Lagbanner
VV - "Messi var en råtta"

VV - "Messi var en råtta"

Rekord av Inter, domare räddar livet, England kan få en femte plats i Champions League, Cholos ruggiga UCL-facit


När West Ham slog ut Freiburg ur Europa League så ändrades förutsättningarna dramatiskt gällande en extra plats i nästa säsongs Champions League. Tyskland har förvisso flera lag kvar i Europa, men England har Liverpool och West Ham i Europa League, Aston VIlla i Conference League samt Manchester CIty och Arsenal i Champions League.
 

Detta kommer att få än mer fokus under slutspurten om en femteplats också räcker till spel i Champions League nästa säsong.

Mycket fokus på klassiska Reading just nu, som med full fart rullar ner mot avgrunden. I veckan sålde Dai Yongge klubbens träningsfaciliteter till Wycome (!) till halva priset. Det mest anmärkningsvärda är att det sägs att en lokal affärsman erbjudit sig att betala fullpris och ge klubben hyresfritt i 25 år framöver. Men Yongge tackade nej och sålde till halva priset. Pengar han nog tar till sin egen ficka.
  Jag kan inte ens föreställa mig vad det gör med en supporter att se sin klubb förintas på det här sättet.
 
Southgate har släppt sin landslagstrupp inför det kommande landslagsuppehållet. Det mest anmärkningsvärda var att Arsenalförsvaren Ben White helt enkelt tackade nej, han ville inte vara med. Kanske långsint efter att ha blivit petad av Kyle Walker och Kieran Trippier till VM 2022?

David Moyes får mycket skit som tränare för West Ham, men något rätt gör han i alla fall när det kommer till spelet ute i Europa.

Så mycket intressanta saker just nu och att Stan Collymore just nu går bärsärkargång på alla engelska lag och de höga priser som de tar för att gå på match är ändå otroligt intressant att se på. Gå in på hans profil och se hur han sågar klubbarna.




Lördag 16.00: Luton-Nottingham
Orkar Luton ladda om? Det måste de göra i alla fall, för nu väntar ännu en sexpoängsmatch.


Sell before we Dai



- Henrik Örtenvik






Förra veckan hade vi Napolis president Aurelio De Laurentiis här klagande över DAZN.
Han fortsatte spåret även denna vecka med att stoppa Sky News att intervjua Politano inför matchen mot Barcelona i UCL.
Var visserligen Sky men det var fel kille på kanalen. Bara Gianluca Di Marzio skulle få intervjua enligt presidenten.
Det blev inte bara respass för Napoli utan tramset presidenten höll på med kommer att rendera böter för klubben.
Känns som on ADL ventilerar ut sin ilska av Napolis implodering den här säsongen.



Inte nog med elände för klubben. Napolis förlust i UCL gör att Juventus tar klubbens plats i FIFA Club World Cup - utan ens spela i Europa den här säsongen:


De Laurentiis har länge försökt att få Juventus diskvalificerade pga deras UEFA-bann men det misslyckades. FIFA och UEFA är inte samma organ, så..


"Juventus skulle åkt ut om han var kvar"
Luciano Moggi - klubbdirektör i Juventus under 2000-talet dissade Lazios traänare Maurizio Sarri i en radiointervju.

Maurizio Sarri hade såklart öppet må:
"Sanningen är att Juventus senaste Scudetto kom under min ledning och sanningen är att Juves historia, som sträcker sig över ett helt sekel, kom den enda nedflyttningen under hans ledning."


...ändå en komisk poäng att Sarri får sparken från Lazio efter förlusten mot Udinese i ligan. Inget är uttalat men enligt rykterna så var spelarna missnöjd med tränaren och situationen blev ohållbar.
Nu är det upp till Immobile och resten att visa att det var rätt steg och steppa upp.


Gianluca Lapadula har inte haft nmånga rärtt den här säsongen (så här långt), då gör han såhär:
Cagliari har vaknat till igen och Lapadula lär behövas ifall laget ska vara kvar i en stenhård bottenstrid.


Hur gör man mål på Lecce. På Via del Mare. År efter år...



Ja, vi fortsätter väl i Lecce. 
Det är nervöst nu på alla håll. Vi har en bottestrid med tio omgångar kvar där det skiljer 4 poäng mellan sju lag.
Att då vinna borta mot en konkurrent sätter såklart stor press och Lecces tränare Roberto D´Aversa kunde inte behärska sin besvikelse utan skallade Hellas Veronas Henry efter matchen.



