Lagbanner
Veckans viktigaste: Sista chansen för Ole?

Veckans viktigaste: Sista chansen för Ole?

PSG-hissen, Ole Gunnar Solskjær, sen Silly Season, Piolis tak, Der Klassiker.



Det är svårt att förstå sig på klubben Manchester United. Sedan Sir Alex Ferguson lämnade 2013 har man fumlat med att hantera det arv som skotten lämnade i klubben. De senaste två åren har Ole Gunnar Solskjaer gjort ett hyfsat jobb för att göra klubben relevant igen. Han hoppade in i december 2018 och styrde skutan till 66 poäng, vilket räckte till en sjätteplats. Samma total fick laget förra säsongen, men då räckte det till en tredjeplats. Klubben gick också långt i alla cuper, men föll i semifinalen i liga- och FA-cupen samt i Europa League.

Men den här säsongen vill det sig inte alls. Sju poäng på sex matcher i ligan ger en femtondeplats. Man har tagit en poäng på fyra hemmamatcher och gjort blott två mål på dessa matcher. I Champions League, fram tills förlusten mot Istanbul Basaksehir, såg det ändå bra ut med imponerande insatser mot RB Leipzig och PSG.

Manchester United inledde säsongen med  1-3 mot Crystal Palace. Vann sedan tre matcher på rad övertygande. Sedan kom förnedringen hemma mot Tottenham med 1-6. Då kom en till reaktion och tre segrar, plus en blek match mot Chelsea. Nu stod Manchester United för en oerhört svag insats mot Arsenal den gångna helgen. Den här gången uteblev reaktionen och följdes istället upp av en ännu sämre insats borta i Turkiet. Nu väntar Everton borta på lördag. Räddar Ole sitt jobb med en ny reaktion? Eller byter Manchester United manager under landslagsuppehållet?

Southampton är ett lag som det är lätt att tycka om just nu. James Ward-Prowse firade sin födelsedag med två superfina frisparksmål.



Graham Scott dömer inga matcher den här helgen. Detta efter en mindre bra insats mot Brighton. Bortalaget blir nekad en, i mina ögon, solklar straff. Och här ser ni hur domaren blivit kallad till VAR-skärmen för att kolla om han verkligen står fast vid att det är ok att totalt kötta ner en spelare, bara man snuddar bollen eventuellt med hälen? Just efteråt kvitterar Brighton matchen.

Graham Scott stod fast vid sitt beslut och till och med förklarade för Harry Kane (som inte kunde tro sina ögon) att situationen var ok eftersom han rörde bollen.  Och här är väl det stora problemet med VAR (förutom att domare inte vågar sätta dit sina kompisar): han har gjort ett misstag --> går till skärmen och ser situationen igen och är

a) antingen för tjurskallig för att erkänna sitt misstag
b) okunnig om att han har begått ett misstag
c) kanske tycker att hans misstag på plan inte var nog relevant för att behöva ändras i efterhand.

Jag är för VAR de gånger när de används rätt. Men jag börjar allt mer vackla åt att man ska skrota VAR/göra om det helt och bara ge lagen möjlighet att utmana domarna, precis som man får i till exempel NHL och inom tennisen ett antal gånger per match.

Chelsea har börjat få ordning på försvaret. Och Kurt Zuoma är en stor anledning till det.

Peter Crouch är, som vanligt, roligast på Twitter.

Kul flashback från Burnleys twitterkonto. Jag hade helt glömt bort att Ian Wright avslutade sin karriär i Burnley.

Efterlängtat besked: Premier League gör om och gör rätt och skrotar den bisarra prissättningen på pay-per-view som har varit 15 pund per match.

Hur ofta får ett lag nio poäng på en och samma dag? Sheffield Wednesday blev av med 12 poäng inför den här säsongen, eftersom de ansågs ha fifflat med sifffrorna på ett otillbördigt sätt. De meddelade i augusti att domen skulle överklagas och efter överklagan är nu -12 poäng istället -6. Återstår att se om ugglorna från Sheffield fortsätter att överklaga.


Söndag 17.30: Manchester City - Liverpool
Flera intressanta matcher i helgen. Manchester United gästar Everton, Wolverhampton åker till Leicester. Men denna match smäller nog ändå högst. Trots dåligt spel och en skadad van Dijk, så ligger Liverpool ändå i toppen. Seger mot City ger åtta poängs försprång efter åtta omgångar. 


