Lagbanner
VV - Rasismskandal i Italien - igen!

VV - Rasismskandal i Italien - igen!

Sorg i Berlin och Cagliari, Englands vita transferfönster och Xavis klagande.



 

En BOMB smällde till just innan lunch idag på fredag. Jürgen Klopp meddelar att han lämnar Liverpool efter säsongen och säger att orken börjar ta slut. Ett påstående som i sig inte är så konstigt. Han är så intensiv och fyller 57 efter den här säsongen är avklarad. Han har ett sätt att vara på och tillslut funkar det inte, precis som för vilken fotbollsspelare som helst.
Vänta er massiva hyllningar till Klopp de närmaste veckorna. Och på ett sätt rätt smart att gå ut och säga det här nu, spelarna och fansen kommer att spela för Klopp resten av våren. I ligacupen är de stora favoriter, i ligan likaså. Det kan bli ett fantastiskt avslut för tysken i Liverpool.

Kan har varit största fiaskot på en läktare någonsin? 

Mauricio Pochettino är antingen genomironisk eller totalt dum i huvudet.

Fint.

Joey Barton har en historisk melt down just nu och visar vilket rikspucko han är. Blackburns twitterkonto betackade sig för att han tog deras namn i sin mun.


Joelinton kan ha gjort sin sista match för Newcastle. 

Kalvin Phillips gör comeback från frysboxen i Manchester och får nu, antagligen, chansen att visa upp sig kontinuerligt i Premier League. Viktigt för West Ham i Europaspel och jakten på topp 6 den här säsongen.


Söndag 12.45: West Bromwich Albion - Wolverhampton Wanderers
Klassiskt möte tidigt på söndagen då det vankas Black County Derby i FA-cupen.


Ingen överlever tolv matcher utan seger



- Henrik Örtenvik





En av Italiens största legender har tackat för sig.
Luigi "Gigi" Riva gick i veckan bort efter en hjärtattack när han låg inlagd på sjukhus.
Gigi vann bl.a. skytteligan tre gånger och var med och förde upp Cagliari till Serie A på sextiotalet och tog dem till sin största triumf - scudetton - 1970.
Kom två en gång och trea en gång i utmämningen av Ballon d´Or (Guldbollen) som France Football stod för. Då var det endast europeiska spelare som kunde få utmärkelsen. 
Han var också med i Italiens landslag som tog silver i VM i Mexico efter att förlorat finalen mot Brasilien.
Han blev 79 år gammal.



Minnescermoni i Cagliari:



Skandalscener i Udine när hemmafans i matchen mellan Udinese och Milan skrek rasistiska glåpord till bortalagets målvakt Mike Maignan.



Fördömmanden över händelsen kom från alla håll och vissa vill helt enkelt att det måste till hårdare tag. Att klubbar förlorar poäng för tilltagen. Det har blivit bättre i Italien men det är långt ifrån bra och för att ta ytterligare steg så kanske det är nödvändigt att klubbar behöver straffas hårdare.
Udinese har i alla fall agerat och stängt av fem identifierade personer på livstid från att besöka arenan.

Ja, hur reagerade Romas Curva Sud efter Mourinhos uttåg i klubben och Daniele De Rossis intåg?
Så här:




Vill lyfta fram  en Milan och Zlatan Ibrahimovic-supporter här.
Allt för att få med att Jannik Sinner som första italienare slagit en förstarankad spelare i en Grand Slam-turnering.
Det här slår just nu ut fotbollen i Italien.
  Nu blir det final i helgen i Australiska Öppna och Italien kommer ha Borgfeber.


Är Szymon Zurkowski januarifönstrets bästa värvning?
Visst, efter två omgångar i Empoli kanske det är lite tidigt att slå fast det men polacken som är på från Spezia han på två matcher drämt in med fyra må!?
Jorå, han är mittfältare. 
Han är historisk i det avseendet att han är förste polack att göra hattrick i Serie A.
Inte Boniek. Inte Milik. Inte Zielinski. Inte Piatek. Och ingen annan heller.




Eller, ja Lautaro Martinez räddar en Supercoppa final som ingen kommer att minnas (knappt ens Intersupportrar) med ett sent mål.


