Lagbanner
VV -  VAR-kaos i England

VV - VAR-kaos i England

Bellingham lyser, en legend har gått bort, underbara tifon och Italien får äntligen ett mästerskap.



Vad kan veckans snackis vara måntro? Är det något speciellt som har hänt senaste veckan? Här gäller det att trippa lätt på tå så man inte formulerar sig fel. Men veckans långbänk har ju varit förra helgens domarmiss mellan Tottenham och Liverpool, där Liverpool gör 1-0 med en man mindre. Linjedomaren vinkar för offside och back in the days hade det varit stopp där och lite gnäll dagen efter om att domarna missat eftersom Luis Diaz ju faktiskt var offside.

Men nu har vi ju VAR som är tänkt att hjälpa domarna och göra idrotten mer rättvis. Men problemet med VAR, och kanske allra särskilt i Premier League, är ju att det är människor som också jobbar med VAR och de gör ju precis samma missar som domarna på planen gör. Varje säsong är full av hårresande misstag och det känns som att vi efter varje helg sitter och diskuterar varför VAR inte går in och rättar solklara misstag. Och när då VAR inte gör det, då känner ju jag i alla fall att det är lika bra att skrota hela systemet.

Hur som helst: helgen handlade om en missad offside och eftersom Liverpool är en av världens mest anrika klubbar med en otroligt stor supporterskara, så har det varit ett enormt ramaskri bland fans och i media. Som att Liverpool är första laget någonsin att få ett mål bortblåst för offside och/eller rånade av VAR. Fans och till och med Jurgen Klopp har gått ut och sagt att det borde bli omspel. För ett domarmiss. Här kan man ju tycka att han är otroligt dum och naiv som ens säger det här. Vad tror han? Omspel? Är han helt dum i huvudet? 

Men han gör ju det för att sätta press på hela domarkåren som kommer att vara livrädda att döma bort Liverpool igen. Det är ett helt medvetet val. Hela diskussionen om omspel fick twitter att gå bananas och Tottenhamspelare och fans insisterade på att Champions League-finalen skulle spelas om och Jan Vertonghen var redo att ställa upp.
 



Även Reading och Watford hade lite banter på sina officiella konton:
 


Wolverhamptonkontot på Tiktok passade också på att hoppa in i debatten. De blev rånade av Liverpool i FA-cupen i januari och borde ha vunnit det mötet om det inte vore för domarnas insats.
 

Fina, klassiska Ipswich flyger i The Championship. Detta mål höll hög klass.


John McGinn avgjorde sent för Aston Villa.


Champions League var tillbaka i Newcastle och som klubben och fansen hade längtat. Det var mäktig stämning på arenan när Newcastle körde över PSG.

...och Dan Burn bränner alla broar efter matchen.
West Ham må vara ojämna i ligan, men i Europa är "The Hammers" otroligt stabila. På torsdagskvällen vann West Ham borta mot Freiburg, en seger som innebär att David Moyes gubbar spelat 17 raka matcher ute i Europa utan att förlora.


England är England...


En av sjuttiotalets stora profiler avled i veckan. 
Den lille ettrige Francis Lee har gått bort  och det finns hur många sköna klipp som helst med honom. 
Här är ett när han manglat ner George Best i derbyt mellan City och United: Han spelade bl.a. i nämnda Manchester City och i Derby County, i vilka han vann ligan med. Han spelade 27 landskamper för England och var med i VM 1970.


Tragisk sekvens i League One mellan Leyton Orient och Lincoln City.
Söndagen bjuder på två riktiga toppmatcher. Brighton mot Liverpool klockan 15 och Arsenal - Manchester City klockan 17.30.


Reseberättelse från Everton

Över 2,5 mål är ett tacksamt tips när det gäller Brighton.


- Henrik Örtenvik




Då blev det klart att Italien får arrangera Fotbolls-EM 2032 tillsammans med Turkiet.
Eller klart och klart... de kommer vara de enda som söker för det då de drog tillbaka ansökan för 2028 i förmån för Storbritannien och Irland.
Mötet kommer hållas i Nyon i Schweiz den 10 oktober. Då kommer också förhoppningsvis spelplatser bli klara. 
Oftast när Italien får mästerskap på sig så rustas saker upp som har förfallit och vi kan bara hoppas att de gäller för de stadios som kommer användas för mästerskapet.
Om vi bortser från Euro 2020 som var utslängt runt om i Europa så var VM 1990 den senaste gången Italien arrangerade ett stort fotbollsmästerskap. Det är alltså för 33 år sedan och vi räknar från när EM går av stapeln så är det 42 år sedan! En helt otrolig lång tidsperiod för ett så stort fotbollsland som Italien. Senast Italien hade EM var 1980.


