Lagbanner
Veckans viktigaste: Spelplanen ändrad för alltid

Veckans viktigaste: Spelplanen ändrad för alltid

The Blue Brothers, Ole Gunnar, Napoli, Ferran Torres, Erzgebirge Aue.





Spelplanen är återigen förändrad för Premier League och hela den europeiska fotbollen. Första steget mot den fotboll vi ser idag skedde 2003 när Roman Abramovich köpte Chelseas, en klassisk, men historiskt sett mindre framgångsrik klubb än lag som Tottenham och Aston Villa. Då såg spelplanen annorlunda ut än det gör idag och Abramovich kunde ta oljemiljarderna från Ryssland och bygga upp den mästarklubb vi ser idag som ofta vinner titlar.
Andra steget var 2008 när skurkstaten Förenade Arabemiraten köpte Manchester City, också en historiskt mindre framgångsrik än lag som just Tottenham och Aston Villa. Idag är Manchester City ett internationellt imperium med många dotterlag runtom i världen. Och mina barn vet inte om en annan värld än att just lag som Manchester City och Chelsea är ett av de bästa lagen i världen.

Nu kommer också Newcastle in i den här ekvationen när det avskyvärda landet Saudiarabien går in och köper klubben av Mike Ashley. Ägargruppen PIF är rikare än alla andra Premier League-klubbar tillsammans. Och till exempel tio gånger rikare än Manchester City. Min kollega, som i detta nu får barn, kommer att ha massa kids med Newcstletröjor på sig när hans barn börjar spela fotboll om fem, sex år. Då är det också helt naturligt, som att barnen numera har Manchester City-, Chelsea- och PSG-tröjor på sig.

Denna affär kommer inte out of the blue och har nog nämnts här några gånger. Det har varit snack om det i minst 1,5 år och i somras var det nära att det blev klart. När Newcastlefansen för ett knappt år sedan gjorde en omröstning om de ville att skurkstaten skulle ta över klubben, så svarade 97 procent ja. 

Det känns hårt att såga Newcastlefans som äntligen blir av med Mike Ashley, som historiskt sett varit så avskydd för det sätt han behandlat denna klassiska klubb. Det är lätt att förstå glädjen när en superrik ägare tar över och som, sannolikt, på sikt kommer att göra dem till ligamästare. Det kanske tar några år, men det kommer nog ske inom fem år.
Men det är ju alltså Saudiarabien. Ett land som avrättar hundratals människor varje år genom sätt som stening och halshuggning. Ett land som ligger i botten vad gäller mänskliga rättigheter. Ett land som fängslar journalister, praktiserar Sharialag och… listan kan göras lång.

HBTQ och rasism är frågor som fotbollen ofta brottas med. Men det blir verkligen hyckleri att fortsätta snacka om det, nu när man låter detta köp gå igenom. Jag lyckades bli tillfälligt avstängd från Twitter när jag frågade Newcastle om kommande halvtidsunderhållning på deras matcher:




 

Mo Salah hade uppvisning mot Manchester City.

De historielösa fansen jublar.

Ett icke-domslut är ju också ett domslut, sort of. James Milner gjorde en ordentlig kapning när Manchester City hade ett kontringsläge. Ett solklart gult kort. Om han nu inte hade ett sedan tidigare och domarna inte vågade försätta Liverpool i en dålig position. Så domarna friade och Pep Guardiola blev... galen.


Minska Premier League till 18 lag. Nu känns det ju som en evighet sen, men det har inte alltid varit 20 lag i högsta ligan och kanske är det en bra idé att minska ligan ändå, med tanke på hur det ser ut varje säsong. Det diskuterades i alla fall i klippet ovan.




Liverpool ser mästerliga ut igen. 19 matcher nu utan förlust och enda obesegrade laget i ligan.

