Lagbanner
VV - Fotbollsårets viktigaste 2023

VV - Fotbollsårets viktigaste 2023

Golden boy Bellingham, Ten hags överskattning och Pogbas punka och mycket annat i Veckans Viktigaste årssammanfattning.

Tomten har redan tömt sin säck. Julklapparna är utdelade. Våra panelmedlemmar på Italien, England och Spaniens redaktioner får istället dela ut egna presenter till valfri person eller klubb som de tycker förtjänar eller behöver detta, nu när året går mot sitt slut. Låt utdelningen börja!

Ett par glasögon – till den domare vars syn är i störst behov av förbättring

 Henrik Örtenvik: 
Domarnivån i England var ämnet förra året och jag håller mig fast vid detta igen. Jag försöker alltid säga att jag har all respekt för att det är otroligt svårt att vara domare. De missar saker, kommer att missa saker framöver. För det går fort, spelare fuskar.

Och då är det ju som sagt tänkt att VAR ska kliva in och hjälpa till. I ett rum sitter alltså ett gäng människor som är opåverkade av spelarnas och publikens hetsande. Där ska misstag fångas upp och i lugn och ro korrigeras.

Men det vi fått är istället ett system där domarna i VAR-rummet verkar mer rädda för att sätta dit sina vänner än att göra rätt. Och vi får i varje omgång massa exempel på att regelboken är olika för olika lag och fritt fram för domaren att tolka som hen vill.

 Johan Stistrup: 
Italien klart för EM efter 0-0 på neutral plan i Leverkusen mot Ukraina. Men det kunde gått åt pipsvängen... om domaren just hittat sin pipa.
Straff eller inte?
 
...eller som Ceferin sa: "EM utan Italien vore katastrof..."
Jag tror dock att det här har större geopolitiska konsekvenser än bara fotboll. 
Tröttheten - eller kanske snarare likgiltigheten - över kriget mellan Ukraina och Ryssland har satts på pränt. 
Självklart hade de fått straff om det var en kvalmatch i ett tidigt skede men om det hade varit ett år sedan hade nog Ukraina fått straff om matchen hade haft samma betydelse.



 Daniel Jakobsson: 
Det är nog en rejäl känga till hela VAR-rummet med dess personal. Och den oförmåga domarna i Spanien verkar ha att ta snabba beslut. Det är inte ovanligt att ett VAR-beslut kan ta upp emot fem minuter, vilket förstår hela rytmen i matchen och det momentum ett eventuellt lag kan ha byggt upp. Spanien ligger ganska långt bakom övriga länder när det gäller denna sak. Dessutom är det otroligt att inte goal line technology är installerat på La Liga-arenorna ännu. Detta var något som överraskade bland annat Rafael Benitez i september när Celta Vigo blev lurade på konfekten.


En sparbössa – till den klubb som gjort den sämsta affären och behöver spara pengar

 Henrik Örtenvik: 
Termen “behöver spara pengar” är inte direkt applicerbar på Premier League-lagen. Men visst är det lätt ironiskt när Chelsea spenderat nästan 10 miljarder på spelare under kort tid, men Mauricio Pocchettino donderar ändå att det måste spenderas pengar på spelare.
 

  Johan Stistrup:  

Here we go again...
Juventus förra säsongen - Juventus även den här säsongen.
Juventus straffades av det italienska fotbollsförbundet efter att de dömts i en federal domstol för att manipulerat bokföringen.
Först var det femton poängs avdrag och en massa böter men det drogs ner till bara tio poängs avdrag och böter på €718.000
Då kunde de hamna snyggt utanför Champions League och Europa League med kom med i Conference League.
Vad handlade det hela om då? 
Jo, att klubben friserat med siffrorna när det gjort affärer med andra klubbar för några säsonger sen och haft det som mål att hålla nere förlustsiffrorna för 2019-20, vilket de redovisade i början på 2021.
Av någon anledning känner inte Juve-ledning för att överklaga den domen. De kände nog att de kom rätt billigt undan.