Milans vattenbärare Alessandro Florenzi tog epitetet till en ny, men vacker, nivå:
 


en annan hjälte:
 



Vi hade TikTokgate innan (eller kanske fortfarande..) i Napoli. Nu kommer Dollgate.
En firma har tagit fram en docka som heter Cicciobello bomber som är väldigt lik en viss Victor Osimhen. 
Nu har klubben bestämt för att stämma firman för dockan eftersom de säger att de inte godkänt det och att den är för lik deras anfallare.
 

Vi fär se var det här hamnar.


Lautaro Martinez hölls borta från startelvan i helgens match mot Salernitana.
Han hade laddat ordentligt:

*

Han är den enda spelaren som gjort fyra mål i Serie A som inhoppar sen trepoängssystemet infördes 1994.


En genuin scen från bortastå när Lazio sätter det sena vinnarmålet mot Celtic i Champions League.
 
När vi ändå är där...
Palermos hemmacurva mot Sudtirol. Vi pratar Serie B nu.
 
Ni som minns Salernitanas säsongsavslutnings tifo för 1 ½ år sedan mot Udinese vet vad de kan skapa. Undrar om de inte slog det den här gången: Det sjuka är att de förlorade båda matcherna - med 4-0!
Ni har ett säkert spel nästa gång de kommer dra upp ett sånt här. Frågan kanske är mer om de vågar göra det igen.
 

Napoli är i gång igen med sina tröjor. Sin vana trogen tar de fram en för Halloween. Det här spektaklet måste verkligen löna sig. Enda sättet är för FIGC att förbjuda mer än tre olika tröjor per säsong.


Derby della Mole
Torino tar emot Juventus i Turin-derbyt
Lördag 7 oktober 18.00
 

Goal of the Week (7)


- Johan Stistrup





Den stora snackisen i veckan har förstås handlat om VM 2030. Spanien var osäker på hur deras kandidatur skulle se ut efter allt kring Luis Rubiales men trots allt verkar projektet ha lockat FIFA-pamparna. Genom ett enhälligt beslut under onsdagen stod det klart att Spanien, Portugal och Marocko gemensamt skulle hålla i mästerskapet om sju år. Inte nog med det kommer även tre matcher att spelas i Sydamerika för att fira världsmästerskapets hundraårsjubileum. Uruguay, Argentina och Paraguay kommer att få hålla i varsin match medan resten av matcherna alltså fördelas mellan de tre initiala värdnationerna. Det blir följaktligen ett VM utspritt på tre kontinenter.
Inför säsongen kändes det väldigt osäkert kring Villarreals sista utpost. Allt tydde väl på att Villarreal, som släppte Gerónimo Rulli i januari, skulle hitta en ny målvakt under sommaren men så blev det inte. I stället la man allt förtroende på Pepe Reina, som klev in för Villarreal när Rulli lämnade under våren, och akademispelaren Filip Jörgensen. Snabbt blev det avgjort att svenskfödde Jörgensen, som representerar Danmark på U21-nivå, skulle vara förstavalet den här säsongen. I helgen räddade 21-åringen sitt Villarreal i bortamötet med Getafe och blev utsedd till matchens lirare i 0-0-drabbningen i Madrid. Kanske någonting för Sverige att undersöka innan han gör A-landskamper för Danmark?
Han visar sig vara en minst sagt speciell spelare den där Jude Bellingham. Efter sex mål på sju ligamatcher har han startat sin Real Madrid-karriär lika bra som Cristiano Ronaldo gjorde 2009. På totalt nio matcher har han varit direkt involverad i elva mål, flest av alla spelare i Europa som inte är anfallare. Han bjöd dessutom på ett mål mot Napoli i veckan men snyggare var ändå hans assist mot Girona i toppmötet i helgen.
Här tolkar jag rubriken “miss” som engelskans sakna. För det är troligen någonting Barcelona-spelarna kommer att göra efter att Xavi och hans tränarstab bestämt sig för att förbjuda spelarna från att spela padel på sin fritid. Sicken glädjedödare och padelmördare han är, den där Xavi.


