Lagbanner
VV - Ibrahimovic tillbaka i Milan

VV - Ibrahimovic tillbaka i Milan

Legend lägger av, Elmander i curvan och Gironas succé fortsätter.



Mycket är sjukt i Manchester United just nu. I en jämndålig Premier League-tabell har klubben ändå häng på topp fyra. Men ute i Europa har laget blivit genomskådat och kom sist i en relativt enkel Champions League-grupp. Detta förklaras delvis med ett gäng skador. Men som många Manchester United-supportrar poängterar så är det så uppenbart att mycket inte stämmer i den där klubben. André Onana till exempel. Han var en av världens bästa målvakter förra säsongen. Helt otrolig i Inter. Så kommer han, som så många andra före honom, till Manchester United och sänker sig ett antal nivåer. Detta var målet han släppte in mot Bayern:  

Nu väntar Liverpool i helgen, ett Liverpool som på ett väldigt imponerande sätt fortfarande visar en jävla hunger och kommer vara med i titelracet under våren. Det går inte att komma ifrån känslan att Erik ten Hag står på slutet av plankan och Liverpool kommer att knuffa ut honom i havet till väntande hajar. Även om holländaren imponerade under sin första säsong, så har det gått alldeles på tok för snett den här säsongen.
 



Mo Salah är nu uppe i hedervärda 150 mål i Liverpooltröjan. Här hedras han med ett långt klipp med samtliga mål.
 


Newcastle och Manchester United kom båda sist i sin grupp i Champions League, en "prestation" som får enorma negativa effekter på den engelska fotbollen.
 
 
Åldern är bara en siffra!

Kklämmer in det här under domslut, för nu kommer den första engelska kvinnliga domaren att döma i Premier League! Riktigt häftigt!


Älskar såna här klipp. Hjärtat smälter.


En påminnelse om hur bra Gazza var!



Söndag 13.15: Manchester United - Liverpool (Womens super league)
Söndag 17.30: Liverpool - Manchester United

Klassiskt möte två gånger om på söndagen.


King Kennys uppgång och fall


- Henrik Örtenvik




Då var det äntligen slutsnackat. Zlatan Ibrahimovic är officiellt tillbaka i Milan.
Eller Milan och Milan... Han kommer mer jobba med ägaren RedBird och agera rådgivare för företagets kommersiella del.
Han namn ger en viss tymgd i såna här sammanhang och hans tid i MLS kanske betalar sig tillbaka.
Zlatan har fortfarande ha styrelseuppdraget i Hammarby kvar.

 

2-2 på tilläggstid detta händer mellan Atalanta och Milan:



Muriels toppar är vekligen magiska.


Romelu Lukaku såg rött mot Viola...
 
Hårt eller solklart? Koumame visade vad han tyckte:
 

Herregud... i omgången som var det var många grävskopor ute...
Vu har en topp tre i missar:

#1 Kvaratskhelia


* * *
#2  Retegui i Genoa


* * *

#3 De Ketelaere i Atalanta




Inte bara Kvaratskhelias miss som gjorde att Juventus vann toppmatchen utan även Szesznys otroliga enhandsräddning:



Någonstans på vischan i Toskana...
Borgmästaren ska inviga en ny fotbollsplan.
 

 


Vilket drama på Sardinien!
Ta dessa åtta minuter och njut...
#CagliariSassuolo


Påminner om säsongen 2019-20 under Rolando Maran då Cagliari var ostoppbara hemma under hösten och de vann allt på stopptid.
Apropå tränare... Claudio Ranieri är den 24:e tränartillsättningen för klubben efter att Allegri lämnade i April 2010. Det är nästan två tränare per säsong...



Han har varit i klubben sen han var nio år.
I torsdags mot Sheriff gjorde han sitt första mål för klubben:

Kan inte bli vackrare än så.


Fin stämning i Inter ändå...
 

  
José Mourinho i sitt esse...


Giorgio Chiellini må har lämnat Italien förra säsongen för MLS, men nu lägger han av för gått.
Lät oss minnas hans vackraste sida.
 



Lazio-Inter 
Söndag 17 december 20.45


Zlatans nya roll i Milan


ALLA italienska lag är kvar i Europa. Italien ligger tvåa i coefficient-rankingen.
 





- Johan Stistrup




Den stora snackisen den här veckan var förstås tragiken på Los Cármenes i söndags när en supporter tyvärr avled efter en hjärtattack. Det var i den 17:e minuten som matchen mellan Granada och Athletic Club blåstes av sedan nyheten nått planen. Redan någon minut tidigare hade dock fansen vid långsidan försökt uppmärksamma den assisterande domaren, som enligt vittnen, tittat mot supportrarna vid tre tillfällen utan att avbryta matchen. Det var i stället Athletics målvakt Unai Simón som gjorde huvuddomaren varse om vad som hänt på läktarplats.

