Lagbanner
VV:  "Hungerstrejk och el Presidente"

VV: "Hungerstrejk och el Presidente"

Heta italienska tränare, miljardklausul, polska fans & Skottland och Baskien är samma sak?


Ansu Fati sägs vara klar för Brighton när som helst. Det är verkligen ett statement för Brighton, även om det bara är på lån. Varför värvas han inte på en permanent deal? Mjo, det sägs ju att Fati har en klausul på i runda slängar en miljard SEK...



Det här blir man glad av:
 

Aston Villas buss blev attackerad av en tegelsten.


Unai Emerys second coming i Premier League går över förväntan. Aston Villa är vidare i Europa Conference League och den gamla storklubben har vaknat igen.

Banter när den är som bäst.



Söndag 17.30: Arsenal - Manchester United
Klassikermöte väntar på söndagen.


Historisk match på ombyggda arenan


När Newcastle äntligen var tillbaka i Champions League så blev det såklart en megatuff lottning:
 

- Henrik Örtenvik



Som ni vet så avgick Roberto Mancini som förbundskapten för det italienska landslaget den 13 augusti.
Bara någon dag efter gick rykterna i pressen om att Mancinis nya jobb skulle vara som ny förbundskapten för Saudi Arabien. Han dementerade det direkt men av någon anledning kom diskussioner igång bara fem dagar efter avgången. 
Exakt två veckor efter att han lämnat Gli Azzurri har han skrivit på ett fett kontrakt med det Saudiska fotbollsförbundet.
Mancini säger att allt är missinformation från pressen. "De som är i branchen vet att såna här affärer går fort"
Undrar ens om hans mamma köper det.

Nu räcker dock inte det. Enligt källor så har FIGC avtal med Mancini om när han kan säga upp sig och de målen var bl.a. att han skulle ta dem till VM i Qatar eller till EM nästa år.
Inget av det är uppfyllt så föbrundet kan i realiteten sätta käppar i hjulen men troligtvis lär inte ens böter komma på tal.

Serie B är i gång men som vanligt med klubbar som har problem ekonomiskt.
Reggina (pengaproblem) och Lecco (oregistrerad stadio) fick innan starten kalla handen från förbundet. Brescia och Perugia skulle få deras platser.
Efter beslut häromdagen stod beslutet kvar för Reggina men Lecco fick sin plats åter. Så nu fick Perugia packa ner sina Serie B dekalera och starta om i Serie C - tor vi.
Som vanligt kommer det här överklagas och dras ut. 
Brescia och Lecco har nu i alla fall tre matcher att jag ifatt.
Tänk att ingenting förändras med den serien.


Apropå Brescia... de spelade en vänskapsmatch mot Trento i vänta på vad som skulle ske.
Där satt minnen kvar från deras avgörande match om att stanna kvar i Serie B. 
I mötet med Cosenza så gjorde gästerna 1-1 på stopptid och skickade ner Brescia till C (trodde vi...).
Hammfansen började kasta bengaler på Cosenzafansen och domaren fick blåsa av. Sen beslutades det att bortafansen skulle vara kvar för att skydda dem och under tiden satte de upp dekaler på målvaktsstolparna på Stadio Rigamonti , vilka satt kvar nu när träningsmatchen spelades. 
 
Bäst och kolla med ligakommittén om godkänner målstolparna innan domaren blåser igång den första matchen.


Leonardo Bonucci på väg till Berlin - med Ryanair.
Tror nog Lufthansa får steppa upp lite om det inte kan fixa passande flygningar till Berlin.
Undrar om han valde extra benutrymme eller snålade in på att välja plats?

Roma fortsätter sin MIssing People-kampanj när nya spelare värvas.
 

Juventus Dusan Vlahovic visar klass hemma mot Bologna:




Riccardo Orsolini förlängde med sitt Bologna och gjorde den här självironiska filmen om det.
(tyvärr bara för er som kan italienska)
 


Roma mot Milan - redan fredagkväll.
Romelu Lukakus debut på Olimpico?
Fredag 1 september 20.45



Goals of the Week - ny artikelserie där vi lyfter fram omgångens tre snyggaste mål.