Fantastiskt roligt och precis som det ska vara i det vänliga Baskien-derbyt mellan Real Sociedad och Athletic. Det var också ett riktigt bra drag på Anoeta över lag i hela matchen. Kanske särskilt när spelarna klev in på planen. Matchen skulle Real Sociedad i slutändan vinna med 3-0 i en riktig ”håll käften”-seger.
Det var inte bara en stor domarskandal i Premier League den här helgen, det skedde också i Champions League vilket drabbade Sevilla. Det var minst sagt bittra miner i Sevilla efter att ha blivit blåsta på konfekten mot PSV. Sergio Ramos ifrågasatte exempelvis varför VAR existerar när systemet ändå inte används korrekt. Även managern José Luis Mendilibar ventilerade sin frustration efter matchen.
”Alla spanska lag har det tufft, förutom Real Madrid”, sa Diego Simeone på frågan varför hans Atlético har haft det så tufft i Champions League de senaste säsongerna. Atlético och i synnerhet FC Barcelona har inte gått särskilt långt i turneringen under en tid. Simeone trycker på att hans Atlético måste rycka upp sig i Europaspelet samtidigt som han dock påpekar hur svårt även andra lag som just Barca eller Sevilla också har det. Trots att de senare allt som oftast ser ut att städa av Europa League lite när de vill. En något oväntad hyllning av stadsrivalerna ändå.

Det blev totalt 80 minuter i den första Champions League-starten för Lamine Yamal. Han lämnade dock planen redan i den 71:a minuten. Anledningen? Han behövde gå på toaletten.


Real Betis ser ut att ha hittat en riktig guldklimp i sin egen akademi. Assane Diao startade sin första match för Betis torsdag förra veckan och gjorde mål direkt. Den här veckan har han nätat både i ligan, mot Valencia, och i Europa League, mot Sparta Prag. Det börjar bli svårt att avgöra vem som är den mest lovande spelaren i La Liga för närvarande. I sina två första La Liga-matcher har han blivit utsedd till matchens lirare båda gångerna. Han är dessutom den yngsta spelaren att göra mål i årets La Liga. Diao är utan tvekan en kandidat som mest lovande och ryktas redan bort från Sevilla-klubben med en flytt till Real Madrid.
Take Kubo har gjort succé i La Liga så här långt och smällde av en något annorlunda målgest när han nätade mot Athletic i helgen.
Carl Starfelt går bra men hans Celta går tungt.
Nacho Fernández fick syna det röda kortet efter en horribel tackling på Gironas nyförvärv Portu. Den 31-årige yttern skickades till sjukhus på grund av tacklingen. Det är fortsatt oklart hur länge den tidigare Getafe-spelaren blir borta från spel. Nacho då? Ja, det verkar som att det bara blir tre matchers avstängning för Madrid-kaptenen som uttryckt sin ånger för aktionen i efterhand. Det betyder att han missar matcherna mot Osasuna, Sevilla och Barcelona.
Det blev bara sju matcher i La Liga för Vicente Moreno i Almería som huvudtränare. Han blev ligans andra sparkade tränare förra veckan när andalusierna bröt med spanjoren. Sedan han fick sparken för prick en vecka sedan har Almería varit på jakt efter en ersättare och nu ser det ut som att man hittat en i form av serben Veljko Paunovic. 46-åringen har ett förflutet i Spanien, dock som spelare, efter olika sejourer i Atlético de Madrid, Mallorca, Real Oviedo, Tenerife, Getafe och just Almería. Bara detaljer återstår enligt transfergurun Romano.
Ett tungt avbräck för Barcelona då Robert Lewandowski, som hittat formen de senaste veckorna, ser ut att vara borta från spel ett bra tag. Inte minst mot Real Madrid då.
Cádiz-anfallaren Darwin Machís riskerar fängelse i ett och ett halvt år efter att han och tre kompisar misshandlat venezuelarens ex-flickväns nya pojkvän. Så sent som för en månad sedan gjorde Machís två mål mot Villarreal. En arresteringsorder har redan utfärdats.
Det går inte att förneka att veckans bästa match var bottenmötet mellan jumbon och nästjumbon Almería respektive Granada. Almería gick upp till en 3-0-ledning innan paus efter tre mål på fem minuter. Ännu mer speciellt var att vi fick ett hattrick i mål och ett hattrick i assist på de fem minuterna. Som om det inte vore nog där lyckades Granada med en otrolig upphämtning i andra halvlek och få med sig ett 3-3-resultat. Till råga på allt missade Granada en straff och båda lagen hade varsin ramträff på stopptid. La Liga, sluta aldrig vara som du är.
Stark laginsats bakom Real Madrid seger mot Napoli


