Lagbanner
VV - "Fotboll på TV borde vara gratis"

VV - "Fotboll på TV borde vara gratis"

Fans fast på tåg, Dopingavstängning, Klopps kids och skandal i Copa del Rey.


Veckans stora snackis har varit "Klopps barn". En diger skadelista gjorde att Liverpool var tvungen att spela massa unga spelare mot Chelsea i ligacupfinalen, som de sedan vann. Detta har lyfts och romantiserats under veckan, med all rätt, även om nu Chelsea hade en yngre snittålder på sin elva än just Liverpool i finalen.

Några dagar senare var det dags för FA-cup mot Southampton. Det såg ut som att Klopp skulle släppa in en P14-spelare i klippet nedan...
 
Det var Haaland och De Bruyne som fick rubrikerna efter att ha demolerat Luton i FA-cupen. Men Jordan Clarks mål är värt att titta på några gånger.


Så himla fint!

Domstolen har sänkt Evertons straff till sex poäng. Vad kommer det vara i slutet av maj, måntro?

Man blir alltid glad av Steve Evans. En sån härlig karaktär!


Ligans absolut sämsta filmare försökte få en frispark mot Fulham. Efter matchen la Fulhams konto upp klippet ovan med orden: "Hoppas verkligen han är ok..."

Det fick Manchester Uniteds tränare, Erik ten Hag, att bli förbannad. Vad tycker ni?




Söndag 16.30: Manchester Derby
Det röda laget i Manchester blandar och ger. Det blå laget har träffat storformen. Det här kan gå precis hur som helst.


Lugnet före stormen på sydkusten

Bäva månde vad som händer i derbyt....

- Henrik Örtenvik




Efter att Empoli gjorde mål i sista minuten fick Sassuolo tränaren Alessio Dionisi tacka för sig. I och med det vill jag lyfta på hatten och tacka Sassuolo för ett decennium av fantastisk talangutveckling. Men allting har ett slut. Med nye tränare Bigica på hemmaplan mot ett Napoli som har haft det tufft hoppades Sassuolo fansen på att nytt hopp skulle ha gjutits i spelarna. Matchen slutade 1-6 och Sassuolo var hädiska. När de kom upp till Serie A var Berardi deras bästa spelare och nu 10 år senare kommer han fortfarande vara det. En av de sista klassiska trotjänarna!


Veckans snackis har varit “spygate” på på Romas träninsganläggning. En anställd frånTorinos tränarstab ertappades med att spionera på Romas träning.
Läs mer på fotbollskanalen 
 


Stämningen på Olimpico när Paulo Dybala gjorde hattrick var elektrisk! 



Fiorentinas coach Vincenzo Italiano ställde upp en hyperoffensiv elva mot Lazio. En match som på förhand var jämn blev inte jämn, det var en byxneddragning sällan skådad.  

Simone Inzaghi bör även hyllas, han gör allt rätt. Mot Lecce vilade han stora delar av startelvan, det märktes ingen skillnad och Inter promenerade hem 4-0 segern. Igår var startelvan utvilad och trots att det inte var deras bästa prestation vinner de med 4-0. En sann mästare. Nu är ledningen så pass stor att de kan lägga nästan allt krut på Champions League.


Det var många snygga mål denna omgång. Paulo Dybalas mäktiga långskott, Reteguis cykelspark, men bäst av alla var tveklöst Leaos mål mot Atalanta. Ronaldinho-esque!



Atalanta skulle inte ha haft straff. Jag vet inte hur Daniele Orsato kunde se detta i realtid, döma straff, se det på VAR-skärmen och stå fast vid det. Nuddar ens Giroud Holm?


Matteo Politano med ett friläge i 89:e minuten. Gör han mål stänger han matchen. Sista minuten händer detta:



Ja, är det Paul Pogbas det till toppfotbollen?
Som ni vet så åkte han dit för doping efter ett test förra säsongen när Juventus mötte Udinese med extremt höga testosteron-värden.
I veckan utslaget på domen:
Han fälls för dopingen och stängs av i fyra år.
"Jag är förkrossad. Allt jag har byggt upp har de tagit ifrån mig" säger en inte så munter fransmann.
Han kommer också överklaga till Court of Arbitration for Sport (CAS) - Idrottens egna skiljedomstol.
 
