Lagbanner
VV - Italien regerar i Europa

VV - Italien regerar i Europa

Andy Carrol singer, Ancelottis rekord, SkitVAR och Manneken Pis


Slutspelstider. Finns det något bättre? Jag fullkomligt älskar den här tiden på året när SHL, NHL, NBA, alla fotbollsligor och fotbollscuper ska avgöras. Vi har fått se dramatik i playoff till Premier League under veckan. Och i onsdags körde Manchester City över Real Madrid och tog sig till final och är nu kraftiga favoriter till Champions League-titeln. På torsdagen var det dramatik i Europa League, Europa Conference League och i playoff till The Championship.

Peterborough körde över Sheffield Wednesday i det första mötet som slutade 4-0. Returen skulle bara vara en formalitet eftersom inget lag någonsin har vänt ett sådant underläge i det här läget. Efter det mötet så reagerade en Wednesdaysupporter såhär...
 
Men ugglorna från stålstaden kom igen och kvitterade i 98:e minuten, då det egentligen bara var 6 minuters tillägg. Sedan blev det ytterligare ett mål för vardera lag i förlängningen följt av straffar som tog Sheffield Wednesday till Wembley.
 
Den avgörande straffen av Jack Hunt och hans iskalla firande efteråt kommer för evigt vara en del av klubbens historieböcker.

Den gamle storstrikern Andy Carrol var i holland för att stötta West Ham i semifinalen mot AZ Alkmaar.

För första gången på 47 år når West Ham en europeisk cupfinal. Mäktig kväll för "The Hammers" när de slog ut AZ Alkmaar på bortaplan.


Det här klippet är så otroligt talande. Såhär ska en europeisk cupsemifinal se ut. Men Micah Richards är van vid den obefintliga atmosfären i Manchester och dagen efter Milanoderbyt fick vi ju se just detta. Atmosfären i den andra semifinalen var mer som en träningsmatch i jämförelse.

Lucas Moura tar avsked av Tottenham.


Söndag 17.00: Manchester City - Chelsea
Får vi se ett ligatitelfirande på söndagskvällen?


Stadens hjärta i kras

Sheffield Wednesday kvitterar på "Fergie Time" mot Alex Fergusons sons lag.

- Henrik Örtenvik




Vad kan man säga? Tre italienska lag i Europacupernas finaler. Ett i vardera turnering. Första gången det händer och inte sen säsongen 1997/98 har tre italienska lag tagit sig till final (Inter-Lazio i UEFA Cupen och Juventus i Champions League).
De kunde blivit mer då Juventus föll i förlängning borta mot Sevilla i Europa League.
Klart Gazzettan är stolt:'

Eftersom varje land max kan få med fem lag i Cahmpions League så ligger kanske de på fjärdeplatsen i ligen pyrt till just nu - Lazio får nog lägga in en växel i slutet.


Vi kan väl inte låta bli och dra upp en stämingsbild från Champions Legaue-derbyt på San Siro från vår Intreskribent Carl Mårtensson:
Smekande frisparkar... det är något visst med dem.Salvatore Esposito för Spezia mot Milan.




Milan var i stort sett chanslösa i Champions League-semifinalen mot Inter och tyvärr också mot Spezia i ligan dagarna innan.
Det blev ett litet snack (eller var det rättegång?) med sina Ultras efter den matchen 
  100% säker att den här situation aldrig skulle ha sett dagens ljus med Zlatan på planen.


Claudio Defina - en fysioterapist som var medlem i den italienska domarorganisationen belv avstängd ett år för att han ville kolla med domare Rapuano hur många kort han skulle kunna tänka sig ge i matchen mellan Inter och Empoli. Rapuano regaerade omedelbart och anmälde honom. Defina gav inte upp utan ringde domare Abbattista och ville ha information - för ett företag som kör statistik och datanalayser. Abbattista gick inte på det och inte ledningen heller utan stängde av Defina ett år.
 

I och med matchen mot Manchester City så är nu Carlo Ancelotti i ensamt majestät med antal matchcoachingar i Champions League.

Andrea Pirlo fyllde år i veckan. 
Vi blickar tillbaka:
 

Lecce- Spezia 
Nu är det allvar i botten och vinst för någon av dessa och utgångsläget för att stanna kvar är mer än gynsamt
Söndag 21 maj 12.30


Vi tar tempen på säsongsavslutningen

  • 5 -  För första gången någonsin har Inter och Milan möts fem gånger i tävlingssamanhang under en säsong.
  • 5 - Fiorentina nådde sin femte final i en Europacup i veckan. Den första sen 1989/90
  • 2 - José Mourinho har tagit Roma till en Europafinal för andra gången. Med det har han dubblat Romas tidigare Europafacit.

