Lagbanner
Veckans viktigaste: Inget förändras – dags för krafttag

Veckans viktigaste: Inget förändras – dags för krafttag

Antivirus, José Mourinho, italiensk publik, cupvinnare, Manuel Neuer.



Jag tänkte inleda denna rubrik med "den senaste veckan", men det vore ju helt inkorrekt. För faktum är att vi varje vecka nu får rubriker om hur spelare med mörk hud attackeras i sociala medier för mindre bra insatser på fotbollsplanen. Det är numera så vanligt förekommande så det är en skandal att inte sociala medier-företagen som lever på personers närvaro i deras appar tar tag i det här. Davinson Sanchez hade en mindre bra insats mot Newcastle och möttes av det här. Brentfords Ivan Toney är också ett offer de senaste dagarna.

Reaktionerna från klubbar och spelare växer sig allt starkare så, förhoppningsvis, händer det något snart. Det var jävligt fint att se Jordan Henderson gå ut och plädera för förändring. Jag har länge pläderat för att man, i Sverige i alla fall, ska tvingas använda Bank-ID för att använda sig av sociala medier. Det ska inte att gå att skicka massa hot och rasistiska glåpord utan att man är spårbar.

Förutom Hendersons reaktion så har Championshipklubbarna Swansea och Birmingham sagt att de nu tar en paus från sociala medier i en vecka för att markera att det räcker nu. Förhoppningsvis följer fler lag efter.
Thomas Tuchel sa efter matchen att "om vi spelar den här matchen 100 gånger så vinner vi 99 av dem."  Han pratade också om det allt mer populära "expected goals". Men faktum är att West Bromwich åkte till London och stänkte in fem mål på Chelsea. Och de var mäkta stolta över det.
"There are mistakes which I probably shouldn’t even call mistakes because they are related to qualities that players have.”

"In the past, holding on to a lead is what you've been so good at doing?"

"Same coach, different players"

/ José Mourinho hittar varje vecka nya sätt att såga sina försvarsspelare. Det går ju att förstå honom, då Tottenham bjuder på flera mål varje match. Men hans uppgift är ju att, faktiskt, göra spelare trygga och bättre tillsammans. Han har kapitalt misslyckats med den uppgiften.



Vad händer i Mikel Artetas huvud? Arsenal är ett mittenlag den här säsongen och är betydligt sämre än under Unai Emery. Under matchen mot Liverpool fick Arsenal knappt låna bollen på hela matchen.

Kelechi Iheanachos fina form den här säsongen har belönat sig i ett nytt kontrakt.



Fina, klassiska Ipswich Town har ny ägare. Skönt med lite positivitet kring klubben som hör hemma högre upp i seriesystemet. Min fina, bortgångna farmor hade en Ipswich Town-mugg. Och idag minns jag, tyvärr, inte varför. Jag är svag för många av dessa gamla klassiska engelska klubbar som, av någon anledning, hamnat lite på dekis. Kanske kommer det här leda klubben åt rätt håll.

Altid fint när en spelare växer upp i en klubb och sedan blir en talisman i samma klubb. 


Söndag 17.30 Tottenham - Manchester United
Antagligen José Mourinhos sista match vid rodret. Det mest underhållande med Tottenhams matcher nuförtiden är att se hur de flesta spelare bara gett upp på honom. Det ser precis ut som sista året med Mauricio Pochettino, då man känner att spelarna behöver ett annat ledarskap.


Vilken förändring av Lee Bowyer
Vår rutinerade Birminghamskribent skriver om förändringen som skett sedan Lee Boywer tagit över.


- Edouard Mendy höll i veckan nollan för tionde gången sedan Thomas Tuchel tog över i januari. Ingen målvakt i Europa har hållit nollan fler gånger de senaste månaderna.
- Mo Salah har gjort 18 mål på bortaplan för Liverpool den här säsongen. Ingen Liverpoolspelare någonsin har gjort lika många mål på bortaplan under en och samma säsong.

- Henrik Örtenvik



Lazio kom undan med blotta förskräckelsen hemma mot Spezia och det var också gästerna som stod för omgångens läckerhet.
Romafostrade Daniele Verde hittade Reinas vänstra kryss med en underbar cykelspark.




Jo, "cut" lär han få höra vår Zlatan.
Nu blir det nämligen storfilm för svensken då en ny Asterix-film ska göras i sommar.
Milanstjärnan kommer då ha en rill som Caius Antivirus - en romersk soldat som kommer till Gallien.


Inte första gången en fotbollsspelare medverkar i en Asterixfilm. Bland annat har Zinedine Zidane och Cantona gjort det.
Nej, inte Eric - utan hans bror Joël Cantona...