 Daniel Jakobsson 
Barcelona har haft det tufft ekonomiskt länge och höll därför igen plånboken rätt rejält i somras. Trots det behöver klubben fortsätta att spara pengar och jag tror inte det håller i längden att sälja av allt som tillhör klubben, som de gör just nu. Deras deal med Spotify verkar emellertid vara relativt gynnsam, de fick ju faktiskt med sig Rolling Stones både på tröjorna och på läktarna i höstens El Clásico! Förutom Barca så måste jag också passa på och skicka en smocka mot Almería som spenderade näst mest i hela Spanien under sommaren. Runt 52 miljoner euro lade den andalusiska klubben på spelarförvärv, bara Real Madrid spenderade mer i somras. Trots det har den rödvitrandiga klubben inte vunnit en endaste match i La Liga. Troligen lär inte några januarinyförvärv rädda detta sjunkande skepp.


Ett par boxningshandskar – till den eller de personer som varit mest aggressiva under året

 Henrik Örtenvik: 

Nicolas Jackson
 och Joao Palhinha har smått osannolika 8 gula kort nu när halva säsongen är avklarad.

 Johan Stistrup:  
Ja, Romas tränare åkte på en utvisning i förlustmatchen mot Cremonese i höstas (hans tredje för säsongen) för att han klagat på domslut. Fjärdedomaren hade konfronterat honom 
Mourinho tyckte domaren hade missat en incident och då hade fjärdedomaren skrikit åt honom "Sköt dig själv, din jävel" och forstatt "Ingen orkar med dig, åk hem!" (fritt översatt).
Allt det här kom fram till domarledningen och Marco Serra kan du få ett kännbart straff på fyra matcher men också skickas att döma lägre serier i stället.

José Mourinho tror såklart att allt är en komplott då Serra är från Turin och Juventus är Romas nästa motståndare. Mister är nu officiellt avstängd i matchen men efter vad som kommit upp nu så diskuteras det om röda kortet ska strykas och han kan vara tillbaka på bänken i helgen.

 Daniel Jakobsson
Det vevas rätt sällan i La Liga och några ärkegrisar finns det väl egentligen inte. Getafe som lag har dock fått sig en hel del kängor den här säsongen från många olika oberoende håll. Särskilt sedan José Bordalas tog över laget i april. Getafe har pekats ut som ett destruktivt lag som blott backar hem och kontrar, en så kallad bussparkering. Det gör dem dock inte till ett aggressivt lag per se. Istället väljer jag att ge den till Celta Vigos lagkapten Iago Aspas som tröttnade så mycket på VAR-rummet att han valde att kasta ned VAR-skärmen vid sidlinjen på marken.

En Oscars-statyett – till den spelare som stått för den sämsta filmningen i år

 Henrik Örtenvik:

Raheem Sterling
har stått för ett gäng grova filmningar den här säsongen utan att bestraffas. Märkligt hur en spelare går från att vara hårt ansatt i pressen till att vara otroligt skyddad för det sätt han spelar.


 Daniel Jakobsson
Potentiella vinnare av en Oscars-statyett i La Liga är många, här finns det så klart oändligt med nominerade. Jag väljer ändå att ge den till Rayo Vallecanos målvakt (!) Stole Dimitrievski efter hans otroliga filmning i samband med en ”kollision” med Vinicius Júnior. Titta bara på Vinicius minspel när Rayo-keepern väljer att kasta sig.



En munkavel – till en person som pratat för mycket under året

 Henrik Örtenvik: 

Erik ten Hag
sa inför säsongen att alla eror har ett slut. Det var dags att ta upp jakten på City och Liverpool. Oh, the irony.

