Lagbanner
VV - Spelskandal i Italien

VV - Spelskandal i Italien

Bryter sitt kontrakt för Abu Dhabi, Norwich spränger internet och hur man ska handskas med Giroud


Norwich City släppte denna otroligt kraftfulla video. Ta hand om dina vänner. Checka in och hör hur de mår. Snacka med varandra.



Arsenal vann toppmötet mot Manchester City. Men bortafansen lät sig inte nedslås för det....


Trodde först att bilderna var fejk. Men David Moyes hånskrattade hårt ot Sandro Tonali när West Ham tog emot Newcastle förra helgen. Gav lite lustiga bilder och Sam Allardyce-vibbar.


Vi måste vara inne i någon sorts Twilight Zone. Vad är det som händer?



Wayne Rooney är tillbaka i England, nu som manager för Birmingham City som sparkade sin tränare John Eustace trots att laget gått riktigt bra den här säsongen. Blir mycket spännande att se om detta kommer slå tillbaka hårt mot Birmingham.


Tisdag 17.00: England - Italien
På tisdag väntar en riktig höjdarmatch när Gli Azzurri åker till England i EM-kvalet.


"Det handlar om att bygga ett lag"

Eden Hazard har tagit farväl av fotbollskarriären. The streets will never forget, som kidsen brukar säga.


- Henrik Örtenvik




Snackisen från helgen var väl att Milans Olivier Giroud aldrig varit så nära eget mål någon gång.
Med bara några minuter kvar av tilläggstiden blev Milans målvakt Mike Maignan utvisad för farligt spel och tränare Pioli hade redan utnyttjat alla byten.
Med tanke på att laget försvarade en ett måls-ledning så föll det sig naturligt att plocka in den som skulle längst bort från händelsernas centrum - Olivier Giroud.
Sagt och gjort och han fick verkligen visa upp sig de sista minuterna:



Tillbaka i det franska landslaget får han berätta om sina bravader för målvaktstränarna.


Efter Giroud insats har han hedrats med en plats i Team of the Weak som målvakt och att bli uppskriven på målvaktsposten och egen tröja.
(som för övrigt sålde slut och ett nafs)
Visst var det rätt att hylla Giroud men räddningen för helgen var väl ändå Michele De Grigorio i Monza som fick Salernitanas Paolo Sousa sparkad:
Här en av hans mäktiga räddningar:


Att få Candrevas kanon över ribban med en hand är starka saker.


Jesper Karlsson fick mycket speltid i början men har de två senaste matcherna hamnat på bänken.
Joshua Zirkzee är en av anledningarna:

Ja, jag vet inte ja...
Domare Juan Luca Sacchi blev avstängd en Serie A-omgång för att han inte hälsade på den assisterande domaren. Självklart förnekar han att det skulle vara sexistiskt och det handlade om han skulle hälsa på de två lagkaptenerna.
Och assisterande domare Francesca di Monte ser mest road ut över det men klippet blev viralt och många dråg fram det som sexistiskt.
Domarorganisationen AIA förnekar att de skulle vara sexistiskt och vill att avstängningen ska upphävas.


Juventus verkar aldrig få nog av problem...
Niccolo Fagioli är nu under utrednung för att vara inblandad i illegal betting.
Enligt La Stampa har den 23-årige mittfältaren spelat på illegala plattformar på Internet.
Professionella Spelare får enligt regelverket heller inte spela på officiella evenemang som handhålls av FIGC, FIFA eller UEFA.
Inte helt klart vad han har spelat på men han riskerar just nu en avstängning på tre år.
Enligt den ökände italienske paparazzin Fabrizio Corona har den unge spelaren skullder upp till €1miljon.
 
Många trodde att det var färdigt här men det var det inte. Corona avsläjade också att Sandro Tonali och Nicolo Zaniolo under sin tid i Milan respektive Roma bettade vilt.
Åklargaren i Turin åkte till Florens där landslaget håller till och delgav misstanken till dem.
Landslaget skickade omedelbart hem dem til Newcastle resepektive Birmingham där de nu håller till.
"De är inte i tillstånd att spela landskamper just nu" var förklaringen.
Straffen kan bli i samma dignitet som för Fagioli.
"Jack Bonaventura är vår Bellingham"
Tror vi har klart för oss nu nivån i Gli Azzurri i och med Luciano Spallettis bevingade ord:
  Fiorentinas mittfältare gör nu en återkomst landslaget efter fem års frånvaro och Spalletti ser likheterna med den engelska stjärnspelaren..


Jaha...?!
Vad är det här med att promota amerikanska ligor? Vill minnas att de lyft fram NBA förut.
Särskilt när de inte verkar någon koll alls på vad hockey är eller att pallone är ball på engelska? (se emoji).