Avgjorde domare Irrati Serie A definitivt en onsdagkväll i April?
Mycket tyder på det när han friade den tydliga dragningen av Raspadori där Lautaro avgjorde matchen med Inters andra mål.
Om det var rätt eller fel kan man diskutera och trots en koll med VAR-domaren godkände han Inters mål.
Dock kan det inte känts sådär görmysigt för Intersupportrar att avgöra på det sättet.




Kanske läser in för mycket i Juventus officiella tweet om Ronaldo, men...
"Vi spelade fint mot Real Madrid och Borussia Mönchengladbach - men ingen brydde sig för vi åkte ur.
Nu har vi anpassat oss efter situationen och det vackra lyser att vi är elva poäng före Milan och tolv före Juventus.Du kan känna doften av Scudetton.
För det estetiska kan vi gå till en skönhetsalong för"

Antonio Conte sammanfattade väl de fem senaste matcherna som Inter vunnit med få moment av vackert spel och segrar nästan setts som rån.


Inga större framgångar i Champions League för de italienska lagen så vi blickar bakåt tio år på Dejan Stankovic fina volleyträff.

Trots att coronapandemin i Italien visar höga dödssiffror så gav den italienska regeringen klartecken för att matcherna i Rom kan spelas inför publik.
Dock inte fullsatt utan bara för 25% kapacitet. 


Italienska spelarbildsföretaget Panini har ny kostym - bokstavligt talat.
Den har också den fördelen att den kan ändra färg vid byte av bilder. 
Parma mot Milan söndag 15.00 .
Serie A-överlevnad för Crociati och Champions League-plats på spel för Zlatan och hans vänner står på spel.


No pain, no gain -  Konsten att lära sig av smärtan

  • 10 - Så många segrar har Inter tagit under vårsäsongen. Det har inge annan klarat av under trepoängseran.
  • 29 år och 307 dagar - Det är snittet på den äldsta starttruppen i  Top-5 ligorna den här säsongen. Lazio är klubben som visar att gammal är äldst.
  • Dybala gjorde sitt första mål på... evigheter. Det kanske är nödvändigt att han är med för med honom så snittar laget 2.3 poäng (12 matcher) - utan honom 1.8.

- Johan Stistrup
 


Två baskiska derbyn inom loppet av ett par dagar.

Vi börjar i förra årets (säsongen 2019/2020) cupfinal som spelades i helgen mellan Real Sociedad och Athletic Club. Alexander Isaks Real Sociedad vann och kammade hem klubbens första cuptitel sedan 1987.

Dessvärre får de La Real inte vara regerande cupmästare särskilt länge då årets final mellan Athletic Club och Barcelona spelas redan nästa helg.

Returmötet i ligan mellan de båda klubbarna från Baskien spelades i veckan och slutade 1-1.
Real Madrid vann hemma mot Liverpool i Champions League med 3-1. Matchens gigant, Vinícius Júnior med sina två mål.
Även Asensio gjorde mål i matchen och har nu gjort mål i sina fyra senaste matcher. Hett.


Asså nej, bara nej. Så dålig fantasi Griezmann. Midsommarligget slår liksom inte fel. Inte ens i Spanien.
Granada spelade borta mot Manchester United under torsdagskvällen i Europa League. En match de förlorade med 2-0 efter i mitt tycke en tveksam straff i slutminuten. Inga fans fick såklart vara på matchen men ändå kunde en streaker ta sig in på plan.
Den största festen bland fans i Spanien var ändå inför ovannämnda cupderby. Galen fest på gatorna i Bilbao bland annat. 
Hand upp för dem som känner igen sig i denna fina “stagedive” på förfesten. 


Tränare Ronald Koeman fick frågan om Messis framtid i Barcelona på presskonferens inför senaste ligamatchen. Han svarade ganska väntat att klubben såklart borde se till att få ha Messi kvar i flera år men att han och spelarna endast fokuserar på nästa match. 

Men egentligen, oavsett Messirykten hit eller dit, är det ju inte upp till Koeman att bestämma om Messis framtid. Argentinaren lär vara kvar längre i Barcelona än Holländaren, om han själv vill. Så sorry, Koeman, du är en stor tränare men du har inte den positionen att avgöra varken hit eller dit rörande Messi.




Det här är kul. På de senaste 20 åren har Spanien 10 olika cupvinnare. Inte bara en tvålagsliga här inte.

Italien, Tyskland och England har åtta respektive sju olika vinnare under samma tid. Så sitt ner i båten.



Ok, efter ytterligare en koll har faktiskt Frankrike elva cupvinnare på 2000-talet. Viva la France!


