Lagbanner
VV - Haaland slår nya rekord

VV - Haaland slår nya rekord

Isak briljerar, nederländska europamästare, Inzaghi cupbriljerar och mästerkock hyllas,

Arsenal såg länge ut att springa hem ligan. Men en historiskt dålig svit gör att Arsenal nu får se sig omsprungna av Manchester City som utklassade dem på onsdagskvällen. Erling Haaland var som vanligt kung på planen och stod för ett mål och två assist. Med det har han redan nu slagit Mohamed Salahs rekord. Med sju matcher kvar!
  Vid säsongsstart hade alla Arsenalfans med glädje tagit en andraplats. Laget har spelat fantastisk fotboll och har fått utväxling på ett gäng unga spelare. Men det går ändå inte att komma ifrån att de verkligen sumpade ett unikt läge att vinna ligan igen. Ett läge som garanterat inte kommer tillbaka nästa säsong.


Sheffield United är tillbaka i Premier League och han-som-borde-varit-svensk-landslagsman satte det avgörande målet.

På torsdagskvällen skedde något spektakulärt så det får bli två mål på denna lista den här veckan. Detta mål kommer att vevas under hela Alexander Isaks karriär.
 


Allt talar för ligaguld till Manchester City.


Chelseas enorma kräftgång fortsätter. Den här säsongen är verkligen en för historieböckerna. In kommer en amerikansk ägare och köper allt han kommer åt. I runda slängar sju miljarder svenska kronor har lagts på spelare, så till den grad att spelarna inte ryms i omklädningsrummet. Tuchel sparkades, Potter anställdes, Potter sparkades, Lampard - som sparkades när Tuchel togs in - kom tillbaka och som han har gjort det... på onsdagen blev det förlust igen, nu hemma mot Brentford. Till hemmafansens stora förtret.
 
Hollywood-Wrexham försöker locka Gareth Bale från sin pension.

Efter två säsonger i The Championship är Sheffield United tillbaka i Premier League.



Tisdag 21.00: Arsenal - Chelsea
Hur reagerar Arsenal på den blytunga förlusten mot City? Hur reagerar Chelsea på ännu en förlust? Handen upp den som minns när Chelsea hade färre poäng ned till nedflyttning (10) än till topp fyra (20) senast. Jag fick ta till google och konstatera att Chelsea slutade på 14:e plats 1992 och 1994 och åkte ur 1988. 


Sheffield United är tillbaka!



- Henrik Örtenvik
 





Inter må sladda i ligan och Simone Inzaghi är ifrågasatt men efter att Dimarco blivit matchhjälte hemma mot Juventus i Coppa Italia har Simone Inzaghi tagit sig till final - igen!
Sen han kommit till klubben har han bara blivit utslagen i en cup en enda gång - det var mot Liverpool förra säsongen.
Det känns verkligen som att det lättaste (...kanske enda?) sättet för klubben att nå Champions League nästa säsong är att vinna Champions League.




Kanske inte det vassaste samarbetet i Romas försvar...




Dennis my Man...

 


Curva Firesole inför semifinalen i Coppa Italia mot Cremonese
 

Ja, Perugias uppvärmingskläder kickar in bra - universitetsstad som de är.

På varje stadio runt om i Italien...

Dessa tider hittar man alltid några godbitar från gamla Champions League-matcher.
Albertinis rökare mot Monaco i semifinalen 1994...

Reggiana är tillbaka i Serie B direkt efter förra säsongens degradering. 
Stort firande På "Mapei Stadium" i Reggio-Emilia:

Napoli- Salernitana kan bli då Napoli firar sin första scudettotitel sen 1990.
Matchen är flyttad från lördag till söndag men i skrivande stund är inte klockslaget satt än.
Anledningen är ur säkerhetssynpunkt då myndigheterna är rädda att det ska bli kaos ifall Lazio inte vinner men såklart 
Seger mot Salernitana samtidigt som inte Lazio vinner mot Inter är grundförutsättningarna.

Och, jorå... Scudetto "firandet" har börjat på sina håll i Neapel:


milan-faktiskt-har-chans-att-na-en-sensationell-cl-final--657125">VdR: Milan kan faktiskt nå en Champions League-final.