Mister Carlo Ancelotti kan nu titulera sig doktor Carlo Ancelotti.
Hoppas han jobbar med doktorshatten på sidlinjen.


Japp, nu blev det stopp även i Salernitana. Paolo Sousa tackar för sig med åtta matcher utan seger och in kommer i stället Pippo Inzaghi.
Så vi har nu två bröder som tränare för Serie A-klubbar samtidigt - igen! Sist var 2018 då Pippo var i Bologna samtidigt som Simone hade Lazio.


Ja, Salernitana är inte den enda klubben i Kampanien som har problem. Det sägs att Rudi Garcias dagar är räknade.
Just nu är den på en skör tråd och rykterna går att skulle Antonio Conte tacka ja till att bli tränare får fransmannen gå annars får han kanske några matcher efter ligauppehållet att samla ihop det. Många olika rykten har kommit ifall Conte inte accepterar erbjudandet.
Bl.a. Graham Potter som fick sparken från Chelsea men också Marco Giampaolo (?!). 


Vi hoppar framåt i tiden...
Konflikten i Israel har indirekt även påverkat den italienska fotbollen. Nu sägs det att  Napoli och Fiorentina överväger att bojkotta 
Supercoppa som ska spelas i januari i Saudi Arabien.

Napolis president Aurelio De Laurentiis vill verkligen inte flyga till mellanöstern för att slita ut sig i en turnering mitt under ligaspelet:
"Saudi Arabiens brist på respekt för kvinnor och arbetare måste bli bättre och se vad som händer i Israel? Tänk om det blir en blokad? Varför sätta hundrasjugo spelare på en plan och riskera sånt här för några extra miljoner, nä, ha  en match i Rom på Stadio Olimpico i stället"

Nytt för i år är att det är fyra lag i turnering isf ligavinnaren och cupvinnaren som det var förr och Lazio och Inter är de övriga två lagen som ska vara med i turneringen.
Atalanta och Milan är de två lagen som kanske skulle ersätta Napoli och Fiorentina. Klubben från Florens dementerar dock att de skulle bojkotta finalspelet.


EM kval och England möte Italien på Wembley. England klara för EM vid vinst. Italien inte piskade att vinna men behöver alla poäng de kan få för att hålla Makedonien och Ukraina bakom sig.
tisdag 17 oktober 20.45


Bortaresan som slutade i tragedi




Jag har valt att inte köra något landslagsfokus i veckans viktigaste denna gång. Detta sparar jag till nästa vecka. I stället blir det nedan mer fokus på det La Liga-knutna material som snurrat sedan förra helgen fram tills nu. Med det sagt går det inte att blunda för den otroliga succé Jude Bellingham stått för i Real Madrid-tröjan. Jag kan inte minnas en spelare som gått in i ett lag så här snabbt och varit så här dominant från start sedan Cristiano Ronaldos entré i samma klubb 2009. Engelsmannen är ett unikum och Real Madrid gjorde nog rätt i att sprätta de pengar de gjorde på mittfältaren. I Los Blancos 4-0-seger mot Osasuna i lördags stod Stourbridge-födde Jude för de två första målen. Han ser redan ut att vara den X-faktor som Real saknat ett tag.
Valencia-blaskan Superdeporte har liknat Real Madrids Vinicis Júnior för en ljugande Pinocchio i veckan. Anledningen har att göra med den tråkiga incidenten i maj när brassen blev häcklad av ap-ljud. Rasistskandalen har blommat upp i veckan igen efter att förhör har hållits. Vinicius uppgav i förhören att ”hela Mestalla” ropade ”apa” eller gjorde ap-ljud riktat mot honom. Superdeportes mycket märkliga omslag har att göra med att det endast är tre personer i publiken som identifierats göra dessa rasistiska knutna tingesten.
Blev Barcelona bortdömda eller inte mot Granada i helgen? I mitt tycke borde João Félix 2-3-mål på stopptid ha räknats. Det är inte den värsta domarskandalen en har skådat men med tanke på att vi har VAR i fotbollen idag ska sådant inte ske. Det står alldeles mycket på spel för att vi ska se domarskandaler som mellan Tottenham-Liverpool eller i La Liga varje helg, vilket det numer verkar handla om.
Rafael Benitez har varit något av en citatmaskin sedan han återvände till La Liga. Hans Celta Vigo har gått riktigt tungt hittills. De ligger under strecket och har ännu inte vunnit hemma på Balaidos. Benitez har vevat och frustat mot i stort sett alla domare som har dömt hans lag den här säsongen. I helgen fick hans Celta endast med sig 2-2 hemma mot Getafe trots att man var en man mer på planen i över en timme. Efter matchen gick spanjoren runt och muttrade på planen och videokameror snappade upp att konfronterat många Getafe-spelare och anklagat dem för att ”döda fotbollen”. Kritiken mot José Bordalas Getafe är inte ny sedan även Iñaki Williams uttryckt liknande åsikter under den gångna säsongen när Athletic också kryssade mot El Geta. Getafe valde i alla fall att svara på Benitez kritik med en liten Tweet.
49 år har passerat sedan en Granada-spelare sist var uttagen i det spanska landslaget. När Bryan Zaragoza följaktligen togs ut i den spanska truppen för matcherna mot Skottland och Norge var det ingen liten sak för den andalusiska klubben som stolt visade upp sina genom tiderna fyra spanska landslagsspelare.
Vilken vecka det varit för Granadas Bryan Zaragoza. Mot Barcelona var han fullständigt briljant och han har helt klart varit en av få ljusglimtar hos nykomlingarna. Två mål blev det i helgen, det första direkt på avspark efter 17 (!) sekunder och det andra… ja, ni ser ju själva. Jules Koundé och Marc-André ter Stegen var uppe på läktarna och köpte solrosfrön.
Getafes Mason Greenwood gjorde i helgen sitt första mål i La Liga och ser ut att börja ta en startplats i El Geta. Manchester United-lånet har endast gjort en landskamp för England men nu kan anfallaren vara på väg att representera ett nytt land i en ny kontinent. Greenwood kan nämligen representera Jamaica om han vill och Jamaicas förbundskapten, islänningen Heimir Hallgrimsson, öppnade i veckan dörren för spelaren om han önskade att byta landslag. Redan 2021 gjorde Jamaica ett liknande försök, då i hopp om att stärka sina aktier för att nå VM i Qatar.


