Lagbanner
Veckans Viktigaste: Ronaldos tack och adjö

Veckans Viktigaste: Ronaldos tack och adjö

Kulusevski, svensk Golden Baby, Atletis skuldberg, VM mutor och clowner i St Etienne.



 


Sista snacket inför VM kommer att handla om Cristiano Ronaldo som gjort bort sig ordentligt. Av någon anledning tyckte portugisen att det var en god idé att sätta sig ner med Piers Morgan (av alla människor) och spy galla över Manchester United, tränaren, ägarna och allt möjligt.

Intervjun kommer givetvis innebära att Ronaldo aldrig mer spelar för klubben. Och United har redan börjat agera.
 
Intressant är dock att höra barnen prata om händelsen. De tyckte att Ronaldo hade rätt. Han är ju en av de bästa. Och får inte spela. Klart man blir arg!


Ouch.

Tottenham har inte varit samma lag utan Dejan Kulusevski. Herregud vilken spelare det är.

Ashley Barnes njöt av att göra mål mot Blackburn.


Måndag 14.00: England-Iran
Three Lions sparkar igång på måndagen.


Kommer det att hålla hela vägen?

Smått otroligt att Frank Lampard har fortsatt förtroende i Everton. 

- Henrik Örtenvik
 




Jose Mourinho på tapeten igen då han efter att hans Roma kryssat borta mot Sassuolo sa att en spelares "oprofessionella uppförande bedrog laget" var anledningen till det insläppta målet.
Han nämnde inte spelarens namn men Rick Karsdorp blev i alla fall inte uttagen till sista matchen innan VM och har, enligt många olika källor, blivit tillsagd att leta upp ny klubb i januari.
 


Inga små ord och det sägs att holländaren redan lämnar Rom med sin familj.
Såklart kommer det kritiska röster om det hela och en som vet hur det är att hamna i klinch med ledningen är Antonio Cassano:
"Han säger aldrig varför laget spelar så dåligt utan skyller bara på en enda spelare. Det är skammfullt att hoppa på en enskild spleare som knappt kan gå ut käka frukost efter det här.
Du snacka med spelaren och låter det stanna där mellan er. punkt."



Fast Mourinho kan berömma också...

"Jag har vetat länge att han varit redo. Debuten var riktigt fin" 
Trots att han var besviken över bara en poäng mot Torino var portugisen nöjd med Benjamin Tahirovic -  eller Golden baby som La Gazzetta dello Sport redan basunerar ut.



Vasalund lyser upp i Serie A. Iask Hien har startplats i Hellas Verona och Benjamin Tahirovic har nu debuterat i Roma.
Frågan är, kommer Sverige plocka in Benjamin Tahirovic eller hinner Bosnien före?


VM är borta för Italien men inte drömmen om att arrangera ett stort mästerskap.
Det italienska fotbollsförbundet har nu skickat in anmälan om att få arrangera EM 2032. Undrar hur många av dagens spelare i landslaget som kommer få uppleva det om det blir taget. 
Beslutet kommer komma i September 2023 och Italien konkurrerar just nu bara med Turkiet.


Inget VM-guld här inte. Varken i skönsång eller fotboll.

Tio raka matcher utan vinst och efter att förlorat storstilat mot storlagen på hemmaplan och salvezzakonkurrenter på bortaplan blev det droppen för president Setti när laget förlorade hemma mot Spezia i "måstematchen". 
Någon får gå och eftersom laget redan sparkat en tränare så tog laget ett nytt grepp. Sportchefen byts ut nytillkomne men av fansen hårt kritiserade Francesco Marroccu får lämna plats till... Sean Sogliano. Ni som följ Hellas Verona ett längre tag vet att han som tog in Luca Toni, Juan Iturbe och Romulo i laget för snart 10 år sedan som nykomling i Serie A.
Han var så i ropet den tiden att storlagen såg honom som potentiell ersättare. Sen gick det raskt utför och senast har han härjat i Serie C och Padova
Förr var Setti och Sogliano oskiljaktiga. Tiden har gått och frågan är om det här bara är för att flörta med fansen eller är det en idé som är genomarbetat.