Fabio Paratici snackar om det han vill bygga i Tottenham. Han önskar nog att han hade valt en annan klubb istället, med facit i hand. Tottenham kommer aldrig vinna några titlar under det närmaste seklet.

Så många ogenerade, oproblematiserande tweets igår så det var äcklande. Alan Shearer fick dock otroligt mycket spott och spe efter sin Tweet så han spottade ut sig en krönika också som ändå problematiserade ägandet något:
 
Lördag 13.00: Forest Green Rovers - Swindon Town.
Mitt i all Newcastlemisär och det oändligt tråkiga med landslagsfotbollen så kan man gotta sig i lite äkta fotboll och League Two.


Om Ole Gunnar Solskjaers framtid


- Phil Foden har nu gjort mål i tre raka matcher mot Liverpool.
- Mo Salah har gjort mål i sju raka matcher. Imponerande.

- Henrik Örtenvik



Here we go again...
Napoli tog sin sjunde raka seger i vackra Florens. Vad som var mindre vackert var intervjun efter då en av giganterna i matchen Koulibaly fick glåpord som "apa" efter sig när han var klar.
Han ropade tillbaka "kom ner och säg det där öga mot öga".

Bara sju omgångar in och det är ändå varken första eller andra gången som de svarta spelarna i Napoli fått sånt här skit kastat på sig. 
Undrar om ens Fiorentina kommer ta upp rasismen eller om det bara låter det bero.
Hur långt är ligakommittén bered att gå för att få bukt på problemet? 

Har han ändå inte lite rätt herr Bacci?
Spezia föll tungt med 4-0 borta mot Hellas Verona - men det saknades inte chanser.
Hade den här sumpningen av Rey Manaj vid 0-2 inte skett hade det kanske varit ett annat läge:




Antonio Candreva häxpipa fö sitt Sampdoria mot Udinese är nog en av kandidaterna till Årets mål...




Zlatan Ibrahimovic 40 år - klart han hyllas i sitt andra hemland Italien och i Milan.
Klubben lyfter fram firandet med en specialintervju och highlights.




Napoli drar iväg i ligan med sju raka segrar trots tuffa matcher - bl.a. i Florens mot Fiorentina.
Men med såna här copycat mål så klart det rullar på bra.

"Donnarumma - du är nte välkommen tillbaka till Milano , din skit" Gigi Donnarumma hade ingen trevlig afton när han återkom till Milano och San Siro för första gången efter att lämna modets huvudstad för uppstickaren Paris.
Milanfansen hade svårt att glömma sveket i somras och trots att det är landskamp och han står FÖR deras lag så lös klubbfärgerna - eller snarare bristen på dem - igenom mer än Gigi själv hade räknat med. Utbuad i hela matchen och pressen klagade på att Italien förlorade två matcher . den på plan ocg den på läktaren, 
"En skam att bua ut honom" skrev bl.a. Gazzetta dello Sport.


Utanför San Siro inför landskampen mellan Italien och Spanien i veckan.
Först derbyhjälte mot Torino för sitt Juventus - sen förlovning med sin kära!
Livet puttrar på bra nu för Manuel Locatelli.


Striscia lo Striscione är tillbaka för ny säsong. Plocka upp deras version av highligts i veckan som gått.



Inte riktigt comeback kanske men Spezia vädrade äntligen Aimar Sher i bortamatchen mot Hellas Verona.
De sex svenskarna i Serie A har nu äntligen alla fått spela.
Eftersom det inte blev någon final i Nations Legaue för Italien så laget ladda om och skifta fokus till matchen mot Schweiz den 12 Oktober.
Vinst och VM är säkrat för italienarna.


Sju raka segrar och serieledning - klart vi kollar in Spaccanapoli.

- Johan Stistrup



Luis Enrique ska ha all credd i världen som vågar satsa på unga spelare. Det var många som ändå höjde på ögonbrynen när Gavi startade i semifinalen i Nations League. Han har endast startat i tre matcher för sitt Barcelona och aldrig spelat en hel match. Nu blev han den yngsta spelaren  någonsin i landslaget med sina 17 år och 62 dagar.