Säsongens första titel är utnämnd och inte mycket mer än det behöver vi väl säga om den här Supercoppa-soppan.


Inte lätt för Hellas Verona.
Finansinspektionen styr klubben och spelare dumpas iväg för att få in pengar i kassan.
Som ni kanske minns så har president Setti fått några av sina företag utmätta och det involverar Hellas Verona tycker finansinspektionen.
Presidenten höll inte med och överklagade.
Tyvärr avslogs överklagan och han står kvar handfallen och måste se allt styras över hans huvud.
Sånt här brukar betyda att degradering - se lex Parma, Sampdoria. Allt annart vore ett mirakel.


#2
Hur vackert är inte det här och hur mycket historia berättar inte den där tröjan?
 


...Som du aldrig Max Allegri förr:
 


Lazio-Napoli söndag 28 jan 18.00
Vi får se hur de tar sig ann den italienska vintern efter att ha varit i öknen och värmt upp sig.
 


Svenskarna i Italien


Vi avslutar med att Italien är den bästa ligan i världen, i alla fall enligt IFFHS (International Federation of Football History and Statistics).
 


- Johan Stistrup




Knappast någon som följer spansk fotboll kan ha missat ramaskriet efter Real Madrids match hemma mot jumbon Almería. Jag ska inte gå in på själva händelserna särskilt ingående då detta debatterats lite här och var utan bara kort redogöra för varför debatten i Spanien blossat upp så pass. Det handlade i all korthet om att Almería, som vid ledning 1-2, fick ett mål bortdömt på väldigt svaga grunder medan Real Madrid fick sitt kvitteringsmål godkänt trots att bollen tagit på Vinicius Júniors arm. I det ena fallet klev VAR in och justerade, men i det andra fallet lät man det gå. Det skapade förstås rubriker som i huvudsak riktats om favorisering i domarkåren gentemot Real Madrid och att mindre lag drabbas av detta. Debatten är följaktligen inte ny.

I det här fallet har även VAR-diskussionerna läckt ut i media och det är väl inte det mest glamorösa som skett ligan. I stort sett samtliga som har någonting med spansk fotboll att göra har fått frågan om både incidenterna på Santiago Bernabéu, om Real favoriseras och om att VAR-inspelningarna läckt ut. Diego Simeone sa att problemet inte är att VAR-inspelningarna läcktes ut utan snarare att det problematiska är vad man hör i inspelningarna och att ”de [domarna] tror att vi är korkade och det är det som gör oss förbannade”. Joan Laporta har i sin tur sagt att det som skedde i Madrid var en ”skam”.

Argast av alla för dock Almería själva förstås. Marc Pubill sa att ”Jag tror att det var förutbestämt att vi inte skulle få vinna här på Bernabéu idag och så blev det. Ingenting mer att tillägga”. Larrgie Ramazani lade upp det klassiska klippet på Didier Drogba efter Chelseas förlust mot Barcelona och Gonzalo Melero sa att de lämnar arenan med en känsla av att ha blivit ”rånade” och att domarna inte bara skadat Almería utan att de också tror att de gjort det på ett bra sätt. Denna kommentar riskerar för övrigt Melero att stängas av för i tolv (!) matcher. Slutligen sa även Xavi Hernández att det är väldigt svårt att vinna La Liga för deras del eftersom ”det finns saker vi inte kan kontrollera – alla har sett vad som skett idag”, syftades till Almerías förlust mot Real. Mycket att ta in men detta har utan tvekan varit den stora snackisen i Spanien.
Osasuna bjöd på otroliga mål i cupmatchen mot Getafe i veckan. Iker Muñoz stod för ett halvvolleyskott rakt upp i krysset med sitt skott utanför straffområdet men trots det drömmålet var det ett annat som stod i fokus efter matchen. Det gäller förstås Jesús Aresos drömträff (eller lyckoträff?) som helt osannolikt letade sig in i nätmaskorna. Årets mål redan?
En framtida ultra möjligen? Oavsett vad hade Mallorca mycket att fira efter att ha slagit ut Girona ur Copa del Rey och därmed avancerat till semifinal i den spanska cupen där varken Real Madrid eller Barcelona längre medverkar.
Återigen tolkar jag detta som ”beslut” snarare än domslut (jag skrev ju ändå mest om domslut under ”snackis”). Det gäller Carlo Ancelottis val att sakta men säkert spela in Arda Güler i laget. I helgen såg turken inte särskilt nöjd ut med att sitta bänken hela matchen.
Ett till ord om domarinsatsen mellan Real Madrid och Almería. Precis som alla andra fick även Athletic Clubs manager Ernesto Valverde frågan om detta. Han sade istället följande:

”Jag tittar på Girona och jag tror inte att såna här saker [domardebatten] påverkar dem. De leder ligan och spelar fantastisk fotboll”, med hänvisning om att fokusera på spelet istället för domarna.


En personlig favorit efter hans tid i Deportivo de La Coruña, Andrés Guardado, lämnar nu spansk fotboll. Mexikanens kontrakt med Real Betis har redan avbrutits och mot Barcelona i helgen avtackades han för lång och trogen tjänst inom den spanska fotbollen har båda lagen.
Real Sociedads vinternyförvärv Sheraldo Becker från Union Berlin nätade direkt för baskerna i sin debut mot Celta Vigo i cupen.
Artem Dovbyk har varit ett fantastiskt nyförvärv för Girona. Ukrainaren delar nu förstaplatsen i skytteligan med Jude Bellingham efter helgens hattrick på bara sex minuter hemma mot Sevilla.

Backspegeln kan man tro men så är det icke, Isco är nog bättre än han någonsin varit. 13 (!) gånger har han blivit utsedd till matchens lirare i årets La Liga.
Det ryktas om en potentiell comeback för Las Palmas-manager Garcia Pimienta till Barcelona om Xavi Hernández entledigas. Pimienta har gjort succé i ett Las Palmas som imponerat stort med sin possessionfotboll och tiki-taka-spel. 49-åringen är född och skolad i Barcelona och coachade Barcas b-lag så sent som 2021.
Precis som förväntat har Càdiz valt att sparka Sergio González med omedelbar verkan. Detta var någonting som Sergio själv i stort sett förklarat kommer att ske i sina senaste intervjuer. Det var helgens förlust borta mot Deportivo Alavés som blev droppen. En ersättare är redan på plats och det är den 52-årige Mauricio Pellegrino som tar över huvudansvaret i den andalusiska klubben. Pellegrino är mest känd för sin mittbackskarriär i framförallt Valencia och coachade senast Universidad de Chile.
Sedan tidigare har Lucas Bergvall ryktats vara på väg till FC Barcelona och nu är det tal om nästa unga svensk som kan landa i Spanien.
Barcelona utslaget ur cupen


- Gironas Sávio leder assistligan efter att ha passerat Toni Kroos i helgen med sina sju assist.
- Valencia har hittat formen och har en svit på fyra raka segrar. Något som kändes otänkbart inför säsongen.
- Vinicius Júnior hade 17 bolltoucher inne i Almerías straffområde i helgen. Det är mest av alla spelare den här säsongen.
- Bara Harry Kane, Kylian Mbappé, Mohamed Salah och Lautaro Martínez har varit inblandad i fler mål än Artem Dovbyk den här säsongen i Europas största ligor.


-Daniel Jakobsson




Tågstrejken. För andra gången i år och trejde på en dryg månad så tar fackföreningen GDL ut sina lokförare i strejk vilket påverkar i princip all spårtrafik i hela Tyskland. Denna strejk varar från 24/1 till och med 29/1 vilket innebär att det blir lite besvärligare för fotbollsfansen att resa till matcherna i helgen.


Mitchell Weiser gjorde matchens enda mål med en soloräd när Werder Bremen bortaslog(!) FC Bayern München vilket var deras första seger mot Bayern sedan 2008.

Bottenlaget Kaiserslautern hade en tuff lördag borta mot St. Pauli när laget stod för de här missarna. St. Pauli vann dessutom matchen med 2-0.