Hur stor skillnad kan en målvakt göra?

Chelsearedaktionens Gustav Stenberg skriver om den påverkan som Edouard Mendy har haft på laget. För första gången sedan 2010 har klubben hållit nollan i fem raka matcher.


- Harry Kane gjorde 1+1 i Bulgarien mot Ludogorets och har nu 12 mål och 10 assist på 13 matcher.
- Tammy Abraham gjorde mål mot Rennes och har nu gjort mål i tre raka Champions League-matcher. Med detta är han första engelsman att göra det sedan 2008.

- Henrik Örtenvik




Coronan har slagit hårt, spelare borta vilket gör att många klubbar står kort med spelare.
Nu undersöks Lazio för att spelat mot Torino med Corona-smittade spelare. 
Dert var nämligen så att Immobile i ett test fått ett positivt resultat - av en coronasmitta men inte covid-19, som enligt labbet inte var smittsam.
Men när Lazio skulle ut i Europa gjordes ett nytt test och UEFA stoppade då Immobile för samma testresultat.
Torino undrade förstås varför han fick spela mot dem och anmälan är inskickad- Lazio och andra sidan vill stämma UEFA för att han stoppats att spela i Europa då han inte testades för Covid-19. 
Om det är så att UEFA:s regeler gäller här kan det blir allvarliga effekter för Lazio. Det snackas allt från böter till uteslutning. Det troliga OM de blir dömda är nog mer likt det Napoli fick mot Juventus. Förlust med 3-0 och minuspoäng. Men det är OM de blir dömda.












Emil Audero i derbyt mellan Sampdoria och Genoa.




Zlatan cyelsparkade in ytterligare ett mål i sin karriär...
Men är det bara jag som tycker att det är hög spark? #UdineseMilan




Here we go again...

La Gazzetta dello Sport snappade självklart upp det redan dagen efter att Ibrahimovic drog fram tweeten - fast inte mer än så angående landslaget. Deras intresse låg i att han borde förlänga med Milan ett år till. Shevchenko intervjuades och han sa att det var en självklarhet. "Se så fina spelarna blir omkring honom. Fysiken och tekniken har han så är han bara motiverad så är det inget att tveka på".

242 dagar - eller 24 matcher. Det blev facit på Milans fina svit av matcher de inte förlorat.
För i Europa League mot Lille kom första förlusten. 0-3 hemma på San Siro.
Tillfälligt eller har Pioli nått taket med Zlatan & co?

Ni kanske minns att vi tog upp Maradonas födelsedag i förra veckans VV.
Gick tydligt hett till för Napolilegenden åkte till sjukhuset i La Plata med blod och vätskebrist.
Där hittade man också en blodansamling i hjärnan och beslutade för att operera.
Nu visade det sig att komplikationer uppstod och att Diego drabbats av tillfällig sinnesförvirring enligt läkaren,


Spezia tog emot Juventus i veckan - och det nmed ett riktigt snyggt facit.
De hade möts i nästan hundra år men Spezia hade aldrig förlorat.

Fortsatt Törnrosasömn hos Juventus?
Knappast. Visserligen är Spezia fortfarande plus sett till poäng men efter 1-4 förlusten ståtar de redan med en minusmålskillnad.


För drygt tio år sedan hade Milan silenzio stampa efter matchen mot Real Madrid där PIppo Inzaghi då blev lagets äldsta målskytt med sina 37 år.


Sista omgången inför landslagsuppehållet och vi har två riktigt fina matcher - på pappret.
Lazio tar emot Juventus och Inter åker till "förorten" Bergamo för match mot Atalanta.
Är det fyra Europaspelstyngda lag eller har vi två vackra matcher att gå in i lite ligapaus med?
Söndag 12.30 och 15.00 dem 8 Oktober


Ni har väl inte missat att vi har ny krönikör på Sampdoria-sidan? Gustav ger er matchgenomgångar i klassiskt snitt.


Zlatan Ibrahimovic blev på fredagen utsedd till Oktober månads bästa spelare.
Pris kommer att tas emot på söndag i matchen mot Hellas Verona.
 


