Lagbanner
VV - "Tusen gånger tuffare i Spanien än England"

VV - "Tusen gånger tuffare i Spanien än England"

Rashfords fylla, Gravinas försvar, Bellinghams vevande och 10.000 tyska...



Veckans snackis var ju egentligen Marcus Rashford och att han gick ut och söp sig tokfull förra veckan, vilket gjorde att han sedan petades av Erik ten Hag. Det har fått flera gamla Unitedspelare att uttala sig om hur han egentligen mår Rashford, som fortfarande benämns som en "talang" trots att han fyller 27 i år.

Men nu har ju transferfönstret stängt och då måste vi ju lyfta det lite extra. Det här har ju varit det mest händelselösa transferfönstret jag kan minnas i alla fall. Tottenham "vinner" genom att spendera 25 miljoner pund på den rumänske mittbacken Radu Dragusin. De hämtar också in Timo Werner på lån och, det som verkar bli klart idag, Lucas Bergvall från Djurgården!

Den svenske talangen uppges ha haft hela fotbollseuropa efter sig, men väljer att gå till Tottenham. Bilden är från imorse då han var på väg till London, på sin 18-årsdag, för att skriva på ett kontrakt som gäller från i sommar.
  Kul med ännu en svensk i Premier League och kul att se om han får chansen att visa upp sig eller om han blir utlånad när nästa säsong börjar.

Trycker lite krystat in denna här. Vilket genombrott för nordirländaren Conor Bradley! Och räddningen på Liverpools högerflank det kommande årtiondet!

Det blev väldigt hetsigt under Londonderbyt mellan Tottenham och Brentford. Neal Maupay och Ivan Toney lyckades reta gallfeber på Tottenhamspelarna och få dem både psykiskt och fysiskt ur balans, för i första halvlek kunde Brentford lätt ha gjort tre mål om de bara varit lite kyligare.

Men i andra halvlek så kom Tottenham ikapp och gick om. Och efter matchen gick Guglielmo Vicario fram till Ivan Toney och told him what's what.




Wolves tar in ännu en Lemina, nu Noha från PSG.


Så himla fint!


Luton hade väldigt kul mot ett Brighton, som bara har tre segrar på 16 senaste matcherna. Matchbollen fick Adebayo ta hem efter sitt hattrick. Att komma ihåg hela hans namn är en liten utmaning.


Söndag 17.30: Arsenal - Liverpool
Fotbollsgodis väntar på söndagskvällen.


Vill vi bli som United?
Chelsearedaktionen diskuterar Pochettinos framtid.

Det är förbluffande vilket tålamod Chelsea har med Mauricio Pochettino. De har spenderat 10 miljarder på truppen och ändå är Chelsea ett mittenlag. Liverpool kunde/borde gjort åtta mål mot Chelsea i veckan och det hade inte varit ett konstigt resultat om det slutade 8-3.



- Henrik Örtenvik





Antonio Conte har ryktats lite här och var sen han lämnade Tottenham för snart ett år sedan.
Närmast till hands var för de regerande mästarna Napoli men nu sägs det att han gjort upp med Milan för nästa säsong.
Zlatan Ibrahimovic sägs vara den har jobbat hårt för att kippla Conte till klubben och han har sett äta middagar i Milano med lederstaben i klubben.   

Vi drar oss ner i seriesystemet och kollar in Novara mot Padova i Serie C där bortalagets Michael Liguori får på en drömträff efter elva minuter:




Såna här clasher är alltid sköna. 
World Cup winner Jerome Boateng arrives for medical with Salernitana.
  Såklart var det hans gamla klubbkamrat Ribery som låg bakom bottenlagets värvning.
Får se om det kan rädda klubben från att åka ut.



I matchen mellan Udinese och Milan för någon omgång sen så blev Mike Maignan utsatt för rasism från läktaren. Borgmästaren Alberto Felice de Toni tyckte det såklart var oerhört pinsamt och ville ge Mike Maignan hedersmedborgarskap i staden men alla partier stod inte bakom det utan röstade ner förslaget.
Udinesecurvan gjorde inte saken bättre i matchen efteråt med banderollen "Så ni säger att vi är rasister - ni är bara självgoda hypokrater" .
Ned andra ord känns det här större än de fem personerna som fått livstidsban från att se Udineses matcher.


Vi är nog ändå många som hoppas på det för Andrea Belotti.
Svårt att ta plats i Roma så lånas han ut till Fiorentina.
  Upphetsningen verkar dock inte vara total hos Viola-fansen utan många av dem är mer upprörda över att det inte blev något kontrakt med en islänning från nykomlingarna Genoa.
Tiderna förändras...