Lecce tog tacksamt emot det och fick anledning att sparka D´Aversa efter att laget varit på ganska säker mark nu är ordentlig nerdraget i bottenstriden efter bara en poäng på fem raka matcher.
In kommer Luca Gotti i stället.
Han var i Udinese  sist och var bl.a. med och räddade kvar klubben i Serie A säsongen 2019-20

Roman", serif; font-style: italic; width: 130px; height: 29px;" />
Mer Lecce...och Hellas Verona. 
Man blir aldrig för gammal:
 


Trots att alla tre italienska lagen försvann i UCL så ser det bra ut för Italien i rankingen om en femte plats i CL.
De såklart tack vare att Milan, Roma, Atalanta och Fiorentina alla gick vidare i sitt Europaspel.
 

Inter mot Napoli kunde varit en match att se fram emot men två stukade lag efter UCL-uttåget hetsar inte upp mig.
Mer intressant hur Atalanta tar sig an Fiorentina i deras jakt på Europaspel.
Söndag 17 mars 18.00
 


Razzia på Casa Milan



Visst, förlusten i CL svider men det här kan man inte ta ifrån Simone Inzaghi och Inter:

 
- Johan Stistrup





Atlético de Madrid tog sig vidare efter väldigt många om och men mot Inter i onsdagens stekheta åttondelsfinal på Wanda Metropolitano. Stundom trodde jag att taket skulle lyfta när publiken trummade i gång. Och så är det ofta på Metropolitano. Jag har varit ganska kritisk mot Atlético den senaste tiden med tanke på deras usla bortafacit men hemma i Madrid är de urstarka. Även om Memphis Depay hoppade in och gjorde 2-1-målet som ordnade kvittering och även om Jan Oblak gjorde ett par svettiga räddningar under straffläggningen är det Diego Simeone som hyllats efter matchen. Med rätta, dessutom.

