Lagbanner
VV - Ibrahimovic på scenen igen

VV - Ibrahimovic på scenen igen

Lysande Isco, Hamrins sjuka spelarbetyg, Mûllers rekord och det blåa kortet.



Jag fattar att det inte är lätt att ta över ett Chelsea där ägarna har köpt spelare för tio miljarder på kort tid. Men Mauricio Pochettinos försvarstal här var väldigt besynnerligt, att jämföra sig med Liverpool som gått som tåget hela säsongen.
 

Nu vann Chelsea en riktigt stark och meriterande seger borta mot Aston Villa i FA-cupen, så kanske det ändå finns lite hopp om att spela sig till en topp sju-placering. The Analyst går igenom Chelseas problem här:

Enligt OptaJoe är det mest sannolikt att Manchester City, återigen, vinner ligan.


Detta var väldigt intressant att titta på. Dopning inom fotbollen är något som det inte pratats om så himla mycket, förutom det mest kända att Guardiola fälldes två gånger på ett år som spelare, samt att Juventus hade ett helt labb med "vitaminer" till sina spelare.



Termen "blå kort" började flyga ordentligt på torsdagen, så till den grad att FIFA kände att de behövde gå ut och förklara att implementerandet inte alls är så nära som hela fotbollsvärlden fick för sig att det var.
 


 Fotbolls-England har tittat i backspegeln och gått igenom diverse olika VAR-beslut.
 


Thiago Silva är en av fotbollshistoriens finaste backar. Men det kanske börjar bli dags för ett avsked?


Söndag 17.30: Aston Villa - Manchester United
Det finns ett gäng bra matcher i helgen, däribland två Londonderbyn. Men denna match känns lite extra kittlande. Hemmalaget vill hålla bortalaget borta från topp fyra.


Gästkrönika på Chelsearedaktionen om Pochettino

Helgen bjöd på otroligt många mål!

- Henrik Örtenvik



Då har VM-silber laget från 1958 samlats igen. Långt ifrån jordelivet i och med Kurre Hamrins bortgång i helgen.
"Uccelino" - den lilla fågeln - spelade mest med Fiorentina (där han vann Cupvinnarcupen) men sin scudetto-titel tog han i Milan 1968.
Han är den nionde meste målskytten i Serie A och var innan Gabriel Battistutas Violaäventyr den meste målskytten i Fiorentina genom tiderna.
Kanske det mest anmärkningsvärda om hans kvalitet var väl att han snittade över 7.00 hos Corriere dello Sport i spelarbetyg under säsongen 1959/60.
Få, om någon, spelare i Serie A har gjort det.



Inters Hakan Calhanoglu går mot en ny vår:
 

San Remo-festivalen är igång igen och den lilla kustpärlan i Ligurien blir Italiens mittpunkt för fem dagar.
Festivalen är alltså italienarnas "Mello" med skillnad att man kör konstant en show med inbjudna gäster och uppträdande från 20.30 till ljuset slocknar (brukar bli vid tvåtiden på natten)
När jag säger gäster så brukar det ofta vara med anknytning till film eller sport och första kvällen var Zlatan Ibrahimovic och hans fru inbjudna. Han gjiorde en självironisk entré med att dela ut Paninibilder på sig själv till publiken. Jsg vet inte om det säger mycket om dagens stjärnor i Serie A och dess glans att en före detta spelare dyker upp på scenen.
Han var själv en av presentatörerna för några år sedan - mitt under brinnande säsong - så storhetsglansen finns fortfarande där.



Mot Napolis Kvaratskhelias känsliga högerfot kan inget försvar i världen freda sig.




