Lagbanner
VV: Fotbollsårets viktigaste

VV: Fotbollsårets viktigaste

Tomten har redan tömt sin säck. Julklapparna är utdelade. Våra panelmedlemmar på Italien, England och Spaniens redaktioner får istället dela ut egna presenter till valfri person eller klubb som de tycker förtjänar eller behöver detta, nu när året går mot sitt slut. Låt utdelningen börja!

Ett par glasögon – till den domare vars syn är i störst behov av förbättring

 Henrik Örtenvik: 
Domarnivån i England lämnar alltid mycket att önska. Det är svårt att peka på enskild domare. Jag börjar dock allt mer störa mig på VAR-systemet och då har jag ändå varit förespråkare för det. Det är så många matcher man ser där man undrar vad deras jobb är egentligen. När Brentford tog emot Tottenham fick Lenglet en armbåge rakt i huvudet på en hörna så han började blöda och fick bytas ut. Hur det inte är rött kort och straff är bortom mig. I samma match blev Harry Kane omfamnad i straffområdet med båda armarna runt kroppen. Domaren missade, så även VAR. Jag fattar att en domare missar situationer. Men ett VAR-rum? Med flera personer som sitter och tittar på repriser?

 Johan Stistrup: 

Stora snackisen har givetvis kretsat kring VAR och vad som utspelade sig mellan Juventus och Salernitana i söndags. Juventus stod för en heroisk vändning men fick se sitt segermål bli bortdömd för offside. Problemet var att domslutet inte var korrekt då Candreva befann sig längre ned och upphävde Bonuccis offside. Det har varit heta diskussioner huruvida detta var den så kallade mänskliga faktorn som gjorde sig påmind eller om det var tekniken som felade och att VAR-teamet helt enkelt inte fick tillgång till alla vinklar vilket är den officiella förklaringen. Kanske till och med Richard Nixon hade skakat med huvudet åt detta? Knappa två dygn senare för övrigt rapporterades det av Gazzetta dello sport att Serie A ska introduceras med ny teknik som förhoppningsvis ska förhindra att den här typen utav misstag sker i framtiden. Det handlar om ett semi-automatiserat system som ska användas för offside-situationer. Samma teknik och system som kommer användas i VM i Qatar men det ska börja användas i Serie A redan i oktober. Det går snabbt i hockey ibland vilket man inte är van vid alltid när det gäller Serie A. 

 Niklas Hermansson: 
Ingen specifik domare i det här fallet utan snarare till den korrupta/extremt misskötta fotbollskommittén och La Liga-ledningen i stort med Javier Tebas i toppen, som fortsätter att använda en regelbok för de ”utvalda” i ligan och en helt annan för övriga lag. Återigen exemplifierat i dagarna när man tillfälligt häver Robert Lewandowskis avstängning efter kritik mot domarna efter sin utvisning – medans när Gaya som lagkapten exempelvis i slutet av förra säsongen i betydligt mildare ordalag ifrågasatte VAR så fick han fyra (!) matchers avstängning. Det här smutsar ner och samtidigt sänker hela anseendet omkring La Liga när vissa klubbar får så uppenbara fördelar och inte alla behandlas lika.  


En sparbössa – till den klubb som gjort den sämsta affären och behöver spara pengar

 Henrik Örtenvik: 
West Ham spenderade stort i somras, drygt två miljarder spenderades på ett gäng spelare för att laget skulle kunna hota om platserna ute i Europa till nästa säsong. Istället har laget 14 poäng efter 17 omgångar och har bara gjort 13 mål framåt. Det var inte därför spelare som Paquetá och Scamacca hämtades in.

  Johan Stistrup:  
Ni kan inte ha missat Juventus äventyr där klubben nu undersöks för att friserat värde på sina spelare för att kunna göra affärer svart.
Det plus att Ronaldos kontrakt under pandemin verkar vara lite vid sidan om när han sägs ha fått extra pengar trots besparingarna.
President Agnelli och närmaste män har avgått och klubben riskerar nu nedflyttning om de dömms.
Det kommer bli ett tajt 2023 för klubben.


 Niklas Hermansson:  
Det var en relativt sund transfersommar i Spanien där många klubbar hade ett positivt transfernetto inför den här säsongen – kanske att Sevilla litegrann ångrar sitt ganska så stora positivt nettoflöde och behöver öppna plånboken rejält i Januari. Så klubben som var den stora Slösa under sommaren var ju utan tvekan FC Barcelona, som inför sommaren dessutom drogs med stora ekonomiska bekymmer. Ett transfernetto på runt – 1,3 miljarder SEK bättrade inte direkt på det ekonomiska läget för den katalanska klubben – samtidigt så var den största utgiftsposten Robert Lewandowski, som man inte direkt kan klandra för att vara en dålig affär. Men ekonomiska dopingen fortsätter i FC Barcelona.


