Lagbanner
VV: Fiasko i Barcelona - Succé i Madrid

VV: Fiasko i Barcelona - Succé i Madrid

Ramos avsked. Dybala riskerar böter och avstänging och Prowse läckra frispark.

 



En stor, stor profil har lämnat fotbollsvärlden. John Motson gick bort och twitter sköljdes över av hyllningar till den legendariske kommentatorn.
 

Frisparkskungen James Ward Prowse sänkte Chelsea på Stamford Bridge.



Apropå Nathan Jones fiasko som vi skrev om förra veckan:
 

Queens Park Rangers har bytt tränare. In kommer den sköne profilen Gareth Ainsworth!

Otroligt fint initiativ!




Gareth Ainsworth lämnar Wycombe och höll ett fint avskedstal!
 


Söndag 14.30: Tottenham - Chelsea
Chelsea är i katastrofal form. Men laget höjer sig alltid mot Tottenham. Sätt era pengar på att Chelseas dystra svit tar slut på söndag!


Bättre den jävel man känner för Man United



- Henrik Örtenvik





Karneval i Italien och det innebär at folk klär ut sig som ni kanske vet.
I Neapel är det vanligt med att klä ut sig till Pulcinella men också till fotbollsspelare. Under Maradonas tid var det bara att langa på sig en peruk och en Napolitröja.
I år är det Osimhens tur. 
Frågan är om hur det gick med det?  Rasistiskt eller inte?


...eller , förlåt. Målgest var det:
Fiorentinas Cabral i veckans europamöte mot Braga.
    

Vi blickar ner till Serie B och mötet mellan Palermo och Frosinone där Valerio Verre visade splitvision för hemmalaget.




Lecce vann överraskande borta mot Atalanta i helgen. Det trots denna fadäs som Rasmus Höjlund snappade upp:





Dåså, då var vi tillbaka till odningen i Inter. Romelu Lukaku gjorde mål och Nicolo Barella kan ge ett och annat tips...

Roma och Euiropa League och mäktig inramning på Olimpico: Jorå, de fick valuta för besöket. Roma vann och tog sig till åttondelen.


Juventusskandalen är inte över än. I varje fall inte för spelarna som fick pengar svart av klubben under pandemin.
Under lupp är nu bl.a.  Paulo Dybala och Rolando Mandragora.
Åklagarna hävdar enlig La Repubblica att Dybala fått €3miljoner för den tiden i Juventus då klubben sa att de dragit ner lönerna.
Han och Mandragora kan få böter och en månads avstängning - oavsett att de inte längre spelar i klubben.

Antagligen är inte Napoli klara för den här säsongen än men det börjar bli dags att värma upp för nästa säsongs tröjor. Först ut (vad jag vet) är Milan.
Alltid intressant hur det ska trolla med sina redan estetiskt snygga tröjor:

Minns ni Radja Nainggolans återkomst till Italien och kära återseende med Daniele De Rossi i SPAL för en månad sen?
Det kära återseendet blev inte långvarigt.
De Rossi fick kicken från SPAL då de behövde bryta sin dåliga trend i Serie B.
Massimo Oddo har fått ta över för att rädda laget kvar och kanske, kanske...


...får han med Giuseppe Rossi i laget.
Det sägs att han är nära comeback i klubben. Den sköre Pepito sägs ha ett kontrakt säsongen ut med klubben.
Hur många minuter ger vi honom?


Derby på en tisdag
Derby della Mole.
Nu känns väl ändå det som Torino har en gyllene chans att vinna derbyt
Juventus-Torino 28 feb 20.45


"Det är på torsdagar vi är som bäst". Melker Gadd om vinsten mot Salzburg


Alla italienska lag i Europa League och Europa Conference League vidare till nästa omgång.
Alla kvararande lag i Champions League vann sina första möten i åttondelen.
Hur det än går i fortsättningen. Det senare har inte hänt sen 2006.


- Johan Stistrup




Underläge 0-2 efter en dryg kvart på ett – med engelska mått åtminstone – kokande Anfield i en CL-slutspelsmatch. Det skulle nog kunna få de flesta lag att bli stressade och kanske vika ner sig. Men Real Madrid och Champions League-slutspel är något speciellt, minst sagt. Det är som om ingenting i världen kan oroa och laget hamnar i något slags oövervinnlig hypnos när CL-hymnen spelats inför avspark. Real Madrid trummade på – och vips så hade Vinicius gjort två mål och det var 2-2 i paus. Mardrömsstarten var ett minne blott – och sen i andra halvlek pulveriserade man detta Klopp-pressade Liverpool fullständigt och när krutröken lagt sig stod det 2-5 på resultattavlan och de sista 76 minuterna på Anfield gjorde alltså Real Madrid 5-0 på Liverpool i en väldigt underhållande tillställning. Luca Modric förarbete till det femte målet är ren och skär fotbollsporr att njuta av.
 

Stuanis mål i krossen mot Almeria betydde 6-1 och tennissiffror. Målet lika vackert som framspelningen. Girona tog med seger ett stort kliv mot nytt kontrakt medans Almeria sjunker som en sten med tre raka förluster.