- Jude Bellingham är den tredje spelaren någonsin i Real Madrid att göra mål i sina första två Champions League-matcher för klubben. Christian Karembeu (1998) och Cristiano Ronaldo (2009) var de andra två.
- Den tidigare Atlético- och Rayo-mittfältaren Mario Suárez har valt att runda av sin spelarkarriär. Det blev tre landskamper för den 36-årige spanjoren.
- Kieran Tierneys skada i baskiska derbyt betyder att han blir borta från spel i tre månader. Tungt för skotten som inlett bra för Real Sociedad.
- Las Palmas Munir El Haddadi spelade 90 minuter i måndags mot Celta och blev därmed den marockan som gjort flest matcher i La Liga. Totalt 212 La Liga-matcher har det blivit och han kliver därmed förbi Deportivo-ikonen Nourredine Naybet som hade det tidigare rekordet.
- Largie Ramazani är den första Almería-spelaren någonsin att göra tre assists eller fler i samma match.
- Luis Súarez hattrick för Almería är det snabbaste (fem minuter, 23 sekunder) sedan 2016/17 där Kevin Gameiro gjorde hattrick för Atlético (fyra minuter, 44 sekunder).
- Xavi Hernández har nu coachat Barcelona i 100 matcher.
- Sex Feyenoord-supportrar arresterades efter stök när laget mötte Atlético i veckan.
- Det nordafrikanska derbyt i det spanska seriesystemet mellan Ceuta och Melilla spelades i veckan. Det skiljer 225km från städerna. ”Enklavderbyt” slutade 0-0.
- Rayo Vallecanos Òscar Trejo kommer inte längre vara lagets lagkapten. Han har själv valt att lägga bindeln åt sidan i protest mot klubbens behandling av anställda inom föreningen och mot lagets supportrar.


-Daniel Jakobsson




Jasså, bara sex länder?
2030 spelas alltså på tre olika kontinenter i sex olika länder.
 
Finns det någon över fyrtio som orkar bry sig om VM längre? Karaktären på ett VM som sätts av att det går i ett land försvinner totalt. 


Int aint over...
 

Publikfester och tifon utöver det vanliga:
  och deras tifo var så nära van Gogh man kan komma:
 

Lilla Keflavik på Färöarna fortsätter göra sitt jobb.
Första gången i ett Europaspel och nu är den första poängen bärgad.
0-0 mot franska ÖGC Lille - som vann franska ligan så sent som 2021. Lille dominerade inte oväntat men fransmännen hade inte ett enda skott på mål, Det hade däremot Keflavik.
Inte många lag kommer att plocka tre lätta poäng på Färöarna...


Hårda bud i Polen. 
  Anledningenär att en Wisla-supporter dödade en annan förra säsongen.


"Jag har aldrig upplevt Lyon i den här psoitionen. Vet inte vad jag ska säga"
Trots sitt namn så har Fabio Grosso inte gjort någon större effekt på Olympique Lyonnias.
Fast förankrat sist i ligan med bara två poäng. Ingen van position för klubben och alla verkar stå handfalna.
Dags att ringa Sam Allardyce eller Davide Ballardini?
 

 

Manchester United och Galatsaray i en enda bild:

Stort tumult bröt ut efter Europa League-matchen mellan AZ67 och Legia Warszawa där bl.a två spelare ur Legia blev arresterade - troligtvis pga misshandel.
 
Den gamle tyske bombern tar bladet ur munnen angående dagens ungdom:
Jo, visst är det en repeat på allt som sagts genom tiderna.


Mbappe värmer upp inför matchen mot Newcastle :-P:
 
 
Även mascotar får sina fiskar varma:



Kaoset i Ajax
 

- Andreas Mitsis, William Edström, Thomas Pitura Polsk fotboll, Belgisk fotboll.
 

SvenskaFans.com2023-10-06 10:59:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)