Lagbanner
VV - José Mourinhos era över?

VV - José Mourinhos era över?

"Der Kaiser"´s bortgång, Henderson till Ajax, Mazzarris klockor och hur säkert sitter Xavi?



 

Transferfönstret innebär vanligtvis stor aktivitet bland de engelska klubbarna. Men att vi lever i en upp och ner-vänd värld är tydligast när det är Tottenham som spenderat mest pengar detta fönster och varit mest aktiva med att värva viktiga spelare.

Nu är det mest snack om FFP och begränsningarna. Unai Emery har pratat om sommaren och att de kanske behöver sälja för att kunna köpa. Newcastle står still och är bakbundna. I veckan blev det klart att Nottingham och Everton ligger pyrt till, "igen" i Evertons fall.

Och återigen frågar sig: varför händer inget med de 115 åtalspunkterna mot Manchester City? 
 


Så läckert!
 




Ivan Toney blir avstängd 8 månader för att ha spelat på sina egna matcher. Det första han gör när han kommer tillbaka är att snacka om att han vill flytta. Så otroligt oklädsamt.

Tottenham har gått från dödgrävarfotboll till målrik, offensiv fotboll.


Jordan Hendersons sejour i Saudiarabien blev kort och pinsam. Nu gör han en u-sväng och är tillbaka i Europa. Blir han pionjären som visar vägen för fler?



Söndag 17.30: Bournemouth - Liverpool
Kan ett formstarkt Bournemouth störa Liverpool?



Uppe och vänder för att hämta pengar

MInd blowing statistik!


- Henrik Örtenvik





Ja, har vi det nu från toppfotbollen av José Mourinho när han nu efter en knackig höst får sparken som träanre för Roma.
Okej, sparken har han fått förr men  nog känns det lite extra nu när Roma inte direkt är något högprofilerat lag ute i Europa.
Inte ens de två Europafinalerna hjälpte honom att i alla fall sitta säsongen ut.

Romafansen var inte helt nöjda med att ägarna Friedkin kickat portugisen:
 
Vi får se hur det kommer se ut på Curva Sud i matchen mot Hellas Verona.


Det var en tårfylld Jose Mourinho som tog farväl av Trigoria:
 
Jag tror inte bara dte är krokodiltårar trots att han verkar ha sagt ja till Al-Shabab i den Saudiska Pro-ligan.


Det är januari och det är fullt ös med Supercopppa i Saudi Arabien.
Nytt för i år är att det är fyra lag som gör upp om titeln.
Milan och Juventus bojkottade turneringen och första semifinalen stod emellan
Napoli och Fiorentina inför knappt 10.000 jublade fans.

Men, vem bryr sig om publiksiffrorna i en skitturnering där klubbarna bara är ute efter att cascha in stålar.
 

Då var han tillbaka i Romas A-lag igen, Daniele De Rossi.
Vi får se hur det fungerar det här med att vara tränare för något man mer är tjenis med.
Först skämta lite med Romelu Lukaku...
Vet inte om det där slog så väl ut.

Hans track-record på tränarbänken har ju varit allt annat än lysande och vi vet att han inte hade fått jobbet om han inte var den ikon han är i klubben.
Visserligen är det bara för att avsluta säsongen men nog kan det fila ner hans rykte ändå vid ett misslyckande.

Så läckert när Giroud och Theo Hernandez skickar iväg Mourinho till Saudi Arabien:




Walter Mazzarri är vida berömd för sitt pekande på klockan. Frågan är vilken han skulle peka på här:
Tre klockor och tre förslag på funktionerna. En för tiden i Italien, en för tiden i Saudi Arabien och för tiden som visar hur långt tid han har kvar på sitt kontrakt med Napoli.


Sven-Göran Erikssons cancerbesked tog såklart emot med tidningsrubriker i Italien efter hans sejour där.
Tv-programmet Le Iene (hyenan) tog sig upp ett vintrigt Sunne:

  


Roma vs Hellas Verona 
Lördag 20 jan 18.00
Två krisande lag där Daniele De Rossi gör debut som A-tränare för sitt älskande Roma mot ett Hellas Verona som skyfflat iväg spelare mi januari för att rädda ekonomin.
 


