Lagbanner
VV -  Dom ändrar fotbollskartan

VV - Dom ändrar fotbollskartan

U2-citat, Wagatha Christie derby, Albas korsband och tyska Schnitzlar.



Veckans hetaste snackis blev såklart när det blev fritt fram för den så kallade Super League igen. Där Real Madrid var snabbt ute och prisade domstolsbeslutet, men sedan har tweets på tweets på tweets följt från klubbar som säger att de inte tänker ta del av den här nya superligan.

Premier League fördömde ligan på sitt officiella konto:
 

Och angående Super League så sa Neil Warnock det bäst:
 

Förra helgens mest otäcka händelse var när Lutons kapten Tom Lockyer seglade ner i vad som verkade vara en hjärtattack. Lyckligtvis räddades Lockyer av snabb medicinsk personal och nu kom hälsning från Lutons officiella Twitterkonto att Lockyer är utskriven från sjukhuset.




Chelsea är häpnadsväckande kassa just nu. Mot Newcastle räddades Londonklubben av ännu en hårresande miss av Kieran Trippier, som resulterade i sen kvittering.


Det vankades Wagatha Christie derby förra helgen. Och om ni inte vet vad det är så är google er vän.


Everton förlorade kvartsfinalen i ligacupen mot Fulham. Och Amadou Onana stod för en hårresande usel miss...

Steve Cooper tog över ett Nottingham i kris, förde dem till Premier League och där ligger de ändå hyfsat säkra med några poäng ner till nedflyttningsstrecket. Men det är inte tabellplaceringen som gör att han får sparken, det har länge snackats om en infekterad relation med klubbägaren.


Lördag 18.30: Liverpool - Arsenal
Titelmatch (?) väntar på dan före dan.


Hur man blir besatt av engelsk fotboll




- Henrik Örtenvik





Såklart är domen i EU om att UEFA och FIFA inte kan ha monopolet på fotbollen i Europa det stora samtalsämnet.
Juventus var ju en av de klubbar som jobbade hårdast för att starta en Suoerliga 2021.
Sen dess har det hänt mycket i den klubb och Andrea Agnelli som var huvudmannen och en av förgrundsfigurerna för utbrytarligan är inte längre kvar i klubben och har yrkesförbud hos UEFA.
Klubben har heller inte uttalat sig om domen som sådan men några andra har gjort det.
Roma, Atalanta och Inter har deklarerat att de inte är intresserad av en Superliga som företaget A22 Sports jobbar hårt för att starta.
Däremot är Napoli öppna för samtal och Milan säger att det är för tidigt att ta ställning till det hela.
Från det italienska fotbollsförbundet är dock helt klart. President Gravina sa på torsdagen att "de som vill vara med i Superliga inte kommer få vara med i Serie A".

Vi känner igen det från annat. Det lovas från höger och vänster men när det kommer till kritan så är det mammon som gäller. De flesta stora klubbarna i Italien ägas av utländska bolag som knappast ser fotbollslaget som en hobby för att varva ned med utan som ren, skär business. 
Och hur man också vrider och vänder på det så är det vi fotbollssupportrar som bestämmer hur de ska gå.



Ja, Andrea Agnellis kommentar står för sig själv.

Victor Osimhens framspelning är såklart det vi lyfter fram här:

Hellas Verona har börjat hämta lite luft i Serie A och kryssat tre raka matcher.
I Gemellaggioderbyt med Fiorentina gjorde laget kanske sin bästa insats för höstsäsongen.
Men vad hjäpte det när Viola har Pietro Terracciano i mål:




Nä, klubben har inte flyt just nu...
Hellas Verona är helt under finansinspektionens kontroll nu.
Anledningen till det är att en före detta arbetspartner till president Maurizio Setti har begärt några av hans företag i konkurs.
Åklagarna tog det säkra före det osäkra och stoppade även fotbollsklubbens affärer.
Klubben hävdar att det felaktigt och det är skilda företag och har överklagat beslutet.
President Setti har nu ett par år försökt få klubben såld utan resultat.