Vi fortsätter med Hella Verona. 
För att inse hur svagt laget är just nu så var målvakten Lorenzo Montipò den enda spelaren om kunde lämna Benetgodi någorlunda utan skuld.
Hans räddningar bidrog att förlusten inte blev värre...




Spaccanapoli - ändrad målsättning?


Visst, Napoli har inte förlorat men utskällda Juventus har nu sex raka vinster. 
Bara tio poäng bakom Napoli...
Allegri hade nog gärna fortsatt några matcher till. Vi får se vad ett VM kan ställa till med i form, skador och annat elände.
Kanske blir en spännande vår ändå.

- Johan Stistrup



Luis Enrique är mannens på allas läppar de här veckorna – inte enbart då för att han leder landets stolthet La Roja i den kommande VM-turneringen och delar landet om huruvida han är ett geni som kommer leda Spanien till framgång – eller en galning som kommer göra fiasko i detta som man hade stora problem att kvalificera sig till. Han briljerar dock på presskonferenserna allt som oftast och den här veckan verkar dock Luis Enrique ha hittat till sociala medier – kanske har han vaknat sent, fått en liten knäpp eller så har nån smart PR-guru i hans närhet tipsat om detta. Men Luis Enrique gör Twitch-klipp, twittrar, kör selfies på Instagram och verkar själv väldigt imponerad över den kärlek och uppmärksamhet som han fått genom detta. Än så länge verkar de flesta vara positivt inställda – men vi är mest troligt bara en svag insats i VM bort från att man kommer ifrågasäatta om Luis Enrique prioriterar sin tid rätt och har fokus på rätt saker. Kämpa Luis Enrique!
 

Det är mycket fokus på VM just nu såklart i Spanien och spansk media – lite i skymundan fick vi ett tjusigt svenskt mål den senaste veckan från Segundan när Isak Jansson nätade för sitt FC Cartagena.

Det kom som en chock för FC Barcelona när domen mot deras polske stjärnanfallare Robert Lewandowski föll efter dennes utvisning mot Osasuna i sista omgången inför VM-uppehållet. För utvisningen och gesterna efteråt stängs Lewa av i tre matcher. Pique som gjorde sin sista match och även han blev utvisad – stängs av i fyra matcher.
La Ligas tuffaste tränarjobb? Kanske man inte direkt gissat på giget som tränare för Elche då – men faktum kvarstår att när förre Espanyol-tränaren Pablo Machin i dagarna blev klar som ny hövding för Alicante-klubben är han Elches tredje försök som tränare den här säsongen. Kan Machin lyckas bättre än sina föregångare och rädda kvar Elche i La Liga? Det är en sannerligen gedigen utmaning som väntar och med ett 8 poängs gap upp till säker mark som utgångspunkt.
 
Alvaro Morata har haft svårt att vinna spanska folkets gunst och bli riktigt erkänd eller älskad. Nu går han halvskadad inför VM och man kanske börjar inse att landslaget inte har nån större bredd på anfallsfronten – samtidigt som Alvaro Moratas målfacit i stora turneringar talar sig tydliga språk. Är Morata underskattad eller överskattad? En fråga som inte bara delar Spanien utan hela fotbollsvärlden.
 
Vad man ser framemot att få se Amazons nästa projekt i fotbollsvärlden – man har följt FC Barcelona under de senaste två säsongerna och dokumentärserien ”FC Barcelona – a new era” släpps nästa månad.
 

Atletico Madrids skuldberg bara växer – senaste rapporten vittnar om att skulderna nu är uppe i smått osannolika 592 miljoner EURO – ja det är. 6,5 miljarder SEK.
 

Ingen – ABSOLUT INGEN – skulle förmodligen bli minsta förvänad om det ligger något i nedan uppgifter som säger att Qatar ska ha mutat åtta spelare i Ecuador inför VM-premiären. 7,4 miljoner dollar mot en 0-1 förlust mot hemmanationen. Det här är ett VM som man redan kräks på så oerhört mycket – innan första matchen ens blåsts igång.
 

Eller icke avsked? En av VM-truppens kanske lyckligaste uttagna, Jose Luis Gaya – skadade sig olyckligt på träning i veckan inför turneringen – nu är den stora frågan om kampen mot klockan kommer vinnas och då i vilket skicka Gaya kommer att vara? Gaya har imponerat stort på vänsterbacken i såväl La Roja, som lagkapten för sitt Valencia och det var upplagt för generationsskifte denna turneringen med Gaya in och Jordi Alba, nu känns läget väldigt annorlunda och vi lider med Gaya om VM-chansen rinner honom ur händerna på det här sättet.
 