Efter Sevillas 2-2 mot Rayo i lördags meddelade klubben att José Luis Mendilibar entledigats med omedelbar verkan. Under onsdagen gick Sevilla ut med nyheten att man anställt en ny tränare, nämligen den tidigare Valencia- och Málaga-anfallaren Diego Alonso som senast rattade det uruguayanska landslaget i Qatar-VM förra året. Efter att han avgått från posten som Uruguays förbundskapten har han alltså nu återvänt till La Liga för att försöka rädda upp ett krisande Sevilla.

En annan krisande andalusisk klubb, Almería, har även de lyckats säkra en ny tränare. Förra veckan skrev jag att serben Veljko Paunovic var i stort sett klar för storsatsande Almería men serben ska ha dragit sig ur i sista sekund. I stället tar Gaizka Garitano över som därmed är tillbaka i La Liga sedan sejouren i Eibar. 48-åringen har tidigare coachat lag som Deportivo de la Coruña och Athletic Club i den spanska första divisionen.


Sejouren i Real Madrid blev aldrig som Eden Hazard hade hoppats på. Efter att ha varit kontraktslös sedan i somras har belgaren nu valt att lägga skorna på hyllan.
Las Palmas lagkapten Jonathan Viera ser ut att vara på väg att lämna klubben, mitt under pågående säsong. Nyheten slog ned som en bomb i tisdags när ryktena spreds att klubbikonen bett om att få bryta sitt kontrakt med Kanarieölaget. Det har varit minst sagt nedstämda miner i Las Palmas-kretsar de senaste dagarna då Viera är en av deras egna och för att det inte är första gången han i sådana fall lämnar barndomsklubben på minst sagt märkliga grunder. I februari 2018, när alltså det spanska vinterfönstret stängt, lämnade han för spel i Kina för att ”säkra sin framtid”. Nu verkar det bli Förenadearabemiraten och Abu Dhabi för Viera. Tråkigt för Las Palmas och för La Liga om det sker.
Jornada #9: Barça felaktigt blåsta på segern – Greenwood gjorde sitt första La Liga-mål


- Girona är det lag i Europas fem toppligor som tagit flest poäng på bortaplan hittills, 13 av 15 möjliga.
- Saúl Ñíguez toppar La Ligas assistliga och ligger delad etta i Europas fem toppligor i samma statistik.
- Atlético de Madrid har, efter helgens seger mot Real Sociedad, vunnit fjorton raka hemmamatcher.
- Månadens manager i september blev Gironas Míchel medan månadens spelare blev Take Kubo.
- La Liga-matcher utanför Spanien kan bli en verklighet framöver. Den avgående presidenten Luis Rubiales var emot detta men när han nu är borta från ekvationen kan det ske igen.
- Lamine Yamals mål mot Granada gör att han är den yngsta spelaren någonsin att göra mål i La Liga. 16 år och 87 dagar ung var spanjoren när detta skedde.

-Daniel Jakobsson

SvenskaFans.com2023-10-13 10:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)