 

Mästarna Napoli hackar rejält i ligan och lär knappast återuprepa fjolårets scudetto.
Då kan man tro att italienska cupen skulle vara het att vinna.
Knappast.
Nykomlingarna Frosinone förnedrar mästarna på Stadio Maradona


 


San Siro när den är som vackrast
 

Jan-Carlo Simic gjorde mål i sin debut för Milan inför sina föräldrar:
 


Solens derby - mitt i midvintern
Två halvkrisande lag möts iRom
Roma tar emot Napoli lördag 23 december 20.45


Hellas Verona kontrolleras helt av finansinspektionen.



- Johan Stistrup




Det som slog ned som en bomb igår torsdag blev snabbt hela veckans snackis, troligen inte bara i Spanien. Starkast polarisering i frågan om Super League vågar jag nog ändå påstå finnas i Spanien där det finns två tydliga sidor: Barcelona och Real Madrid i ena ringhörnan och övriga Spanien i den andra. I stort sett samtliga klubbar, från Atlético de Madrid ned till Racing Ferrol, har visat sitt missnöje med den nya superligan som anses vara ett brott mot fotbollen.

Från La Liga-håll har även kritik riktats mot företaget och Javier Tebas var inte direkt långsam på bollen. Tebas vassaste kritik var gentemot förslaget om att Super League skulle vara gratis att titta på – någonting som han slog tillbaka bestämt: ”Det är ekonomiskt ohållbart. Gratis fotboll är en omöjlighet, det skulle vara en ekonomisk katastrof. Du kan inte lura folk genom att säga att fotbollen kommer att bli gratis”. Tebas, som är en ständig man med siffror, har dessvärre troligen rätt i sak. På många arenor under torsdagen visades också ett öppet missnöje gentemot Super League genom manifestationer, banderoller, gemensamma plåtningar och ramsor. Ett exempel på det är i klippet nedan inför avsparken mellan Mallorca och Osasuna – uppladdat på La Ligas egna Twitterkanal.

UEFA-presidenten Aleksander Ceferin har i sin tur sågat Barca och Real genom att anklaga dem för att inte veta vad de håller på med. Samtidigt påpekar presidenten att de gott får skapa sig en turnering om de vill och att de gärna får göra det så fort som möjligt, med sina två klubbar. Skulle den nya turneringen mot all förmodan dra i gång skulle Barcelona och Real Madrid få en miljard (!) euro vardera i lojalitetsbonus för att de var de enda som stannade kvar helhjärtat i projektet efter att det kollapsade 2021. För en som varken hejar på Barcelona eller Real Madrid ger detta förstås mig ännu mer glöd på kolen gällande en viss avsmak mot de båda giganterna. Men det kan jag spara till en annan gång.

För den intresserade kan ni här också se Florentino Pérez och Joan Laportas uttalanden där de två presidenterna gemensamt är för denna nya turnering:
Så här nära var Barcelona att tappa poäng hemma mot totaljumbon Almería. Ter Stegen kanske inte behövs trots allt?
Det här så här ett matchavgörande ska firas när du är på väg att klättra upp på en Champions League-plats. Athletic är här för att stanna i år.
Cádiz gör det Real Betis brukar göra: donera leksaker och gosedjur till barn som kan behöva det mer nu när juletider stundar. De andalusiska klubbarna håller i!
Det har gått knackigt för honom sedan ankomsten till Osasuna i somras men äntligen fick Raúl García spräcka sin målnolla. Han anlände från Betis men för runt sex miljoner euro men har haft svårt att ta en plats i Pamplona-laget. Varför då inte avgöra i den 95:e minuten och bli hyllad av sina fans? En påtagligt rörd Raúl García tog emot hyllningarna på finast tänkbara sätt.
Som vanligt kör jag denna rubrik som ”beslut” snarare än domslut. En rubriksförändring som kanske kan ske i framtiden. För två veckor sedan skrev jag att Diego Alonso troligen kommer att få sparken från Sevilla men förra veckan skrev jag att han trots allt lär stanna. Den här veckan kan jag förklara för er att uruguayanen har fått foten. Trots att han hade uppbackning från omklädningsrummet har Sevilla valt att gå vidare med sin tredje manager för hösten. In kommer Quique Sánchez Flores som varit klubblös sedan han fick sparken från Getafe i april tidigare i år.

