Lagbanner
VV: Fotbollsårets viktigaste julklappar

VV: Fotbollsårets viktigaste julklappar

Veckans Viktigaste avslutar året med att dela ut årets viktigaste julklappar, men vilka får dem?

Vi har kommit fram till den punkt på året då det är dags att gräva i tomtens säck och se vilka julklappar som döljer sig där. Våra panelmedlemmar får sedan dela ut dessa till valfri person eller klubb som de tycker förtjänar eller behöver denna present. Låt utdelningen börja!

Ett par glasögon – till den domare vars syn är i störst behov av förbättring

 Henrik Örtenvik: Det är svårt att välja någon enskild domare, eftersom de är så många som inte riktigt hänger med i svängarna. Jag skulle vilja ge alla ett par glasögon i form av VAR. Även om jag vet att det då kommer nästa problem: VAR används ofta inte i Spanien och Italien när storlagen borde fått domslut emot sig. Så VAR löser ju inte allt, eftersom det är en människa som ska bestämma när VAR ska användas.

 Johan Stistrup: Jag lämnar det småttiga på planen åt sidan. Vi kan inte lämna soppan i Serie B
From the top:  Tre lag tvångsnedflyttade på grund av dålig ekonomi - ska nya ersätta eller inte?
Bottom: Trots federala domstolsutlåtande för diverse klubbar att det är ett regelvidrigt förfarande ligakommitén gjort beslutades det till slut att inga lag ersätter de som tvångsnedflyttades den här säsongen. Vi har nu alltså hamnat i mitten på November.
Vissa lag har så här långt knappt spelat en enda seriematch i väntan på utslag - nästan tre månader efter den officiella permiären.
Glappet mellan Juventus professionalism och det övriga Italien känns än större än ojämnheten i ligan.

 Jens Kassnert: Här kastar vi in VAR som gör sig påmind lite nu och då. Och faktiskt inte alltid haft rätt i Spanien. Ett par riktigt omdiskuterade domslut blev inte klarare efter att VAR användes. Men vi får väl se det som lite justeringsperiod i början.

 Axel Falk: Det finns sannerligen fog för att ge denna julklapp till ett dussin tyska domare, beroende på vilket lag man håller som sitt. Men den övergripande felet har varit ett mediokert VAR-system där glasögonen ges till de ansvariga för reglerna och direktiven. 

 John Cederblad: Det började bättre än väntat i augusti. Under senhösten har dock de VAR-ansvariga fått hybris och blandat sig i nästan allt. Exempel: häromveckan tittade man på detta ett drygt halvdussin gånger och tyckte det var straff, ändå. 

En sparbössa – till den klubb som gjort den sämsta affären och behöver spara pengar

 Henrik Örtenvik: Det är ju välkänt att alla klubbar spenderar pengar och har pengar. Ingen klubb har väl riktigt heller värvat dyrt och misslyckats den här säsongen. Sparbössan går till Tottenham istället, vars nya arena verkar kosta tvåsiffriga miljarder - vilket kan få massiva konsekvenser för klubben närmaste årtiondet. Klubben är dock väldigt rik och har ett så kallat "nettospenderande" på knappt 300 miljoner de senaste fem åren. Det är ju vad City lägger på en materialare. Så jag tror i och för sig att de har bunkrat en hel del.

  Johan Stistrup: Jag tjatade om att Mattia Caldara lätt skulle ta Ruganis plats Juventus backlinje och såg Milans köp av den unge backen för €35 miljoner som ett kanonköp. En match har han fått i sig. Dudelange borta i Luxemburg. 
Milan har UEFA på sig så pengarna de skyfflade på honom kunde används bättre.
Ska dock vara rättvis och säga att killen varit och är skadad men milanistan Vicki Blommé hade en strålande analys i Poddario varför 24-åringen inte bökat sig in i en ganska svag backlinje.

 Jens Kassnert: Jag tänker direkt på Valencia. Det är helt otroligt hur den klubben kan variera så mycket som de gör. Ingen stabilitet och blandar och ger men mest blir det pannkaka av allting. Då kan det nämnas att klubben satsade hårt inför denna säsong med att få in rätt spelare. De ligger i nuläget på en 14:e plats vilket är långt ifrån deras målsättning.