Gavi är inte den enda unga spelare som Luis Enrique tagit ut i La Roja. Här är ett par till fantastiska spelare.
Ferran Torres (21) - Man City, Bryan Gil (20) - Tottenham, Eric García (20) - Barcelona, Ansu Fati (18) - Barcelona, Yeremy Pino (18) - Villarreal, Pedri (18) - Barcelona.
Framtiden ser ljus ut för det spanska landslaget.




När matchen mellan Italien och Spanien fortfarande stod och vägde fick Italien ett jätteläge men Unai Simón styrde Bernadeschis skott via stolpen. Simón stod för en bra insats under hela matchen.


Ferran Torres gjorde bägge Spaniens mål på San Siro och såg till att Spanien spräckte Italiens 37 matcher långa svit av förlustfria matcher.
Ferran Torres har nu gjort 11 mål på 21 matcher sedan den 1 september 2020.



Här är highlights från semifinalen.




Fansen var tillbaka på läktarna i stora nummer i La Liga i helgen. Och bidrog till grym stämning. Några supportrar som hade extra roligt var Atléticofansen. Deras lag slog Barcelona på hemmaplan och klubben ligger delad i toppen tillsammans med rivalen Real Madrid.


Barcelona kanske behöver en bra ledare - Pjanic
Barcelona har försökt få över Jurgen Klopp men han tackade för ett år sedan. Nu verkar klubben försöka igen.


Man kan säga att det är hyfsad dålig stämning mellan bossarna i Spanien.
 

Glada nyheter för Real Betisfans.

Final i Nations League och en VM-plats på spel. Spanien möter Frankrike på söndag kväll.


Plaza de Cibeles: Fiaskovecka – men spännande uppgifter kring superstjärnan

- Jens Kassnert



Plötsligt förlorar FC Bayern München! Efter att ha kört över verkligen ALLT motstånd på sistone får FC Bayern helt överraskande stryk av Eintracht Frankfurt hemma på Allianz Arena. Nu blev tabelltoppen plötsligt väldigt jämn:
Bayern 16 p, Leverkusen 16 p, BVB 15 p och fantastiska SC Freiburg 14 poäng. Hoppas det får vara spännande ett tag till.




De 31 målen från helgens omgång i Bundesliga.
FC Erzgebirge Aue är några sekunder från säsongens första seger. 95:e minuten Leder med 1 - 0 hemma mot ingen mindre än Hamburger Sport-Verein.
Dirk Carlson ska bara nicka undan bollen… och lyckas med säsongens självmål!
Derbyt i Regionalliga West mellan Rot-Weiss Essen och Rot-Weiß Oberhausen lockar 12.500 till Stadion an der Hafenstraße. Kärlek till tysk fotboll!
Politikerna i Bayern har beslutat att klubbarna får spela för fulla läktare igen. Efter VM-kvaluppehållet har vi alltså 75.000 på Allianz Arena igen!
1. FC Magdeburg är tillbaka som tabelletta i 3. Liga efter bländande spel och 4 - 0 hemma mot Türkgücü München i måndags kväll. Publik: 15.000.
Loggan för EM 2024 i världens bästa Tyskland är presenterad.
Turneringens motto: ”United by football. Vereint im Herzen Europas”.
Jag är säker på att Fotbolls-EM blir en härlig fest i hjärtat av Europa. I en demokrati dessutom.
Men vilket underbart mål av Schalkes Mehmet Aydin!


1. FC Union Berlin spelar sina hemmamatcher på Olympiastadion eftersom egna Stadion An der Alten Försterei har så få sittplatseer.
Ska man nu spela hemma fast borta får man ju göra de tlite hemtrelivt. Så varsågoda, hier ist das rote Olympiastadion.
Kaiserslautern lever!
Die roten Teufel krossar nykomlingen Havelse med 6 – 0 och tar sin tredje raka seger.