Fansen för Karlsruher SC som hade ett stort HA HO HE-tifo för att visa sin bestörtning över Bernsteins bortgång. Hertha BSC och Karlsruher SC har en stark vänskap som varat ända sedan 14 augusti 1976.

Nicole Kumpis, den enda kvinnliga presidenten inom tysk fotboll valdes om som president för Eintracht Braunschweig under helgens årsmöte. Nicole har haft posten sedan mars 2022 och den nuvarande mandatperioden sträcker sig tre år framåt.


Kay Bernsteins stol på Olympiastadion.

I söndags spelade Hertha sin första match efter att president Bernstein gått bort och han hyllades med tal, applåder och slutligen en tyst minut.

Våra färger, din design, ert beslut. Augsburg har bett sina fans komma in med förslag på hur deras matchtröja 2025/26 ska se ut. Kriterierna är att använda klubbens färger rött/grönt/vitt där vitt ska vara huvudfärgen. 

Leverkusen som för andra veckan i rad avgjorde matchen på tilläggstid, denna gång var det den ecuadorianske backen Hincapié som med sitt första mål för säsongen stötte hem samtliga poäng till serieledarna.

Stefan Lainer fick i somras beskedet att han drabbat av cancer i lymfkörtlarna. Lyckligtvis upptäcktes cancern tidigt och var godartad och i helgen gjorde han sitt första inhopp för säsongen när Mönchengladbach förlorade hemma mot Augsburg med 1-2. Efter matchen skanderade supportrarna hans namn och välkomnade honom tillbaka.

I veckan fyllde profilen Arjen Robben 40 år och han förärades med ett sammandrag av det han alltid gjorde, nämligen, skära in från högerkanten och avsluta med vänstern i bortre hörnet.

Hittar vi i 2. Bundesliga där ettan St. Pauli tar emot femman Fortuna Düsseldorf och fyran Greuther Fürth tar emot serietvåan Holstein Kiel. Det skiljer bara fem poäng mellan St. Pauli och Düsseldorf så om både Fürt och Düsseldorf vill haka på toppen är seger ett måste för dem.


Bayer Leverkusen har 27 raka matcher utan förlust i samtliga tävlingar vilket är tangerat med vad Werder Bremen hade 03/04. Bayern München toppar den listan med 32 raka matcher utan förlust säsongen 19/20.


- Joakim Sparr





Sätter han dem?


Den gamle kroatiske stjärnan Zvonimir Boban går sin egen väg.
Efter att sagt sin mening om ledning i Milan fick han sparken. 
Nu efter att det kommit fram att UEFA-presidenten Ceferin vill ändra stadgarna så han har möjlighet att sitta ytterligare en mandatperiod så hoppar han av sitt uppdrag i UEFA.
Han lämnar den här motiveringen:
Tydligt ställningstagande eller kanske hans chans att komma åt toppositionen?


Nederländare är verkligen radikala i sina protester:

Miss och miss...
The perfect storm är till ända för PSV Eindhoven.
Bara kryss borta mot Utrecht satte stopp för klubbens chans att ensamt majestät stå med flest raka segrar i Eredivisie.
Klubben tangerade i förra omgången Guus Hiddinks rekordsäsong 1987-88 men kunde inte förmå sig att riktigt skriva in sig i historieböckerna.
Och andra sidan, vad gör det. Det var ändå med PSV Hiddink hade rekordet.
 

Tar tid att slå sig fram i en klubb - på mer än ett sätt.



Sheva allt närmare toppen i Ukraina.



En fransman kommer och lattjar i brasilianska ligan:
  Vad gör han där förresten?


Det fula mot det fina.
Vad kan mer spegla skillnaderna i Derby de la Mediterranée
Marseille-Monaco Ligue 1 lördag 27 januari 21.00


Turkiska spelare ute i Europa


Otroligt!
Gift Orban bryter en 74 år lång nigeriansk tystnad i Lyon.
Den före detta Staebek spelaren blir alltså första nigerian i Olympique Lyon.

 



- Andreas Mitsis, William Edström, Thomas Pitura Polsk fotboll, Belgisk fotboll.

SvenskaFans.com2024-01-26 13:50:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)