Lagbanner
VV - "VM-guld, kyss och avsked"

VV - "VM-guld, kyss och avsked"

SaudiArabien plockar talang, Newcastle menar allvar och dags för ny svensk fotbollsgest att slå igenom?


En av förra säsongens stora missar var när Christian Romero slet Marc Cuccurellas hår innan Harry Kane kvitterade mot Chelsea. Hur kunde domarna missa det? Uppenbarligen missade inte VAR-domaren Mike Dean det... men tyckte det var för taskigt att skicka honom till skärmen. Helt. Otroligt!


Vilket mål!


Ligans bästa fans?

Chelsea släpper Lewis Hall till Newcastle.


Efter denna tweet från Brighton påmindes jag om Jan Vertonghens assist till Son Heung-Min när han sprang över hela planen och sen gjorde mål. Belgaren tänkte även han på denna asssit…


Söndag 17.30 Newcastle - Liverpool
Helgens smällkaramell är på söndagskvällen. Newcastle menar allvar den här säsongen.



United bryter med  Mason Greenwood



- Henrik Örtenvik






Luciano Spalletti klar som förbundskapten för Italien.
Ja, när Roberto Mancini tackade för sig häromveckan dök såklart Luciano Spalletti upp som huvudkandidat som commissario tecnico som det så vackert heter på italienska.
Litet problem var bara att han nyss hade avslutat sitt jobb med Napoli och hade ett avtal med president De Laurentiis att inom ett år inte ta något annat managerjobb.
Nu lyckades dock Fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina övertyga Napolis president och scudettotränaren kunde påbörja officiellt sitt jobb i måndags.

Dåså, då har Milans nyförvärv Christian Pulisic presenterat sig:




Första omgången klar och den stora skrällen var väl att Lecce vände hemma mot Lazio och vann med 2-1.
Där också svensken Pontus Almqvist visade vägen med av omgångens snyggaste mål.
Så, kommer vi ha golfsvingen som segergest bland kidsen i Sverige snart?


Romelu Lukaku är nog veckans driftkucku.
Pochettino och Chelsea vill inte ha honom kvar. Han har snackat bort sig från Inter där han var utlånad förra säsongen genom att vilja gå till Juventus
Juventus och Allegri sa ja men fansen slog bakut och protesterade. Klubben backade.
Nu är det plötsligt Roma som är hetast. Chelsea vill sälja honom men Roma vill inte köpa så lån är det enda möjliga och londonklubben är så destperat att bli av med honom så de går med på det.
  Undrar om inte SaudiArabien kommer här och ger sista ordet.


 

Claudio Ranieris tränar och livsfilosofi:
 

När jag googlar "Gabriel Omar Batistuta" är spelarprofilen det första man får upp. Det andra är med tilägget "religion".

Serie A:s meste tränare Carlo Mazzone avled i veckan, 86 år gammal.
Han tog inga stora titlar men han är den som gjort flest framträdande som tränare i Serie A genom tiderna.
Mest berömd är hans sejour i Brescia där han hade Roberto Baggio och Pepe Guardiola bl.a.
Speciellt en match hatmötet mellan Brescia och Atalanta där gästerna curva hade hånar Carletto i stort hela matchen samtidigt som de sprungit ifrån och ledde med 3-1.
När sedan Brescia reducerade och kvitterade i lsutet av matchen brast det totalt och han rusade mot bortacurva som hade hånat honom.

 

Pep Guardiola, som var spelare då under Mazzone, hyllade honom i en pressträff med en specialtischa:




Ingen riktig toppmatch den här veckan - sett i spelmässigt.
Däremot läktarmässigt. Roma med Serie A:s bästa bortafölje har lördagsmatch borta mot Hellas Verona på Stadio Benetgodi.
Det kan inte annat än bli (dålig)stämning.
In och lyssna!
Hellas Verona - Roma 
Lördag 26 augusti 2023


Ni har väl inte missat att ni kan följa det italienska transferfönstret med tilltänkta startelvor ända in på deadline day?



- Johan Stistrup





Trots att La Liga är i gång igen och Spanien firat ett VM-guld på damsidan har fokuset legat på någonting helt annat den här veckan. Den stora och långa följetongen de senaste dagarna har varit förbundspampen Luis Rubiales mycket uppmärksammade kyssar i samband med guldfirandet i söndags. Det är inte första gången 46-åringen hamnar i blåsväder. Tidigare har han uttalat sig illa om många klubbar, däribland Villarreal, Sevilla och Valencia, och läckta dokument från fjolåret, gällande valet av Saudiarabien som spelplats för spanska Supercupen, där Rubiales medgav att Barcelona och Real Madrid måste vara två återkommande lag i cupen gjorde att han var tvungen att förklara sig.