1. FC Köln hamnade tidigt i underläge hemma mot ett hungrigt Greuther Fürth som var en dubbel stolpträff från att utöka sin ledning. Men Köln kom igen, kvitterade genom Sebastian Andersson och vann till slut med 3 – 1.



På 90-talet var Anthony Yeboah fansens älskling på Waldtadion i Frankfurt. Yeboah spelade fem år för Eintracht och gjorde 89 mål på 156 matcher.
Jag minns när jag själv var på Waldstadion 1994 och Eintrachts Fankurve var en enda grön-gul-röd hyllning till Anthony Yeboah.


fredag 20:45 VM-kval  RTL   Sportkanalen
Tyskland – Rumänien (i Hamburg)

måndag 20:45 VM-kval  RTL
Nordmakedonien – Tyskland (i Skopje)


Det händer att FC Bayern München faktiskt förlorar. Förlusten mot Eintracht Frankfurt var den 350:e i Bundesliga.  Här alla förluster i en bild.


- Karl Fagrenius



Tapie - för alltid "le Boss"
”Larger than life” är ett uttryck som används för ofta. När det gäller Bernard Tapie går det inte att komma ifrån att han var just det.

Han var affärsman, politiker och minister, skådespelare på scen och vita duken, han drev dagstidningar och var i perioder precis överallt kändes det som.

Affärerna kring köpet och försäljningen av Adidas gjorde att vi fick se honom i fängelse eller med fotboja. Tapie förlorade fyra miljarder kronor, fick tillbaka dem, blev av med dem igen i en rättslig härva som löpte över decennier.

Men framför allt var han förstås president i Olympique de Marseille på 80- och 90-talet. Då såg han till att OM vann Frankrikes hittills enda seger i Europacupen/Champions League. Det är en historia sig som innehåller allt från enorma glädjescener till nedgrävda pengar i en trädgård.

Kontroversiell, avskydd och älskad – Frankrike blir inte sig likt utan Bernard Tapie.

"The Blue Brothers" Theo och Lucas Hernandez blev första brödraparet att starta en fransk landskamp på nästan 50 år.
Frankrike vände underläge 0-2 till seger 3-2 mot grannen Belgien, antagligen det bästa som kunde hända ett avstannande landslag. Och så blev det lillebror Hernandez som avgjorde allt.
PSG var långt ifrån det enda storlaget i Europa som hade svårt att ladda om efter CL-veckan. En extatisk Rennes-publik, solsken och ett hemmalag som spelade ut hela registret var vad som behövdes för att Paris första ligaförlust skulle kännas logisk.
Saint-Etienne mot Lyon är vårt hetaste derby. Den här gången knep hemmalaget en poäng via målvaktsutvisning på OL:s Lopes följt av ett sent mål på straff efter VAR-straff. Regn, kamp och två mål, och så ASSE-fansen förstås.
"Att lämna var den logiska fortsättningen", Kylian Mbappé
Om flytten till Real Madrid som aldrig blev av i somras, men som kommer inom ett transferfönster eller två?
Marseille – Milan 1993 – Tapies mästerverk





Spanien - Frankrike, 20:45 söndag 10 oktober
Tråkig turnering men spännande lag när Frankrike utmanar ett spännande Spanien om titeln i Nations League.


Kalimuendo tvåmålsskytt - Lens skuggar PSG på andraplatsen


- PSG sköt 13 skott utan att träffa mål när man föll mot Rennes med 0-2.
- Efter 289 Ligue 1-matcher drog Lyons målvakt Anthony Lopes på sig sitt första röda kort i derbyt mot Saint-Etienne.
- Mohamed Bayo (Clermont) har gjort 19 mål i ligaspelet under kalenderåret 2021. Delad etta med Kylian Mbappé.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-10-08 10:40:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)