minnas tillbaka något – den 5:e maj var det 20 år sedan Valencia vann La Liga med Rafa Benitez vid rodret och via en 2-0 seger med argentisk touch där Fabio Ayala nickade in 1-0 och artisten Pablo Aimar smekte fram passningen till Fabio Aurelios 2-0 mål. Igår var det 38 år sedan de här minst sagt sjuka scenerna utspelade sig mellan FC Barcelona och Athletic Bilbao där Maradona gick full Jackie Chan på Bilbao-spelarna som hade spelat fult matchen igenom och där det till sist urartade rejält. Något av det värsta vi sett på den här nivån i spansk fotboll.
En av spansk fotbolls stora pärlor, spelaren som fick ta över smått magiska Leo Messis tröja nr 10 i FC Barcelona – Ansu Fati – som varit otursförföljd med skador senaste åren och som nu varit borta sedan januari-månad den här gången – gjorde comeback i helgens match mot Mallorca. Låt oss nu hoppas att Ansu får va skadefri en lite längre period och kan få fortsätta växa och utvecklas som fotbollsspelare.
Santi Minas öde har jag berört tidigare i denna kolumn – han har tillsammans med en vän stått åtalad för grova sexuella övergrepp och i veckan kom domen. Santi Mina döms till 4 års fängelse för sexuella övergrepp (inte grova sexuella övergrepp som gett 8 år) och enligt spansk lag ska alla fängelsestraff över 2 år sonas bakom galler och inte villkorligt, vilket betyder slutet på fotbollskarriären för Santi Mina och fängelsetid som väntar. En så oerhört tragisk historia det här och lider verkligen med tjejen i det här fallet som fått se hela den här processen dra ut på tiden i nästan 5 år, där hon smutskastats och misstrotts – samtidigt som hon kunnat se Santi Mina surfa vidare i sin fotbollskarriär som om inget hänt - innan hon äntligen nu får något slags rättvisa och upprättelse. Shame on Santi Mina såklart men även en shame on Celta Vigo som magstarkt nog hade Santi Mina i startelvan så sent som i söndags. 
Helgens omgång innehåller flera heta möten och fortsatt kamp om såväl Europaplatser i toppen som överlevnad i bottenstriden.
- Niklas Hermansson



Sevilla wir kommen! Eintracht Frankfurt är i final i Europa League efter ännu en magisk cupkväll. Seger 1 – 0 mot West Ham.
RB Leipzig föll tungt borta mot Glasgow Rangers.
Alla målen från den 32:a omgångeni Bundesliga!
1. FC Kaiserslautern viker ner sig i toppstriden och förlorar hemma mot Borussia Dortmunds U23. Samtidig slår Braunschweig tabellettan Magdeburg och smiter förbi Kaiserslautern.

Nix lookalike! SC Freiburg vill inte vara med på några gemensamma fanartiklar inför finalen i DFB-Pokal mot RB Leipzig.
10.000 Schalkefans i Sandhausen - och Simon Terodde ordnar tre poäng på övertid!
Aaron Cresswell drar ner Jens Petter Hauge precis utanför West Hams straffområde. Domaren visar först gula kortet men ändrar sig efter videogranskning. Istället rött kort och West Ham med 10 man efter bara 20 minuters spel.
Eintracht Frankurt har nått en mäktig milstolpe. SGE har nu över 100.000 medlemmar. Bara FC Bayern, Schalke, BVB och 1. FC Köln har fler.
FC Bayern Münchens tröja för säsongen 2022/23. Som traditionen bjuder kommer FC Bayern att bära den nya tröjan i sista hemmamatchen. Alltså mot Stuttgart nu på söndag.
Full fart när Freiburg vinner Baden-Württembergderbyt mot Hoffenheim med 4 – 3.
En väldigt hes Simon Terodde efter segern i Sandhausen.
Nico Schlotterbeck lämnar SC Freiburg – femårskontrakt med BVB
Nico Schlotterbeck, bara 22 år och nybliven landslagsman, har skrivit på för fem år hos BVB.
Efter att ha värvat Niklas Süle är Schlotterbeck nästa supervärvning till BVB:s defensiv. Kanske innebär värvningarna av Süle och Schlotterbeck att BVB äntligen kan utmana Bayern på riktigt allvar om Bundesligatiteln?
De säger ju att med anfallet vinner man matcher, med defensiven vinner man mästerskap…
Matthias Ginther lämnar Borussia Mönchengladbach och återvänder hem till SC Freiburg. Till klubben där han spelade redan som liten pojke. Till klubben där han debuterade i Bundesliga som 18-åring. Till klubben där han som 20-åring gjorde debut för landslaget. Till klubben i sitt hjärta. Sport-Club Freiburg. 
SpVgg Greuther Fürth befinner sig på avskedsturné i Bundesliga. Die Kleeblätter fick 1 – 1 borta mot Union efter den här pärlan från Branimir Hrgota.
Vi tar och återupplever den absoluta höjdpunkten för FC Hansa Rostock den här säsongen: segern med 4 – 3 borta mot Schalke!
Matchen där Simon Terodde gjorde hattrick men Hansa vann ändå. Matchen där Nils Fröling trycker in Hansas segermål i 95:e minuten!


LÖRDAG 14:00 3. LIGA
SV MEPPEN – EINTRACHT BRAUNSCHWEIG
Blågula Eintracht Braunschweig har matchboll. Seger mot Meppen och Eintracht är klara för 2. Bundesliga.

