Lagbanner
VV -  Var är den här sporten på väg?

VV - Var är den här sporten på väg?

Klopp frustar, United rämnar, Lukaku sen hjälte och Girona håller ställningarna.



Det som är mest tröttsamt med den moderna fotbollen är snacket om domarna. Och då bara inte att man kritiserar själva domarna, som många managers gärna gör offentligt (läs: Arteta och Klopp), utan att man ens kan diskutera många domslut. Att sporten är så pass otydlig att hur mycket man än granskar så kan man sitta och älta domslut i veckor efter matcher.

Jag tycker att det är en extrem svaghet med dagens fotboll att man har infört VAR för att man vill att allting ska vara mer rättvist och transparent. Men sedan när besluten tas baserat på det man ser i kamerorna, så blir det ändå "fel" och diskussion om det verkligen var frispark, straff, mål, rött kort och så vidare.

För några veckor sedan, när Liverpool blev rånade på ett mål mot Tottenham, så gick Mikel Arteta ut och menade att man domarna gör fel och man får acceptera domslut. I helgen, när hans Arsenal hade ett skott på mål på hela matchen, borde haft ett rött kort och sedan förlorar på ett sätt där VAR tittade på tre situationer vid ett och samma mål så gick han ut och donderade att det var "en skam" och Arsenal publicerade ett brev på sin hemsida där de vädrade sitt missnöje.

Vars f*n är den här sporten på väg egentligen? Men jag förstår ju såklart mekanismen: sporten som sådan behöver domarkritik, diskussioner. Det ger klick, ger tittare till tv-sändningar. Diskussioner får pengarna att snurra.

Men det var uppfriskande att höra Ange Postelcoclu prata om hans syn på domarna.
 




Alltid svårt att hitta klipp på räddningar. Men när Tottenham var två man mindre än Chelsea och spelade med extremt hög backlinje, så fick Vicario i Tottenhammålet en hel del att göra.


Så himla fint ändå.


Manchester United fortsätter att vara usla. Turlig seger mot Fulham förra helgen och nu i veckan förlust mot FC Köpenhamn i Champions League.




Tottenham må vara ganska vassa på att hitta bra och billiga spelare. Men när de försöker spendera massa pengar, så går det oftast åt helvete.

2023 ändå, sånt här hade man inte fått se i sociala medier för några år sedan.





Söndag 17.30: Chelsea - Manchester City
Chelsea
höll knappt på att vinna mot ett Tottenham med nio man på planen. Hur ska det då gå mot Manchester City?


När engelska klubbar dominerade Europa




- Henrik Örtenvik



Första segern för Udinese sedan 8:e maj mot Sampdoria, självklart ska den första vinsten inte vara enkel, de sparade den till Milan borta. 


Vill även lyfta Frosinone som en klubb som fortsatt går under radarn. Ännu en stabil seger och deras ytter blott 20-årige argentiske ytter Soule har varit en av ligans bästa spelare denna säsong. Bologna och Inter ska likaså hyllas för just hur tunga de är, två mycket svåra försvar att bryta ned. 


Inte den vanliga typ av räddning. Men Lukaku räddade "sitt" Roma och sköt hem segern i den 94:e matchminuten. Deras 2 mål på 3 minuter innebar en vändning a lá “Aguero” 2012. Digniteten av matchen var nästan lika stor, som vi vet innebar Agueros mål första titeln på 75 år, medan för "Giallorossi" innebar det att klubben hoppade från en 8:e-placering till en 7:e-placering och 1 poäng bakom Conference League-kval!

Många fina mål, men allra vackrast måste jag nog säga att Frosinones avgörande mot Empoli var. Fantastiskt kombinationsspel och mål av en 17-åring vid namn Ibrahimovic! 
Måste även nämna denna otroliga genomskärare från Malinovsky, Özil-esque!

Ingen miss var värdig nog att hamna här. Därmed passar jag på att prata om hur en specifik spelare än en gång kommit snett in i säsongen. Han kom som ett lejon, men nu ser han tyvärr mer och mer ut som en tam katt. Jag kan inte undgå att dra liknelsen mellan just De Ketelaere och Havertz. Långa, gängliga men mest av allt ser båda ointresserade ut av bollen. Talangen finns, men hur ska den väckas i de båda?