- Johan Stistrup




Valentin ”Taty” Castellanos. Jag skulle sätta en rejäl bocadillo på att väldigt få hade en aninge om vem denna argentiske anfallare var inför veckans omgång i La Liga. Idag har nog desto fler koll på honom. Utlånad från New York City till ”systerföreningen” i Spanien, Girona, stod han för fyra (!!) mål i mötet med Real Madrid när Girona chockade Marängerna och vann med 4-2. För övrigt första gången sedan 1948 som en motståndare gjorde 4 mål i en match mot Real Madrid i La Liga – i CL gjorde ju Lewandoski det 2013 för sitt Borussia Dortmund som ni säkert minns. Castellanos fyra mål firades nog inte enbart i norra delarna av Katalonien utan även nere i huvudstaden Barcelona som såg sig ta ett stort steg närmare ligatiteln – innan man själva någon dag senare åkte på en mina.

Svettig räddning av Real Betis Rui Silva i hemmamötet mot Real Sociedad – som till slutade mållöst i ”finalen” om den sista åtråvärda CL-platsen som alltjämnt La Real har fördel på.
Valencias forne stortalang, sydkoreanen Kangin Lee, börjar blomma ut i Mallorca. I helgen satte han två nya mål när Mallis vann med 3-1 mot Getafe och nu börjar ryktena bli allt varmare om att större uppdrag och klubbar väntar för Kangin till sommaren med en prislapp runt 200-300 mSEK – Valencias ägare släppte Kangin gratis till Mallorca, ännu ett i raden av imponerande usla beslut från Meriton med andra ord.
Tuffa domslut emot Athletic Bilbao i första halvlek hemma mot Sevilla i kampen om Europaplatserna – två bortdömda mål för offside, varav det ena av Nico Williams var minst sagt tveksamt.
Det må inte vara helt tagen från Spanien – men förre Real Sociedad anfallaren Alexander Isaks magiska assist i kvällens match för Newcastle förtjänar minst sagt att ses på alla ställen möjligt och vevas om och om igen.

Atletico Madrid firade 120 årig födelsedag med klassiskt gamla blåvita tröjor och hemmapubliken bjud, minst sagt, upp till den här speciella kvällen och skapade en magiskt stämning så väl inför matchen som under densamma. Spelarna lite tyngda kanske av stundens allvar redde till sist ut läget och ordnade en seger med 2-1 mot Mallorca och därmed en perfekt kväll för Atletico Madrid.
Valenciaspelaren Hugo Duro tweet efter att junioren Javi Guerra hoppade in och avgjorde matchen på övertid med ett riktigt drömmål.
”Javi Guerra har aldrig ens gjort ett mål på träning. Jag lovar”

Getafe agerar i bottenstriden efter en rad svaga resultat och där förlusten mot Almeria blev droppen – älskvärde Quique Sanchez Flores får kicken – och mest troligt kommer Pep Bordalas tillbaka till sitt Getafe för att säkra La Liga-existens även nästa säsong.

Det var helt omöjligt att hålla tillbaka tårarna när man såg Joaquins presskonferens där 41 årigen avslöjade att han kommer hänga upp skorna i björken efter den här säsongen. Inte så mycket tårar av sorg eller ledsamhet utan snarare av den stolthet som Joaquin förkunnade beslutet med och som hans karriär sammanfattar. Rummet var helt full av familjen, tränare genom åren, spelare från förr och nu och journalister såklart – och det var en tät stämning som gick från tårar till rungande applåder för Joaquin. Som inledde sin presskonferens med att berätta om samtalet som förändras hans liv, när Fernando Vazquez ringde och berättade för en då 19 årig Joaquin att han vart uppflyttad till A-laget och det första Joaquin gjorde var att ringa upp sin pappa och berättat, ”vi gjorde det, jag ska spela för världens bästa lag”.

Joaquin kommer att vara oerhört saknad, både för sina fotbollskvaliteter som för den personen som han är – alltid positiv och med räv bakom varje öra, fylld av glädje som alltid verkat smitta av sig också. Minns själv mitt enda mötet med Joaquin uppe i Norge under tiden han bar Valenciatröjan, det hade varit en Europa League match mot Staebak i en inomhushall och Valencia hade vunnit relativt enkelt. Stjärnor som David Villa, David Silva svarade kort, proffsigt men opersonligt på lite frågor. Men det var två personer som stannade till lite extra, som insåg att det här var inte en av de vanliga ”journalisterna” – en av dem var en blyg Juan Mata och den andra en skämtsam Joaquin som undrade hur en nordbo kunde fastnat så för ett lag som Valencia långt ner i Spanien.