Stormen som följt sedan i söndags har emellertid överträffat allt annat. Rubiales har vevat friskt under veckan och kallat alla som ifrågasatt hans agerande för ”idioter”. I skrivande stund, torsdag kväll, säger emellertid senaste rön att RFEF-presidentens tid är räknad. När denna artikel är publicerad tyder sålunda mycket på att Rubiales redan har avgått.
Målet i sig var väl ingenting märkvärdigt men framspelningen var något utöver det vanliga. Thierry Correia bjöd på konstnummer när hans rabona-inlägg sedermera ledde fram till en straff för Valencia – en straff som nyförvärvet Pepelu säkert rullade in för att säkra Valencias andra raka seger (!). Men huvaligen, vilken passning.
Girona har belönat sina årskortsinnehavare med dess namn på dess sittplats. Fint!
Rafael Benitez är inte helt nöjd med det ekonomiska systemet i varken La Liga eller i fotbollsvärlden över lag.
Atlético har värvat Granadas stortalang Samu Omordion. Ett spännande tillskott som Diego Simeone förhoppningsvis kan putsa till med sin fotbollsskolning.
VM-hjälten Olga Carmona avgjorde finalen med matchens enda mål mot England. Vad hon inte visste var att hennes pappa tragiskt nog hade avlidit bara timmar innan matchen. Familjen kände till saken men berättade ingenting förrän efter de spanska hjältarna fått lyfta bucklan.
Räcker så:
Oväntat lite uppmärksamhet har riktats på Real Sociedads värvning av Arsen Zakharyan i veckan. Den offensiva mittfältaren ansluter från Dinamo Moskva och anses vara en enorm talang men det är sällan man ser en rysk landslagsspelare ansluta till europeiska toppklubbar i dessa dagar. Inte långt dessförinnan hade Girona också presenterat ukrainaren Artem Dovbyk, som var lagets andra ukrainare, och utan att det ska bli alltför storpolitiskt ska det bli intressant att se hur detta artar sig. Särskilt då när Sociedad och Girona ställs mot varandra.


Ingen har väl missat att Isco är tillbaka i det spanska finrummet? Efter nio månaders frånvaro har mittfältaren gjort succé i återkomsten till La Liga. Numer klädd i grönvitt har Isco blivit utsedd till matchens lirare i de två första ligamötena för sitt Real Betis. Bara en sådan sak. Extra fint förstås att Isco åter spelar för Manuel Pellegrini – mannen som gav honom chansen i Málaga för tolv år sedan.


En av Europas hetaste fotbollstalanger, Gabri Veiga, har varit hett eftertraktad under sommaren. 21-åringen har jagats av klubbar som Liverpool och Manchester United och var i stort sett klar för de italienska mästarna Napoli för några dagar sedan. Men under torsdagen tog saken en oväntad tvist – Celta-talangen var helt plötsligt i stort sett klar för Al Ahli. Värvningen kan nog vara den mest oväntade sedan hela Saudi-soppan startade.

En som reagerade starkt på saken var, något oväntat, Los Blancos-mittfältaren Toni Kroos. Tysken ifrågasatte, på Fabrizio Romanos Instagram, minst sagt värvningen och hade ett välvalt ord riktat åt Veigas håll.
Division fem-klubben Ciudad de Lucena har valt att plocka in Joel Domínguez efter att han blivit sparkad av Las Palmas tidigare i år. 18-årige Domínguez dömdes för våld i nära relation tidigare under året, vilket var orsaken till att kontraktet med Las Palmas bröts, vilket gör veckans värvning än mer kontroversiell.


Finns många intressanta matcher att se fram emot i helgen. Hur står sig Rafa Benitez med Carl Starfelt i laget mot ett formtoppat Real Madrid? Kommer Barcelona att lyckas bräcka Villarreal? Och fortsätter Rayo Vallecano att övertyga i lokalderbyt mot Atlético? Mycket att hålla koll på som sagt. Som tur var, för alla som gillar spansk fotboll, är matcherna jämnfördelade fredag till måndag.


Real Madrid-redaktionen om Bellinghams succéstart


- Celta Vigo firade i veckan 100 år som klubb
- När nykomlingarna Deportivo Alavés slog Sevilla med 4-3 låg expected goals på blott 2,6, för båda lagen kombinerat. Snacka om effektivitet.
- I det upphaussade mötet mellan Real Betis och Atlético i helgen hostade lagen endast upp ett enda skott på mål (totalt för båda lagen) på 111 minuter.
- Efter sina två mål mot Almería behöver Jude Bellingham bara göra ett mål till för att ha gjort lika många La Liga-mål som Eden Hazard under hela sin Real Madrid-karriär.
- Gerard Morenos mål mot Mallorca gör honom till den mesta målskytten i Villarreals historia.
- Med en ålder på 16 år och 38 dagar blev Lamine Yamal den yngste spelaren under 2000-talet att starta en La Liga-match. Barcelona-talangen ser mycket spännande ut.

-Daniel Jakobsson

TV: Extrastudio om de längre matcherna: "En fara"
 

SvenskaFans.com2023-08-25 12:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)