"Mourinho förtjänade säsongen ut"



- Johan Stistrup




Framgångar och motgångar för Real Madrid den här veckan efter att dels ha vunnit den spanska supercupen i Saudiarabien, dels åkt ur Copa del Rey. Den moderna supercupen i Spanien spelas numera i regel i Saudiarabien där fyra lag gör upp om titeln. Vi fick, precis som ifjol, ett El Clásico i finalen efter att Real slagit ut Atlético och Barcelona avfärdat Osasuna. Årets final var en riktig uppvisning av Real Madrid och särskilt Vinicius Júnior i den klara 4-1-segern. Årets första titel var sålunda säkrad för Los Blancos och det var Carlo Ancelottis elfte titel i klubben, lika många som Zinedine Zidane.

Det kommer dock inte att bli en trippel i år heller för Real då Atlético tog revansch från supercupen i Copa del Rey. Real har endast torskat två matcher den här säsongen, båda på Wanda Metropolitano där Atlético varit obesegrade i 25 raka matcher. Det var faktiskt över ett år sedan Atlético förlorade på hemmagräs.


Valencias georgiske målvakt är nog en av ligans absolut bästa även i år. Los Ché har hittat formen och inkasserade i helgen en 1-4-seger borta mot Cádiz. Dessförinnan hade man slagit rivalerna Villarreal med 3-1. Det blev emellertid respass i cupen hemma mot Celta i veckan.
Antoine Griezmanns 3-2-mål mot Real Madrid i Copa del Rey var tjusig. Han är stekhet den där fransmannen.
En liten godbit för alla oss födda i början på 90-talet och som växte upp med GTA-spelen.
Det blev respass för division tre-klubben Unionistas de Salamanca i Copa del Reys åttondelsfinal mot FC Barcelona. Man tog förvisso ledningen men fick se sig besegrade i slutändan av storklubben. Det var emellertid otroligt tryck på den lilla arenan i Salamanca som endast tar emot 5000 åskådare.
”Känslan är något av hjälplöshet, laget gjorde verkligen allt vi kunde på planen”, sa Òliver Torres efter att Sevilla ånyo förlorat en fotbollsmatch. Sevilla darrar skakigt runt nedflyttningsstrecket och förlusten hemma mot Deportivo Alavés, som varit urusla på bortaplan tidigare, var ett hårt slag för den andalusiska klubben. Ingenting verkar hjälpa i Sevilla, detta trots att man är inne på sin tredje manager den här säsongen.


Hur säkert sitter egentligen Xavi Hernández? Sportchef Deco och president Laporta menar att han sitter säkert men många supportrar har börjat ifrågasätta Barcelona-managern den senaste tiden och siffrorna talar inte direkt i hans favör. För att göra saker och ting än värre har Deco gått ut och sagt att Barcelona inte kan värva spelare nu i januari på grund av den ekonomiska situationen. Många klubbar i La Liga har visat mycket god form under hösten och flertalet utmanar om en CL-plats så Barcelona bör växla upp snart, med eller utan nyförvärv.
Det här var titelställningen inför supercupfinalen mellan Real Madrid och FC Barcelona. Nu har alltså Real Madrid ett litet större försprång, med två titlar totalt, över sina värsta rivaler.
Athletic jagar en CL-plats och firade derbysegern mot Real Sociedad i helgen på tydligaste vis. Derbyt kallas i folkmun för det vänliga derbyt och det är inte ovanligt att supportrar till både Sociedad och Athletic sitter hand i hand på läktarna. Ni minns väl scenerna i höstas med Athletic-supportern inbäddad med Sociedad-fansen när de hoppade och sjung? Här är ett annat klipp där en ung Sociedad-supporter får vara med och sparka lite boll med rivalernas diton.
Mallorcas nyrenoverade San Moix invigdes inför matchen mot Celta Vigo. Rapporter därifrån sade att varmkorv och hamburgare ersatt solrosfrön och pipas i det som går att likna vid en amerikansk half-time show som pågick från fredagen till lördagen. Fint blev det i alla fall!
Många ligor har något av en paus för tillfället och därför har en del tidigare spelare varit på besök i Spanien och träffat sina gamla lagkamrater. Däribland Gabri Veiga och Darwin Núñez.
Efter lång och trogen tjänst i Real Betis och i La Liga lämnar legendaren Andrés Guardado Spanien. Mexikanen, som också är ihågkommen för sin tid i Deportivo de la Coruña, gjorde över 300 ligamatcher i La Liga.