 Axel Falk: Tyska klubbar brukar ofta göra ganska bra affärer och det är sällan vi ser en klubb kasta pengar på en spelare som inte blir någonting. Sällan ser vi floppar, men visst finns det några exempel. VfL Wolfsburg lade 10 miljoner på Daniel Ginzcek. De får sparbössan. 

 John Cederblad: 25 insläppta på 16 ligamatcher. Marseille har nog ligans sämsta försvarsspel sett till resurserna, och spelar med Germain eller Mitroglou på topp. OM har inte bränt mest, men har nog fått sämst valuta för pengarna och nu knakar det i fogarna. 

Ett par boxningshandskar – till den eller de personer som varit mest aggressiva under året

 Henrik Örtenvik: Nu behöver han ju inte dem, eftersom han fått sparken. Men José Mourinho kan nog behöva få bort lite aggressioner nu när han fått sluta i Manchester United. Han har varit på så jäkla dåligt humör ända sedan i somras. Arg på allt och alla. Är det här slutet för honom på den högsta nivån? Något landslag nästa?

 Johan Stistrup: Walter Mazzarri - Torinos tränare sen förra säsongen - borde ha dem att täppa igen käften (plus något paket betablockare). Tre läktarbesök den här säsongen redan - lika många som hela förra säsongen. Att han dessutom haft ett akut besök på sjukhus under säsongen gör inte saken bättre.


 Jens Kassnert: Villarreals Mario Gaspar har fått sex gula och ett rött på 13 matcher. Lite för många för att bara vara otur va?

 Axel Falk: Franck Ribery ska ha klippt till eller slagit en journalist efter "Der Klassiker" i november. Nu känns det väldigt Ribery att göra, men det är ändå en galenskap i sig. Att han tvingade journalisten att komma till Säbener Strasse så han själv kunde be om ursäkt är väl egentligen lika sjukt. 

 John Cederblad: Vi snackar Ligue 1 – brutalt spel är vardagsmat. Ändå har inget fastnat mer hos mig än Rafaels (Lyon) tackling som gav rött kort. Kanske för att han själv sa sig sett om situationen tio gånger och tyckte att ”det här är inte ens frispark”.

En Oscars-statyett – till den spelare som stått för den sämsta filmningen i år

 Henrik Örtenvik: Jag kan bara beklaga att Premier League plockar bort allting från webben. Jag kan bara rekommendera att titta på Arsenals matcher, så finns kandidaterna för årets filmning i varje match. Lucas Torreira är en pitbull, en grym spelare. Men han har lärt sig i Serie A (och av landsmannen Luis Suarez) hur man lägger sig och vrider sig i plågor efter minsta lilla beröring. 

 Johan Stistrup: 
Vi behöver inte backa banden särskilt många dagar. I Derby della Mole fick Miralem Pjanic känna på Belottis superpower...

 Jens Kassnert: Det är jämt skägg mellan Casemiro i derbyt mellan Real Madrid och Atlético Madrid och Zaza i mötet mellan Sevilla och Valencia. Bägge riktigt usla och för en gång skull gick domaren inte på det. Inte i något av fallen.

 Axel Falk: Hör och häpna, men Arjen Robben får inte statyetten i år. Mateta i Mainz stod väl för en skaplig filmning mot Hannover härom veckan. Annars har antalet filmningar ökat kraftigt under de senaste åren. Enligt statistik förekommer det en var femte minut, men av olik grad. 

 John Cederblad: Både vi och ligaföreningen gav honom utmärkelsen för säsongens mål i våras. Det där med att ramla i straffområdet får Malcom (Bordeaux) träna på mer i La Liga, där han nu befinner sig.

En munkavel – till en person som pratat för mycket under året

 Henrik Örtenvik: När vi räknade ner inför Premier Leauge ville representanten för Manchester United-redaktionen ville inför året att José Mourinho skulle få sparken så fort som bara möjligt. För han har bara gnällt, gnällt, gnällt. Så mycket av det negativa som skrivits om honom har han bjudit in till själv.