Hellas Veronas fans är allt annat än nöjda med vad som händer med klubben just nu.
President Setti har fått en konkursansökan på sig på några av hans bolag, vilket enligt finansinspektionen spiller över på klubben då de tycker att transaktioner mellan hans bolga påverkar varandra.
Han sitte rmed skulder på 40-50 miljoner och det enda sättet att få in de pengarna är såklart att sälja spelare. Och det gjorde han:
Hrustic (a, €1-Heracles Almelo)
Amione (f, €3-Santos Laguna)
Mboula (a, lån-Racing Santander)
Saponara (a, €2-Ankaragücü)
Djuric (a, €2-Monza)
Günter (f, lån-Karagümrük)
Braaf (a, lån-Fortuna Sittard)
Doig (f, €6-Sasuolo)
Ngonge (a, €18-Napoli)
Faraoni (f, lån-Fiorentina)
Hongla (mf, €2.7-Granada)
Kallon (a, lån-Bari)
Terracciano (mf, €4.5-Milan)
Hien (f, €9-Atalanta)

Fansen var som sagt mindre nöjda och hånade honom utanför Stadio Bentegodi:
  Självklart kom det in lite förstärkning men klubben kommer få svårt att klara nytt kontrakt.


Ja, ni har såklart inte missat det men det sägs att ett "blått" kort är uppe för diskussion hos UEFA och FIFA.
Vad skulle det innebära? Ja, ett blått kort är helt enkelt en tio minuters utvisning.
I stället för att bara kanske ge ett gult men rött kanske är för starkt så skulle de blåa lösa en medelväg, med andra or som våran mellanmjölk när den kom fram.
Som exempel hade de den här sekvensen:

Där skulle alltså Chiellini bli utvisad i 10 minuter isf ett gult kort.
Skulle det första fotbollen eller inte tror ni?
Bara som poäng... Mellanmjölk säljs ungefär 5-6 gånger mer än lättmjölk och standardmjölk på min ICA.


Vilket strul i backlinjen...




...oich vilken comeback efter det. 




Underbart välkomnande från Interfansen utanför San Siro inför matchen mot Juventus:
 


...och inne på stadion:
 




Mycket Inter idag...

Inter inte Inter längre? För första gången på över tjugo år hade Inter hela fem italienare med i startelvan inför matchen mot Juventus.

 

Roma-Inter 10 feb 18.00
Kan ett pånyfött Roma brotta ner ligaledarna?
 


Gli Svedesi - veckans insatser för svenskarna i Italien. Ni har väl inte missat Jacob Seiberlichs rapporter om hur det går för svenskarna?


Paolo Dybala börja sätta sig på den fina Argentinska kartan om bästa målskyttar i Serie A från Pampaslandet:
 

 

- Johan Stistrup




Den stora snackisen i veckan har rört Girona och det som skedde i helgen mot Real Sociedad. Girona, som jagar Real Madrid i La Liga-toppen, ansåg sig bli bortblåsta av domarna mot La Real efter att bland annat Savios mål blivit bortdömt. Managern Míchel, som i veckan också blev utsedd till månadens spelare för tredje gången för säsongen, blev utvisad i matchen och kommer därför att missa helgens stormatch mot just Real Madrid på lördag.

Det har den senaste tiden varit en hel del anklagelser mot just Real Madrid och dess eventuella fördelar som domarkåren ger dem. Girona-fansen sjöng högljutt ”asi asi asi gana el Madrid” vilket i stort sett innebär ”det är så här Madrid vinner” och är en sång som ofta sjungs på La Liga-arenor riktade mot Real Madrid och domarkåren. Míchel var inne på någonting liknande efter att ha blivit utvisad och påpekade att domarna tar ifrån honom möjligheten att guida sitt lag på Bernabéu. I intervjuer efter matchen uppmärksammades särskilt en med en Girona-supporter som sa ”Vi blev rånade, de kommer inte att låta oss vinna La Liga. Det är en skam att de gjort detta mot oss, låt Real Madrid spela själva i stället”.

