Lagbanner
VV: Coronafrustration och Diers frispel

VV: Coronafrustration och Diers frispel

Atalanta, årets självmål, historisk Ancelotti, tomma läktare, tyskt kaos.



Jag får börja med att be om ursäkt. Förra veckan skrev jag att Everton-Manchester United var helgens match. Helt oförsvarligt att inte skriva något om ligacupfinalen mellan Manchester City och Aston Villa. Även om båda hade en gemensam nämnare efter helgen, nämligen VAR.

Manchester City är ju såklart flera nummer större än Aston Villa. Men att de ska få hjälp av domarna är ju inte rimligt, särskilt när det finns VAR. Hörnan som gav 2-0 var allt annat än hörna. Matchen slutade sedan 2-1 till de regerande mästarna som nu vunnit tre raka ligacupfinaler.

Gemensam nämnare var det ja. Everton trodde att de gjort 2-1 mot Manchester United på stopptid. Först borde de nog fått straff. Och i sekvensen efter gör de mål som VAR dömer bort. 
Domslutet gjorde så att Carlo Ancelotti lackade ur och fick rött kort efter matchen för sitt agerande. Den förste manager att få ett rött kort efter en match är avslutad. VAR skulle göra så att det blev mer fotboll, mindre kontroverser. Det har inte direkt landat så den här säsongen.


"Jag ska säga till styrelsen att de får välja om vi ska satsa på Burnley eller RB Leipzig. Vi kan inte satsa på båda."
José Mourinho med det mest hårresande patetiska citat jag någonsin hört. Undanflykter en massé.

Watford hyllar Nigel Pearson som i helgen ledde laget till en klar seger mot Liverpool, något som satte igång en kedjereaktion i sociala medier. Arsenals officiella twitter andades ut: Sedan blev det löjeväckande diskussioner om vad som egentligen är svårast: gå obesegrad genom en hel säsong som Arsenal eller vinna trippeln som United gjorde en gång i tiden? Nottingham Forest blandade sig också in i diskussionen:

Efter förlusten mot Norwich så fick Eric Dier spel. Någon sa något, oklart vad och till vem. Men han gav sig upp på en tur på läktaren och ville göra upp. Något liknande har jag inte sett sedan Eric Cantonas karatekick mot en Crystal Palace-supporter. Sheffield Uniteds legendariske målskytt Billy Sharp öppnade upp om hemskheter han varit med om.

Norwich vann rättvist mot ett Tottenham som sjunker allt djupare ner i avgrunden. Tim Krul hade förberett sig väl och stod sedan och psykade unge Troy Parrott som sedan missade sin straff.


Söndag 17.30: Manchester Derby
Veckan avslutas med ett riktigt prestigemöte. Manchester City har fortfarande en teoretisk chans att nå ligatiteln. Manchester United suktar efter Champions League. 


Det blir värre


- Hårresande, men José Mourinho har förlorat samtliga sju straffläggningar som tränare i England. Fem gånger med Chelsea, en med Manchester United och nu en med Tottenham.
- Sedan Sergio Aguero skrev på för Manchester City 2011 har han gjort 20 mål på 22 framträdanden. Sjukt imponerande.

- Henrik Örtenvik
 




Corona....
...och vi fortsätter. 
Idrottsminister Spadafora tog det drastiska beslutet häromdagen att ALLA sportevenemang skulle gå under lyckta dörrar i en månad framåt, dvs 4 April. 

Det ställde Ligakommitténs till sin spets med att fatta ett beslut hur serien ska fortgå.
Efter en veckas hattande och förlorade speldagar känns det som om Lega inte kan gör mycket annat än att spela matcherna men utan publik, skulle de skjuta upp matcherna så kommer omöjligt serien kunna färdigspelas på ett tjänligt sätt.

Visst, många klubbar klagade på att det kunna Lega gjort redan från början men det är lätt att se i efterhand och Spadafora var måttligt road av fotbollsfolkets klagande om att behöva spela matcher två gånger i veckan och att det hela ges så mycket utrymme när sjukhusfolk går på knäna med allt som händer...

Löpande besked har ni självklart här.


Inters president Steven Zhang tappade det och tröttnade på Paolo Del Pino och Legas velande och att laget fick mest stryk i alla inställda matcher och smackade ut en personligs meddelande:

Sen kan man ju undra om det varit Inter som tog emot Juventus hemma och inte tvärtom, hade de inte försökt lobba till sig att skjuta upp matchen eller spela den med publik? Vi behöver väl inte mycket fantasi för hur det skulle låtit hos Milanoklubben och bland fansen om Lega låt matchen spelas med tomma läktare...