Tränarposten hos Valencia har varit minst sagt stökig de senaste åren och få tränare har varit särskilt långlivad eller långsiktiga. Kanske är italienaren Gennaro Gattuso en förändring på detta och Rino själv verkar dedikerad i klubben och staden, under uppehållat har Gennaro själv besökt Singapore och ägaren Peter Lim vilket inte är vanligt bland tidigare tränare och i dagarna så ”värvade” Valencia Academy Gattusos son Fransesco Gattuso. Och det är med en gedigen analys som lokala media i Valencia analyserar 15 åringen – som är central mittfältare som sin far men kan agera både som ”sexa” och ”åtta” – och beskrivs som en spelare som både kan ”skapa och förstöra” med stort hjärta och mycket styrka i sitt spel. Nästa generation Gattuso is coming – fotbollsvärlden se upp.
 

Spanien tog sig an Nigera i genrepet inför fotbolls-VM i Qatar och det var ynglingarna Ansu Fati, Gavi och Nico Williams som hamnade i centrum – såväl som målskyttar som med väldigt pigga och imponerande insatser. Noterbart är att samtliga spelare är födda 2002 – till och med efter det att Spanien åkte ur Sydkorea VM denna sommaren. I övrigt var det ganska så typiskt en träningsmatch bara dagar innan ett VM – inga riktiga dueller, väldigt försiktigt spel och mycket byten. En bra genomkörare för truppen och gott betyg att Ansu Fati inte alls såg ut att hämmas av några skador och kan möjligen visa sig bli en riktig joker för Spanien i jakten på ett VM-guld.
 

Valencias höst under nya sheriffen har varit ömsom vin, ömsom vatten – vad ska man egentligen våga hoppas på och drömma om på Mestalla denna säsong? Ett försök till sammanfattning och analys av läget i apelsinlundarnas stad.

 Krönika: Gattusos Valencia och Schrödingers katt


Brasilien och Argentina är de stora favoriterna till att få lyfta Jules Rimes bucklan i december – skuggade av EM-finalisterna från 2021 England och regerande världsmästarna Frankrike. Men där bakom som femtefavorit  finns Spanien tillsammans med Tyskland – kanske ett perfekt läge för La Roja att slå ur underläge och inte gå in som en av de stora förhandsfavoriterna?

- Niklas Hermansson




VM är snackisen som inte verkar bli någon riktig snackis, eller? Enligt en undersökning tänker 54% av tyskarna inte se en enda match från VM. Från VM rapporteras mest om journalister och kamerateam som inte får göra sitt jobb.
De senaste dagarna har bilder på fans som uppges vara utklädda gästarbetare gjort aptiten på VM ännu mindre.
Undrar om någon programledare i någon tv-studio kommer att yppa det annars så självklara ”Nu är VM-festen igång!” Knappast, va?

Målen från den 14:e och 15:e omgången i Bundesliga. 

Det blir tuffare tider, ännu tuffare tider för redan hårt prövade Hertha. På årsmötet presenterades siffrorna för gångna året. Hertha gjorde ett minus på nästan 80 miljoner.

Äntligen en riktig lookalike! Leroy Sanés 19-årige Sidi Sané lillebror debuterade för Schalke mot storebrors Bayern München.

Planerna har länge legat i skrivbordslådan men nu är de äntligen presenterade: 1. FCC Union Berlin bygger ut Alte Försterei till en kapacitet på 37.500 platser. De dryga 22.000 platser Union kan erbjuda för tillfället räcker inte på långa vägar.
29.000 av platserna på nya Alte Försterei kommer vara ståplatser. Utbyggnaden är planerad att påbörjas tidigast sommaren 2024.
Säsongen 2024/25 måste Union därför spela sina hemmamatcher på Olympiastadion.

Vincenzo Grifo gör hattrick på 20 minuter när Freiburg slår Union med 4 – 1.

9.000 fans hade 1. FC Kaiserslautern med sig till ligamatchen mot Düsseldorf.