Förutom Míchel kommer Girona klara sig utan Daley Blind och Yangel Herrera också efter att ha fått varsitt gult kort i slutet av matchen mot Sociedad och därmed fått ett gult för mycket. Snacka om tuffa avbräck för Girona inför helgens stormatch. Positivt för dem är dock att Artem Dovbyk verkar vara tillbaka från sin skada.
Diego Simeones räddning är att få sova.
En helt otrolig miss från Umar Sadiq mot Mallorca i onsdags. Nigerianen lämnade ju afrikanska mästerskapen på grund av en skada, som sedan visade sig vara blott ett blåmärke, och anklagades då av de nigerianska supportrarna för att ha ”fejkat” en skada. Efter missen nedan mot Mallis hamnade Sadiq ånyo i blickfånget och fick försvaras av managern Imanol Alguacil efter matchen.
För första gången sedan våren 2009 har Mallorca nått så långt som en Copa del Rey-semifinal och tog i tisdags emot Real Sociedad i det första mötet. Det slutade förvisso mållöst på nya San Moix men Mallorca-supportrarna stod sannerligen bakom sitt lag både före, under och efter matchen.
Vad säger ni? Borde Antoine Griezmann ha blivit utvisad för den här tacklingen på Oihan Sancet i onsdags? Athletic anser i alla fall det.
Det har, som sagt, varit mycket klagomål på domarna i Spanien de senaste månaderna och det har kommit från lag såväl i botten som toppen av tabellen. Iñaki Williams fick frågan om detta och sa följande:

 – Många gånger är det de som klagar mest högljutt som förmodligen borde vara mest tyst.


Den här ”nyheten” hade nog slagit ännu större om det inte vore för att vi hört det förut. Dra den om den gamle i stället.
Vet inte varför detta blev under rubriken ”tweet” men lite i brist på annat. Det var i mötet med Rayo Vallecano i måndags som Sevillas Lucas Ocampos var med om en liten tråkig incident när han skulle kasta inkast. En Rayo-supporter tog sig då friheten att peta ett finger rakt upp där solen inte lyser, vilket skapat en hel del rubriker. Ni ser i tweeten nedan vad Lucas Ocampos själv tycker om saken men det var inte bara han som hade åsikter. Rayos president Martín Presa menar att Rayo som klubb inte kan ta ansvar för saken men att supportern måste bestraffas. Sevillas manager Quique Sánchez Flores lyfte frågan om säkerheten på arenorna och Sevilla som klubb lanserade ett så kallat ”club statement”.
I cupen mot Athletic Club i onsdags föll Atlético de Madrid i det första semifinalmötet av två på Wanda Metropolitano. Att Atlético torskade hemma hör sannerligen inte till vanligheten – det var tretton månader sedan sist. Atléticos 28 matchers långa svit tog därmed slut. Av dessa 28 matcher vann Atlético otroliga 26 och två slutade oavgjort.
Jaha, Jonathan Viera tillbaka i La Liga – men inte en fjärde sejour i barndomsklubben Las Palmas. I stället har 34-åringen kritat på för jumbon Almería. Las Palmas lagkapten under hösten bröt under uppmärksammande former kontraktet med Kanarieölaget i december och alla trodde nog att det väntade en flytt till Mellanöstern för mittfältaren. Mot alla odds ska han nu alltså spela för laget som ännu inte vunnit en endaste match i ligan. Märklig övergång på många sätt men Viera lär utan tvekan bidra en hel del i den rödvitrandiga andalusiska klubben.
Efter tretton år i spansk fotboll har Getafes Damián Súarez lämnat La Liga. Det blev totalt 295 matcher i den blåa dressen för högerbacken som nu ryktas krita på för brasilianska Botafogo. Uruguayanen blev något av en kultspelare i Madrid-klubben och startade 15 ligamatcher för Bordalas lag den här säsongen. Denna veckans avsked får delas med Girona succéspelare Sávio som i veckan blivit klar för Manchester City till nästa säsong. Han har varit briljant och lär nog vara minst lika bra i Pep Guardiolas system. Sávio leder assistligan tillsammans med Toni Kroos och har lyckats med flesta antal dribblingar den här säsongen. Ett kap men väldigt tråkigt för Girona och La Liga.
Isco har varit helt fenomenal för Real Betis den här säsongen och blev för femtonde (!) gången utsedd till matchens lirare när Real Betis kryssade med Getafe i söndags. Eftersom han imponerat så pass mycket som han gjort har det ryktats om att han skulle vara en spelare för landslagets EM-äventyr i sommar. 31-åringen har inte varit uttagen sedan 2019 men hade nog gjort en del nytta i La Selección om det inte vore för den förargliga skada han drog emot sig i helgen. Det ryktas nu om att mittfältaren blir borta ett par månader, vilket är ofattbart tråkigt när han väl fått i gång sin karriär igen. Det var en märkbart skakad Isco som fick se klart söndagsmatchen från bänken.
Real Madrid mot Girona på lördag, klockan 18.30. Den måste ni se.