 Johan Stistrup: 
"Jag blev utrfryst av Juventus och kommer att stämma dem"
Leonard Bonucci avlsutning blev allt annat än en hyllad "tack-och-adjö" föreställning som han kanske skulle förtjänat.
"Jag hargått till spelarfacket med det här. Det är inte för att jag ska ha pengar för det, kommer donera allt till välgörenhet, utan det är upprättelse hur man behandlar spelare"
Anledningen att han gör det är att han tycker det är fel att frysa ut spelare från den gemensamma träningen, även om man inte är med i klubbens planer.
Bara bitterhet eller kommer det här sätta riktlinjerna för hur klubbar ska agera?

Cristiano Ronaldo stämmer också in och stämde Juventus.
Ja, den förre storstjärnan propsar den ganla damen på €19miljoner för pengar han skulle fått efter pandemin då klubbens inkomster skanades och de sköt upp lönerna.
Men enligt Juventus kommer de inte betala ut något till portugisen då han helt enkelt inte skrev på det kontraktet, därför ses det inte som giltigt.
Tidigare har ju Juventus anklagats just för att betalt svart till Cristiano Ronaldo under pandemitiden så om det stämmer lär det vara svårt för honom att få några pengar nu.

Det snackas alltid om Juventus professionella attityd hos spelarna...


 Daniel Jakobsson: 
Även här finns det många som skulle kunna ta hem priset. Med tanke på vad som hände i somras måste dock priset tilldelas Luis Rubiales, den tidigare RFEF-presidenten som fick avgå under uppmärksammade omständigheter. Jag tänker inte gå in särskilt mycket mer på detta men om inte hans egna aktioner gjorde att han var tvungen att lämna så lyckades han åtminstone prata sig bort från sin post. Även hans mamma skulle kunna få sig en munkavel efter hennes matstrejk i kyrkan.

Bubblare till priset är den eviga pratkvarnen Javier Tebas och den gnälliga Rafael Benitez. Tebas är fan ta mig överallt och har åsikter om exakt allt. Nu är han dessutom vald att stanna ytterligare många år som La Liga-pamp. Benitez har kommit tillbaka till La Liga och vevat mot allt och alla. Mot Getafe gick han runt till deras spelare och sa att de spelade tråkig fotboll och varje poängtapp har lett till gnäll i media. Man måste dock ge Rafa att hans presskonferenser är intressanta.


Ett paket Alvedon – till den spelare som lidit mest av sina skador

 Henrik Örtenvik: 

Wesley Fofana
nämndes här förra säsongen och när detta skrivs är han återigen på skadelistan. En miljardinvestering som helt förstörts på grund av skador.

 Johan Stistrup: 
Paul Pogba
har inte haft det lätt i sin återkomst till Juventus. Tillslut tröttnade han och fick en extra injektion testosteron. 
Åklagaren yrkar på fyra års avstängning.

Nu är rättegången på gång och det sparas inte på krutet. Fyra år riskerar den nu 30-årige mittfältaren.
Fågan är om det kommer bli så mycket dock. Han kan erkänna sig skyldig och åklagaren kanske går med på två år. Hursomhelst är nog hans tid i Juventus räknad och klubben jobbar på att avbryta kontraktet.

 Daniel Jakobsson:
Här skulle jag kunna välja Real Madrid rent generellt som bara under ett halvår drabbats av tre korsbandsskador. Jag väljer dock att peka ut Kirian Rodriguez i Las Palmas som missade nästan hela våren på grund av sin kamp mot cancer. Han missade överhuvudtaget nästan hela säsongen 2022/23 men var tillbaka i laget inför denna säsong i La Liga och har varit fantastisk för nykomlingarna. Helt klart en av de bättre spelarna i Kanarieölaget.


En hårtrimmer – till den person som är i störst behov av ny frisyr

 Henrik Örtenvik:

Jättesvår kategori det här, men när Darwin Nunez kom till en match med flätor i håret så lät inte reaktionerna vänta på sig i sociala medier.

 Johan Stistrup: 
Förr var det här en rubrik som alltid var lätt att fylla i.
Vet inte vad som hänt med pojkarna i Serie A.
Men nog skulle det vara kul och se den välkammade svärsmorsdrömmen Oliver Giroud i en stökigare frisyr.