Supportern skyndades till sjukhuset men ganska snabbt gick det att fastslå att han avlidit. Matchen avbröts och återupptogs först dagen därpå i den 17:e minuten. Dessförinnan hade lagkaptenerna i båda lagen hunnit besöka den plats där supportern, Antonio Trujillo Izquierdo, satt. Tysta minuter är att vänta på La Liga-arenorna i helgen.

Det mesta tyder på att Sevillas manager Diego Alonso trots allt kommer att sitta kvar, trots att resultaten inte har förbättrats. Förra veckan skrev jag att uruguayanen troligen ryker om man inte slår antingen Mallorca eller Lens den här veckan. Sevilla torskade mot båda lagen och då var många säker på att han skulle bli den andra sparkade managern för klubben den här säsongen. Men enligt det senaste ska Sevillas lagkaptener med Jesús Navas, Iván Rakitic och Sergio Ramos i spetsen förklarat för Sevillas president att man stöttar Alonso och att man inte vill se honom sparkad. Det ska ha fått ledningen att tänka om och Alonso har köpt sig lite mer tid.


Det blev förvisso respass ur Europa League för Real Betis efter förlusten hemma mot Glasgow Rangers igår men i lördags tog man en stark poäng hemma mot dåvarande serieledarna Real Madrid. Aitor Ruibal stod för en ordentlig strut hemma på Benito Villamarín när han helt ostört fick prickskjuta in kvitteringen. Otroligt fin båge på det där skottet du.
Missen i detta fall kan ha varit en plats på ett flygplan för Frenkie de Jong som, enligt spansk media, ska ha anklagats av sportchefen Deco för att ha ”fejkat” en förkylning för att slippa flyga med laget till Belgien för att möta Antwerpen. Barcelona förlorade sedermera mot Antwerpen och utifrån detta fick förstås Xavi frågan om det finns en schism inom klubben – något managern förstås förnekade. Det ska dock bli intressant att följa framgent huruvida allting verkligen står rätt till i den katalanska klubben som haft det tufft den senaste tiden.


Getafes Jordi Martín gjorde debut i La Liga i fredags. Det var inte bara emotionellt för den 22-årige yttern själv, utan även för hans familj. Vackert!
Ånyo tolkar jag denna rubrik som ”beslut” snarare än domslut. Om torkan i Katalonien håller i sig även de kommande veckorna kommer vattnet så småningom att bli en bristvara i den spanska regionen och man går då in i ett undantagstillstånd. Det skulle betyda att varken Barcelona, Espanyol eller Girona kommer att få använda sig av sina duschar på varken arenor- eller träningsanläggningar.


”Pep Guardiolas filosofi har återvänt till Katalonien och det är Girona som följer den”, fastslog den spanske fotbollsjournalisten Josep Pederol efter Gironas utskåpning av Barca i helgen.


Girona tog ännu en tung seger när laget besegrade FC Barcelona i Katalonien-derbyt i söndags. Att vinna med 2-4 mot ”storebror” är en makalös prestation och Girona ser ut att på allvar kunna vara en kandidat att åtminstone utmana om ligatiteln när vi nu närmar oss halvvägs i La Liga. Man är det enda laget i Europas största ligor som har över 40 inspelade poäng och den tuffa perioden jag diskuterade innan landslagsuppehållet har man städat av på ett utomordentligt vis hittills. Man är nu ensamma serieledare och det går inte annat än att charmeras av Míchels mannar.
Det är alltid kul att se hur mindre lag reagerar när de lottas mot de stora busarna. Här har vi två klipp på när division fyra lagen Arandina och Barbastros spelare reagerar på att de lottats mot Real Madrid respektive Barcelona i Copa del Rey i tisdags.
Kan bli åka av för Real Madrids stjärnor när de ska besöka Arandina CF i Copa del Rey om någon vecka. Laget slog ut La Liga-klubben Cádiz och ser man till planen förstår man kanske varför det är en fördel för Arandina att matchen spelas där den ska spelas och inte på Bernabéu.
La Liga har fyra lag vidare till Champions Leagues gruppspel. Det är, förstås, flest av alla ligor den här säsongen. Samtliga fyra vann dessutom sina grupper varav Real Madrid vann samtliga matcher och var tillsammans med Real Sociedad och Atlético de Madrid obesegrade. Det enda laget som gjorde respass i årets turnering var Sevilla och till alla Europa League-spelande lags glädje missade de även en Europa League-plats då de slutade sist i gruppen. La Liga visade dock ånyo att man är världens bästa liga. Den självuttalade bästa ligan, Premier League, fick bara två lag vidare till slutspel. Kommentar på det, Henrik Örtenvik?