- Johan Stistrup



Det turbulenta turerna runt Barcelona. Efter att Bartomeu avgick som president och med honom flera ur styrelsen har klubben nu en interimstyrelse. Ekonomin löste sig såklart inte över en natt men skillnaden nu är att Bartomeu nu inte kan bli personligt ansvarig för det stora underskott som klubben dras med. Nu måste däremot Barcelona spara 300 miljoner Euro på kort tid för att undvika konkurs. (Vad det nu innebär i Spanien). De har enligt spansk media till januari på sig att ordna en ekonomi i balans.


De spanska lagen i Europa League gick alla vinnande ur denna veckas omgång. Granada, Villarreal och Real Sociedad håller den spanska fanan högt i Europa. Dessutom höll samtliga lag nollan under torsdagskvällens segrar.

Det här är något jag som undertecknad tycker är sjukt kul om jag får bli lite personlig. Jag väljer Europa League för Champions alla dagar i veckan då jag tycker att turneringen är mer spännande. Jag säger inte alltid bättre kvalitet, men mer ovisst vilket gör det extra roligt enlig mig. Sedan att Sevilla har dominerat i Europa League gör inte saken sämre. Men det är jag.

Men på tal om Champions League gick det bra även där för de spanska lagen i turneringen, Real Madrid, Barcelona, Sevilla och Atlético Madrid. Seger för de tre förstnämnda medan Atléti kryssade borta mot Lokomotiv Moskva. Inte heller den lättaste av bortamatcher. Så helt klart godkänt.

Här borde alla fyra lagen ta sig vidare från gruppen men Real Madrid har den tuffaste gruppen och huserar på tredjeplats med hälften av matcherna spelade.
Detsamma gäller Europa Leaguelagen. Granada imponerar ändå och leder gruppen och det gör Villarreal med. Det har gått gått rent under första hälften.

La Ligaledarna Real Sociedad har en tuff grupp där tre lag står på sex poäng. Där blir det spännande det här. Klarar baskierna att kriga på två fronter?


Helgens tokigaste match utspelade sig på Mestalla när Valencia tog emot Getafe. Los Ché tog ledning efter 20 minuter spelade men Getafe slog in kvitteringen fem minuter från slutet. Under övertiden lyckades även bortalaget att ta ledningen i den 95 och matchen borde varit avgjord.

Men icke. Valencia får en straff med sig efter att Maxi Gomez blev nedriven i straffområdet. Rött för Getafe och straffkvitteringen sitter i den 100:e minuten.




Att Valencia är en klubb där flera spelare lämnar är ingen nyhet. Det händer alltid något knas runt klubben och det är sällan rättvist. Denna säsong har sju tunga namn lämnat under transferfönstret trots löften att ingen skulle lämna. Noll….. NOLL spelare har kommit in för att förstärka dessa positioner.

Senast i raden att lämna var Geoffrey Kondogbia som ansluter till Atlético Madrid. En sjukt bra värvning av huvudstadsklubben som ser oerhört starka ut i år.


Sevilla lyckades vända ett 2-0-underläge hemma mot Krasnodar i Champions League till seger med 3-2. I slutet av matchen fick Jesus Navas, 34 år, syna det röda kortet. Det låter inte så spektakulärt men det var faktiskt den gamle trotjänarens och Sevillakaptenens första röda kort i karriären! 

Alltså efter 766 matcher som professionell spelare. (537 för Sevilla, 183 för Manchester City och 46 matcher i landslagsdressen).

Här kan vi snacka om fair play!




Quique Setién, Barcelonas förra tränare blev intervjuad i veckan av El País och han hade flera saker att säga om bland annat Messis roll i klubben. De två hade en svår relation under tiden Setién var tränare.

– Det finns spelare som är svåra att hantera och Messi är en av dem. Man ska komma ihåg att han är en av de bästa genom tiderna, och vem är jag då att försöka ändra på honom? Jag kan inte göra något när klubben har accepterat honom och inte har försökt ändra på honom tidigare.

Men han säger också flera positiva ord:
– Jag anser att Messi är den bästa spelaren genom alla tider. Det har funnits andra stora spelare som har varit väldigt, väldigt bra men den kontinuiteten som den mannen har haft under alla år finns det ingen som har haft.

Det går inte att faktiskt tycka lite synd om Quique. Han skulle axla en för stor kavaj och då är det inte lätt att klara sig undan när resultaten inte alltid gick som det var tänkt.