 Daniel Jakobsson: 
Minns ni trenden med att fotbollsspelare blonderade sitt hår? Den senaste tiden har jag uppfattat det som att många, särskilt i La Liga, har börjat färga håret rosa. För det första ser det givetvis för jävligt ut men man undrar ju också hur de kommunicerar detta mellan sig, ofta är det ju över klubbgränserna också. Har de en gemensam whatsapp-kanal för de hårintresserade där det meddelas att det är rosa hår som gäller numer? Eller hur går det till?

En bubblare i sammanhanget är Abdón Prats i Mallorca. Hans mustasch går inte av för hackor och är en fröjd att skåda. Han ser ut som en fotbollsspelare tagen rakt ur en brittisk 80-talsplantskola.


Filmen ”Nyckeln till Frihet” – till den spelare som är i störst behov av ett klubbyte

 Henrik Örtenvik: 

Nämnde Harry Maguire här förra säsongen, men han har ju återigen fått någon sorts återuppståndelse. Nu är ju övergångar ofta klara långt innan transferfönster öppnar, så det känns lite som att slå in öppna dörrar genom att säga Danny van de Beek (Frankfurt) och Kalvin Phillips (Juventus?). Jag nämner Eric Dier som ändå gått från att vara med i Three Lions till att bli helt bortglömd i Tottenham efter några svaga år. 29 år gammal ska han vara i sin prime som mittback, inte fast i en frysbox.

 Johan Stistrup: 
Sjukt ändå... vi hade honom här förra säsongen också. Så spelande i Torino.
Tänk att det inte hjälpte med en flytt till Roma för Andrea Belotti
Säsongen började bra med två mål i premiären och tre raka 90 minuters matcher. 
Sen blev klart glesare...Dybala och Lukaku har inte konstigt nog fler minuter än honom men även El Shaarawy ligger före i den ligan.
Han är nu trettio år och har konrakt till 2025 med klubben. Om han inte helt ska ruttna bort måste han få mer speltid så dags att göra ännu en resa bort. 
En utlåning i januari i en mindre klubb med svagt anfall skulle nog passa honom. Sassuolo kanske?


 Daniel Jakobsson
Jonathan Viera lyckades till slut bråka sig bort från Las Palmas, annars hade han varit mitt givna val här. Det slog ned som en bomb i oktober att Viera, Las Palmas stora stjärna och lagkapten, ville lämna klubben. Kontraktet bröts i december och ännu en gång lyckades han bråka sig bort från sin moderklubb. Sist det begavs bröt han också kontraktet mitt under pågående säsong för att flytta till Kina. Nu väntar en flytt till Mellanöstern. Även João Félix hade kunnat vara en kandidat här eftersom han nött bänk i Atlético men hans flytt till Barcelona verkar ha räddat honom åtminstone tillfälligt.

Den spelaren som jag nu anser är i störst flyttbehov är nog vår egen Williot Swedberg i Celta Vigo. Grabben har gjort det helt okej för Celta Vigo under hösten men får i stort sett inte någon chans alls att imponera. Det blir tre-fyra minuter här och där och inte ens när han avgjorde en match nu i höstas fick han mer speltid av Benitez. Snarare blev det värre, han spelade cirka tio minuter på en hel månad efter det. Tror nog att Swedberg hade mått bra av att lånas ut till någon Segunda-klubb. En annan som bör röra på sig är nog Ben Brereton i Villarreal. Han var på förhand en ganska hajpad värvning från Blackburn men har inte alls fått till det i den gula ubåten. Det är nog stor risk att det bara blir ett halvår i Villarreal för Brereton.


En skohylla – till en spelare som du tycker borde pensionera sig snart

 Henrik Örtenvik: 

Nämnde Diego Costa förra säsongen och att han var slut och det blev ju mycket riktigt så. Han hade inte så mycket att göra i Premier League. Men i år står det helt still, vet inte vem jag tycker förtjänar denna utmärkelse. 