Jag fuskar lite och använder Milans tifo från PSG-matchen, men kan ni klandra mig? Inget annat kommer i närheten denna vecka, och alltjämt en fin byx-neddragning på PSG:s tidigare tifo. Även fint att se fansen sluta upp trots helgens chockförlust mot Udinese.

Har varit mycket Milan nu men Gattusos citat "Sometimes maybe good, sometimes maybe shit" får sammanfatta denna omgång. Nästan alla lag förutom Inter är oförutsägbara och svänger mycket formmässigt. Sassuolo förskroppsligar detta bäst av alla. Med Berardi i hög form stormade de mot toppen efter segrar mot Inter och Juventus. Nu har de inte vunnit en match sedan slutet av september. Ytterligare en säsong av Berardi i sin prime och känslan är att han gått ett liknande öde till mötes som Zaha i Crystal Palace. Kanske börjar bli dags för ett äventyr Domenico, för i Sassuolo kommer du inte hitta det!

Den gamle mediokra Florenzi inledde matchen med att nästan ge bort ledningen på ett silverfat. Sedan kommer ett inlägg in i offensivt straffområde och i en stund av briljans får han en till en vändning i Bergkamp manér. Tyvärr hinner han inse att han är just Florenzi och lyckas inte få iväg ett avslut. 



Loftus-Cheek var tillbaka i Milans elva och det gick inte obemärkt:
Han var Milans klart bästa spelare i segern mot PSG och engelsmannen ser äntligen ut att ha acklimaterisat sig.


Vill även lyfta fram veckans sämsta prestation och tyvärr för min del, är det mitt kära Verona som står för den. Svaga defensivt, helt tafatta framåt och lyckades även med att få den iskalle Colombo att se ut som Van Persie i sina Arsenal-dagar. En mycket nischad spaning, men av någon märklig anledning påminde denna prestation mig om för fem säsonger sedan när Everton mötte Leicester på nyårsdagen. Båda lagen spelade som om de hade varit ute hela natten lång och matchen röstades fram till Premier Leagues sämsta match den säsongen. Slutstatsen är att det inte ser lovande ut alls för Hellas del och att Baroni bör känna en “fight or flight” känsla kicka in snart. Han kan nog bli en av säsongens första tränare att få kicken. 


Donnarumma välkomnades tillbaka med öppna armar!

Donnarumma takes his commission ?? pic.twitter.com/GcTLDlrTEn

— Milan Posts (@MilanPosts) November 7, 2023 " />

Donnarumma takes his commission ?? pic.twitter.com/GcTLDlrTEn

— Milan Posts (@MilanPosts) November 7, 2023 " />
Derby i Rom!
Lazio tar emot Roma på söndag 12 nov  18.00

- Jacob Seiberlich




Med en omgång kvar innan landslagsuppehållet är det mycket som tyder på att Girona kommer att gå in till slutet av november som serieledare. Katalanerna gick nämligen upp som ensamma serieledare i helgen efter sin 4-2-seger borta mot Osasuna samtidigt som Real Madrid endast fick med sig 0-0 hemma mot Rayo Vallecano. Jag har skrivit mycket om Girona tidigare och den som älskar underhållande fotboll och underdogs kan ju inte annat än bli förälskad i denna lilla klubb.

