Lagbanner
VV -  Everton poängstraffas

VV - Everton poängstraffas

Gavis tårar, Jorginho missar och Le Saux vs Batty firar födelsedag.


Mycket fokus på Everton just nu, då man fått 10-poängsavdrag för brott mot FFP, ett beslut som kommer överklagas och som säkert kommer att justeras. Men förutom snacket om Everton så handlar mycket om det som Manchester City stått anklagad för i många år och även Chelseas sätt att dribbla med ekonomiböckerna.
  Frågan är ju: om nu Everton får ett sånt här hårt straff, vad kommer då inte hända med de två "nya" storklubbarna som vunnit så mycket under detta årtusende på grund av massivt pengainflöde.


Mycket intressant och pedagogiskt om korta hörnor!


Blackpools anfallare Jack Daniels berättar om hur Jordan Hendersons agerande har påverkat honom.



Neil Warnock är redan rastlös och säger att han skulle vilja jobba igen!
 

F*ck! Var det 28 år sedan!?  Ni som är över 40 minns säkert. Ni som är under har ett historiskt klipp att fråga era farsor om.
 

Lördag 13.30: Man City - Liverpool
Den klassiska titelmatchen spelas tidigt på lördagen.


Premier League lyckas ena ett splittrat Everton.


Harry Kane är het.

- Henrik Örtenvik





Italien klart för EM efter 0-0 på neutral plan i Leverkusen mot Ukraina. Men det kunde gått åt pipsvängen... om domaren just hittat sin pipa.
Straff eller inte?
Well... vi frågar VAR rummet:
...eller som Ceferin sa: "Em utan Italien vore katastrof..."
Jag tror dock att det här har större geopolitiska konsekvenser än bara fotboll. 
Tröttheten - eller kanske snarare likgiltigheten - över kriget mellan Ukraina och Ryssland har satts på pränt. 
Självklart hade de fått straff om det var en kvalmatch i ett tidigt skede men om det hade varit ett år sedan hade nog Ukraina fått straff om matchen hade haft samma betydelse.


Vi gåt tillbaka lite i tiden och kollar en bortglömd räddning av Milans målvakt Mike Maignan i bortamatchen mot Genoa från i oktober:
 

Då var vi här igen:

Nu spelade det såklart inge roll i den här matchen men Jorginhos straff-facit i landslaget är inte någon vacker läsning:
Hans tredje miss - i rad! Kan inte annat än säga att straffskyttet är i kris i Gli Azzurri. Kanske Berardi i stället?



Mario Balotelli...
Ett par dygn senare....


Vi dyker ner i Serie C och hittar den här läckerbiten av Carmine Giorgione i Giugliano i borta matchen mot Avellino:

 
 
Längesen man såg en sådan läcker "ribba-in"...


Alvaro Recoba - vilken lirare det var.



Juventus - Inter 26 november 20.45
Derby d´Italia är en lite seriefinal. 
Kan Simone Inzaghi få hål på Allegris defensiv.


På tal om det:
 


Opta har också gjort en supersimulator på hur chanserna för lagen ser ut.
 



Falcao - frälsaren från Brasilien.


- Johan Stistrup



Spanien, som redan var klara för EM 2024, gjorde det de skulle i EM-kvalet och slog planenligt både Cypern och Georgien i två komfortabla 3-1-viktorior. Detta var dock inte den stora snackisen i Spanien utan det har handlat om Gavis skada i mitten av första halvlek i mötet med Georgien. Utan någon touch från annan spelare gick Gavi i backen och byttes omedelbart ut i tårar. Det var lite oklart vad problemet egentligen var men det gick ganska kort tid innan vi fick svar på vad som skett: det främre korsbandet har gått av.

Det betyder förstås att Gavis säsong är över och operation är redan inbokad. Den populäre Andalusien-födde mittfältaren, som tillhört FC Barcelona sedan 2015, har de senaste säsongerna varit en given pjäs i Xavis lag trots att han bara fyllde 19 år så sent som i augusti. Skadan är förstås ett enormt avbräck för Barcelona som nu skulle kunna vara på jakt efter en ersättare i januari, även om Laporta förnekat detta i veckan. Precis som vanligt när liknande allvarliga saker sker visade fotbollsvärlden sitt stöd för Gavi.


Jag flaggade för det för några veckor sedan och jag hoppas ni följde dramat. I veckan avgjordes den första maskotolympiaden där La Ligas maskotar möttes i den prestigefyllda tävlingen. Precis som i övrigt kan det dock alltid bara finnas en vinnare och den här gången blev det Valencias maskot Amunt som tog hem priset. Mäktigt tryck! Kan rekommendera er att ta er till Twitter och leta reda på klipp när de tävlar. Det finns en del underhållning för er förberett där.


Jude Bellingham vann Golden Boy-priset i fredags och blev därmed den tredje La Liga-spelaren i rad som vunnit priset. En serie för de unga och lovande!
Sannerligen imponerande av nykomlingarna Las Palmas.
Det spanska landslagets senaste två tillskott underhåller sig på hotellrummet under samlingen. Fortsätt med era danser ni, det verkar ju ge resultat på planen.
Det har varit prisutdelning i La Liga under landslagsuppehållet för säsongen 2022/23. Vinnare blev:

Zarra-priset (mest mål av en spanjor): Joselu (Real Madrid/Espanyol)
Zamora-priset (minst insläppta mål): Marc Andre Ter Stegen (Barcelona)
Fansens pris: Pedri (Barcelona)
Pichichi-priset (mest mål totalt): Robert Lewandowski (Barcelona)
Säsongens tränare: Imanol Alguacil (Real Sociedad)
Säsongens viktigaste spelare: Antoine Griezmann (Atlético de Madrid)


Sevillas Twitter-admin (ja, jag vägrar skriva X) var på hugget under landslagsuppehållet.
Kanske blir en kort sejour i Sporting Lissabon för Viktor Gyökeres som redan ryktas med en flytt till Sevilla som, enligt senaste rön, ska påbörja en ny storsatsning. Detta kan dock vara dimridåer med tanke på klagomålen från fansen som kräver styrelsens avgång.
Julio Velazquez klar för Zaragoza


- Athletic Club är det lag i Europa som är bäst på att ta upp akademispelare till a-laget och låta dem få spelminuter. På topp tio-listan är sju lag från Spanien (1. Athletic, 3. Real Sociedad, 4. Real Madrid, 6. Osasuna, 7. Valencia, 9. Barcelona, 10. Las Palmas).
- Granadas Bryan Zaragoza leder tabellen över flest lyckade dribblingar i La Liga så här långt (37st). Delad tvåa är Sàvio i Girona och Vinicius Júnior i Real Madrid (30st).
- Celta Vigos Iago Aspas har skapat flest målchanser för sitt lag av alla spelare i Europas topp fem ligor så här långt. Imponerande med tanke på hur uselt det går för Celta.
- VAR har ingripit vid 52 tillfällen i La Liga hittills. Det ger ett ingripande per 2,46 matcher. Vid samma tillfälle ifjol hade VAR lagt sig i 69 gånger, eller ett ingripande per 1,88 match.

-Daniel Jakobsson

SvenskaFans.com2023-11-24 12:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)