Cholo har faktiskt ALDRIG förlorat en slutspelsmatch som manager för Atlético de Madrid i Champions League. Faktum är att Atlético inte torskat på hemmagräs i det europeiska finrummet sedan 1997! Atléticos seger var dessutom deras tredje på straffar i Champions Leagues slutspel, vilket inget annat lag gjort i turneringens historia. För att spä på hur starka Atlético är på hemmaplan under Simeone har han nu tangerat José Mourinhos och Pep Guardiolas rekord på minst antal förluster på hemmaplan i Champions League (5 förluster på 50 matcher). Efter straffdramat mot Inter, som Simeone inte vågade titta på, bröt han ihop och glädjetårarna gjorde entré. Han är en speciell tränare Cholo och det ska bli kul att se Atléticos fortsatta resa i årets turnering, ty de kan verkligen ställa till det för vilka som helst – särskilt på Wanda Metropolitano då.
Det är förstås beklagligt att 21-årige Filip Jörgensen, som är född i Lomma och vuxit upp i Malmö, först valde bort Sverige och nu inte är tillgänglig för uttagning längre – trots Jon Dahl Tomassons eventuella försök. Han har varit strålande för Villarreal den här säsongen och stod i helgen för nya fina aktioner.
En något underskattad arena ibland, Benito Villamarin. Real Betis har varit starka hemma i Sevilla under säsongen och hade inför matchen mot Villarreal i söndags bara torskat mot Barcelona nere i Andalusien. Mot den formstarka gula ubåten blev det emellertid en nolla i kolumnen men publiken var det inte något fel på.
Det här ska tydligen vara en komplimang från Mallorcas manager Javier Aguirre.
Trots Atléticos succé i Champions League gick de också på en stor plump den här veckan. Det var på Mirandilla som Atléti förlorade mot ett lag som inte hade vunnit sedan 1:a september. Cádiz har sedan Mauricio Pellegrino tagit över i slutet av januari vaknat till liv och kämpar numer med näbbar och klor om ett La Liga-kontrakt. 2-0-segern mot Atlético gör att andalusierna bara är två poäng bakom Celta Vigo ovanför strecket.
Riktigt vidrigt från några Atlético-supportrar inför mötet med Inter. Dagen dessförinnan hade även Barcelona-supportrar sjungit om hur de önskar att Vinicius skulle dö. Det går i stort sett inte en vecka utan att Real Madrid-stjärnan får motstå rasistiska kommentarer eller verbala hot. Låt grabben vara.
Häpnadsväckande matchfacit för José Bordalas i Getafe ändå. 75 segrar, 75 oavgjorda och 75 förluster. Snacka om jämn.
17-årige Pau Cubarsí blev utsedd till matchens lirare för FC Barcelona mot Napoli i tisdagens åttondelsfinal. Mittbacken såg otroligt orädd ut i vad som faktiskt var hans Champions League-debut. Han vann exempelvis 100% av sina dueller. Barcelona startade emellertid inte bara med en tonåring utan även Lamine Yamal var med i Xavis startelva (även 20-årige Fermín López startade), vilket var ett nytt Champions League-rekord.
Athletic Club har tagit fram otroligt snygga retrotröjor inför deras Copa del Rey-final som spelas efter uppehållet mot Mallorca. Detta till minne av de tröjor man spelade i 1984 i det årets cupfinal.
Pepe Mel är tillbaka i La Liga. 61-åringen har tidigare rattat klubbar som Deportivo Alavés, Deportivo de la Coruña, Las Palmas, Rayo Vallecano och Málaga men kanske är mest känd för sina år som Real Betis-manager under 2010-talet. Mel ersätter nämligen Gaizka Garitano som fått sparken från Almería med tio omgångar kvar att spela. Det blev 19 raka matcher utan seger för Garitano som Almería-manager och det var väl inte särskilt överraskande att man valde att sparka honom. Snarare är det märkligare att det inte skedde tidigare för nu har Mel förstås ett helt hopplöst uppdrag att försöka rädda andalusierna kvar i La Liga. De rödvitrandiga har ju spelat 28 matcher utan att vinna hittills och är med det faktiskt det första laget någonsin som spelat så många matcher av en säsong utan att segra. Lycka till Pepe Mel!
Något mer oväntat var det däremot att Celta Vigo valde att sparka Rafael Benitez nu i veckan. Trots att det sett lite kärvt ut för Celta har det aldrig riktigt varit på tapeten att han skulle få gå. Det har varit mycket prat om att hans relativt dyra kontrakt skulle ha gjort det omöjligt för Celta att rent ekonomiskt kunna sparka honom men så var alltså inte fallet. Benitez har varit frispråkig under sin säsong som Celta-manager och vevat mot i stort sett allt och alla och kommer förstås saknas för sina citat. Ny manager för Williot Swedberg, Carl Starfelt och gänget blir akademitränaren Claudio Giráldez. Det är nu 36-åringens ansvar, han är för övrigt yngre än lagkapten Iago Aspas, att hålla kvar laget i La Liga.
I veckan skrev Marca att många domare i La Liga tröttnat på Jude Bellingham och anser att engelsmannen ”gnäller för mycket” under matcherna. Det röda kortet han fick efter slutsignalen på Mestalla förra veckan ska ha varit något av en reaktion från domarstaben att sätta ned foten mot den, enligt dem, skrikande britten. På Santiago Bernabéu fick han dock, som väntat, stöd från Real Madrid-supportrarna.
En omgång återstår innan La Liga går på landslagsuppehåll. Som vanligt finns det en hel del att hålla utkik på men jag ska nöja mig med tre rekommendationer. Den första ni bör kika på är det baskiska derbyt mellan Athletic Club och Deportivo Alavés på lördag. Det blir inte någon enkel match för ett formstarkt Athletic. På söndag bör ni se Valencia-derbyt mellan Villarreal och Valencia där den gula ubåten alltså vaknat till liv och Valencia jagar en Europa-plats. Sist men absolut inte minst är det ett måste att kika på omgångens sista drabbning på Wanda Metropolitano när Barcelona gästar Atlético.


I Zaragoza får drömmen ett prefix snabbare än ni hinner googla prefix betydelse


- Valencias lagkapten José Gaya firade i helgen, mot Getafe, 350 matcher för klubben.
- Efter den tunga hösten har Marcelino fått ordning på Villarreal som nu gått åtta matcher utan förlust.
- Marc-André ter Stegen spelade sin 400:e match för Barcelona mot Mallorca i fredags. Endast Lionel Messi (778 matcher) och Dani Alves (408 matcher) är de utländska förmågorna som spelat fler än tysken.
- Mallorcas Predrag Rajkovic räddade Ilkay Gündogans straff när lagen möttes. Det var hans nionde räddade straff sedan 2019/20, flest av alla målvakter i Europas fem bästa ligor.
- Med sitt inhopp mot Osasuna blev Cristhian Stuani den spelaren som spelat flest antal matcher (243st) någonsin i Girona.
- Atlético har förlorat sju matcher på bortaplan i La Liga, flest någonsin under Simeones era.
- Trots att han bara är 20 år gammal har Alberto Moleiro registrerats för 100 matcher i Las Palmas-dressen.
- Arda Güler gjorde sitt första mål för Real Madrid mot Celta i helgen. 19 år och 14 dagar gammal var turken när han nätade vilket gör att han är den yngsta turkiska spelaren i La Ligas historia att hitta nätmaskorna.