I mötet mellan Valencia och Cadiz avbröts matchen en längre tid då Valenciaspelarna valde att lämna planen. Anledningen var att Mouctar Diakhaby ska ha blivit kallad för n*g*r av Cadizspelaren Juan Cala.

Juan Cala hävdar själv att han inte sagt så men Valencia tror fortfarande inte på honom.

På presskonferensen efter matchen säger Cala, när detta tas upp, att han aldrig säger så eller är rasist eftersom han själv har färgade vänner. 
Är inte det världens sämsta alibi för rasister? Tycker mig hört den förr. 

Läs mer om detta i denna tråd som sammanfattar detta på ett bra sätt.
Europas nästa storback.

Nä, det var en dålig rubrik. Vi kör denna istället:

”Inte sedan Maldini har världen skådat en back av denna kaliber”

Den sitter bättre. Jag pratar såklart om spelaren som tagit monsterkliv i sin utveckling, Sevillas Jules Koundé och tillika fransk landslagsman numer. När Sevilla vann helgens toppmöte mot Atlético Madrid var det inte bara tränaren Julen Lopetguis första seger mot någon av de stora i La Liga. Koundé storspelade också i sitt passningsspel och passade rätt 78 av 79 mackor. Alltså 98,7 procent. Stabilt.


El Clásico. Real Madrid mot Barcelona på lördag klockan 21:00. 

Sällan lika heta längre som i början på 10-talet. Men denna match har stor potential att verkligen få fram känslorna igen.

Bägge lagen jagar ligaledarna Atlético som trots allt börjar darra lite i titelracet. Och bägge lagen kan passera Los Colchoneros vid seger eller poäng. Real Madrid har fördel mot Atlético i och med inbördes möte medan Barcelona som ligger en poäng och lika inbördes har bättre målskillnad.

En titel, och kanske den hetaste står på spel för bägge klubbarna. För visst vore det märkligt om ingen av de två största lagen i Spanien inte tog någon titel detta år?

Jag säger stekhet möte igen. Äntligen!


Jag måste få hylla Real Sociedad lite extra så vi kör denna artikel om cupguldet, signerat Mikael Billman.


- Jens Kassnert



Både BVB och Bayern förlorade sina första kvartsfinaler i Champions League.
Borussia hade otur både med en tveksam domarinsats, bortdömt mål och ett baklängesmål på övertid. Allt öppet inför returen i Dortmund! Bayern släppte in tre ganska billiga mål i snöyran på Allianz Arena när PSG vann första matchen.
Vi som håller på tysk fotboll i alla väder vill ändå tro att Bayern egentligen är bättre än PSG.
31 – 6 i skott på mål ger väl lite stöd åt den tesen… Lewandowski saknades verkligen.
Manuel Neuer mot RB Leipzig. Yann Sommer mot SC Freiburg. 
Alla mål från helgens Bundesliga!
Manuel Neuer tappar in Mbappés skott mellan benen och PSG tar lednigne redan efter tre minuter. Surt!
Ett mål var och delad poäng i derbyt mellan Union och Hertha. Hur upphetsande är ett Berlinderby utan publik?! Union hade behövt fler poäng för att närma sig Europaspel, Hertha fortfarande farligt nära en nedflyttningsplats.
Inför derbyt mellan 1. FC Union och Hertha BSC ville Unionfansen fira sitt lag med lite raketer och råkade då sätta eld på en Imbissbude vid Stadion An der Alten Försterei.
Veckans mest omstridda domslut. Solklart mål, eller? Det tyckte inte rumänske domaren Ovidiu Alin Hatigan som dömde bort målet och gav Jude Bellingham gult kort.
Hatigan sämste man på plan.
”Vi har en bra chans i returen” Mats Hummels efter BVB:s knappa förlust mot Manchester City.
Vad sägs om Franck Ribery hos FC Bayern München? Le boss, Monsieur Ribery!
HSV i nya bortatröjan inför säsongen 1976/77.
Kultklubben 1. FC Magdeburg såg länge ut att trilla ner i Regionalliga. Men med nye tränaren Christian Tietz har det vänt. Senast seger mot topplaget Ingolstadt.
Jude Bellingham, 17 år, etablerad i BVB:s startelva och engelska landslagsman. Vilken karriär det kan bli…
Bayern avgör ligan.
FC Bayern vinner toppmötet mot RB Leipzig och leder nu Bundesliga med sju poäng. Bundesliga är avgjord.
I derbyt mellan Hannover och Hamburg ledde HSV med 3 – 0 efter tre mål av Aaron Hunt. Hannover kom igen och fixade oavgjort, 3 – 3.
Det kan bli ett tomrum att fylla! Jerome Boateng lämnar FC Bayern München i sommar. Samtigt ryktas både Atletico och Real Madrid vara ute efter Bayerns vänsterback Lucas Hernandez.
Werder till semifinal
Werder Bremen slår Jahn Regensburg i kvartfinalen i DFB-Pokal. I semifinal möter man RB Leipzig.
6 april 2002: Bundesligamtch mellan Energie Cottbus och Borusisa Mönchengladbach på Stadion der Freundschaft. En miss som blivit ett riktigt kultklipp. Energie Cottbus målvakt Tomislav får två tankar i huvudet på samma gång och… sedan… kortslutning?
Cottbus spelade sex säsonger i Bundesliga på 2000-talet, nu i Regionalliga.
fredag 18:30 2. Bundesliga
Hamburger SV – Darmstadt 98