Frågan är nu hur Juventus kommer agera. Kommer de låta hans kontrakt kvarstå eller kommer de bryta det?
Juventus ekonomi är ganska ansträngt så de hade sparat en massa pengar på att bryta Pogbas kontrakt men det finns andra värden i livet också - även hos en superklubb.



Det var händelserik vecka med mål i sista minuten av Juve, Empoli och Cagliari. Men mest imponerad av alla var jag av Fiorentina som trots total dominans och tre ramträffar släpper in ett baklängesmål precis innan halvlekens slut. Att sedan kliva ut och totalt fortsätta slakta Lazio som tidigare visade på stark karaktär. De vann matchen med 2-1 med en xG på 2,93, kontra Lazios på 0,3.   


Ja, han ligger inte faktiskt i ide fram till VM 2026. Guillermo Ochoa med två superräddningar som kommer ge Neymar Deja vu.


“Det har varit lite snack.”
Marcus Bergs ökända citat efter att han hade brutit en 16 landskampers lång måltorka genom att göra 2-0 målet på Ryssland och därpå sätta händerna mot öronen. Andrea Pinamonti har varit sval säsongen igenom och bristen på en bra 9:a har varit påtaglig för Sassuolo som har haft det kämpigt. Så när Pinamonti, efter att ha missat straff två gånger om mot Atalanta, sätter händerna mot öronen i en “jag kan inte höra hatarna nu” - målgest påmindes jag om Marcus Berg. Ironiskt samt föga förvånade slutade matchen i en förlust för Sassuolo. 


Rysk kommentator när Fiorentina träffade stolpen för fjärde gången i matchen!?
  Vill även lyfta Consigli som tog sönder nätet på MAPEI Stadium. Allt skiter sig för Sassuolo.
Läs mer på Fotbollskanalen 
 

 
"Fotboll på TV borde vara gratis"
Napolis president Aurelio De Laurentiis spred sin filosofi när han gästtalade på Business of Fotball Summit i London som hölls av Financial Times.
"Om fotbollen ska behålla tittare måste det bli gratis för alla" forsatte han, det trots att fotbollen kanske är större än någonsin på TV - trots att i stort sett allt kostar pengar.
Samtidigt vill han också att fotbollen på TV ska utvecklas mer.
"Se på Formel 1. Där känns det som om man sitter i förarstolen. Du har inte samma känsla när du ser på en fotbollsmatch".
Vad säger ni? Vill ni komma till den punkten att allt mer ser ut som ett FIFA-spel?
 


Marek Hamsik lade skorna på hyllan förra säsongen. Nu när hans älskade Napoli befunnit sig i en dålig bakfylla efter scudetto-vinsten frågade nye tränaren Calzona om Hamsik ville återvända. Han tackade nej, men hintar om en framtida återkomst.  
Läs mer på Fotbollskanalen 
 


Hellas Verona - Sassuolo 12.30 Söndag
Toppmatcher i all ära, men få saker är så underhållande som en bra bottenstrid. Målskillnad är det som separerar de båda, den som förlorar hamnar under sträcket. En sexpoängsmatch!


Fiorentinas märkliga slakt mot Lazio. 
När Leao är som bäst är han tvåa bakom Mbappe.


Daniele De Rossi har vunnit fem av sin första 7 matcher för Roma. Har är unisont älskade av spelarna och fansen och Mourniho är redan helt glömd. Kan Roma ha hittat en ny tränarjuvel, eller han bara en Ole Gunnar Solskjaer? Den som lever får se!