Joaquin var nog en av de där få spelarna som var nästan lika älskad av alla – de egna fansen som motståndarfansen. Med nästan 1000 matcher på allra högsta nivå är det en spelare som jag sätter högt upp på den spanska listan över fotbollsspelare – han lär dessutom bli den mesta spelare nånsin i La Ligas historia och är redan La Ligas äldsta spelare. Det trodde nog inte många när han vände hem till Betis igen 2015, 34 år gammal då, utan mer troligt att det var ett sista år och knyta cirkeln. Men sen blev det många historiska ögonblick, inte minst när han lyfte Copa del Rey bucklan för sitt Betis eller gjorde hattrick i La Liga 38 år och 140 dagar gammal.

Fotbollsspelarena Joaquin ser vi det sista av i vår – men personligheten Joaquin hoppas jag vi får se mer av i olika sammanhang.

Grande Joaquin!

Ja jag är såklart färgad i det här – men kan ändå inte låta bli att ta upp matchen mellan Valencia och Real Valladolid, må låta som en tråkig torsdagsmatch i all lunk, men oj vad den här matchen betydde och kan komma att betyda mycket. Skillnaden mellan La Liga och Segundan till att börja med, skillnaden mellan avgrunden och himmel, skillnaden ekonomiskt sett ska vi inte ens gå in på för det kommer så långt ner på listan av vad det skulle. Betyda för Valencia att ramla ur La Liga. Nu är inte loppet klart för segern ikväll – men oj oj oj vad viktig segern var och inte minst kanske sättet som det kommer till på. Valencia hamnar tidigt i underläge efter ett klassiskt försvarmisstag av Diakhaby – men sen så vänder man på steken och får 1-1. Matchen tickar på och går mot 1-1 och delad poäng – inhopparen, den egna talangen, akademiprodukten, Valencia-sonen, 19 åringen som debuterade på Mestalla bara för en dryg vecka sedan – slår till med ett drömmål på övertid och skickar Valencia från en plats under ångeststrecket till säker mark och fansen till sjunde himlen. Oj vad jag hoppas denna segern blir historiska vändpunkten.



Läs lite mer om the man of the talk - Taty Castellanos av briljanten Sid Lowe.

https://www.theguardian.com/football/2023/apr/27/the-historic-cathartic-and-biggest-night-of-taty-castellanos-curious-career-girona-real-madrid

- Niklas Hermansson




Jaha...vad säger man?
Undrar vilka som blir av med sin hemmamatch?



Fortuna Düsseldorf går mot strömmen med att höja priserna:

Stämningen är verkligen på topp i Hertha Berlin...

Inget bodega-häng på Pepe...
Tuchel inte helt nöjd under Bayerns träning... Ja, det är inte bara där det suras i klubben. Bayerns VD Oliver Kahn sägs sitta löst. Han fär mycket av skulden för Bayerns resultat den här säsongen men också för hans brist på kommunikation utåt (måste verkligen ha kommit från det blå...). Nu sägs Rummenige vara på ingång, fast hans familj säger nej... 
Finns det någon statistik på hur mycket Bayern håller sig till sin egen flock när det rekryterar?


Olympique Lyonnais  ultras Bad Gones vet sin stads mathistoria ....

Har vi kanske ett nytt generationskifte i Europa på gång?

Kanske väl drastsikt att ha det under den här rubriken men den "gamla" belgiska storklubben Anderlecht gör den här säsongen All time-low...

Alla tiders mest effektiva ingripande?
 

Bayern München-Hertha Berlin
Ja, ni som läst hela artikeln kan ju förstå att den inte är helt lugn för någon av lagen.
Söndag  30 april 15.30


Blytunga segrar för AEK och Panathinaikos som gör upp om ligatiteln.


- William Edström, Andreas Mitsis, Erland Jacobsen, Thomas Pitura
 

SvenskaFans.com2023-04-28 10:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)