Första hemmaförlusten för säsongen för Atlético


- Spanska herrlandslaget lottades med Danmark, Schweiz och Serbien i Nations League.
- Sávio må ha klarat flest antal dribblingar men Lamine Yamal har bäst dribblingsprocent i hela Europa. Killen är 16 år gammal.
- Sergio Ramos passerade i helgen Lionel Messi antalet spelade La Liga-matcher och ligger nu på en åttondeplats i maratontabellen.
- Villarreals José Luis Morales firade i helgen 300 La Liga-matcher. Osasunas lagkapten David García firade samtidigt 300 matcher i Osasuna-dressen.
- Real Betis manager Manuel Pellegrini är nu med på topp tio-listan över de managers som coachat i La Liga flest gånger.
- Mot Atlético i helgen firade Dani Carvajal 400 matcher i Real Madrid-dressen.
- Med sitt mål mot Rayo i måndags blev Youseff En Nesyri den spelaren som gjort flest mål av marockanska spelare någonsin i La Liga.

-Daniel Jakobsson




Fansprotesterna mot DFL fortsätter och i helgen kastade Kaiserslauterns fans in citroner i deras match mot Elversberg. Den största och mest uppmärksamma protestaktionen skedde i huvudstaden då Hertha BSC tog emot HSV. Matchenn avbröts i 32(!) minuter efter att hemmafansen slungat in hundratals tennisbollar på planen i andra halvlek.

Högerbacken Marcel Seegert byttes in i 83 minuten och i den 85e räddade han poäng åt sitt Waldhof Mannheim mot Preußen Münster i 3. Liga med denna fantastiska smällkaramell.


Vädret i Saarland ställde till det så pass att kvartsfinalen i tyska cupen mellan 1. FC Saarbrücken – Borussia Mönchengladbach inte kunde spelas. När matchen spelas är ännu inte beslutat.

Bochums tränare Thomas Letsch tog på sig den tappade poängen i bottenmötet mot FC Augsburg. Augsburg kvitterade på straff på tilläggstid och Letsch menade på att det var hans byten som ställde till matchbilden. Bytena var för defensiva och hade de inte sjunkit ner för att bevakat ledningen så hade de vandrat av planen med tre poäng.



Paderborns målkavalkad hemma mot Fortuna Düsseldorf. Hela sju mål bjöds publiken på och förlusten var kostsam för Düsseldorf som jagar uppflyttning.

”Investeringsdealen i DFL kan leda till ny omröstning”

Efter den hemliga omröstningen och där Hannovers president Martin Kind sägs ha röstat tvärtemot vad klubben ville så har flera klubbar nu höjt rösten för att omröstningen borde tas om. VfB Stuttgarts president Claus Vogt var den som tog bladet ur munnen och sedan har andra lag som röstade nej hakat på.


Peter Fischer lämnade i helgen efter 24 år som president Eintracht Frankfurt och ny ordförande är Mathias Beck. Fischer är känd för sitt skarpa ställningstagande mot högerextremismen och deklarerat tydligt att dessa åsikter inte har något i Eintracht att göra. När Fischer tillträdde som president hade klubben färre än 5 000 medlemmar, när han avgick hade de 139 000.


Ronnys kanon för Hertha BSC från mötet mot Hannover 96 säsongen 2013/14. Målet innebar kvittering till 1-1 i matchens 81a minut.  

Bayer 04 Leverkusen – FC Bayern München. Ettan mot tvåan, endast två poäng skiljer. Gör Leverkusen ett ryck eller kliver FC Bayern om och tar över ledningen?


Thomas Müller har vunnit 500 tävlingsmatcher med FC Bayern vilket är en bedrift ingen annan i klubben lyckats med tidigare.

- Joakim Sparr

SvenskaFans.com2024-02-09 12:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)