Efter mötet med Girona sa Osasunas manager Jagoba Arrasate att ”Girona är det bästa laget i La Liga” och då syftade han inte enbart på att laget toppar tabellen. De rödvitrandiga har gjort mest mål i ligan så här långt och är det lag, tillsammans med Real Madrid, som plockat ihop flest poäng från underlägen. Endast fyra klubbar i La Ligas historia har tidigare vunnit tio av sina första tolv matcher under en La Liga-säsong; nämligen Atlético de Madrid, Real Madrid, Barcelona och Real Betis. Och nu alltså även Girona. Jag tror nödvändigtvis inte att de håller hela vägen ut till en ligatitel men jag vet åtminstone var mina sympatier ligger den här säsongen.
Carl Starfelt gjorde i helgen sitt första mål i La Liga när han nickade in ledningsmålet mot Sevilla. Det blev ingen seger för Starfelts Celta Vigo den här gången heller men en poäng inkasserades och laget ligger fortsatt under strecket. Williot Swedberg satt på bänken hela matchen och har märkligt nog bara spelat fjorton minuter sedan han avgjorde borta mot Almería första september. Där får Rafael Benitez prioritera annorlunda, tycker jag.
Här snackar vi en blunder många nivåer större än det normala. Granada slog, som förmodligen bara någon inbiten Granadista i Sverige vet, ut division fem-laget Arosa SC i Copa del Rey förra veckan. Det var i det stora hela en komfortabel 3-0-seger för La Liga-laget i Galicien, där Arosa huserar. Trots det kommer inte Granada att få gå vidare i turneringen. Anledningen? Man spelade med målvakten Adri López som, av någon outgrundlig anledning, inte var registrerad för spel i Copa del Rey. I tisdags kom en tio sidors rapport från RFEF där man fastslog att Granada kastas ut ur turneringen och Arosa avancerar vidare, trots torsken.


Det här är förstås någonting man inte får missa. När de spanska maskotarna gör upp vet man att säsongen börjat på allvar. Maskotarnas spanska olympiad går av stapeln 19:e november.
Det är lite oklart vad Stole Dimitrievski var ute efter i den här situationen i söndags. Låt säga att domaren hade gett Vinicius Júnior rött kort, eller liknande, hade förstås VAR plockat bort det röda kortet. Skådespeleriet kan vara bland det mest skrattretande jag sett på länge. Den Nordmakedonske landslagsmålis höll i alla fall nollan, blev matchens lirare och förde sitt Rayo till lagets åttonde match i rad utan förlust. Sex av dessa har slutat oavgjort men poängen på Santiago Bernabéu vägde nog ganska tungt.
Rayo Vallecano-anfallaren Radamel Falcao visade sitt stöd för landsmannen Luis Díaz vars föräldrar varit kidnappade. Förra veckan släpptes Díaz mamma och under torsdagen även hans pappa. Falcaos meddelande och Díaz text på tröjan är nog något vi alla kan stå bakom, oavsett fotbollsbakgrund.
I söndags var han tillbaka från sin skada som hämmat honom sedan flytten till Real Madrid. Det förvisso ingen speltid mot Rayo då och inte heller mot Braga i veckan men Arda Güler närmar sig sin debut för Los Blancos. Den turkiske prestigevärvningen från i somras levererade också en snygg video inför sin eventuella debut.
Iscos stats den här säsongen har varit fantastiska faktiskt.
Det har, som sagt, gått väldigt tungt för Celta Vigo den här säsongen. Mycket fokus hos galicierna har legat på domare och motspelare. Enligt Rafael Benitez har i stort sett allt som går att få emot sig, gått emot Celta. Mot Sevilla var de ljusblåa ånyo missnöjda med domarna. Så pass missnöjda faktiskt att lagkapten Iago Aspas välte omkull VAR-skärmen i frustration efter att deras straff i slutet av matchen dömdes bort av VAR. Situationen i sig skulle jag faktiskt kalla för en ”soft penalty” och jag tycker VAR-rummet gjorde rätt (eller är jag biased som hejar på Celtas antagonister Deportivo?). Rafael Benitez ansåg, trots detta faktum, på presskonferensen att VAR-rummen i Spanien borde anlita en psykiatriker som kan förklara ett och annat för dem. Även Aspas var kritisk efter matchen, om än i mindre hårda ordalag. Frågan är om Benitez slipper undan böter och avstängning denna gång? Reglerna är inte lika brutala som i England där en liten fis vid en intervjusituation kan leda till böter men det är inte direkt första gången som Benitez vevar offentligt.