LÖRDAG 18:30 BUNDESLIGA
Hertha BSC – 1. FSV Mainz 05
Om Hertha tar poäng här och Stuttgart sedan inte slår Bayern borta är Hertha klara för en ny säsong i Bundesliga.

LÖRDAG 20:30 2. BUNDESLIGA
Schalke 04 – FC St. Pauli
Med bara två omgångar kvar leder Schalke 04 2. Bundesliga. Königsblau kan bli klart för Bundesliga på lördag kväll. Tabellfemman St. Pauli är fortfarande med i kampen om en plats i Bundesliga.
Läget inför helgen: 1: Schalke 59 poäng +26 mål 2: Darmstadt 57 poäng + 23 mål 3: Bremen 57 poäng +17 mål 4: HSV 54 poäng + 30 mål 5: St. Pauli 54 poäng +14 mål


LISTA: Här är de hetaste övergångarna som redan är i hamn


* 1. FC Union Berlin har tagit 13 poäng på sina senaste 5 Bundesligamatcher.

* Bland lagen i bottenstriden har Hertha tagit 7 poäng på sina 3 senaste matcher, Stuttgart 2 poäng och Bielefeld 1 poäng.
  Läget inför 33:e omgången: 15:e plats Hertha (33 poäng, -32 mål), 16:e Stuttgart (29 poäng -19 mål) 17:e Bielefeld (27 poäng, -25 mål)

* Bottenstriden i 2. Liga är redan avgjord: Dynamo Dresden måste kvala sig kvar. FC Erzgebirge Aue och FC Ingolstadt 04 åker ur.

* MSV Duisburg (36 poäng) är klara för en ny säsong i 3. Liga om man slår SC Freiburg II hemma samtidigt som SC Verl (34 poäng) inte lyckas slå Borussia Dortmund II borta.

- Karl Fagrenius



Det blir långa veckor fram till sista juni
Enligt spanska Marca verkar det ha varit klart sedan förra året. Mbappé spelar i Real Madrid till hösten.

Fransk media har mer legat på 50/50-spåret när det gäller stannar/lämnar PSG. Under torsdagen påstod så RMC Sport att anfallaren nu var nära att förlänga med Paris. Något som dementerades av agent och familj.

Kan det helt enkelt vara så att det Kylian Mbappé upprepat till förbannelse faktiskt stämmer? Han har faktiskt inte bestämt sig.
Monaco sju av sju
Rennes var länge vårt formstarkaste lag. Nu är de slagna med råge.

Monaco vaskade i princip höstsäsongen. Tränarbyte har inneburit attityd-dito. Sju (!) raka ligasegrar hör inte till vanligheten i Ligue 1. Nu är man där och satsar mot tio för att knipa Rennes tredjeplats som ger CL-spel.

Det är enklare om man spelar fem mot en:
Självförklarande tifo på Stade Vélodrome inför semifinalreturen i Conference League mellan Marseille och Feyenoord.

Matchen blev grinig och tuff. När Payet tvingades kliva av tidigt gick luften ur Marseille, som missar finalen i Conference League efter 3-4 borta och 0-0 hemma.
”Han försvann innan han ens hunnit begå ett misstag”
Thierry Henry är tveksam till Arsenals hantering av William Saliba, numera fransk landslagsman. Han tillhör London-klubben där han aldrig fick chansen. Nu kan han vara på väg till VM efter insatserna under utlåningen till Marseille.
Strasbourg – vi har pratat om dem tidigare – klubben som gjort allt rätt sedan man tvingades börja om som ett amatörlag.

Stämningen på Stade de la Meinau är galen till vardags. När man i helgen både reducerade och kvitterade mot PSG i slutminuterna brakade det loss ordentligt. RCSA utmanar om Europaplatserna redan nu. Nästa säsong siktar man ännu högre, om man kan behålla Julien Stéphan som tränare?
Lyon ser ut att missa Europaspel, igen. Singla slant, köp en lott eller sten, sax, påse. Det går inte att förutse vad som ska hände när OL kliver ut på planen.

I helgen… manglade man suveräna ligatvåan Marseille med 3-0 – på bortaplan. Nästa match? Ingen aning.
Miljardären Jim Ratcliffe köpte OGC Nice och har sakta, men säkert, sett till att klubbens ambitioner ökar för varje säsong.

Oron kring Nice är därför stor sedan engelsmannen uppges ha lagt ett stort bud för att köpa Chelsea FC. I en kommuniké understryker Ratcliffe att han inte har som plan att minska engagemanget på den franska sydkusten. Rädslan att ”Le Gym” kan bli en farmarklubb har trots det inte försvunnit.
Lille - Monaco, 21:00 fredag 6 maj, Sportexpressen
Lille är osams med sin publik efter en misslyckad vår. Man kunde ha fått en lättare motståndare för att vända trenden. Gästande Monaco går för åttonde raka ligasegern när man jagar CL-platsen som Lille hade denna säsong.


- Lyons seger mot Marseille var klubbens 1000:e vinst i högstadivisionen.
- Nedflyttningshotade Bordeaux hade bara fem bolltouch i offensivt straffområde mot Nice.
- Elye Wahi (Montpellier) 19 år är yngste spelare att nå tio mål under en säsong i Ligue 1.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2022-05-06 11:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)