Zhang risker nu böter för hans spy-emojs och kallat Legapresidenten en clown.  


Efter det famösa inlägget donerade Zhang direkt till forskningen mot Corona...


En match avstängning för det här...
Nej inte för Donatis dråpliga självmål -  utan det han hostar upp efteråt...
Är Atalanta värda att gå till Champions League?
Ja frågan ställer jag för Andrea Agnelli - president i Juventus - tycker inte det.
"Med full respekt för Atalanta, är det verkligen rätt att ett lag helt utan internationell erfarenhet och en bra säsong kan gå till Champions League? Jag tycker inte det"
Andrea Agnellis ord kom i intervjun i ett businessmöte i London.
Vad menar han egentligen då?
"Stora klubbar måste kunna ha en dålig säsong då och då utan att behöva straffas med att missa Champions League. Det är stora investering som görs"
Vi vet ju sen gammalt att han är en som jobbar stenhårt för att ha en stängd Champions League med bara det största klubbarna.
Men vad finns det för alternativ? Ett är kanske att anamma det systemet UEFA använder koefficent - att bedömma ett lage efter, säg, fem säsonger och utgå från det. Då kan alla lag bygga långsiktigt utan att behöva få skrämselhicka efter en dålig säsong...


Den förre Milanspelaren Ronaldinho är häktad.
Han försökte ta sig in i Paraguay - på falskt id.
Alla data stämde utom ett - att han var paragayansk medborgare.
Hur tänkte han där?!
Då var det klart. Zvonimir Bobans intervju i La Gazzetta dello Sport, där han direkt anklagade Ivan Gazidis för att gå bakom ryggen med att ta in Rangnick (95% klart), blev kroatens fall i den interna maktstriden hos Milan.
Man går inte ut Italiens största sporttidning och kritiserar internt utan påföljd. Gazidis behövde inte ens ägarens godkännande utan kunde med sin befattning fixa bilan själv. Frågan är mer om vad som händer Bobans kompanjon på posten, Paolo Maldini. 
Är det tack även där efter säsongen eller får han fortsatt förtroende undrar många. Jag undrar om han ens vill vara kvar...


Nära livstidskontrakt i december vände till en sparkning tre månader senare...
Rolando Marans sviter på tretton raka matcher med Cagliari fick hela ön att drömma om att ta färjan till Europa.
Efter nio raka utan vinst så är drömmarna fortfarande där - fast nu med Walter Zenga.
In bocca al Lupo.


Äntligen ska 26:e omgången köras. Och med det innebär det Juventus-Inter Söndag 20.45
Fullt med publik  ...framför TV:n


Guldhjältarna 2006  - vad gör de nu?

- Johan Stistrup



För första gången på fyra år vinner Real Madrid mot Barcelona i ligan. Räknar man hemmavinster måste vi gå tillbaka enda till 2014. Matchen i sig var ingen höjdare. I alla fall inte om den som tittade hade förväntat sig samma intensitet som för ett halvt decennium sedan. 

Men även för de som är vana att se El Clásico hade den mer att önska, trots att förväntningarna troligtvis var lägre än för de andra. Många kommenterade på Twitter efter matchen att El Clásico hade tappat all sin charm, att den Spanska klubbfotbollen var död och att La Liga är den sämsta ligan av de fem stora.

Men det vet vi alla att så inte är fallet. Att slänga ur sig det baserat på en match är bara okunnigt. Men visst, den spanska fotbollen inte LIKA dominant som under en tio-årsperiod, där fick ju Premier Leaguefantasterna vatten på sin kvarn redan förra året.

Om vi lyfter blicken blicken från El Clásico som även enligt mig kunde varit roligare (oavsett segrare i matchen) finns så det mycket mer som är i världsklass i den spanska ligan. Nu är detta snart en enskild artikel så jag sätter punkt för ämnet i denna artikel, mer om det senare.


Räddad av ett mål blir rubriken. 
Sevilla tog en oerhört viktig hemmaseger mot Osasuna när En-Nesyri får in segermålet i den 93:eminuten. Sevilla hade ledningen med 2-0 men har ett ruskigt dåligt hemmafacit mot sämre lag just nu. 

De tappade till 2-2 innan En-Nesyri avgjorde matchen och tre dunderviktiga poäng kunde bärgas. Klubben ligger nu trea i ligan trots att de bara vunnit två av de fem senaste matcherna.

Här har ni alla fem målen:




Yuri Berchiche reducerade mot Granada i cupens returomgång. Han gjorde det i 81 minuten till 2-1. Det bortamålet  betydde att Athletic Bilbao tog sig till final i Copa del Rey. 
Synd för Granada som var så nära men har gjort en fantastisk cupomgång.