En Klinsmann i Italien igen.
Nu har den andra generationen kommit hit. 
Det är amerikanen Jonathan Klinsmann som skrivit på för Cesena efter att ha varit LA Galaxy.
Dock hade han svårt att ta plats där och ser om Serie C passar honom bättre.
Längden har han men tveksamt om han kommer ha samma målfabrikation som sin far då han håller till i helt motsatt riktning - han är nämligen målvakt.
 



"Om de vill fortsätta dansa på Titanic - då kommer jag stoppa musiken"
Fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina tog ordet ur munnen angående att skära ner Serie A till arton lag.
Han ser det som en nedmontering att plocka bort lag och kommer att sätta stopp för det.
Det var för några år sedan det var särskilt aktuelt. Nykomlingarna hade otroligt svårt att hålla nivå men det verkar ha stabiliserats något.
Sen är såklart aspekten att publikintäkter vs matchandet av laget. 
 


Leonardo Bonucci var allt annat än nöjd med sin behandling i Juventus och snackade om att stämma klubben för sitt agerande.
Nu har beslutat att inte gå vidare med det utan kommit överens om att gräva ner stridsyxan, mest kanske för att inte göra någon "brutta figura" och få ett dåligt rykte i klubbens historia.
Frågan om det inte är kört ändå med tanke på resan till Milan och bara tanken att stämma klubben.


Varje dag är visserligen en bra dag att dra fram Batigol-mål men eftersom det var hans födelsedag i veckan så får ni här en serie mål från säsongen 1998/99:


Ungdomssynder eller?
Südtriol-löfet Amney Moutassime åkte fast för fortkörning efter han tillsammans med några kompisar stulit en lagkamrats bil och brassat runt i Bolzano i 100km/h.
Inte nog med det. Han saknade licens och är nu arresterad och riskerar fängelsestraff. Klubben har såklart kickat ut honom.

  

Derby d´Italia
Inter mot Juventus - söndag 4 februari 20.45
Ska ligan avgöras definitivt nu?
 


Den fina artikelserien om Romas Curva Suds rivalitet med andra curvor är värd många pushar.
 

- Johan Stistrup




Här borde jag väl skriva om att Xavi Hernández lämnar FC Barcelona men eftersom det skedde i helgen täcker jag istället Ivan Rakitic farväl av spansk och europeisk fotboll. Xavi kommer lite längre ned. Ivan Rakitic hölls i helgen utanför Sevillas trupp i vad många befarade var ett avsked för den kroatiske mittfältaren. Sagt och gjort stod det klart lite senare under veckan att 35-åringen kritat på för Al-Shabab i den saudiarabiska ligan. Därmed tar den spanska sagan slut för den schweiziske födde kroaten (ja få ihop det ni) som i slutändan noterades för 438 La Liga-matcher och totalt 633 matcher för Sevilla och Barcelona sedan ankomsten till spansk fotboll 2011. En fantastisk spelare som haft en helt otrolig karriär.
Detta är ju faktiskt smått otroliga siffror från Jan Oblak som förstås höll nollan hemma mot Valencia i helgen.
Kanske borde stå under miss-rubriken men slänger in den under mål-rubriken istället. Borja Mayorals målform fortsätter men alla behöver inte vara pärlor för att räknas.
Nu gjorde ju Real Madrid, under Joselus målskörande, jobbet ändå mot Getafe men Vinicius Júniors miss igår (torsdag) bör nog räknas in som veckans miss.
Det blev bråkigt på läktarna mellan Barcelona och Villarreal när supportrar till de sistnämnda vajade spanska flaggor framför den katalanska publiken. Det uppskattades inte och några hemmasupportrar valde att göra sak i frågan på egen hand, även om de hindrades av såväl glasväggar som vakter. Tilltaget gick väl lite sisådär.
Borde det ha varit rött kort på Real Betis Johnny Cardoso här? Det tycker åtminstone Mallorca som klagat högljutt efter matchen på denna incident när Cardoso stämplar Samu Costa. Matchen förlorade Mallorca hemma på nya San Moix med 0-1.
”Det går inte att jämföra pressen man känner mellan England och Spanien, enligt min erfarenhet. Det är tusen gånger tuffare där (i Spanien). Sex presskonferenser i veckan och flera matcher. Pressen du känner i Barcelona går inte att jämföra med någonting annat”. Detta sa Pep Guardiola på frågorna om hur det är att coacha Barcelona och om att Xavi valt att lämna. Detta var även Xavi själv inne på efter matchen mot Villarreal. Kommande Barca-manager bör nog ha detta i åtanke.