Utslagna ur Champions League efter gruppspelet och sen respass i Europa League direkt i åttondelsfinalen mot Manchester United – ja Europaäventyret den här säsongen för Xavis Barcelona blev inget vidare och nu är det alltså enbart fokus på ligaspelet och hålla sin serieledning där resten av våren, trots att vi inte ens lämnat februari-månad. En stor missräkning för Blaugrana den här säsongen som följde upp fiaskot mot Frankfurt förra året. Nu krävs nog en ligatitel för Xavis del i vår.


Om ångest hade ett ansikte just nu hade det mest troligt varit en valenciansk nuna just nu. Jag vet inte hur många gånger man de senaste åren nynnat på Timbuktus klassiker ”Botten is nådd” när Valencia fallit från att ha varit ett lag att räkna med Champions League slutspel och slåss om titlar – till ett mittenlag i Spanien med kaos som andranamn. Men nu, våren 2023, är läget värre än nånsin i Valencia CF. Förlusten mot Getafe under måndagskvällen gör att Valencia är nästjumbo och har sex raka förluster i ligaspelet – enbart rekordusla Elche är sämre. Ledningen är redan inne på säsongens tredje tränare när legendaren Ruben Baraja tillsammans med Carlos Marchena tagit över rodret, men inte ens detta gav ens en kortvarig effekt. Valencia CF blöder och faller handlöst just nu med en spelartrupp som verkar helt paralyserad och kollektivt har kollapsat, på detta en helt oerfaren tränare. Det luktar Segunda lång väg omkring Spaniens fjärde största klubb genom tiderna och ägaren Peter Lims fördärv av klubben når, kanske, äntligen sin kulmen. Lika mycket kritik har även sportchef Corona fått som så sent som för några veckor sedan gick ut och sade att man inte såg några behov av förstärkning utan ansåg att truppen var fortsatt stark på alla positioner och att nedflyttning var inget man ens tänkte på. Kaoset är totalt i Valencia just nu – på alla fronter – och få saker ser just nu ut att kunna vända på detta för Los Ché.


Ingen har väl vid det här laget missat FC Barcelonas ”skumma” affärer (Caso Negreira som det kallas) med högt uppsatta personer inom domarkåren – nu i veckan har det hela eskalerat vidare när först högste hönsen i Spansk Fotboll Javier Tebas gick hårt åt Barcelona och har begärt en grundlig utredning att gå till botten med detta – delvis också som ett led i en den kommande ansökan om fotbolls-VM 2030 som Spanien planerar, då vill man ha rent hus och visa handlingskraft. Det fick Barcelona-presidenten i sin tur att gå ut på en presskonferens och gå hårt åt Tebas som Laporta menar på enbart är bitter på Barcelona för att man inte signerade CVC-papper och för hela Super League-affären. Litegrann öppet krig i media just nu med andra ord mellan Tebas och Barcelona. Fortsättning följer.


Antoine Griezmann börjar göra allt mer mål denna säsongen – men det är faktiskt som så att Griezmann är snart bäst genom historien när det kommer till att göra sitt lags enda mål. Må vara ett icke-rekord, men visar också på att det är en spelare som kliver fram när man behöver honom som mest.
Sevilla-fansen invaderade Holland och Eindhoven när det nalkades returmöte i Europa League. Det var en nervig match men fina hemmasegern med 3-0 gjorde att de tillresta Sevilla-fansen kunde fira avancemang, trots förlust 0-2 ikväll.

Har vi nånsin sett en snyggare build-up och avslut på ett 90+2 minuters avgörande mål?
Tveksamt va. Sergio Daders fullträff var inte enbart ett estetiskt konstverk, det var dessutom tre blytunga poäng för Espanyol.

Spanjorerna tar över även Premier League.
Med Javi Gracias intåg som Leeds nya tränare har nu Premier League faktiskt fler spanska tränare än man har engelska.

Real Racing Santander må fightas för att hålla sig kvar i Segundan den här säsongen. Men utanför planen firar man åtminstone födelsedag med stil. Så här såg det ut när fansen firade 110 årsdagen i veckan, då hade man inte ens hemmamatch denna dag.

Kommer Leo Messi tillbaka till La Liga och FC Barcelona? Ja det är allt hetare rykten som säger detta och Leo Messis pappa Jorge Messi, som representerar sonen,  ska i veckan ha träffat Joan Laporta  för att diskutera en ev övergång, samtidigt som Xavi välkomnade Messi tillbaks med öppna armar.

I veckan tog Sergio Ramos avsked av La Roja som landslagsspelare.
Det är med ett mäktigt CV och som en av den gyllene erans stora förgrundsfigurer.
180 landskamper, 30 mål, två EM-guld och ett VM-guld, flest landskamper och flest mål som försvarare – är inget man skojar bort.

Kan vi anta att Jürgen Klopp inte förlägger sina sommarsemestrar i Spanien direkt? 



På lördag väntas på nytt ett hett Madrid-derby – ett pånyttfött Atletico som nu jagar topp tre mot ett Real Madrid som imponerade stort i CL i veckan och inte har råd att tappa poäng i kampen om ligatiteln mot ett FC Barcelona som ångar på. Räkna med ett sevärt och tajt derby där Simeones mannar säkerligen mer än gärna sätter käppar i hjulet på Real Madrids jakt mot La Liga-titeln.

- Niklas Hermansson
 

SvenskaFans.com2023-02-24 11:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)