Apropå Sevilla så har även José Luis Mendilibar, som inledde säsongen som Sevillas manager, nu uttalat sig i veckan om att det kändes ovärdigt att få sparken på det viset han fick. Dessutom, ansåg Mendilibar, att han blev ”äcklad” eftersom han drömt hela sitt liv om att få uppleva Champions League men att han inte fick tid nog i turneringen. Det blev totalt två matcher för honom vid rodret i gruppspelet, två matcher som slutade oavgjort och som var Sevillas enda poäng i CL. Man kan säga vad man vill om Mendilibar men sämre än Alonso var han i alla fall inte. Och rörigt, ja det är det i Sevilla.
Det lag som Barcelona och Real Madrid förmodligen hoppades på skulle vara deras allierade i Spanien gällande Super League-frågan, Atlético de Madrid, gav dem kalla handen.
Antonio Rüdiger är väl ganska känd som en spillevink och mot Deportivo Alavés visade han prov på en oortodox markeringsstil. Och det var inte heller särskilt långt ifrån att Barcelona skulle tappa poäng hemma mot ligajumbon Almería som fortsatt inte har vunnit en endaste match i La Liga. Sitter Xavi säkert?


Här har vi en spelare att se fram emot. Endrick ser ut att vara något alldeles extra och han välkomnades på ett fint sätt i Real Madrid där han framgent kommer att spendera sin fotbollskarriär. Detta är förstås taget innan Gironas 1-1 borta mot Real Betis igår. Men fortfarande ett imponerande facit som skriver in Girona ånyo i historieböckerna.


Samtliga konversationer mellan domarna på planen och domarna i VAR-rummet kommer att släppas i sin helhet från och med omgång 20 i La Liga. Inspelningarna ska tillgängliggöras i slutet av en matchdag och finnas för, som jag tolkar det, nästintill allmänlyssning. Första gången detta kommer att köras är dock i Supercopan som spelas strax innan den tjugonde omgången. Beslutet möttes med jubel från klubbarnas håll men klagomål från domarkollegiet.


Bara en liten påminnelse om hur det brukar se ut när spanska lag tar sig till Europafinal.
David Silva är numer officiellt en klubblegend i Valencia. Han hedrades i samband med matchen mot Barcelona och tog inte bara hand om den symboliska avsparken innan match utan avtäcktes också bland övriga Valencia-legender genom åren. 37-åringen avslutade som bekant sin karriär strax innan den här säsongen drog i gång på grund av sin korsbandsskada han ådrog sig i en försäsongsmatch för sitt Real Sociedad.
David Alaba drog korsbandet i Real Madrids 4-1-seger mot Villarreal i helgen. Det betyder förstås att försvararen missar resten av säsongen, ett tungt avbräck för de vitklädda så klart. Det verkar också vara någon form av negativ trend i Real att dra just korsbandet den här säsongen.
Barcelona går verkligen på knäna finansiellt och gör, vad det verkar, allt för att överleva. Som att ta ett plan till USA och spela match dagen efter man spelat i La Liga. Ja, varför inte ge spelarna julledigt liksom?
En match återstår i La Liga av kalenderåret 2023 och det är den uppskjutna drabbningen mellan Atlético de Madrid och Sevilla. Matchen spelas på lördag och blir den tredje på en vecka för de två lagen.

I övrigt kan jag rapportera att matchen mellan Getafe och Rayo Vallecano den 2:a januari kommer att spelas inför tomma läktare. Detta är som ett straff för att Getafes supportrar stormade planen under playoffmatchen mot Tenerife våren 2017 (!).


