Lagbanner
Veckans viktigaste: Kan Potter höja Chelsea?

Veckans viktigaste: Kan Potter höja Chelsea?

Tränarkarusell, arbetskamrater, fotbollens ekonomi och Derby della Madonnina.



Tränarkarusell i fokus den här veckan med en ifrågasatt Thomas Tuchel. Chelsea har värvat för tre miljarder under sommaren, men har inte fått spelet att stämma. Och efter att Chelsea stod för ett bottennapp borta mot Dinamo Zagreb, så fick tysken foten. Det som är lite lustigt är att alltid han hamnade i svårigheter år två i både Dortmund och PSG och nu också Chelsea, trots att han har haft ett otroligt facit i klubben på så kort tid.

Chelsea har en extremt otålig klubbledning, men denna otålighet betalar sig oftast då de nya tränarna kommer in och ger energi och vinner titlar. Nu får svenskbekantingen Graham Potter ta över. Potter som lett Brighton med den äran och fortsatt spelat fantastisk fotboll den här säsongen, trots att man släppt spelare som Cucurella och Bissouma. Två saker kan vi vara säkra på: Graham Potter kommer INTE att fullfölja sina fem år i Chelsea. Men Graham Potter kommer att vinna titlar. Frågan är vilka?

Fulham hade två luriga skott som styrdes i en obehaglig båge mot Hugo Lloris. Han tog dock båda och säkrade tre poäng till Tottenham.

Vad ska man säga om VAR? Det här målet tas bort eftersom en Brightonspelare är pyttelite offside och eventuellt skymmer sikten lite för skottet. Men hade målvakten tagit det? Nja.

Men argentinaren fick sin revanch lite senare med en helt otroligt frispark.
Liverpool dras med skadeproblem, men visst känns det lite som att något är på väg att hända i Liverpool? Knacklig start i ligan och mot Napoli blev det stordäng. Ett Napoli som inte är ett allt för imponerande fotbollslag den här säsongen.

West Ham kvitterar rättmätigt mot Chelsea i helgen. Men av någon anledning så dömer VAR bort målet, till Declan Rice och David Moyes stora förtret.

Richarlison fick äntligen göra den Champions League-debut han drömt om. Brassen gjorde två mål och firade med familjen på läktaren efteråt och kunde inte hålla tillbaka tårarna.

Förvarsspel?



Lördag 18.30: Manchester City - Tottenham
De två enda obesegrade lagen ställs mot varandra (om det blir några matcher till helgen efter Elizabeth II:s död). Tottenham vann båda mötena förra säsongen. Men nu finns en viss norrman i City som lär göra skillnaden. Frågan är bara hur många mål han gör.


Chelsea har gjort klart med Graham Potter

Kommer Chelseas spel förändras åt det här hållet, så kommer de snabbt klättra i tabellen.


- Henrik Örtenvik




Ja, egentligen var väl Europaspelet ingen höjdare för de italienska lagen.
Idel bottennapp och svagt spel - förutom då Lazios kross på Feyenoord och Napolis drömmatch hemma mot Liverpool.
Ja, den senare kommer såklart gå till den napolitanska fotbollshistorien för det finns väl egentligen ingent större än att slå just engelska lag.
Nu vet också resten av världen att Napolis nya gud kommer från Georgien...
Aldrig har väl "Vedi Napoli poi muori" passat bättre.



Sett utanför den glädjen så visade nog den italienska fotbollen i vilken recession den är i. 
Klassen hos lagen har verkligen gått ner och sett till hur Serie A:s första omgångar sett ut och hur de italienska lagen klarar sig i Europa lär vi inte få se något lag nå längre än kvartsfinal i cuperna.


Vi måste väl ta fram Kvaratskhelia klassaktion till Simeones första mål i Napoli...



När vi ändå traschar Liverpools försvarspel kan vi väl inte annat än göra detsamma med Inters hemma mot Bayern München:
 
Well... Bayern är bra, men...

Ja, Juventus var kanske inte klappkassa borta mot PSG men mman minns väl mest det här:

 

 Old habbits hard to die.


Okej, nu gick det vägen för Lazio ändå men man undrar lite lätt hur det här blir straff efter en VAR-koll:  


Milan var inte starka mot de Lettiska mästarna Riga. Bara kryss hemma och belgaren De Ketelaere kanske inte fick det sämsta betyget men klart det klockrenaste.
"Alkoholfri ljus öl" 

Hade nog behövts någa-åt starkare mot det baltiska brunkargänget...


Derby della Madonnina är spelat och ni som såg det missade säkert inte tifon innan avspark som Milan hade på Curva Sud:
Men, hur stor är den egentligen? Utfläkt på en parkering så får ni en humm om det:

 

Jaha, då var det dags för första tränarsparkningen. 
Trots att Stroppa var dunderfavorit att ryka först från Monza så hann Bologna före med att ge Sinisa Mihajlovic snöret.
Egentligen har han levt på lånad tid (bildligt talat...) i klubben och det har helt enkelt varit för känsligt att sparka honom pga hans sjukdomsjournal.
Ändå nog bäst för båda parter.
Enligt många starka källor kommer Thiago Motta ta över klubben till helgen men i skrivande stund är inget klart officiellt.


Arrividerci e grazie, Sinisa


Nu gäller det för Simone Inzaghi. Vinnst hemma mot Torino är ett måste för att behålla jobbet.
Inter-Torino lördag 10 sep 18.00

- Johan Stistrup




Den moderna fotbollens ekonomi. Är det någon som förstår sig på den längre?
Det här till exempel, att det får fungera så här.
Valencia studsade tillbaka direkt i ligan efter att ha förlorat med uddamålet mot Atlético Madrid. I helgen hemmaslog de bottengänget Getafe med 5-1. Hela fem olika målskyttar för Los Ché.