 Johan Stistrup: 
Well... Ny regering i Italien och inrikesministern tillika Legas partiledare Matteo Salvini e una ruspa. Han uttalar sig om allt och alla fast det inte är hans område. Såklart hoppade han på sitt eget lag Milan och tränare Gennaro Gattuso när det inte funkade borta mot Milan.
De var allt möjlig som kom upp efter matchen. Bl.a. att "Min farmor springer lika fort Borini", "Zlatan till Milan? Vad kan han göra? Det är inte där problemen sitter." och "taktiken var huvudlös". 

Gattuso kommenterade mer att inrikesminisern borde fokusera mer på politiken.
"Har han tid och lägga kraft på fotboll så är vi riktigt illa ute" dräpte Milantränaren av i pressträffen efter matchen


 Jens Kassnert: Joaquin. Den evige Joaquin kan aldrig vara tyst. Men, det är underhållande och han gör det med glimten i ögat. Inte heller skyr han några medel. Roligast av allt att följa när han spelade in en videohälsning till Luis Enrique att hans tröja minsann saknades i den spanska laguttagningen. "Luis, ring mig, snälla!"


 Axel Falk: Uli Hoeness. Finns det någon annan? Finns så många gånger under det senaste året som han borde ha varit tyst, satt munkavel på sig själv för sitt eget bästa. Han har gjort sig ovän med Paul Breitner, md sina egna ultras och med delar av Bayerns styrelse. 

 John Cederblad: Deschamps-bashing blev en internationell kampsport. I Frankrike tog ingen det längre än förre landslagskamraten och nuvarande tv-experten Christophe Dugarry. ”DD” funderade ett tag på att polisanmäla för förtal. Ett VM-guld senare hör vi mindre från ”hur kan han få ut så lite av så mycket”-gänget. Skönt!

Ett paket Alvedon – till den spelare som lidit mest av sina skador

 Henrik Örtenvik: West Ham rapporterade att den evige supertalangen Jack Wilshere återigen är skadad och väntas bli borta länge. Ingen är förvånad. Det har blivit hela fem matcher den här säsongen.

 Johan Stistrup:
Milans Jack Bonaventura har det fasen inte lätt. Långtidsskadad förra säsongen. På det igen nu. Knäet opererat och konvalescens i 8-9 månader fr.o.m November. Poverino.

 Jens Kassnert: Diego Costa har inte haft det helt lätt sedan han kom tillbaka till Spanien. En del skador har gjort att han inte kommit upp i normal standard. Även om han börjar till åren så har han inte levererat som vi är vana vid. Fotskadan håller i sig och i dagsläget är det oklart när han kommer tillbaka efter operationen.

 Axel Falk: Jag är glad att slippa skriva Marco Reus här. För han har, hör och häpna, sluppit dem i år. Men Timothy Chandler i Eintracht Frankfurt får denna julklapp. Han klev ut skadad under sommaren redan och har missat hela hösten på grund av en knäskada. Han har alltså missat en formtopp utan dess like, missat att spela alla dessa fantastiska hemma- och bortamatcher i Europa och det ifrågasätts huruvida han någonsin kommer kunna spela fotboll på samma nivå igen.

 John Cederblad: Årets enklaste rubrik att fylla. För Yoann Gourcuff spelar faktiskt fortfarande (väldigt lite) fotboll. 127 minuter har han under hösten lunkat runt i Dijon-tröjan.

En hårtrimmer – till den person som är i störst behov av ny frisyr

 Henrik Örtenvik: Någon borde snarare hålla Pierre-Emerick Aubameyang borta från en hårtrimmer. Och påminna honom om att han faktiskt fyller 30 snart.

 Johan Stistrup: Svårt att hitta någon som sticker ut så jag säger bara som Serie C klubben Monzas nya president Silvio Berlusconi "Jag vill bara ha spelare som är välfriserade, utan skägg och tatueringar".

 Jens Kassnert: Oj, svårt. Det får bli Bale. Jag har aldrig gillat hans kaluffs med tofs men det här är ju en smaksak. Kunde lika gärna svarat Marcelo. Typ.