Ett par boxningshandskar – till den eller de personer som varit mest aggressiva under året

 Henrik Örtenvik: 
Rúben Neves har inlett säsongen med sju gula kort. I Wolverhampton har han snittat ett gult kort var fjärde match. Den här säsongen, när det gått så dåligt, så ligger snittet alltså på nästan varannan.

 Johan Stistrup:  
Vi tar det verbalt.
Jose Mourinho på tapeten då han efter att hans Roma kryssat borta mot Sassuolo sa att en spelares "oprofessionella uppförande bedrog laget" var anledningen till det insläppta målet.
Han nämnde inte spelarens namn men Rick Karsdorp blev i alla fall inte uttagen till sista matchen innan VM och har, enligt många olika källor, blivit tillsagd att leta upp ny klubb i januari.

Såklart kommer det kritiska röster om det hela och en som vet hur det är att hamna i klinch med ledningen är Antonio Cassano:
"Han säger aldrig varför laget spelar så dåligt utan skyller bara på en enda spelare. Det är skammfullt att hoppa på en enskild spleare som knappt kan gå ut käka frukost efter det här.
Du snacka med spelaren och låter det stanna där mellan er. punkt."


 Niklas Hermansson: 
Betis-försvararna German Pezzela och Luiz Felipe Ramos Marchi har båda två lyckats med konststycket att dra på sig två röda kort under hösten innan ens halva säsongen spelats – kan tyckas märkligt då Real Betis inte direkt är laget jag tänker på först som det mest aggressiva – men trots det så har laget hela 8 röda kort denna höst, klart flest i La Liga. Det kanske är något med vattnet nere i Andalusien denna säsong – för när det kommer till gula kort har Sevilla FC dragit på sig 55 gula kort 13 matcher – drygt 4 gula per match i snitt.



En Oscars-statyett – till den spelare som stått för den sämsta filmningen i år

 Henrik Örtenvik:
Tar fram en statistik från april i våras: det hade delats ut 12 gula kort för filmning i Premier League. Sex av dessa gick till Everton, varav tre av dessa kom mot Liverpool.
 
 Johan Stistrup: 
Brasilianska backen Becao använde huvudet i matchen mot Venezia under våren - en match som i stort sett betydde säker mark för Udinese och tack och adjö för Venezia. Två mål och en filmning

 Niklas Hermansson: 
Kan inte komma på någon bra här – så jag drar istället till med en fräckis från Malayiska ligan.


En munkavel – till en person som pratat för mycket under året

 Henrik Örtenvik: 
Cristiano Ronaldo gick till Piers Morgan och grät ut om hur jobbigt det var att inte bli behandlad som den superstjärna han inte längre är. Intervjun gav honom sparken och sedan hamnade han i Al-Nassr.

 Johan Stistrup: 
Herregud...!
Uttrycket har väl kanske aldrig varit mer passande än de dagarna i april när Mino Raiola gick bort..
När fotbollsagenten Mino i italiensk press och allmäna pundits förklarades död på torsdagseftermiddagen gick det ett sus genom fotbollssalongen.
Aldrig har väl en person satt så mycket prägel på fotbollens gråskaliga kulisser som han gjort (ursäkta Blatter och alla andra i FIFA...).
När han väl vaknat upp - inte från det döda - utan från undersökningen för sin lungsjukdom (enligt tidningen Bild) twittrade som ingenting hade hänt.
"Current health status for the ones wondering: pissed off second time in 4 months they kill me. Seem also able to ressuscitate"
Mino, större än livet?
Mja, han dog sen i alla fall en dag senare..

 Niklas Hermansson: 
Det är ju lätt så här i efterhand att ge denna till Luis Enrique – som sällan är blyg och som inför VM i Qatar i vintras dessutom körde live-twitch på kvällarna och gick genom träningar och sina tankar om Spaniens möjligheter i VM. Sen blev det pinsamt respass direkt i slutspelet mot Marocko och allt fokus och energi omkring sociala medier kanske kunde använts bättre. Samtidigt som jag tror vi alla tycker det är uppfriskande med tränare/spelare som vågar gå lite utan för boxen och inte bara svarar god dag yxskaft på alla frågor.