Visst, det var inget snack om att Pep Guardiola skulle vinna Coach of the year
...men tre italienare på plats 2-4 imponerar.
- Johan Stistrup



Soppan Luis Rubiales har fortsatt att toppa alla sportnyheter i Spanien (och omvärlden) och måste förstås betraktas som den stora snackisen även denna vecka. Förra veckan skrev jag att han, förmodligen, skulle ha avgått under fredagen då han hade kallat till presskonferens. Det skedde inte. I stället höll han ett brandtal där han deklarerade för sina ledamotsentusiaster att han bannemej inte skulle lämna tronen. Med mössan i hand har många som då applåderade Rubiales, däribland förbundskaptenerna för både herrarna och damerna, krupit till korset och erkänt misshandlingen.

FIFA har valt att stänga av förbundspampen men UEFA har fortfarande inte formellt agerat. Glömde jag nämna att Rubiales är en av vicepresidenterna i UEFA? Nåja. Denna skandal, som jag avskyr skymmer blicken från damernas enastående prestation, har även lett till en större familjeplåga. Rubiales och hans farbror har munhuggit offentligt där den senare kallar den tidigare för en ”pojke”, ”sexist” och ”arrogant”. Farbrorn menar också att Rubiales är maktgalen och att förbundspresidenten (ja, eller den tidigare presidenten bör vi nog säga) uppmanat sin familj att kalla honom för ”el presidente” vid familjemiddagarna. Mitt i allt valde också Rubiales mamma att hungerstrejka i kyrkan i Motril. Hon höll ut i två och ett halvt dygn; allt för att visa sitt stöd för sin son.

Nej, det här är en riktig dokusåpa och förhoppningsvis behöver jag inte skriva om detta nästa vecka. Frågan är huruvida herrarnas förbundskapten Luis  de la Fuente och damernas förbundskapten Jorge Vilda kan sitta kvar dock. Deras applåder för Rubiales sak, som de som sagt försökt att sminka över, känns som tillräckliga för att ge dem alla foten. Äh, avgå alla bara.
Real Sociedads Àlex Remiro har utan tvekan varit La Reals överlägset bästa spelare de tre första matcherna. Han har varit bäst på plan tre matcher i rad och har räddat baskerna till tre poäng snarare än noll sedan ligastarten. Förmodligen är han Spaniens mest formstarka målvakt för tillfället och mycket tyder väl på att han bör tas ut i landslagstruppen (som inte presenterats i skrivande stund) inför EM-kvalet. Mot Las Palmas i helgen stod han för några svettiga räddningar, här är en av de bättre.
“Men Atlético kör ju bara defensivt och riskminimerande”, sa ingen någonsin. Atlético öser in mål och har sett ruggigt starka ut under 2023. Att man åker till Vallecas och vinner med 0-7 i stadsderbyt mot Rayo är ett styrkebesked om något.
Sex minuter var allt nyförvärvet Artem Dovbyk behövde i sin debut mot Real Sociedad för några veckor sedan för att göra sitt första mål i Girona. I sitt tredje inhopp för klubben, nu i helgen mot Sevilla, borde ukrainaren ha gjort sitt andra för säsongen men fotbollsgudarna ville annat. Dovbyks miss är nog en tidig utmanare till ”årets miss”. Nåja, Girona skulle ändå vinna mot Sevilla med 1-2.
Skottland och Baskien. Typ samma sak.
De som vet de vet. Mallorcas Abdón Prats: mannen med den bästa mustaschen i fotbollsvärlden.
Jude Bellingham har varit en enorm succé i årets upplaga av La Liga. Utan engelsmannen hade mest troligt Real Madrid tappat ett eller annat poäng i inledningen av säsongen. Nu har Los Blancos i stället gått rent och tagit nio poäng av nio möjliga på sin bortaturné. I helgen kommer Real Madrid att återvända till Santiago Bernabéu efter arenarenoveringen. Med tre raka segrar i ryggen kan nog Carlo Ancelottis mannar gå ut på Bernabéus gräsmatta med rak rygg – såvida inte alla lagets skador (en enorm lista) påverkat dem mer än man tror. Nåja, de har ju Bellingham.