1. FC Köln bjuder på klubbhymnen i countrystyle. Very special! Enjoy!

FC Bayern München har 17 spelare med i VM. Fler än någon annan klubb.

DFB-Frauen gewinnen gegen USA
Tysklands damer slår USA i USA där USA var obesegrat sedan 71 matcher.

fredag 18:30 Regionalliga Südwest
KICKERS OFFENBACH – EINTRACHT TRIER
Två klassiska klubbar som i början på 2000-talet spelade i 2. Bundesliga.
Offenbach ligger sexa i tabellen och har nio poäng upp till ettan Ulm.

lördag 13:30 Regionalliga West
ALEMANNIA AACHEN – 1. FC KAAN-MARIENBORN
Med över 10.000 hemmafans i ryggen jagar Aachen en topplacering.

lördag 14:00 Regionalliga Bayern
SPVGG UNTERHACHING – FC AUGSBURG II
Fina gamla Unterhaching ska försvara ligaledningen mot Augsburgs U23.

- Karl Fagrenius




PSG – och alla andra som vanligt
Jag är inte ensam om att tycka att något känns skevt i Paris. Skandalrubrikerna avlöser varandra. Säsongen vill liksom inte lyfta. Eller?

På planen kunde inget vara mer fel, tydligen. Alla siffror visar på ett PSG i toppform. 13 segrar och två kryss på 15 matcher – flest gjorda mål – minst insläppta – trion Mbappé-Neymar-Messi har gjort 70 procent av lagets 43 mål, osv…

Kanske berodde andraplatsen i CL-gruppen på att man där stötte på det enda andra lag i de europeiska toppligorna som också är obesegrat under säsongen: Benfica.

Efter VM vill vi se mer av nästan outnyttjade Hugo Ekitiké!

Alltid är det någon

Sista Ligue 1-matchen, söndag kväll. Visst tog Marseille tre poäng mot Monaco i matchavslutningen.

Fokus låg ändå på olycklige Amine Harit i OM. Korsbandsskada (och operation) några minuter innan det skulle ha varit dags att packa väskan för att representera Marocko i VM.

För fransk del tvingades formstarke anfallaren Christopher Nkunku, och tänkta lyxjokern i offensiven, lämna återbud efter en smäll på träning med Les Bleus, så sent som i tisdags. Deschamps tappar därmed en perfekt joker att slänga in om anfallsspelet inte stämmer. Kolo Muani (Frankfurt) ersätter. Varför man inte valde Martin Terrier får ni fråga någon annan om.
 x 3
Bordeaux Ultramarines firade 35 år och bjöd på flera magnifika tifon i lördags.
Inte illa för franska superettan? En annan klassisk klubb som i höst spelar i Ligue 2 är Saint-Etienne. Om Bordeaux förankrat sig i toppen ser verkligheten annorlunda ut för ASSE. Just nu parkerar man sist i tabellen. Supportrarna klädde sig i clownmasker i helgen och hängde sedan upp dem utanför arenan. Även Bad Gones i Lyon firade sina 35 år helgen. Minst lika bra fart där.

“Jag kan inte ge 200 procent och vill inte skapa obalans i truppen.”
Presnel Kimpembe bestämde själv att han lämnar återbud till VM. Detta efter att ha spelat mindre än 90 sedan skadan i september.

Axel Disasi (Monaco) tar PSG-backens plats och blir därmed, tillsammans med Marcus Thuram, siste man in i den franska truppen.


Jules Koundé anländer till landslagssamlingen på Clairfontaine med en… dinosaurieväska.

Så många frågor.

Frankrike-Australien, 20:00 tisdag 22 november, TV4 / C More
Förväntningarna verkar vara låga på Les Bleus i VM. Det är även få som tror på framgångar ens i landet, om du frågar dem på riktigt. Vi får se. Defensiven håller, offensiven är overkligt fin, men så var det där med mittfältet...
 

- Randal Kolo Muani är inblandad i 14 mål (fem mål - nio assist) under sina 14 första matcher med Eintracht Frankfurt.
- Rennes är obesegrade under sina 17 senaste matcher (elva segrar - sex kryss).
- Lyon har under hösten bara vunnit två av nio matcher mot lag på den övre tabellhalvan.

- John Cederblad

SvenskaFans2022-11-18 12:40:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)