I demoleringen av Almería var lånet från Atlético, Samu Omordion, fullständigt lysande för Deportivo Alavés med sina två mål. En spelare att ha på minnet, helt klart.
De är sannerligen råstarka hemma mot Metropolitano, Atlético de Madrid.
Lite nu och då har Mason Greenwood fått en del pikar sedan sin ankomst till Spanien. Det har då i huvudsak rört sig om supportrar som sjungit ganska hårda sånger om engelsmannen. Exempelvis har han varit extra hårt utsatt av Osasuna-supportrarna de tillfällen lagen ställts mot varandra. När Getafe tog emot Real Madrid i stadsderbyt var det dock landsmannen Jude Bellingham som syntes slänga iväg en liten känga mot den tidigare United-spelaren.
Ja, lite Xavi Hernández då. Barcelona-ikonen valde alltså, efter förlusten mot Villarreal i lördags, att annonsera att han lämnar sin post sin Barcelona-manager efter säsongen. Spelare som João Cancelo och Robert Lewandowski ska ha ryktats gråta i omklädningsrummet när Xavi berättat om detta. Orsakerna ter sig vara många till varför han väljer att lämna klubben i sitt hjärta och den stora nyckelfrågan verkar vara, det jag tidigare nämnde gällande Pep, pressen på tränaren.

- Jag vill låta meddela att jag från och med 30:e juni inte kommer att vara tränare för Barca. Jag anser att den nuvarande situationen måste förändras och, som en culé, kan jag inte låta det vara som det är just nu.

- Detta har hänt med varje Barcelona-manager efter ett tag. Du väljer att lämna eftersom det inte är värt att fortsätta. Jag kommer att behöva vila upp mig lite efter säsongen. Min familj har lidit väldigt mycket under den här tiden. Jag vill spendera min tid med dem nu.

- Jag har varit där för min klubb. Jag har prioriterat den över mig själv. Jag har gett allting jag har och jag kommer fortsätta att göra det för att göra fansen stolta.

- Ni (media) har frågat mig flera gånger om jag ska bli en ny Sir Alex Ferguson i Barcelona… sanningen är att det kommer ALDRIG att hända för någon här. Ni (media) kommer inte att tillåta det – att vara Barcelona-tränare är tufft. Man ser hur detta dödar en. Kritiken, den påverkar en.

Det var sannerligen hårda ord som myntades av Xavi under presskonferensen efter förlusten i lördags men det ligger nog mycket i det han säger. När du står på toppen och det stormar, ja då är det sannerligen en orkan. Barcelona har nu fem månader på sig att hitta en ersättare och några av de namn som ryckts, stundom från luften, är Jürgen Klopp, Mikel Arteta, Hansi Flick, Imanol Alguacil och Thiago Motta. Själv tror jag inte på någon av dem, möjligen Imanol som är en väldigt kompetent tränare. Jag tror snarare att det antingen blir Míchel i Girona eller García Pimienta i Las Palmas. Två managers som har gjort det otroligt bra med sina lag i år. Pimienta har dessutom ett förflutet i Barca.


Spelarna börjar successivt återvända från de afrikanska mästerskapen efter att ha blivit utslagna ur turneringen. En av de första som åter var i spel var Athletics Iñaki Williams som startade mot Cádiz i helgen efter att hans Ghana blivit utslagna. En annan som har återvänt är Real Sociedads Umar Sadiq, detta trots att Nigeria fortfarande är kvar i turneringen. Han ska ha återvänt till Baskien på grund av en skada som identifierats av det nigerianska läkarteamet. Väl i San Sebastián ska dock Sociedads läkare sagt att det endast handlade om ett blåmärke och att han är redo för spel. Sadiq ska då i sin tur ha blivit anklagad av de nigerianska fansen för att ha ”fejkat” sin skada, någonting som Sadiq förstås avfärdat. Spännande att se om han är med i Nigerias trupp ikväll när laget möter Angola i kvartsfinalen.


Yrvädret Bryan Zaragoza kommer trots allt att lämna La Liga och Granada redan i januari. Det har ju stått klart ett tag att yttern, som gjort dundersuccé för nästjumbon, var klar för Bayern München men att spanjoren skulle stanna tills sommaren. Detta ska, enligt de tidigare ryktena, ha varit ett krav för Zaragoza då han önskade rädda Granada från nedflyttning. Enligt senaste rön ska dock yttern ha försökt att påtvinga en flytt nu redan i januari, vilket Bayern också önskat. Sagt och gjort har nu Zaragoza lämnat Granada i förtid och spelar numer i en annan vitrödtröja. Kanske såg 22-åringen att det inte kommer gå att rädda sin barndomsklubb från en nedflyttning? Extra kompensation kommer i alla fall andalusierna att få av den tyska bjässen.
Varken Moise Kean eller Lucas Bergvall verkar hamna i La Liga trots att båda under de senaste dagarna befunnit sig i Madrid respektive Barcelona. I det första fallet verkar det ha handlat om en misslyckad läkarundersökning för den italienske anfallaren och i det andra fallet ter det sig som att a-lagsfotboll i Tottenham lockade mer än b-lagsfotboll i Barcelona. Att Bergvall väljer bort Barcelona i detta läge är nog inget dumt beslut egentligen med tanke på den oreda som verkar omgärda föreningen. Eftersom vi redan vet att Xavi ska lämna är det inte helt säkert att han heller hade varit en man för ett a-lag framöver heller. Det kan ju bara kommande manager avgöra och den vet vi än så länge ingenting om.