Det har varit något av en följetong de senaste två månaderna men nu står det slutligen klart att Las Palmas lagkapten Jonathan Viera lämnar klubben. Parterna har nämligen kommit överens om att bryta kontraktet, bara månader efter att Viera alltså var med och förde sin barndomsklubb upp till La Liga igen. Det är andra gången han lämnar under märkliga omständigheter. Förra gången var det mitt i februari 2018 när kinesiska Beijing Guoan knackade på dörren. När Viera sedan återvände var fansen skeptiska men eftersom han ändå var ”en av sina” förläts han snabbt.

Även denna gång lämnar han alltså mitt under pågående säsong och inte under ett transferfönster. De flesta Las Palmas-supportrar är nog överens att den briljante 34-åringen gjort sitt på Kanarieöarna nu. Ny klubb förväntas bli något lag i Mellanöstern.
Att möta Atlético de Madrid på Wanda Metropolitano har varit en mardröm för alla gästande lag ett tag och 20 raka segrar säger en del.
Det är dubbelomgång i La Liga den kommande veckan och därmed mycket att se fram emot. För två lag väntar dessutom tre (!) matcher innan nästa vecka är över och det gäller Sevilla och Atlético de Madrid som ska spela den uppskjutna matchen från början av säsongen. Personligen ska jag nog följa Barcelona lite närmre den här veckan då laget verkligen måste börja visa något mer än bara unga lovande spelare nu. En bortamatch mot Valencia och hemmamatch mot jumbon Almería avrundar 2023 för katalanerna. Sex poäng där är nog ett måste för Xavis gäng.


Full pott för Real Madrid i gruppspelet


- Både Griezmann och Morata ligger i topp i Champions League skytteliga. Sicket radarpar!
- Gironas Artem Dovbyk blev månadens lirare i november.
- Real Sociedads målvakt Àlex Remiro har hållit flest nollor i årets Champions League.
- Real Madrid är den andra klubben i Champions Leagues historia att vinna samtliga matcher i gruppspelet för tredje gången. Endast Bayern München hade gjort det tidigare.
- Xavi Hernández har endast vunnit 8 av 22 matcher i Europa som manager och har näst sämst statistik i La Liga som Barcelona-coach de senaste femton åren, endast Ronald Koeman (58,2% vinster) har presterat sämre än Xavi (62,1% vinster). Quique Setién är tredje sämst med 64%.
- Lamine Yamal blev, mot Antwerpen, den yngsta spelaren någonsin att göra en assist i Champions League.
- Sergio Ramos har gjort flest mål av alla försvarare i Champions Leagues historia.

-Daniel Jakobsson




Grekiska ligan gjorde ett uppehåll då domarna gick ut i strejk pga trakasserier de mött av spelare, ledare och fans.
Det har tydligen spritt sig till Turkiet då dessa skandalscener utbröt i matchen mellan Ankaragucu och Rizespor.
Ex-ordföranden Faruk Koca i hemmaklubben rusade in på planen efter att gästerna kvitterat i slutminuten och gav domare Halil Umut Meler en riktigt vältajmad högerkrok.



Självklart blev det reprisalier på det. Ex-ordföranden stängs av på livstid från att gå på forboll. Klubben får saftiga böter och fem av klubbens nästa hemmamatcher kommer att spelas utan publik.
Ligan stoppar också helgens omgång pga det inträffade men kommer igång redan den 19 dec.


Vi stannar kvar i Turkiet och konstaterar att City Football group nu värvat ytterligare en fotbollsförening.
Erdogans klubb Basaksehir har tillslutit sig till kartellen.


De har nu inte många svarta fläckar på sin karta. Eller så är det just svarta...




Kan inte låta bli och plocka in Eintracht Frankfurts utskåpning av Bayern München i helgen:


Europaspel och vi har såklart en byst av fansbilder och videos... * * *
 
* * *
 
Men även lite inhemsk ligafotboll:
***

Niklas Süle, mina damer och herrar...
#DortmundPSG

 



Vi lämnar stora vida Europa och går till gräsrötterna....

  

FC Köbenhavn tar sig alltså vidare till slutspel i Champions League. Det med den näst lägsta spelarbudgeten i cupen. Inte annat än imponerande!


...och Johan Elmander var där stöttade sin gamla klubb mot sin ärkerival i Danmark:



Vi tittar till portugisiska ligan och ser när Victor Gyökeres Sporting tar emot Porto.
Måndag 18 december 21.15



Utländska ägare på väg in i Tyskland


Vi ska alltså ha ett klubblags VM 2025 och rankingen om vilka som ska vara med är i full gång då resultaten av Europaspelet spelar in (säger de i alla fall).
Så här såg det ut innan senaste omgången spelades för lagen i Europa:

  Vem var det som begärde ett större klubblags-VM?


- Andreas Mitsis, William Edström, Thomas Pitura Polsk fotboll, Belgisk fotboll.

La Curva-redaktionen2023-12-15 13:10:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)