 Johan Stistrup: 
Papu Gomez
har väl gjort sitt nu? I alla fall i elitfotbollen.
Efter att, av misstag, fått i sig sin sons hostmedicin så stängdes han av hos FIFA och FIGC i två år.
Det skedde under hans tid i Sevilla och strax innan han var med i Argentinas VM-triumf i Qatar.
Man kan läsa in rätt mycket här men Monza åkte väl på en plump när de tog un honom efter att han avslutat sitt kontrakt med Sevilla ett år inna det gick ut.
Anfallaren fyller 36 i februari och det är väl dags att säga tack och adjö nu så vi minns de fina bilderna från Catania och berg o dalbanan i Atalanta.


 Daniel Jakobsson:
Jag tycker i stort sett att alla veteraner i ligan har presterat bra. En som dock förtjänar ett värdigt avslut är Gironas Christian Stuani som förvisso varit en fantastisk inhoppare för katalanerna men som troligen sjunger på sin sista vers. Att han skulle få avsluta karriären med ett ligaguld i Girona skulle nog smaka mumma för alla oss fotbollsromantiker.


En tavelram – till den person som stått för den största tavlan i år

 Henrik Örtenvik: 

Går bara på statistik här, då Wes Foderingham leder kategorin “errors leading to goals” med fem stycken. Men visst, Kieran Trippier leder både assistligan men har samtidigt de senaste veckorna gett bort mål både till höger och vänster. Riktigt plumpa insatser mot Tottenham, Everton och mot Chelsea som kostat poäng och avancemang i cuper.

 Johan Stistrup:  
Hellas Veronas säkraste utpost Lorenzo Montipó hade allt annat än en lyckad manöver borta mot Atalanta i höstas

 Daniel Jakobsson: 
Den tidigare så givne Unai Simón har utmanats från många håll och kanter den senaste tiden. Särskilt är det i landslaget som Athletic-målvakten stundtals hånats för sina insatser. Han har varit given etta i La Selección i några år men frågan är om han kommer vara det framgent. I Athletic står han inte för lika många tavlor men är inte alls lika säker som tidigare.
En vaxdocka – till den spelare som i störst mån varit en blek kopia av sig själv

 Henrik Örtenvik: 

Säger spontant Richarlison, som varit otroligt dålig i Tottenham. Men han har också erkänt att han haft mentala svårigheter, att han har haft stora problem med ljumsken som hindrat honom. Och nu har också målen börja komma. Men han kan nog fortfarande passa under den här kategorin. För de 700 miljoner han kostade för att täcka upp för Harry Kane har han inte alls levererat.

 Johan Stistrup: 
Trettioen Serie A-matcher och bara 12 mål förra säsongen för Ciro Immobile, ändå kom Lazio tvåa.
I år har han inte ens orkat komma upp i det snittet än. Bara fyra mål på fjorton matcher.
Den här säsongen lider klubben mer med Ciros svaga säsong så här långt.
Har han gjort sitt den före detta capocannonieren?


 Daniel Jakobsson:
Robert Lewandowski har inte kommit upp till nivå överhuvudtaget under hösten. Under våren var han förvisso starkt bidragande till att Barcelona vann titeln men sedan i somras går han inte att känna igen. Xavi envisas dock att spela med honom, något som har gett uttryck för en del missnöje hos många supportrar.


Flygbiljetter till Hawaii – till de lag som bjudit på årets svängigaste match

 Henrik Örtenvik: 

Liverpool-Fulham kommer fram i huvudet. Tät match, svängigt och sent avgörande för Liverpool med 4-3.