Real Sociedad tar verkligen Europa med storm. Det var tio år sedan laget spelade i Champions League sist och redan nu är det klart att La Real är klara för slutspelet. Det har blivit fyra raka utan förlust och segern senast, hemma mot Benfica (3-1), räckte för avancemang. Real Sociedads framgångssaga beror i stor utsträckning på spelare ur de egna leden.
Nabil Fekir har gjort sin comeback för sitt Real Betis efter att ha varit skadad sedan slutet av februari tidigare i år. Vid ledning 2-0 mot Mallorca fick fransmannen hoppa in i tre minuter i ett slags symboliskt byte där Isco, som tidigare nämnt, briljerat den här säsongen. Benito Villamarín visade sitt enorma stöd för Fekir som förhoppningsvis kan få i gång sin fotbollskarriär igen.
Det går fortsatt tungt för Villarreal och managern Pacheta. Den 9:e september ersatte klubben Quique Setién med nämnda Pacheta men det ryktas redan nu att den gula ubåten är på väg att göra sitt andra tränarbyte för säsongen då Marcelino kan vara på väg tillbaka till den spanska östkusten. Sedan Pacheta tog över har laget bara vunnit två ligamatcher av åtta möjliga. Möjligen kan Pacheta ha köpt sig lite tid efter segern igår mot Maccabi Haifa.
De sista matcherna innan det sista landslagsuppehållet för kalenderåret stundar i helgen. Den som njuter av att se misärer bör slå på Athletic Clubs möte med Celta Vigo redan ikväll där Rafael Benitez eventuellt kan ryka vid förlust. Athletic har varit bra hittills och ligger femma i tabellen. På lördag flaggar jag för två matcher: Rayo Vallecano – Girona och Real Madrid – Valencia. Rayo är otroligt svårslagna och Girona, ja de leder ju överraskande nog ligan. Valencias unga lag tror jag kan ge Real en bra match. Förhoppningsvis får vi se Arda då också!

Avslutningsvis är det ett måste att se statsderbyt mellan ett formsvagt Sevilla och Real Betis 18.30 på söndag. För att återknyta till er sjuka själar som gillar misärer så är matchen mellan Atlético de Madrid och Villarreal någonting för er. Som sagt, Pacheta måste göra något extraordinärt för att stanna som manager för de gula.


Real Madrid klara för CL-slutspelet


- Atlético de Madrid är det enda laget i Europas topp fem ligor som har två spelare som gjort tio mål eller fler den här säsongen: Àlvaro Morata (12 mål) och Antoine Griezmann (11 mål).
- Vinicius Júnior är den enda spelaren i Europas topp fem ligor som gjort 15+ mål och 15+ assists under kalenderåret 2023.
- Sevilla har bara vunnit två av sina senaste 18 (!) matcher i Champions League. Annat är det i Europa League.

-Daniel Jakobsson



Klassmål i grekiska ligan:
Europaspel och alltid mäktiga tifon att visa upp:
AEK Athen vs Olympique de Marseille:
  Slavia Prag vs AS Roma




Det här mär tröjval är tydligen inte lätt.

Undrar hur domaren kunde godkänna det.


Eller ska vi sätta Klopp i rubriken i stället....

Han är i alla fall tacksam som objekt. Dålig förlorare personifierad:


Det var antagligen det här han hörde:
 



Jorå, Lyon kärvar fortfarande i Ligue 1.
Grosso har knappt värmt upp stolen förrän fansen är på honom efter 1-1 hemma mot Metz.

LIte "Sunday League" från Polen:


 
En av de största lämnar fotbollen.
Mircea Lucescu har axat sin taktiktavla.
Han tog bland annat Shaktar Donetsk från jordlott till storhet i den europeiska fotbollen, då det bl.a. vann UEFA-cupen (Nuv. Europa League) 2008-09 mor Werder Bremen.


Lens - Marseille - Nordligaste norr mot sydligaste syd (mer eller mindre...)
En match mellan två skillda världar men ändå så lika varandra.
Söndag 12 november 20.45



Bayern Munchen klara för CL-slutspelet. Klara gruppvinnare.


Då var vi här igen....
Pepe a Porto har lsagit nytt rekord!


Bara att lyfta på hatten åt gubben
 

- Andreas Mitsis, William Edström, Thomas Pitura Polsk fotboll, Belgisk fotboll.

SvenskaFans.com2023-11-10 11:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)