Sergi Roberto stor matchhjälte för Barcelona


- Imanol Alguacil firade 200 matcher som tränare i La Liga för Real Sociedad igår.
- Celta Vigos lagkapten Iago Aspas noterade sin 400:e match i den ljusblåa dressen i veckan.
- Pivoten Oriol Romeu blev i måndags utsedd till årets katalanska spelare.
- Antoine Griezmanns mål mot Getafe gör att han nu är delad etta med Luis Aragonés i den interna skytteligan genom tiderna. Målet var Griezmanns 173:e mål.
- Barcelona har redan släppt in fler mål i ligan än de gjorde under hela förra säsongen.
- Real Sociedads mållöshet mot Real Betis fortsätter. Helgens match var den sjätte i rad där La Real inte fått hål på Betis.
- Athletic Club hakar på i kampen om en CL-plats efter sin tionde raka match utan förlust när laget slog Las Palmas med 1-0. I samma lag firade även Iñaki Williams sin 400:e match i Athletic-dressen.
- I veckan har det ryktats om att både Lucas Bergwall (Djurgården) och Momodou Sonko (BK Häcken) kan vara på väg till Barcelona.

-Daniel Jakobsson




Förbundskaptenen Julian Nagelsmann medverkade i en intervju hos ZDF där de bland annat disukterade målvaktsfrågan och Kimmichs tilltänka position i sommarens EM-slutspel, men den största snackisen var att Nagelsmann börjat diskutera med Real Madrid-spelaren Toni Kroos om en eventuell comeback i landslaget. Kroos lade landslagsskorna på hyllan efter EM 2021, men sägs överväga en comeback till sommarens mästerskap som spelas i Tyskland.


Bayer 04 Leverkusen valde att låta succéanfallaren Boniface inleda på bänken i matchen mot Bochum. Ersättaren Patrik Schick visade sig från sin bästa sida och tackade för chansen då han sista kvarten av första halvlek gjorde tre mål och sköt därmed hem tre poäng och "Herbstmeister" titeln till Leverkusen.
Här kan du se Schicks hattrick i första halvlek


Under helgens omgång var det omfattande protester från fansen efter beslutet att tillåta utländska investeringar. Fansen var tysta de första tolv minuterna och i Berlin kastades det in fotbollar på planen när andra halvlek startades. I Bochum kastades det in både tennisbollar och chokladmynt. Bochums japan Takuma Asano provsmakade chockladen och kunde med hjälp av denna energiboost ge Bochum ledningen precis innan halvtidsvilan. 


"Schnitzlarna i Tyskland är riktigt goda" svarade Emil Forsberg på frågan om vad han skulle sakna mest med landet.


Uli Hoeneß 35 meter höga julgran

Dortmunds fans sjunger in julen på Westfalenstadion

Kulturbäraren och legendaren Thomas Müller förlänger sitt kontrakt med FC Bayern München över nästa säsong (24/25) och på sina 685(!) matcher för a-laget har han bidrait med 237 mål och 263 assist, vilket sammanlagt blir 500 poäng.

Stod Fortuna Düsseldorf för borta mot Magdeburg. Utspelade i första halvlek och underläge med 2-0 stoppade inte topplaget som vände och vann matchen med 3-2 i andra halvlek och därmed går de in i vintervilan med endast en poäng upp till HSV på kvalplatsen.
Ett hedersomnämnade vill jag även ge till Eintracht Frankfurt som genom två mål på tilläggstid i andra halvlek vände 0-1 till seger 2-1 hemma mot Borussia Mönchengladbach.

Emil Forsberg gjorde i veckan sin sista match i RB Leipzig, klubben han kom till i januari 2015. På 325 matcher blev det 71 mål och 68 assist för svensken. Under sina nio år i den östtyska klubben vann han tyska cupen två gånger.

Edin Terzics vara eller icke-vara på tränarbänken hos Dortmund har intentifierats allt mer efter de skrala resultaten den senaste månaden. Senaste segern togs mot Milan i slutet av november och sedan dess har de åkt ut i cupen mot Stuttgart samt endast fått oavgjort mot Augsburg och Mainz. De återfinns, när vi summerar 2023 på femteplats i tabellen, sex poäng bakom RB Leipzig.

- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2023-12-22 11:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)