Och om vi stannar kvar i Barcelonatråden så får deras nuvarande tränare, Koeman, kritik från från den alltid så frispråkige Joaquín inför deras möte med Real Betis i helgen. Joaquín hade Koeman som tränare i Valencia mellan 2007 - 2008. 

– Han kommer inte hälsa på mig och jag kommer inte att hälsa på honom, säger Joaquin  i radioprogrammet El Larguero. Något som Sportbladet har rapporterat om.

– Jag vill egentligen inte prata om det för ärligt talat så är jag sårad över det som hände där. Det var en dålig tid, fortsätter Betisspelaren varpå den mest drypande kommentaren avlossas efter Barcelonas tröga inledning under Koemans ledning.

– Jag hade inte ens anställt honom som materialare, säger Joaquín.

Detta skriver Betisredaktören Pablo Lizama Farais utförligare om på SvenskaFans.

 Alltid kul med lite bensin på elden. Betis brukar spela bra mot Barcelona, i alla fall på hemmaplan men nu möts de på Camp Nou.


Vad säger reglerna nu igen? Vem kommer undan med det? Suarez är en av dessa i alla fall.



Sean Connery gick bort i veckan. Eller som man också kan säga, Bond… James Bond.
Skotten var alltid välkommen till Camp Nou (det är väl den enda kopplingen jag kan dra till Spanien och därför väljer att ta med det). Han fick dessutom en riktig tröja med det så unika tröjnumret 007 en gång i tiden.
Det är inte lätt att komma tillbaka från Zinedine Zidanes frysbox. Förra veckan gnällde Isco över sin situation med speltid när han satt på bänken. Något som fångades upp av kamerorna på arenan. Kanske med all rätt då han är den spelare som skulle kunna vara en startspelare som fått dåligt med speltid. Även Marcelo ser ut att tappa sin startplats. 

När Hazard varit skadad behövde det stuvas om i laget. Värst ser det väl ut för Luka Jovic, Mariano Diaz och Eder Militao. Såklart kan man placera dem utanför startelvan men visst borde någon av de förtjäna mer speltid med tanke på att de kan behöva lufta fler spelare för att hålla hela säsongen i både ligan och i Europa?


En annan ikon som gick bort i veckan var Bernado Espana, Valencias materialare sedan över 50 år tillbaka. Han har lämnat jordelivet efter 82 år.

Inför matchen mellan Valencia och Getafe stod hand trästol vid sidlinjen tom och spelarna höll en tyst minut för den gamla klubbikonen och lade blommor på hans plats. Vackert och sorgligt på samma gång.
I helgen möter Barcelona Real Betis som nämnts ovan men jag skulle hålla ett extra öga på mötena mellan Atlético Madrid och skrällaget Cadiz, lördag klockan 21:00 samt serieledande Real Sociedad som tar emot sjätteplacerade Granada på söndagen klockan 16:15.

Häng med, nu gungar hela La Liga!


Upp till en miljon Euro i böter om klubbarna inte följer nya sponsoravtalen.

- Jens Kassnert



6 av 6 vunna i Europa för de tyska lagen och målkalas i flera matcher. Leipzig gjorde två, Leverkusen fyra, Bayern sex, Mönchengladbach sex, Hoffénheim fem och Dortmund tre. 26 mål på sex matcher för de tyska i Europa och en synnerligen lyckad omgång. Medan målen har uteblivit i en  relativt målsnål start på Bundesliga, seglar det in desto fler i Europa. Undrar vad det tyder på. 

Rodrigo Vargas sänkte Mainz med en cykelspark i helgen. Mainz har ännu inte plockat poäng och är på väg mot en säsong a'la Tasmania Berlin. 
Upamecanos insats mot PSG påminde om en sköldpadda i en torrlagd bäck som desperat försökte simma. 
Eintracht Frankfurts första mål mot Bremen dömdes bort i helgen och det för att ett hårstrå råkade hamna offside. VAR fungerar dock bra i Tyskland, men visst förstår man kritiken mot det. När kan man jubla för ett mål? Kan man ens det? Eller måste man alltid kolla sig över axeln? Tar detta bort passionen i ett firande? Många frågor bör ställas, men etablissemanget lär svara på ingen. 