 Axel Falk: Nu när Aubameyang har lämnat har vi lämnats med en del ganska tråkiga frisyrer. Han gav ligan en fräsch bris vad gäller hårsymmetri. Tycker att samtliga spelare ska ta sitt ansvar och skärpa sig vad gäller sina frisyrer. Börjar ju bli lite tråkigt att se samma typer kontinuerligt. Annars kan vi ge Mats Hummels en rakhyvel så kan han ta bort sin hemska mustasch, som förhoppningsvis bara är där på prov. 

 John Cederblad: Vi fuskar lite och tar en brasse i Frankrike. Det krävs en del för att man ska bli förvånad nu. När Neymar hällde ett durkslag stelnad spagetti på huvudet lyfte i alla fall jag på ögonbrynen.

Filmen ”Nyckeln till Frihet” – till den spelare som är i störst behov av ett klubbyte

 Henrik Örtenvik: Fram till den här veckan hade jag nog svarat Paul Pogba. I landslaget verkar det ju funka. I Serie A likaså i en klubb som Juventus som ställer höga krav på sina spelare och har en tuff tränare i Allegri. Men under José Mourinho har det blivit fnurra på tråden och han har sett helt ointresserad ut.

 Johan Stistrup: Minns ni att Patrik Schick - han som tog Sampfansen med storm för två år sedan - stod med Juventuströja på sig och gjorde läkarundersökning. Den felade pga hittat hjärtfel.
Det blev Roma i stället för den gängligen anfallaren.
Skador satte dock stop i början och sen blev det inte som han någonsin riktigt kom in i det. 
Tjecken behöver verkligen börja andas annan luft än den i Rom för att inte stagnera. Tillbaka till Samp på lån?

 Jens Kassnert: Isco måste byta klubb. Han är på tok för bra för att inte få spela och egentligen skulle han nog ha kunnat lyft Real Madrids tunga säsong. Men utan speltid blir det svårt. Han ska lämna i januari.

 Axel Falk: Emil Forsberg var länge det självklara alternativet i RB Leipzig, men nu när Hasenhüttl försvunnit är det inte samma visa längre. Fantastisk spelare som skulle behöva ett klubbyte, tvivelsutan. 

 John Cederblad: Adrien Rabiot, landets mest passivt aggressiva spelare? Först vägrade han stå på reservlistan till VM och blev uthängd i media. Nu är det officiellt att han bråkat sig bort från PSG eftersom han vägrar att förlänga. Bänken eller läktaren väntar i vår, om inte Barcelona gör slag i saken redan i januari?

En skohylla – till en spelare som du tycker borde pensionera sig snart

 Henrik Örtenvik: En spelare som Gary Cahill i Chelsea kanske inte borde pensionera sig, men pensionera sig från Premier League i alla fall. Har ingen plats i Sarris lagbygge.

 Johan Stistrup: Riccado Montolivo - nu är det väl ändå dags att tacka för sig? Skador och annat elände har satt sina spår för bergamascen som fyller 34 år i januari. 

 Jens Kassnert: Juan Fran, en alldeles underbar spelare men som inte har kommit till sin rätt. Inte heller är han given i Atlético Madrids startelva längre och de gånger han spelar finns det mer att önska. Han är trots allt 33 år och hänger inte med lika bra i försvaret längre.

 Axel Falk: Franck Ribery. VI har tröttnat på din skit nu, Scarface. Fantastisk spelare under hela din karriär och din tid i Bayern har varit sensationellt bra. Men bortsett från korta, sporadiska insatser och mindre bra ingripanden mot journalister är det nog slut med dansande på kanten. 

 John Cederblad: Alla älskar en kämpe, men nu borde det nog var över för 38-årige Florent Balmont. Ligans tuffaste fighting-face i över 15 år har mest ramlat lätt, gnällt och gett efterslängar i Dijon under hösten. Tack, det räcker.