Real Betis såg hajpade ut mot Athletic och gick upp till en stabil 0-2-ledning efter tio minuter. I halvtid stod det 3-2 till Athletic. Slutsiffrorna skrevs till 4-2. En sanslös match på många sätt men en riktigt stark upphämtning av ett Athletic som inte alls var påkopplat i inledningen av matchen. Både Athletic och Betis tror jag har en stark säsong framför sig.


Ja, allt tyder väl på att João Felix kommer att krita på för FC Barcelona innan transferfönstret stänger. Eventuellt redan när denna artikel kommer ut. Portugisen såg dock inte särskilt glad ut i vad som kunde ha varit hans sista aktion i Atlético. Trots Atléticos 7-0-överkörning mot Rayo blev det inte några minuter för anfallaren som såg minst sagt besvärad ut.
Champions League har lottats och de spanska representanterna är FC Barcelona, Real Madrid, Atlético de Madrid, Sevilla och Real Sociedad. Fem lag med andra ord. Hela lottningen hittar ni här. På förhand känns det som fem relativt överkomliga grupper för de spanska lagen. Sevilla har ju som bekant svårt i just Champions League, men desto enklare i Europa League, men ska nog kunna ställa till en hel del problem för förhandsfavoriterna Arsenal.

Real Madrid, Barcelona och Atlético går in som favoriter i sina grupper och samtliga tre bör ta sig vidare komfortabelt. Extra roligt ska det bli att se Real Sociedad i Europas största turnering. Laget har lottats mot Benfica, Inter och Salzburg – tre lag som spontant känns ligga på ungefär samma våglängd som La Real. Sociedad har ju dock börjat väldigt svagt och när gruppspelet drar i gång behöver fler än bara Àlex Remiro vara i sitt esse.

I skrivande stund har inte Europa League eller Conference League avgjorts ännu och lottningen är inte gjord där. En extra tumme håller jag dock för Osasuna som krigar på i kvalet mot Club Brügge i Conference League.


Villarreal mot Barcelona var något utöver det vanliga. Fotbollsgodis. Matcherna som kommer i helgen är de sista innan landslagsuppehållet. Den som absolut sticker ut mest är söndagsdrabbningen mellan Atlético de Madrid och Sevilla. Med tanke på Sevillas katastrofala start och Atléticos överkörning senast kan det här bli en mardröm för Mendilibars gäng. Ett extra öga ska jag också kasta på Almería, som jag tycker värvat väldigt bra, mot Celta Vigo, där Carl Starfelt startat och övertygat i de två senaste matcherna, på fredag.


Nya skribenter på SvenskaFans Spanien-redaktioner utlyses


- Atléticos seger borta mot Rayo (0-7) var lagets största bortavinst sedan 1948.
- Jude Bellingham blev utsedd till månadens spelare i augusti.
- 20-årige Arnau Martínez gjorde sin 100:e match i Girona-dressen i helgen.
- Take Kubo, Jude Bellingham och Isco har samtliga blivit matchens lirare i tre av tre matcher hittills.
- I omgång två gjorde Òscar de Marcos sin 500:e match i Athletic Club och hyllades för detta på San Mamés i helgen.
- För första gången sedan oktober 2012 gjorde Barcelona, mot Villarreal senast, två mål innan 30 minuter hade spelats på bortaplan i La Liga.
- Sevilla har aldrig tidigare torskat tre raka matcher i La Liga.

-Daniel Jakobsson
 



I Frankrike har det blossat upp en strid i Olympique Lyonnais
Som ni kanske minns var Aulas president i en herrans massa år i klubben. Han sålde klubben 2022 till den amerikanske affärsmannen John Textor.
OL är inte första klubben han tagit över utan han har även bl.a. belgiska Molenbeek, Botafogo i Brasilien och 40% av innehavet i Crystal Palace.
Han ville starta upp en ny era med OL men franska fotbollens FFP har satt stopp de utsvävningarna den här säsongen pga klubben tidigare affärer. 
Samtidigt har också Lyons handelskammare beslutat att frysa €15miljoner som klubben skulle betalas ut till Aulas så det finns än mindre pengar att röra sig med.
Textor gick såklart i taket och bekyllde Aulas för att underminera klubben.
Själv går han utanför ramarna och köper in en spelare till Molenbeek för €25miljoner - bra mycket över klubbens budget för spelare - för att direkt skicka honom på lån till OL.
Textor kommer svinga - inte bara i Frankrike utan även också i Belgien, England och Brasilien.