- Jacob Seiberlich




Det var i fredags, några timmar efter att förra veckans viktigaste släpptes, som det började brinna i flertalet byggnader i Valencia. Detta gjorde att samtliga La Liga-lag härrörande staden (Valencia och Levante) i La Liga och Segunda fick sina matcher uppskjutna i helgen. Det hölls tysta minuter på samtliga arenor i den spanska högsta divisionen under helgen som var. För den intresserade finns det flertalet videos på Twitter där man kan se hur snabbt branden faktiskt spred sig, på bara några sekunder stod hela bostadskomplexet i lågor. Minst tio personer har omkommit av sina skador. Eftersom Valencias match mot Granada sköts upp tog klubben en egen tyst minut på sin träningsanläggning.
Det finns sina förklaringar till att Real Madrids Andriy Lunin har La Ligas bästa räddningsprocent (81.1%) den här säsongen. Fin benparad här för att rädda Real.
När de behövde honom som mest klev Luka Modric in och avgjorde Real Madrids möte med Sevilla i helgen. Segern gör att Los Blancos befäster serieledningen
Vad gör egentligen kameramannen i det här läget? Vilken dumskalle som springer i vägen för den assisterande domaren. Detta var i mötet mellan Real Betis och Athletic i söndags vilket gjorde att domare Guadalupe Porras var tvungen att ersättas som flaggvinkare längs sidlinjen.
Athletic gör Mallorca sällskap i årets Copa del Rey-final efter att bröderna Williams varit i farten. Atlético de Madrids säsong däremot börjar mer och mer arta sig till något av ett misslyckande och bortaspelet har verkligen varit under all kritik under en lång period nu.
Nyssnämnda Athletic brukar ofta omtalas ha bland det bästa trycket i landet på sina matcher och hemma på nya San Mamés var de minst sagt högljudda inför avspark när de eldade på sitt lag och slutligen körde över Atlético.
Hade nog lika gärna kunnat vara veckans snackis det här men för den som följt veckans Copa del Rey uppstod det en mycket speciell situation. Det var när Kieran Tierney avlossade bössan från nära avstånd i början av den första övertidskvarten mot Mallorca som skandalen ägde rum. Skotten såg ut att ha gjort 2-1 till Real Sociedad och därmed kopplat ett starkt grepp om en finalplats men något mål dömdes inte, trots VAR-granskning. Till skillnad från många länder finns inte goal line technology i Spanien, vilket bland annat Rafael Benitez tidigare kritiserat, och granskningar efter matchen visade att Tierneys mål skulle ha godkänts. I stället gick Sociedad och förlorade på straffar och Mallorca knep en finalplats. All heder till Mallis men så här får det inte se ut 2024.
Fantastiskt kul för Mallorca att nå sin första final sedan 2003. Och man har några trotjänare kvar sedan dagarna i Segunda B (tredjeligan). Abdón Prats är en personlig favorit också och ja, mycket tack vare hans mustasch.
Det gick hett till inför Athletics cupmatch mot Atlético de Madrid igår. En grupp baskiska ultras ska ha stormat barer som varit reserverade för Atlético-supportrar och där, tyvärr, flertalet av dessa ska ha misshandlats. Athletics ultras ska även ha rusat mot poliser och i allmänhet stått för mycket skada inför matchen. Klubben gick snabbt ut och beklagade situationen.
Går bara att instämma med tweeten nedan. Swedberg gör trots allt sina poäng för Celta Vigo när han väl får spela. Senast gjorde han mål mot Càdiz när han byttes in men han har fortfarande inte fått starta en match. Tre mål på tio inhopp måste nog ändå betraktas som godkänt. Tråkigt nog byttes han ut på grund av skada i slutet av matchen.
Det har varit ett bra drygt år för spansk landslagsfotboll, åtminstone rent sportsligt (Luis Rubiales får ses som det senaste årets baksida). Tidigare i somras vann ju som bekant damerna EM och herrarna Nations League. Nu har även damerna kammat hem deras Nations League-variant som gick av stapeln för första gången. Framför 32,657 åskådare slog Spanien Frankrike med 2-0 och blev därmed de första Nations League-mästarna på damsidan.