- Johan Stistrup




Barcelona vann ligan för 27:e gången i ordningen. Men det var inget snack om saken. Det har egentligen bara handlat om i vilken omgång det skulle avgöras. Nu blev det på bortaplan i derbyt mot Espanyol. Barcelona firade på plan men det skulle bli kortvarigt då Espanyolfansen stormade plan för att avbryta antagonisternas firande.



Två fantastiska räddningar av Courtois i returmötet mellan Manchester City och Real Madrid. Det hjälpte föga då Bernando Silva och hans lag körde över Courtois dito med 4-0.
 

Sevilla vann returmötet efter förlängning mot Juventus och stämningen på Ramon Sanchez Pizjuan var magisk som vanligt. Sevilla till final för sjunde gången i Europa League.
 


SkitVAR. Hur kan detta ha granskats av VAR och ändå inte resultera i några straffar? Lägg ner skiten istället. Sevilla bestulna mot Juventus i semifinalen av Sevilla League..
 
 


Javier Tebas fortsätter att göra sig impopulär hos Real Madridanhängarna.
 

Veckans Europadeltagare från Spanien mot hela England.
 


Barcelona vinner ligan. Mycket tack vare denna man och hans åtskilliga mål sedan han kom till klubben.
 




 

Domare Matheu Lahoz lägger korten på hyllan. Eller till fansen. Efter matchen mellan Osasuna och Almeria gav han ett av sina gula kort till en Osasunasupporter. Han har dömt sin sista La Ligamatch.


Sevilla - Real Betis, söndag klockan 21:00. Hetaste derbyt i Europa. Räcker så.


- Jens Kassnert




I Tyskland fortsätter striden om ligatiteln mellan Borussia Dortmund och Bayern München.där bara en poäng skiljer lagen med två omgångar kvar.
Dramatiskt värre.
Vi blickar ändå på toppstriden i 2.Bundesliga där lilla 1.FC Heidenheim är riktigt nära att göra en Åshöjden och ta sig till högsta divisonen för första gången.
Kvalplatsen är klar och laget har en poäng tillgodo på mäktiga Hamburger SV. Lägg där till att laget har seriens två sämsta lag kvar som i stort sett är klara för nedflyttning.
Vad kan gå fel och vem vill (förutom HSV-supportrar) att det ska gå fel?
 

Feyenoord blev nederländska mästare i veckan för sextonde gången. Sist var det för sex år sedan.
Det är förövrigt de enda ligatitlar de tagit det här årtusendet.
Visserligen är inte ligan världsklass men 24 raka matcher utan förlust är starka papper i vilken liga som helst. Starten på en ny era?


Såklart hade fansen inför mötet mot Go Ahead Eagle ordnat något spektakulärt:
Utanför arenan:
Inne på arenan:



Minns ni Gael Clichy? Såklart ni gör.
Han spelar faktiskt forfranade och håller till i Servette i den schweiziska ligan. Anledningen att han drog på sa han var ett fan hade tipsat honom på Instagram att Sions målvakt ofta stod långt ut.


Ligorna i Europa börjar lida mot sitt slut. AEK Aten blev klara ligamästare i Grekland för trettonde gången.
Likt Feyenoord så var det bara den andra titeln det är årtusendet.
Firandet var stort inför den avslutande hemmamamatchen mot Volos.
 
Marockanska landslagsmannen Zakaria Aboukhlal är ordentligt i blåsväder. Han har blivit avstängd av sin klubb Toulouse. Under ett tal av sin tränare Montainer efter cuptriumfen bad stadens vice borgmästare Laurence Arribagé att spelarna skulle vara tysta under. Abouklal svarade: "I mitt hem talar inte kvinnor så till en man"..
Då hade han också redan innan vägrat att klubben skulle spela i regnbågsfärgade tröjor i en match (tillsammans med fyra andra)- vilket gjorde att han inte blev uttagen. .Han har efter det bett om ursäkt till vice borgmästaren vi får se var det här landar någonstans


Portugisiska ligan är på väg att stänga för säsongen. Två omgångar kvar och Benfica med ett försprång på fyra poäng.
I botten är Estoril Praia klara för nästa säsong medan de andra tre i botten krigar om att få kvala sig kvar.
 

 

Klippkort på titlar...

Andreas Mitsis sammanställningen av den grekiska säsongen är mäktig.

 

SvenskaFans.com2023-05-19 10:50:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)