 Johan Stistrup: 
Inte så mycket Hawaii som drama men Spezia och Hellas Verona lyckades hamna på samma poäng förra säsongen och nytt för i år är att omspelsmatch kommer i kraft om det sker.
Och den blev dramatiskt:




 Daniel Jakobsson
Jag minns inte alla matcher som spelades i våras och det finns säkert några potentiella där också men vilken jäkla höst vi har haft. Fantastiska matcher över lag som svängt fram och tillbaka och med många mål. Den jag tänker på som allra bäst var bottenmötet mellan Almería och Granada som slutade 3-3 i början av oktober. Luis Suárez gjorde då ett hattrick på fyra minuter och blev samtliga gånger assisterad av Largie Ramazani som sålunda fick ett hattrick i assists, allt alltså inom loppet av fyra minuter i slutet av första halvlek. I andra halvlek vände Granada på steken och ordnade en poäng. På stopptid, jag vill minnas att det var nio minuter, hade båda lagen såväl öppna mål som ramträffar och matchen hade utan överdrift kunnat sluta 6-6. Idag ligger Almería och Granada sist respektive nästsist i tabellen men det var nog trots allt årets match.


Ett Happy Meal – till den spelare som stått för årets mål

 Henrik Örtenvik: 

Julio Enciso
vann denna utmärkelse den här säsongen så då tar vi hans mål.

 Johan Stistrup: 
Federico Dimarco
s känsliga vänsterfot visar upp sig i Inters match mot Frosinone under höstens möte.


 Daniel Jakobsson
Ja, jag vet att det finns snyggare mål än detta men jag måste bara få med Jude Bellingham i denna årssummering också. Han har varit helt bländande och solklart bäst i La Liga 2023, då inkluderar jag också våren. 1-1-målet han bjöd på i höstens El Clásico var även det väldigt snyggt. Titta bara på pendeln på benet, hans raka och fasta träff på bollen och hur den smiter iväg från ter Stegen. Att kliva in så där i sitt första El Clásico och dessutom vinna matchen på egen hand förtjänar en omnämning. En otrolig spelare och ett otroligt mål.
En julstjärna – till den spelare du tror kommer blomma ut på allvar nästa år

 Henrik Örtenvik: 

Skrev Alexander Isak här förra säsongen, men känns som vi fortfarande väntar på att han ska blomma ut helt. Så vad tusan ska jag svara här? Jag säger Kobbe Mainoo som har imponerat på Manchester Uniteds mittfält.

 Johan Stistrup: 
Visst, han har visat redan under hösten men den 20-årige argentinaren Matías Soulé kan blomma ut riktigt ordentligt.
Han är under Juventus beskydd men nu utlånad till nykomlingarna Frosinone och gjort en kanonhöst där.
Så pass bra att den gamla damen vill plocka hem honom under våren. Frågan är om inte han gör sig bättre under fria tyglar den här säsongen under Di Francesco än under Allegris strikta system.
 

 Daniel Jakobsson: 
Det har varit en inflation av lovande spelare i La Liga den här säsongen som påbörjat något slags genombrott. Här är några unga lirare som tagit ligan med storm: Sávio (Girona), Fermin López (Barcelona), Marc Guiu (Barcelona), Lamine Yamal (Barcelona), Bryan Zaragoza (Granada), Javi Guerra (Valencia) och Assane Diao (Real Betis).

Jag tror emellertid att vi kommer att få se Las Palmas unga lovande Alberto Moleiro explodera under våren. Han var en av de bästa i Segundan ifjol men var länge skadad under hösten och har inte riktigt kommit upp till sin högsta nivå ännu. 20-åringen tror jag kan vara en spännande injektion. Jag vill också slå ett slag för Real Sociedads sommarnyförvärv Arsen Zakharyan som inte riktigt varit så pass bra som man först trodde. Han har inte heller riktigt fått chansen lika ofta som han förmodligen önskat men med lite mer tid tror jag nog att den 20-årige ryssen kan passa bra i La Real. Även Mason Greenwood har sett klippt och skuren ut för La Liga-spel och har imponerat stort. Jag tror att även han kan blomma ut på allvar under 2024 och det ryktas redan om att han ska bort från Getafe och till större klubbar i Spanien.


* * * *

Gott nytt år önskar vi er alla och vi syns senare i januari igen med Veckans Viktigaste.
 

La Curva-redaktionen2024-01-02 19:45:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)