-Daniel Jakobsson




Tredjedivisionslaget 1. FC Saarbrücken stod för ännu en sensation då de för tredje omgången i rad slog ut ett Bundesligalag i cupen. Det blev världsrubriker när de slog ut FC Bayern i höstas. Efter dem var det Eintracht Frankfurts tur att se sig besegras och nu Borussia Mönchengladbach. Saarbrücken avgjorde matchen 90+3 när Kai Brückner gjorde 2-1 och nu är de klara för semifinal mot Kaiserslautern. I andra semin tar Leverkusen emot Düsseldorf.

Sammanfattning av matchen kan ses här.


Schalke 04 tog emot Paderborn och ledde med 2-0 efter en timme innan Paderborn vände på steken till 3-2, men hemmalaget gav inte upp utan hittade en kvitteringen i andra tilläggsminuten och jublet ekade över hela Gelsenkirchen.




Snarare veckans domare vi kommer fokusera på. Patrick Ittrich dömde matchen mellan FC Bayern – Mainz när Joshua Guilavogui i bortalaget föll ihop efter att han fått ett knä i huvudet. Han svalde tvungen, men Ittrich var snabb med att blåsa av spelet och sedan få loss tungan och lade honom i framstupa sidoläge innan lagläkarna hann fram.




Julian Nagelsmann presenterade sin första trupp som förbundskapten till träningsmatcherna mot Frankrike och Holland. Noterbart är att Leon Goretzka petas och att bara Niclas Füllkrug är representant från Dortmund. Sex spelare är uttagna för första gången, Jan-Niklas Beste (Heidenheim), Aleksandar Pavlovic (FC Bayern), Maximilian Mittelstädt, Waldermar Anton och Deniz Undav (VfB Stuttgart) samt Maximilian Beier (Hoffenheim).



Domare Dankert hade på sig en ”ref-cam” i mötet mellan Eintracht Frankfurt – Wolfsburg vilket var första gången vilket var första gången i Bundesligas historia. Detta klipptes ner till en 26 min lång dokumentär. Ett minutlångt klipp finns nedan.

Mainz förlorade med hela 8-1 mot FC Bayern och deras sociala medier ansvarig bjöd på lite humor när hen efter 5-1 målet skrev att de är trötta på mållåten. De fick höra den ytterligare tre gånger innan matchen var slut.

Tyskland ska som ni ser ovan spela i en rosa/lila variant i sommarens EM och det är många som saknar de nostalgiska gröna tröjorna. Dock har de gröna tröjorna inte inbringat tur när de väl använts.

Jean-Paul Boëtius skrev på för Hertha BSC sommaren 2022 och strax därpå veta att han drabbats av testikelcancer. Den var som tur var inte allvarlig och behandlingen gick bra och han ganska snabbt tillbaka på planen. I somras lämnade han klubben och har sedan dess varit klubblös, men cancern har tyvärr kommit tillbaka. Jag håller tummarna för att cellgiftsbehandlingen går bra så att han blir helt frisk.  




Nykomlingen SSV Ulm leder sensationellt 3. Liga efter 29 omgångar på målskillnad före Jahn Regensburg. På tredje plats hittar vi seriefavoriterna Dynamo Dresden endast en poäng bakom toppduom. På lördag 14:00 tar Dynamo emot Ulm på Rudolf-Harbig-Stadion.


Kaiserslautern tog en oerhört viktig seger genom ett avgörande på tilläggstid mot bottenkonkurrenten VfL Osnabrück. Redaktionen skriver om glädjeyttringarna här.


Cupfinalen avgörs den 25e maj på Olympiastadion i Berlin och det står redan nu klart att det inte var igår som något av semifinallagen vann senast. Saarbrücken är det enda av de kvarvarande fyra lag som aldrig vunnit cupen och Leverkusen får anses vara skyhöga favoriter i både semi och en eventuell final. Detta då de är det enda kvarvarande Bundesligalaget och det är första gången någonsin som det bara är ett Bundesligalag kvar när det vankas semifinal.

- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-03-15 10:50:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)