Kan Mallorca upprepa bedriften?
För första gången sedan han lämnade Real Madrid var Sergio Ramos tillbaka på Santiago Bernabéu i helgen som var. Han hyllades och hedrades på ett mäktigt vis.
Jag har i flertalet tidigare veckans viktigaste redogjort för rasismskandalen på Mestalla förra året riktad mot Vinicius Júnior. Det hela har dragits till sin spets i domstol och disciplinnämnd och såg i veckan ut att få en ny nivå då Netflix planerade att göra en dokumentär om Vinicius på Mestalla nu till helgen när Valencia ånyo tar emot Real Madrid. Valencia har dock satt stopp för dessa planer då de, som jag också tidigare skrivit om, inte anser sig skyldiga till det Vinicius anklagar deras fans för. Netflix portas sålunda från Mestalla denna helg, vilket La Liga uppges stötta.
Det är särskilt två ligamatcher i helgen ni bör hålla ögonen på och det är den nyssnämnda matchen på Mestalla mellan Valencia och Real Madrid samt Athletic Clubs hemmamöte med Barcelona. I båda matcherna kan jag lova övertända supportrar som kommer tagga i gång sina hemmalag för att knäcka de två bjässarna. Till veckan ska också Real Sociedad försöka hoppa på hästen igen efter förlusten i cupsemifinalen genom att vända mot PSG i Champions League och Real Madrid bör väl kunna städa av Leipzig komfortabelt på onsdag väntar jag mig. Mycket bollsport som vanligt!


Räddaren som Sevilla väntat på – Quique Sànchez Flores


- Publiksiffran på nya San Mamés i Copa del Rey-semifinalen mot Atlético de Madrid var den högsta Athletic någonsin uppmätt: 52,061 åskådare.
- När Frenkie de Jong smällde in 3-0 för Barcelona i helgen mot Getafe var det klubbens 11,000 mål någonsin.
- Ilkay Gündogan är den första spelaren i de fem stora europeiska ligorna den här säsongen att ha skapat över 100 målchanser för sina medspelare.
- Med sitt tidiga mål mot Almería i lördags blev Àngel Correa den nästbästa målskytten under Diego Simeones långa era någonsin. Det var hans 76:e mål under Simeone och passerar därmed Diego Costa som gjorde 75 mål för Simeones lag.
- Förra veckan gjorde Iago Aspas sitt 200:e mål för Celta Vigo. Nu har han också gjort sitt 150:e La Liga-mål för samma klubb.

-Daniel Jakobsson




Bayer 04 Leverkusen trummar på och har nu 33 raka matcher utan förlust och det är ett tyskt rekord. De har även efter bara 23 matcher gjort fler mål i Bundesliga än vad de gjorde under hela förra säsongen. Frågan är om bottenlaget 1. FC Köln kommer att sätta stopp för deras svit på söndag?


Veckans räddning stod Männel i Erzgebirge Aues mål för när de spelade 0-0 borta mot serieledarna Jahn Regensburg. Hade han inte räddat på detta oortodoxa sätt hade det om inte annat blivit ett spektakulärt självmål.

Leverkusens avgörande mål mot Mainz i helgen där ingripande från Zentner i Mainzmålet kan diskuteras.


Efter att ha suttit fast på tåget i sex timmar efter en polisinsats visade HSV-fansen sitt missnöje mot polisens metoder.


I veckan fyllde Sepp Maier, en av Tysklands bästa målvakter genom tiderna 80 år. Under sin karriär vann han bland annat både EM och VM med Västtyskland.

Max Eberl är ny sportchef i FC Bayern och hans byxor stack ut när det var dags för presentation. Vet inte om han kanske kom direkt från golfbanan till Allianz.

Greuther Fürth vann Frankenderbyt mot 1. FC Nürnberg med 2-1 där Sebastian Andersson inledde målskyttet för Nürnberg innan Fürths offensiva trio Green, Hrgota och Sieb vände matchen åt hemmalaget.



För tio år sedan var Schalke 04 ett lag att räkna med i Europa medan de idag spelar för sin existens i Zweite. Holländaren Klaas-Jan Huntelaar gjorde många mål under sin karriär, men var något snyggare än detta?



Köln – Leverkusen på söndag. Skiljer bara drygt två mil mellan arenorna, men avståndet sportsligt är gigantiskt. Största matchen på hela säsongen för Leverkusen medan Köln anser att deras möten mot Borussia Mönchengladbach är säsongens höjdpunkt.


Bayern-redaktionen är nöjda med att de värvade Kane då han avgjorde helgens toppmöte mot RB Leipzig.


- Joakim Sparr

La Curva-redaktionen2024-03-01 12:48:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)