Ett paket Alvedon – till den spelare som lidit mest av sina skador

 Henrik Örtenvik: 
Wesley Fofana köptes för närmare en miljard av Chelsea från Leicester, men har haft enorma skadeproblem i säsongsinledningen.

 Johan Stistrup: 
Visst, kunde plocka in Pogba, Zlatan eller Romelu Lukaku här. Den sistnämnda visade verkligen i VM hur mycket matchform betyder men eftersom vi håller oss till Serie A så måste väl Andrea Belottis ideliga småskavanker satt stopp för rätt mycket. Minns ni den tiden Torinos president Urbano Cairo satt en prislapp på nästan €100miljoner och nobbade feta bud från Premier League. 
Roma fick honom gratis men är tyvärr inte mycket lyckligare för det.


En hårtrimmer – till den person som är i störst behov av ny frisyr


 Johan Stistrup: 
Lautaro Martinez
borde skaffa långt... Finns det någon vettig argentinsk (förutom Higuain) striker som inte har långt hår?
Och kolla bara på det argentinska landslaget. Ännu sjukare att han nog var den i det argentinska landslaget som hade längst hår.
Ur led är tiden.

 Niklas Hermansson: 
Vet inte om det är ännu en ny frisyr Griezmann behöver man det är synnerligen spelaren som först kommer på näthinnan här – i omstarten efter VM dök han upp med knallrosa hårfärg, efter att tidigare i höst kört såväl Eminem-blekt frisyr som smurfblått svall. Griezmann är litegrann La Ligas svar på Jonathan Levi – en frisk fläkt.


Filmen ”Nyckeln till Frihet” – till den spelare som är i störst behov av ett klubbyte

 Henrik Örtenvik: 
Harry Maguire värvades för en miljard av Manchester United, men spelar sällan numera. Det känns rätt sannolikt att Maguire kommer se sig om efter ny klubb i januari.

 Johan Stistrup: 
Luis Alberto
stortrivs inte direkt under Sarris styre och han har på de senaste sju matcherna bara fått spela tre av dem.
Spanjoren är klart missnöjd med det och en vända hem till Spanien känns inte långt borta. Gennaro Gattuso vill gärna plocka "hem" honom till Valencia.

 Niklas Hermansson
Memphis Depay i FC Barcelona – det har kanske känts fel hela vägen från början och hela Depays karriär är ett stort frågetecken, ena dagen briljant för att nästa dag var rent av klappkass. Ryktet om återkomst till Man United känns kanske logiskt och som en win-win för alla parter.


En skohylla – till en spelare som du tycker borde pensionera sig snart

 Henrik Örtenvik: 
Diego Costa är tillbaka i Premier League, men känns mest som att han bara är helt slut.

 Johan Stistrup: 
Scudetton vunnen i våras och skadad hela hösten. Zlatan Ibrahimovic - nu är det väl ändå dags...

 Niklas Hermansson:
Det blev pensionering för Gerard Pique under hösten så detta kanske blir en icke-utmärkelse. Men alla skandaler omkring Piques förehavande utanför planen och med dubbla stolar gjorde att avslutningen på en annars väldigt framgångsrik karriär smolkas ner med något bitter eftersmak i munnen. 


En tavelram – till den person som stått för den största tavlan i år

 Henrik Örtenvik: 
Diego Lloriente 
i Leeds och Hugo Lloris Tottenham leder statistiken som säger flest misstag som lett till mål. Så de får dela på den här titeln.


 Johan Stistrup:  
Sorry, men det här kommer förfölja honom... Ionut Radus tavla när Inter i stort sett tappade titeln i hängmatchen mot Bologna under våren.


 Niklas Hermansson: 
Sevillas sportchef Monchi har många år hyllats för sitt arbete och med all rätta – men inför den här säsongen så kan man kanske ifrågasätta litegrann om Monchi inte borde värvat lite smartare och mer. Man tappade flera tunga pjäser inför året och ingen av nyförvärven har direkt lyft under Sampaolis styre.


En vaxdocka – till den spelare som i störst mån varit en blek kopia av sig själv

 Henrik Örtenvik: 
Romelu Lukaku var ett fiasko från början till slut i återkomsten till Chelsea.


 Johan Stistrup: 
Angel di Maria
kom till Juventus på Bosman från PSG och nog såg många juventini fram emot den kvalitetshöjningen.
Visst, han har visat klass - de få minuter han spelat.
Mycket kritik har kommit från fansen att han softat för att vara laddad för VM.
Ja, vad kan man svara på det nu när han firat guldet inför miljontals argentinare.