Som vanligt en fullspäckad fotbollsvecka att se fram emot. Det vankas full ligaomgång i La Liga och dessutom två Copa del Rey-semifinaler där Mallorca tar emot Real Sociedad och Atlético de Madrid välkomnar Athletic Club till veckan. Det största utropstecknet till match kommer emellertid att spelas på Santiago Bernabéu på söndag då Real Madrid gästas av nyssnämnda Atlético i ännu ett El Derbi Madrileño. Lagen har redan mötts tre gånger: en gång i ligan, en gång i supercupen och en gång i Copa del Rey. I den först- och sistnämnda vann Atlético medan Real stod som segrare i supercupen. Kan marängerna kvittera den inbördesstatistiken mot de rödvita grannarna på söndag?

Delar också ut ett litet oddset-tips gällande en skrällvarning på lördag där jag tror att Barcelona får det oerhört tufft mot hemma- och formstarka Deportivo Alavés som vunnit tre raka matcher. En annan match att hålla utkik efter är Osasunas hemmamöte med Celta Vigo där Rafael Benitez riskerar att få sparken vid ännu ett poängtapp för Celta. Supportrarna sjung om Benitez avgång redan i helgen som var när Celta torskade hemma på Balaidos mot Girona.


Tottenham kapar Bergvall


- FC Barcelona har missat flest antalet farliga målchanser (55st) av alla lag i Europas fem största ligor den här säsongen.
- Getafes Borja Mayoral har gått upp i delad skytteligaledning efter sin fjortonde fullträff. Han ligger etta i skytteligan tillsammans med Jude Bellingham och Artem Dovbyk.
- Sevilla har inte vunnit en enda av sina senaste åtta hemmamatcher i La Liga. Det är deras sämsta hemmasvit i La Liga sedan 1965.
- 22:a mars kommer det spanska herrlandslaget att möta Colombia på London Stadium.
- Real Madrids seger mot Getafe var Carlo Ancelottis 125:e vinst som Real Madrid-tränare. Det gör att han är den tränaren i Reals långa historia som tagit nästflest segrar någonsin efter att ha passerat Zinedine Zidane i maratontabellen. Endast Miguel Muñoz (257 segrar) har tagit fler viktorior i Los Blancos som tränare.
- För första gången sedan 1963 har Barcelona släppt in fem mål på hemmaplan. Detta gjorde man senast mot Villarreal i lördags.
- Ingen spelare har skapat fler farliga målchanser i La Liga än Gironas ytterback Miguel Gutiérrez.

-Daniel Jakobsson




Jürgen Klopp lämnar Liverpool efter säsongen och genast började spekulationerna om han tar över landslaget direkt eller om han blir Bayern Münchens nästa tränare och vilka effekter det får för andra tränare och klubbar.


Karlsruher SC vann en hawaii-match mot HSV med 4-3 och detta var deras första seger i Hamburg sedan 1992.

Kaiserslautern hade med sig närmre 10 000 supportrar till onsdagens cupmatch mot Hertha BSC. Enkel väg är det 65 mil och de fick lön för resan då Kaiserslautern vann med 3-1 och därmed är klara för semifinal för första gången sedan 2013/14.



I matchen mellan VfL Wolfsburg – 1. FC Köln träffades assisterande domaren Thorben Siewer av bollen i huvudet och fick föras till sjukhus. Detta ledde till att en i publiken fick hoppa in som fjärdedomare och han firade efteråt med en öl.


En känd Dortmund-ultra förlorade kampen mot cancer och hyllades av Südkurve.


Delstatsderbyt i Baden-Württemberg mellan SC Freiburg – VfB Stuttgart på lördag 15:30 och givetvis stormötet i Zweite mellan Hertha BSC – Hamburg (lördag 20:30).


Deniz Undav och Niclas Füllkrug gjorde tre mål vardera i helgens omgång och det var första gången på 24 år som två tyska spelare gjorde denna bedrift samma omgång.


- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-02-02 12:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)