Detsamma gäller för Mirandés som också tog sig till semifinal. Det längsta klubben någonsin gått i cupen. De var också nära att gå vidare men Real Sociedad lyckades att vinna borta.

För Real Sociedad innebär det den första cupfinalen på 32 år.

Kolla passningsspelet fram till målet av Yuri Berchiche.




Eller i alla fall ett beslut i coronatider.
Valencia - Atalanta i Champions League spelas inför tomma läktare.


”Vi har gjort något mycket viktigt, men det största kvarstår”, Real Sociedads tränare, Imanol Alguacil efter att laget tagit sig till copa del reyfinalen.




Jag har hyllat Messi lite nu och då. Och visst förtjänar han all cred som kan ges. Men denna månad slår sig en spelare jag nog inte har hyllat in här, Sevillas Lucas Ocampos.

Han är nominerad till Februaris bästa spelare i La Liga. Detta trots sviktande form.


Det här är ett hot mot demokratin!
Ja, så skulle det låtit i Sverige, i Spanien är det lite si sådär med det.
Den här bänken ändå. Är det världens bästa bänk samlat i en bild? Kommentera gärna med bild på en bättre bänk.



Två matcher sticker verkligen ut denna vecka i ligan. 

Det är Sevilla vs. Madrid X 2.
På lördag klockan 16.00, Atlético Madrid mot Sevilla. Riktigt rivalmöte.

Söndag klockan 21.00, Real Betis mot Real Madrid. Räkna med sjukt drag på Benito Villamaríns läktare.


Normalt länkar jag alltid till SvenskaFans egna artiklar här. Men jag kan inte låta bli att hylla en av de bästa svenska skribenterna inom spansk fotboll, Alexandra Jonson. Om inte den bästa bästa.

Och ni vet ju att hon har ett speciellt hjärta till oss på SvenskaFans.

Hon var på plats, för Aftonbladets räkning, under returmötet i cupen mellan Miradés och Real Sociedad och fick en pratstund med Mikel Oyarzabal efter matchen.

- Jens Kassnert



Så det kan gå. Vissa veckor bara dräller det in godsaker och galenskap. Hörni. vilken vecka vi har fått ta del av. På gott och ont. Att välja en snackis denna vecka vore vansinne. Så det blir flera. 

I korthet kan man uttrycka sig såhär: Diskrepans i leden inom den tyska fotbollen. Läget förvärras genom att ingen vill prata om det. Alla spekulerar och krönikerar, men ingen vill ta tag och leda en faktiskt dialog. Dietmar Hopp har lyckats skapa en sfär av total anarki inom ultrasgrupper och Saarbrücken slår ut Fortuna Düsseldorf i cupen och blir första lag någonsin i en semifinal att vara från fjärdedivisionen. 

Call me mad, men den här veckans mål var bedrövliga. Vi tar en titt på månadens istället. 



Som man bäddar får man ligga. Det fick i alla fall Schickeria München erfara efter att ha blivit av med sin status som fanclub till Bayern efter sin osmaklga banderoll mot Dietmar Hopp i helgen. Banderollen var emellertid endast till för att påminna folk om och stötta Borussia Dortmunds ultras som, efter en liknande banderoll två veckor innan, blivit av med sin rätt att åka och se på match i Sinsheim. Detta skapade enorma kravaller. Banderoller på fler ställen, avbrutna matcher och allmänt kaos.  Eintracht Frankfurts fans svarade med ren och skär satir på hela situationen under sin cupkvartsfinal mot Bremen: Men sen kom denna också:
Pallar man verkligen trycket som domare om man hanterar helgens situationer som man gjort? Eller så gjorde de rätt val, men missade bara sin moraliska kompass när Jordan Torunarigha blev rasistiskt påhoppad av några under en match mot Schalke tidigare under våren. Man blåser av när en miljardär som investerat i förbundet förolämpas, men inte när en svart spelare förolämpas för sin hudfärg. 

En irriterad ulian Nagelsmann tar Klopps tveksamma citat ett steg längre på frågan om covid-19. 
Ruskigt bra sagt av Michael Zorc som går ut och försvarar fansen. 
Tro det eller ej, men det finns fler. Bland det värsta jag någonsin sett



Yr? Jotack. Kassa vader? Ja, det också. Ömer Toprak fick kliva av efter en olycklig stämpling rån Filip Kostic. Kostic fick rött och Toprak fick bäras ut på bår. Som tur är är han tillbaka snarare än väntat. 