Hemskt att sådant här ska hända.
Vill slå ett slag för lördagens matcher mellan Valencia – Athletic Club och Celta Vigo – Real Sociedad. Athletic och Sociedad har haft fin form den här säsongen och spelar rolig fotboll, Valencia och Celta har börjat vinna matcher igen och kan bjuda upp till kamp. Tror det kan bli riktigt underhållande matcher. Missa inte heller söndagens kvällsmatch mellan serieledande Girona och ett Sevilla som riskerar att ramla ned under nedflyttningsstrecket vid förlust.


Max – första Svensson i Osasuna


- Iago Aspas har nu gjort 150 La Liga-mål.
- Athletic Club har verkligen hittat formen och är obesegrade i tretton raka ligamatcher och parkerar trea i tabellen.
- Almerías Luis Suárez är tillbaka efter sin skada han ådrog sig i oktober. Kan han föra sitt lag till säsongens första seger?
- Isco har blivit utsedd till matchens lirare hela tolv (!) gånger sedan han skrev på för Real Betis i somras. Mot Granada noterades han även för sin 350:e ligamatch i La Liga.

-Daniel Jakobsson





Manuel Neuer är tillbaka i gammal god form och stod för flera fina parader i Bundesligas återstart mot Hoffenheim.
 
Ezequiel Palacios frälste Leverkusen i den fjärde övertidsminuten borta mot Augsburg och de är ännu obesegrade den här säsongen.

Efter det tragiska dödsfallet arrangerades en minnesplats utanför Olympiastadion dit fans vallfärdade för att tända ljus och lämna blombuketter för att minnas den avlidne presidenten och tidigare capon på Ostkurve Kay Bernstein.
 

Thomas Müller ger sin syn på att han oftare nöter bänk den här säsongen än vad han gjort tidigare.

FC Bayern hyllade sin klubb- tillika nationalikonen Franz Beckenbauer med applåder och en tyst minut.
 

Sebastian Andersson har äntligen hittat en ny klubb efter att ha varit klubblös sedan i somras då kontraktet med 1. FC Köln gick ut. 1. FC Nürnberg i 2. Bundesliga blir hans nästa adress. Laget ligger i mitten av tabellen efter halva säsongen och frågan är om Sebbe får fart på deras målskytte. Kontraktet sträcker sig säsongen ut.


Den tyska fotbollen har fått en tuff start på 2024. Först gick ”Der Kaiser” bort efter en längre tids sjukdom. Beckenbauer har varit den enskilt viktigaste personen för tysk fotboll och dess framgångar med VM-guld som både spelare och förbundskapten. I tisdags meddelande Hertha BSC att deras president, Kay Bernstein, endast 43 år gammal helt oväntat och plötsligt gått bort.
 

På lördag kl 18:30 möts RB Leipzig (4) – Bayer 04 Leverkusen (1) i ett toppmöte som är betydelsefullt för båda lagen. RB Leipzig behöver vinna för att behålla sin CL-plats och Leverkusen för att behålla avståndet till jagande FC Bayern.


Hertha-redaktionens tankar om Bernsteins plötsliga bortgång.


Efter halva säsongen återfinns sju klubbar från 2. Bundesliga bland de femton klubbar som har högst publiksnitt. Leder gör Dortmund med ett snitt på 81 252 åskådare medan Elversberg ligger sist av de 36 klubbarna med ett snitt på 8 759.


- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-01-19 12:35:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)