Denna vecka har vi sett flera exempel på tvåmålsskyttar. Det började redan på fredagen när Iago Aspas gjorde två för sitt Celta Vigo. Detta följdes upp i Europaspelet där Willian José gjorde samtliga mål när Real Betis bortaslog Helsingfors. 
Men de två, eller ja, till och med tre mål, som det snackades mest om var Lewandowskis mål för Barcelona mot Viktoria Plzen och gick därmed om Benzema som meste målskytt i Champions League. Fransmannen står på 86 mål, polacken på 88.
Benzema fick kliva av med skada och det är oro i Real Madridled hur illa det är ställt med honom.


Lite mer Lewandowski.
Sevillafansen hann knappt ta avsked av Koundé innan han var tillbaka på Ramon Sanchez Pizjuan med sitt Barcelona. Och som han gjorde det. Han var planens gigant och det är tydligt hur saknad han är i Sevillaförsvaret.


Förra veckan hade jag Sevillatränaren Lopetegui här och han blir kvar denna vecka med.  Tyngre vecka för Sevilla får man leta efter. I helgen förlorade de mot Barcelona med 3-0 och i veckans Champions League mot Manchester City med 4-0. Nu måste det vända eller så får nog Lopetegui gå i helgen om det inte blir seger borta mot Espanyol.


Real Sociedad fick vara med att hedra drottning Elisabeth II:s bortgång inför mötet mot Manchester United på Old Trafford. Där de dessutom fick med sig alla poäng efter en straff.
Herregud vilken avslutning av mötet mellan Atlético Madrid och Porto. Först hände ingenting, sedan hände ingenting. Sedan hände allting.
Tre mål på stopptid där Atléti fick sista ordet. Så här lät det på Wanda Metropolitano när segermålet kom efter tio minuters övertid.

Toppmöte mellan Real Betis och Villarreal på lördagskvällen klockan 21:00.


Bienvenido Reguilón!

- Jens Kassnert



Tyskland utgår denna gång, men är tillbaka som vanligt nästa vecka.




Torsdagen blev en i raden av stökiga fotbollsdagar kring fransk fotboll. Den här gång med hjälp från Kölns-fans som redan under eftermiddagen skapade ett rejält kaos i Nice.

Inne på arenan, en timme före avspark, stormade flera hundra tyska supportrar över mot Nice-klackens kortsida. Med fanns även PSG-ultras som har vänskapsband med Köln-fansen. En av dem föll från en läktarsektion och svävar i skrivande stund mellan liv och död. Till det lägger vi ett knappt 20-tal skadade.

Att matchen spelades och slutade 1-1 blir mer till en parentes.
Är Mbappé och Neymar ovänner? Det har vi ältat i veckor nu.

Frågan är nog felställd. Kan folk som inte är bästa kompisar vara arbetskamrater och göra ett bra jobb tillsammans ändå? Svar: ja.
Miljödebatten har nått fotbollen och det minsta vi kan säga är att Kylian Mbappé och PSG-tränaren Christophe Galtier nog får skylla sig själva över den enorma ilska som deras presskonferens inför Juventus gav.

På frågan om det inte är ett problem att spelarna åker i privatjet till matcher där det tar mindre än två timmar med tåg skrattade duon först bort det hela och undrade sedan om de kanske borde testa ”landsegling” till bortamatcherna.
Innan problemen i Nice hann PSG-supportrarna med att bjuda på en ordentlig show inför avspark i Champions League. Paris har råd med böterna?
Jag vet. Vi har en tendens att tycka att domarna i just vår liga är märkligast. Men det som domarförbundet håller på med i år går över de flesta gränser. ”Tuffa tag mot fult spel” gör att vi redan har 29 (!) röda kort i Ligue 1 (och ännu fler i Ligue 2). Många av korten är obegripliga.

Som en jämförelse: Premier League har samlat ihop… tre.


”Jag har förstått att alla mindre lag måste åka ur i år… men jag är så trött den franska domarkåren”

Reims frispråkiga president Jean-Pierre Caillot har tappat humöret flera gånger om de senaste veckorna. Även han är sur på domsluten.

Nu är han avstängd från allt ”officiellt arbete” fram till nästa år.
Äntligen gör en stor aktör en ordentlig granskning. Torsdagens So Foot-nummer bjuder på långreportage om franska fotbollsförbundet.

Föga förvånande innehåller det sexuella trakasserier, alkohol, interna grupperingar, toxisk stämning – allt med president Noël Le Graët i huvudrollen.

Kan vi hoppas på förändring snabbt för ett förbund som ruttnar inifrån?
Långtidsskadad och mitt i årtiondets familjedrama, Paul Pogba har haft bättre veckor.

Efter polisanmälan om utpressning, bråk med brodern Matias inför öppen ridå och mycket annat så har Paul ändå fått mycket stöd: från Kylian Mbappé, franska fans och Juventus.

Här passar han på att tacka för det.
 


Marseille – Lille, 21:00 lördag 10 september, Sportexpressen
Marseille håller jämna steg med PSG i toppen av tabellen. Under lördagen förväntar vi oss att Paris städar av Brest på hemmaplan. OM kliver sedan in mot ett Lille som har en del att bevisa.


Dominans i Paris - Mbappé tvåmålsskytt


- Marseille har förlorat 15 av sina 16 senaste CL-matcher.
- Marseille är obesegrade (fem segrar – ett kryss) efter sex omgångar i Ligue 1.
- Messi blev utbytt (mot Juventus) i CL för första gången sedan 2014.

- John Cederblad  

SvenskaFans.com2022-09-09 10:30:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)