Lagbanner
Ett ljus i mörkret - Italiensvenskarna

Ett ljus i mörkret - Italiensvenskarna

Ingen Mellberg, ingen Thelin. Vi är tillbaka på ruta ett och januariturnén känns som bortkastad tid. Mitt i denna SVFF-härvan måste vi påminna oss om att allt inte är mörkt kring landslaget. Hamren-eran är över och likaså tiderna när spelare som Mikael Antonsson fick i uppgift att hålla Cristiano Ronaldo i schack. Idag har vi spelare som gör mål på Bayern, som leder skytteligor och som startar i Champions League.

Kort och gott är den nya generationen svenska spelare spännande, därför kommer jag varje vecka kort summera italiensvenskarnas prestationer. Inledningsvis vill jag presentera en helhetsbild om hur det går för varje spelare för tillfället. 

Emil Holm, Atalanta, 23 år
Spelaren vars aktie är starkast av italiensvenskarna. Efter en trög start på Atalanta sejouren befinner sig numera svensken i sitt livs form. Han inledde förra veckan med en assist i 2-1 vinsten i Coppa Italia-kvarten mot Milan. Som grädden på moset avslutades veckan med en 5-0 vinst mot Frosinone. Holm ordnade straff, höll nollan och i den sista matchminuten dunkade han även in sitt första mål för Bergamoklubben. Han har börjat locka till sig intressenter som Inter, men baserat på Gasperinis trackrecord med just wingbacks tror jag Emil Holm är precis där han ska vara.  



Isak Hien, Atalanta, 25 år 
Flytten till Atalanta var nästintill klar i somras, men av oklara skäl förblev Hien kvar i Verona. För hans del var det ett steg bakåt och efter ett halvår som enbart kan summeras med att han varit mentalt frånvarande i klubblaget såväl som landslaget, fick han tillsut sin efterlängtade flytt. Förra veckans match var hans första riktiga minuter; ett inhopp med halvtimmen kvar där han bidrog till en hållen nolla. Som Gasperini gjort med många andra värvningar, mest aktuellt Koopmeiners som nu ser ut som en spelare som skulle kliva in i de flesta lagen i världen, vill han förmodligen låta Hien anpassa sig till "Atalanta"-miljön i lugn och ro. Hien är en investering och likt en Saliba i Arsenal är det inte nu Hien ska skina. Vi vet vad Gasperini gjorde med VM-vinnande Romero, vi kan bara drömma om att han uppnår något liknande med Hien.  

 
Jesper Karlsson, Bologna, 25 år
Att se en svensk i årets succélag är alltid kul. Med nummer 10 på ryggen och ett imponerande CV från Nederländerna var förväntningarna skyhöga inför säsongen. Dessvärre har Karlsson varit det svarta fåret i Bolognas succé. Samtidigt som resten av laget haft en kontinuerlig uppåtgående trend har Karlsson parallellt haft en ständigt nedåtgående kurva. Den nedåtgående trenden kulminerade i att han drog på sig en allvarlig knäskada i början av november. Fyra månader senare är han fortsatt skadad. En stortalang som på sin dag håller en mycket högre nivå än Saelemaekers, som just nu springer runt på vänsterkanten.

Klippet summerar Karlssons sejour hittils:
 
Pontus Almqvist, Lecce, 24 år
Efter en stark inledning har Almqvist och resten av Lecce-lagets prestationer försämrats. På sistone har han varit in och ut ur startelvan. Han startade senast mot Juventus i en 3-0 förlust, där Almqvist och Co. uträttade nästintill ingenting i offensiv väg. Med tuff konkurrens på kantpositionerna kommer det krävas mycket från Almqvist för att Gulo Gulo ska ringa. 
 
Jens-Lys Cajuste, Napoli, 24 år
Under säsongen har han generellt sett agerat backup till trion på mitten. I och med att Anguissa är iväg med Kamerun på Afrikanska Mästerskapen har Cajuste startat de fyra senaste matcherna. Väl där har han presterat godkänt men inte utmärkt sig på något sätt. En medioker prestation i Supercupfinalen senast mot Inter stärkte inte direkt hans aktie heller. Vi bör dock komma ihåg att han är blott 24 år gammal och ny i ligan. Talangen finns där men likt ett barns mentala utveckling är miljön minst lika viktig som genetiken. Vi får ha tålamod med Cajuste och hoppas på att Mazzari har en långsiktig plan för svensken. Faktumet är att vi inte har sett en riktigt bra defensiv mittfältare sedan Håkan Mild under 90-talet! 

Serie B

Alexander Jallow, Brescia, 25 år
Den enda svensken som får starta i ett Serie B-lag. Efter 21 omgångar befinner sig Brescia på en respektabel åttondeplacering. Jallow har startat 9 matcher, men har på sistone krigat sig in i elvan. I helgens match blev han dessvärre utbytt i den 45:e minuten. Det ser inte ut som att en Serie-A dröm kommer att bli verklighet på ett bra tag, men jag slänger in en liten "nugget" i form av Birkir Bjarnason. Ni finsmakare känner givetvis till att han var en stomme i Lagerbäcks vulkanklappande landslag, men ni visste nog inte att han vid 35 års ålder springer runt på samma kant som självaste Avestasonen Alexander Jallow! 

https://x.com/OReyndir/status/1731402160665932200?s=20   

Jacobseiberlichjacob.seiberlich@gmail.comjacobseiberlich2024-01-23 20:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)