Att man skulle behöva säga adjö till en av de starkasta krafterna i ultrastyskland var inget jag väntat mig förra fredagen. Men tack för det ni gjort för vår fotboll, Schickeria München. Ses nog igen under lite mindre korrupta omständigheter. 

Borussia Mönchengladbach - Borussia Dortmund
Toppstrid! Lördag 18:30

En Hopplös Diskrepans

- Axel Falk



Allt är förstås relativt, men ligans skyttekung har sett hängig ut efter nyår. Det har varit långt mellan leendena och accelerationen har väl inte riktigt funnits där. Kylian Mbappé har även hunnit med småtjafs med PSG-supportrarna. Veckans formbesked kommer därmed lägligt, inför returen mot Dortmund.

Full fart och två mål mot Dijon i helgen följdes upp med ett hattrick i cupsemifinalen mot Lyon. Fem mål på två matcher, eller sex mål mot Lyon på de fyra senaste mötena.

Beep-beep och även Deschamps kan andas ut inför landslagsuppehållet.

Du vet när du startar en rörelse, men sedan ångrar dig mitt i. Gör inte så om du är målvakt och vill slippa vara med i alla blooper-rullar när säsongen och året tar slut...

Brice Maubleu (Grenoble)
Michel Platini har väl kämpat klart nu? Redan idén att dra Schweiz (ja, landet) inför Europadomstolen (Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna) fick varningsklockorna att ringa. Han menade att domen som gjorde att han inte fick verka inom fotbollen efter 2015 borde ogiltigförklaras. Europadomstolen lyssnade överhuvudaget inte utan fann straffet rimligt i jämförelse med brottet som blandat annat innehöll den där knappt två miljoner euro-checken som Fifa och Sepp Blatter hade gett honom.
Dags att ge upp!


Saint-Etienne rasar i tabellen och flörtar med nedflyttning. Då tänkar man inte på folksamlingar och coronavirus när laget just tagit sig till fransk cupfinal mot PSG på Stade de France.
Moussa Dembélé brände en ändå vacker cykelspark mot PSG i franska cupspelet. Några dagar tidigare var han ändå kung i Frankrikes hetaste derby där Lyon sänkte värsta rivalen, Saint-Etienne, som i sin tur har fyra förluster på de fem senaste matcherna och flörtar oroväckande med kvalstrecket. Det kommer Moussa kunna leva länge på.
Ett mål sedan nyår men så lossnade det för Dario Benedetto i Marseille. Hattrick mot Nïmes (seger 3-2). Till fredagens match mot Amiens kan det bli en efterlängtad comeback på planen: Florian Thauvin är tillbaka efter ett halvårs skadeuppehåll. Vem ska stoppa OM från att knipa andraplatsen?
Comeback blir det kanske för Gelson Martins till nästa säsong. Efter att två gånger ha knuffat domaren i matchen Nîmes-Monaco kom under torsdagen det slutgiltiga straffet: sex månaders avstängning.
TFC och Nancy kan säljas
Positionerandet inför nästa säsong (och det nya tv-kontraktet) fortsätter och rör sig nedåt i systemet. Katten på råttan, råttan på repet… New Capital City (amerikansk-kinesiskt konsortium) fick lämna OGC Nice i somras när engelske miljardären Ratcliffe klev in. Nu menar fransk media att man är nära att köpa Toulouse FC. TFC håller på att slå bottenrekord i Ligue 1 och är i princip klara för nedflyttning. Nya pengar ger möjlighet att studsa tillbaka snabbt?

Intressantare just nu är då kanske at att Nancy (mitten-/bottenlag i Ligue 2 för tillfället) snart verkar hamna i City Football Groups ägo. De äger som bekant redan Manchester, Melbourne och New York City, bland annat. CFC verkar vara i konstant konflikt med PSG och Qatar. Ska vi se detta som en utmaning på fransk mark?


Lille-Lyon, 21:00 söndagen den 8 mars, Viasat Sport Premium
Ska Lyon ha någon chans att nå Lille (och Rennes) för att knipa sista CL-platsen behövs nog en seger mot LOSC. Men hur är det med fokus? Kommer man att istället lägga krutet på nästa veckas retur i CL mot Juventus?


Birgitta Malmborg inför Frankrikes hetaste derby


- Vi tjatar, men 17 raka matcher utan seger för Toulouse är sämst någonsin sedan Ligue 1 fick 20 lag 2002.
- Angers blev första lag efter PSG att vinna borta mot hemmastarka Brest.
- PSG tog sig till sin sjätte raka franska cupfinal. Rekord.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-03-06 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)