L´Equipe´s omslag känns träffande:




 

Säsongen har knappt börjat men vi har en fet kandidat redan till säsongens miss:

Det ser ut att var en sak men är en annan ...eller Kevin Komar?
 
Komar hade med sitt lag spelat LKS Lódz i ligaspelet och skulle hämta sin svärmor i en närliggande by där hon var på festival. Där blev han igenkänd och misshandlad. På sjukhuset väntade en av angriparna och hotade honom till tystnad. "Vi vet var du bor". Och det visste de.
Trots att Komar inte anmälde misshandeln på sjukhuset utan sa till läkaren att han slagit handen i väggen så väntade huliganerna vid bostaden när han kom hem - utrustade med machete. Då ringde Komar polisen. Anledningen till misshandeln ska ha varit hämnd för kvalförlusten.
Wisla Kraków fördömde såklart lördagens händelse och samarbetar med berörda parter för att klargöra saken.

Samtidigt dyker det upp andra versioner:
Där ska målvakten ha sagt att det är hans vänner, att de bara skojbråkade. Något som sen fortsatte och urartade. Hans flickvän ska "definitivt känna" angriparna.
Polisen samlar in uppgifter och sammanställer vad som kan ha hänt under kvällen. Hittills finns inget som bekräftar första versionen. Polisen förnekar uppgifterna om att det ska vara fotbollsrelaterat.
Tillslut tog spelaren själv bladet från munnen; I den enda intervjun han tänkt göra i ämnet berättar han om hela händelseförloppet. - Han kände inte angriparna - När de såg honom började de sjunga Wislaramsor
- De var runt 20 som attackerade honom
- Ingen sa nåt om hämnd för playoff
- Han ljög på sjukhuset för att förövarna var där och hotade honom
- Väl hemma var en grupp där som försökte smyga sig på bostaden.

Fortsättning lär följa.


Kan man väl inte annat än kalla Sturm Graz försälningar:

Han kommer skrapa hälsenor tills han är det dubbla....

Minns ni Jacek Goralski? Jesper Karlström gör det säkert då han fick smaka på polackens dobbar i VM-kvalmatchen som tog polackerna till Qatar-VM.
Nu har den hårdförde mittfältaren lämnat Bochum i Bundesliga för Wieczysta - i polska tredjedivisonen (?!)
 
Har dock inte varit okritiserat i den polska fotbollen så den klubben betalar mer i lön än var deras mer kända lokalrivaler i Krakow, Wisla & Cracovia, gör.
Tung värvning hur eller hur.


Den eviga tvåan har tackat för sig.
Han har även rekordet för längst hållen nolla i Oranje, 683 minuter. Han var från Amsterdam men nobbade Ajax (även Feyenoord och Liverpool) då han ville ha en dag i veckan ledig för att fiska. ”Jag älskar fiske, kvinnor och fotboll. I den ordningen.”
I sin otroliga spelarkarriär från 1959 till 1986(!) spelade Jongbloed för DWS, FC Amsterdam, Roda JC och Go Ahead Eagles. Han gjorde 686 Eredivisie-matcher, 1 ifrån rekordet. Han var 45 år gammal när han tvingades lägga av efter en hjärtattack på planen.
Jongbloeds son Eric var också målvakt och på 80-talet var båda aktiva samtidigt, Jan i Roda och Go Ahead, Eric i pappas moderklubb DWS. Tills Eric Jongbloed tragiskt nog träffades av blixten under en match och dog, 21 år gammal.
Jan Jongbloed har rekordet som äldste Eredivisie-spelare (44 år 287 dagar) och längst karriär: 25 år och 326 dagar. Han spelade mängder av matcher där flertalet lagkamrater var födda efter att han debuterat i Eredivisie.


Ska Mönchengladbach bli första lag att plocka poäng av Bayern München den här säsongen?
Lördag 2 september 18.30


Missa inte Karl Fagrenius genomgång av klubbmärkena i tyska Regionalliga Nordost. 


- Andreas Mitsis, William Edström, Thomas Pitura Polsk fotboll, Belgisk fotboll.
 

SvenskaFans.com2023-09-01 16:40:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)