Med sju omgångar kvar är HSV tvåa. Nästa nagelbitarmatch?

lördag 14:00 3. Liga
FC Hansa Rostock – 1. FC Magdeburg

En riktig östklassiker. Fortsätter Hansa samla poäng när pånyttfödda Magdeburg kommer till Ostseestadion?

lördag 15:30 Bundesliga
Eintracht Frankfurt – VfL Wolfsburg

Trean mot fyran. Tar Eintracht nästa stora kliv mot Champions League?

söndag 18:00 Bundesliga
1. FC Köln – 1. FSV Mainz 05

Inte så mycket karnevalskänslor här, gissar vi. Köln på kvalplats tar emot bottenkollegan Mainz som är två poäng före i tabellen.


***Werder Bremen gör sin 23:e semifinal i DFB-Pokal. Bara FC Bayern har fler.


***I de senaste 22(!) Bundesligamatcherna har Eintracht Frankfurt gjort minst ett mål.

*** Skytteligan i 2. Bundesliga just nu: 
   Simon Terodde, HSV, 20 mål
   Serdan Dursun, Darmstadt 16 mål
   Simon Zoller, Bochum, 14 mål
   Christian Kühlwetter, Heidenheim, 13 mål
   Dennis Srbeny, Paderborn, 12 mål
   Robert Zulj, Bochum, 12 mål
- Karl Fagrenius



”Oh la la la la la la”, Jérôme Rothen expertkommentor och före detta PSG-spelare.

Skåpet står där det ska igen efter ett halvrisigt landslagsuppehåll för Kylian Mbappé. Anfallen var inte många, men kirurgiskt exakta när chanserna kom. Som här när PSG-anfallaren fastställde slutresultatet till 2-3 mot Bayern.


Keylor Navas briljerade mot Bayern München. Vi lyfter ändå fram Mike Maignans avgörande insats på Parc des Princes i Paris.

Han är redo i Les Bleus när Hugo Lloris lägger handskarna på hyllan.
Jonathan David mot PSG
Knappast helgens snyggaste, men absolut det viktigaste. Lille vann i Paris med 1-0, toppar tabellen igen och helt plötsligt har inte PSG ligatiteln i egna händer. Det blir en spännande vår.
Neymar riktiga comeback efter skadan gick så där. Det påstods att omklädningsrummet tröttnat på brassens humörtapp efter den här utvisningen mot Lille.

Det märktes inte några dagar senare i München.
Bordeaux sjunker långsamt, trots att klubbens osynliga amerikanska ägare har skjutit till närmare 70 miljoner euro det senaste knappa året. Nu verkar även den avskydde president Longuépée ha låst in sig och tappat lusten att kommunicera.

Supportergruppen Ultramarines genomförde därför en kampanj där man letade efter sin president på stadens gator. ”Var är du...?”
Zlatan Ibrahimovic – Antivirus
Frankrikes skådespelarelit samlar ihop sig för en ny film om Asterix. Guillaume Canet regisserar. Och så har Zlatan fått en roll i filmen också. Rollnamn: Antivirus.
Metz – Lille, fredag 9 april 21:00, Viaplay
LOSC kan sätta rejäl press på PSG redan under fredagen. Seger mot svårspelade Metz och Lille har sex poäng ner till parisarna inför deras match under lördagen.


Mittbackarna visade vägen för Marseille


- PSG fick 31 skott mot sig i München. Rekord för ett vinnande lag i CL:s utslagsfas.
- 62 046 – så många minuter speltid har U21-spelare fått i Ligue 1 hitills. Flest bland de fem stora liggorna. Bundesliga är tvåa med… 34 993.
- Lille har 66 poäng efter 31 omgångar. Högst någonsin för klubben sedan man införde tre poäng för seger.

- John Cederblad

SvenskaFans.com2021-04-09 09:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)