Lothar Matthäus kallade mer eller mindre David Alaba girig under veckan på grund av de strandade kontraktsförhandlingarna. 
Manuel Baum lyckades inte vända på Schalke, men har i alla fall plockat två poäng. Det återstår att se hur länge det dröjer innan Schalke tar sin första vinst denna säsong, kanske kommer den mot Mainz när de möts. Annnars kan vi få se en Baum som är på väg bort, om man ska följa Schalke-styrelsens tränarlogik och förstånd. 

"Der Klassiker", ugh vilket påhitt. Det lär bli en bra match, men utan fans känns det dock avslaget. 



Haha
Det blir nog ett adjö till Mainz efter mången säsong i toppen. Man plockades upp av Thomas Tuchel och lär nu åka ner med en extremt mycket sämre tränare vid rodret. Jag tror dock att klubbens struktur egentligen är bra nog för att inte falla längre, utan man tar sig tillbaka snart igen. Det man behöver är en stomme och en bättre ledning på planen.


Der Klassiker, självklart. Missa inte Dortmund mot Bayern på lördag.


Maximilian Arnold- Kalla gråa Wolfsburgs mervärde

- Axel Falk



Tack gode gud för Lille
Efter en hopplös fransk Europavecka kunde vi lita på att LOSC räddade äran sent på torsdagskvällen. Italienska serieledaren Milan, med Zlatan från start, hade ingenting att sätta emot och såg ut att ge upp när Yazici växlade upp för att ordna ett hattrick på San Siro.

Puh!

x1
Marseilles supportergrupper är förbannade och säger sig skämmas efter lagets insatser. För nu har OM tangerat rekordet för raka förluster i Champions League, tolv stycken.

0-3-förlusten i Porto var en pina från början till slut. Inget belyser läget i klubben bättre än kritiserade Dimitri Payets misslyckade straff vid läget 0-1. x2
Vi är många som undrar varför Thomas Tuchel sitter kvar som PSG-tränare. Efter 25 riktigt bra minuter i Leipzig blev det håglöst, uppgivet och sedan irriterat med två utvisningar. Intervjun efter matchen med kapten Marquinhos, som hade svårt att ta sin tränare i handen efter matchslut, gav inga bra signaler.

Nu väntar Rennes på Parc des Princes. Misslyckande där och det blir två jobbiga veckor för Tuchel. Jobbigt hade även flera Paris-spelare inför avspark i Tyskland när man fastnade i hissen i en knapp timme.
”För att skapa skit i Champions League så måste man ta sig hit. Vi är här och vi skapar skit. Det är vad det är.”, en arg och uppgiven André Villas-Boas efter Porto-Marseille, 3-0.


Efter pappa Jean och sonen Youri Djorkaeff har det blivit dags för familjen Thuram. Pappa och högerbacken Lilian blev både semifinalhjälte och världsmästare 1998. Efter att ha passerat i stort sett alla U-landslag har det blivit dags för formstarke Mönchengladbach-anfallaren, och sonen, Marcus Thuram att dra att ta plats i A-landslaget, Les Bleus.



World Anti-Doping Agency fångade upp Mamadou Sakho  efter ett test 2016 och stängde av mittbacken. Problemet? De hade fel, men verkligen helt fel. Fransmannen hade inte tagit några otillåtna medel och har drivit frågan sedan dess.

I veckan fick han rätt. WADA förlorade, har bett om ursäkt offentligt och betalat ut ”en ansenlig summa” i skadestånd. För avstängningen gjorde bland annat att Sakho missade en Europa League-final och hemma-EM med sitt Frankrike.
Lyon – Marseille, 21:00 söndag, Viaplay
Frankrikes hetaste derby – den här gången utan publik. Hur Lyon mår vet man aldrig. Hur Saint-Etienne mår är lättare: klubben har radat fem raka ligaförluster inför mötet med ärkerivalen. Men de här matcherna kan leva sitt eget liv.


Möt Benlamri – han lyckades med alla sina passningar och vann alla sina dueller 


- Yusuf Yazicis (Lille) hattrick mot Milan är det första från gäster på San Siro sedan Rivaldo (Barcelona), 2000.
- Franska lag i Europaspelet har fått fyra straffar och gjort mål på ett.
- Franska lag har släppt till fem straffar i Europaspelet och släppt in mål på alla.
- Tolv matcher och fyra förluster är PSG:s sämsta säsongsstart sedan Qatar tog över klubben.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2020-11-06 09:35:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)