 Niklas Hermansson:
Det har varit en väldigt speciell höst för Antoine Griezmann i Atletico Madrid – speciella klausuler i avtalet mellan FC Barcelona och Atletico Madrid där stora summor triggas om Griezmann spelar x antal matcher / minuter från start för Atleti har gjort det hela till en smått bisarr situation där Griezmann nästan varje match byts in runt matchminut 65 för att komma runt klausulen. Det är klart att det är en orsak till att Griez kanske inte kan bedömas helt rättvist, men jag har ändå en känsla att fransmannen inte än hittat tillbaka till forna Atleti-höjder eller de höjder han oftast visar med landslagströjan på sig. Det har säkerligen också hängt samman med en kollektiv höst där Atleti som lag verkligen varit en blek kopia av sig själva också.


Flygbiljetter till Hawaii – till de lag som bjudit på årets svängigaste match

 Henrik Örtenvik: 
Det brukar gnällas över att det blir för mycket Tottenham här. Men det struntar jag i. Den match jag tänker på är Leicester-Tottenham. Leicester leder med 2-1 när matchen i princip är slut. Men så kvitterar Bergwijn i sista minuten. Och så gör han också 2-3 i 98:e.


 Johan Stistrup: 
Ni minns väl Roma mot Juventus i våras? Om inte, se om highligten - ni kommer inte bli besvikna (om ni inte är giallorosso förstås...)



 Niklas Hermansson
Rayo Vallecano är ett lag som ofta är med i svängiga historier – det är känslan åtminstone. Matchen hemma på Vallecas mot Real Madrid i höstas var inget undantag – Rayo chockade mästarna med ett tidigt ledningsmål, men när Real Madrids maskineri kom igång och man kom tillbaka och vände till 2-1 redan innan paus trodde nog de flesta att det roliga var över. Men Rayo vände tillbaka – 2-2 kom snabbt efter 2-1 och 3-2 i andra halvlek och trots ett stort tryck sista 20 minuterna så höll Rayo undan.

En annan match som inte går att undvika i detta sammanhang är såklart Cadiz mot Atletico Madrid, där hemmalaget Cadiz gick upp till 2-0 i den 81:e minuten och allt kändes klart. Men Atleti kom tillbaka med 2-1 reducering i 85:e och 2-2 kvittering i 89:e minuten – men för att tappa alla tre poäng igen när Ruben Sobrino gjorde 3-2 för Cadiz i 99:e minuten. Galen avslutning med fyra mål från matchminut 81 och framåt.

Ett Happy Meal – till den spelare som stått för årets mål

 Henrik Örtenvik: 
Miguel Almiron har två av tolv “Månadens mål i Premier League”. Så då väljer vi ett av dessa

 Johan Stistrup: 
Trots att spanjoren vill byta miljö: Luis Alberto eurogoal mot Inter hemma i augusti var en riktig läckerbit.

 Niklas Hermansson
Sevillas Nemanja Gudelj gör bara snygga – pärlan han gjorde sent i derbyt mot Real Betis i höstas innehåller det mesta som jag placerar under kategorin drömmål. Se nedan och njut.



En julstjärna – till den spelare du tror kommer blomma ut på allvar nästa år

 Henrik Örtenvik: 
Underpresterande talanger finns det gott om. Kan vi få hoppas på att Alexander Isak växer ut till en superstjärna?

 Johan Stistrup: 
Vi har sett glimtar av honom redan under hösten men Atalantas Adeola Lookman kommer definitivt att ha satt Muriel på bänken när säsongen gör bokslut.

 Niklas Hermansson: 
Lätta att plocka ut Pedri eller Gavi från Barcelona – som säkerligen kommer fortsätta att utvecklas och blomma ut under våren. Men jag väljer ändå Nico Williams från Athletic Club Bilbao – som syntes redan i VM i Qatar och som jag verkligen tror har ytterligare växlar i sitt spel och kan explodera redan under våren. Hur länge får Bilbao-fansen behålla sin guldklimp är frågan?

* * * *

Gott nytt år önskar vi er alla och vi syns senare i januari igen med Veckans Viktigaste.
 
UR ARKIVET: Ett av Miguel Almirons alla "månadens mål"

Veckans Viktigaste-redaktionen2022-12-31 19:15:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 5)
Goals of the week (omgång 4)