En tavelram – till den person som stått för den största tavlan i år

 Henrik Örtenvik: Tottenhams ordförande Daniel Levy satte en ambitions tidsram att göra färdigt en arena på bara en säsong. Men hur som helst så fick fansen gå in och välja sina säsongskortsplatser under sommaren. Fansen visade upp vyn från sina säten i sociala medier och alla fansen drömde om den nya arenan. Sen blev det tyst, tyst... innan pressen forcerade fram en bomb som sa att det här ju inte alls är färdigt. Det flyttades fram till september. Sen fram igen och igen och. Ja, inte ens jag vet när arenan blir klar nu. Februari?

 Johan Stistrup: Minnet är kort så vår vän Robin Olsen var på tapeten men måste ändå ta Emanuele Giaccherini"bakåtpass" mellan Chievo och Sassuolo. 
Mycket också för att det speglar de flygande åsnornas säsong så här långt för Giampiero Ventura skulle också kunna vara med på listan.

 Jens Kassnert: Julen Lopetegui. Skrev på för Real Madrid dagarna före VM. Det togs inte emot särskilt bra av det spanska fotbollsförbundet som sparkade sin tränare. Det lämnade landslaget i ett ansträngt läge och inte heller får VM räknas som en framgång. Laget spelade sämre ju längre turneringen led och åkte också ut innan medaljplatserna.

Och inte skulle det gå bättre för Lopetegui i Real Madrid även om man inte bara kan klandra honom. Men kicken från huvudstadsklubben fick han i alla fall tidigt under hösten. Med facit i hand, borde han inte ha stannat i landslaget?


 Axel Falk: Reinhard Grindel, som gjort sig ovän med en stor del av Tysklands turkiska invandrare. Han har även gjort sig ovän med ett dussintal andra subkulturer i Tyskland och ses som en mästerantagonist till den tyska traditionalismen. I och med sitt agerande i Özil-härvan nör han ha flyttat fram sitt namn till toppen på listan som behöver försvinna för att den tyska fotbollen ej ska förtvina. 

 John Cederblad: Kalle Johnsson i Guingamp får se upp om han fortsätter så här. Andrekeepern Caillard sätter ordentlig press på svensken genom fina insatser i cupspelet. Den mest spridda tavlan var ändå Lloris dribblingsförsök i VM-finalen, som inte fick några konsekvenser.

En vaxdocka – till den spelare som i störst mån varit en blek kopia av sig själv

 Henrik Örtenvik: Finns ju så många att välja på. Men den version av Joe Hart som är i Burnley känns ju inte särskilt sexig.

 Johan Stistrup: "Minst hundra miljoner euro" sa Lazios president Lotito om den serbiske mittfältaren Sergej Milinkovic-Savic som gjorde succé förra säsongen.
Det skrämde en del ...eller snarare alla - att ens buda. 
Visst, han är bara 23 år i skrivande stund och har mycket speltid framför sig men vi har under hösten hur värdet har kapats med 1 miljon € - per match! 

 Jens Kassnert: Vitolo kuppade bort sig själv. Från att ha varit grym i Sevilla och även i landslaget gick han bakom ryggen på klubben och såg till att få till en deal med Atlético Madrid. Det har inte gått så bra för honom sedan dess. Nu gör han sporadiska inhopp i Atlético men han är långt ifrån vad han var. Och landslagsplatsen är långt borta.

 Axel Falk: Thomas Müllers säsong och år har ju inte varit bland det bästa man har sett. Det har mer varit så att man hellre inte haft honom på planen. Så illa. Müller är en spelare som med sitt ledarskap och spelstil kan förändra en hel match, eller en hel säsong. Men detta år har allt varit fel. 

 John Cederblad: Fransk mästare och CL-semifinalist med Monaco. Kamil Glik fungerar som symbol för vad som gått mest fel i furstendömet i år – veteranerna har tappat lusten/farten.

Flygbiljetter till Hawaii – till de lag som bjudit på årets svängigaste match

 Henrik Örtenvik: Happ, som sagt: hitta en repris på engelsk fotboll är inte enkelt. Men derbyt mellan Arsenal och Tottenham gick från 1-0 till 1-2 till 4-2 och gav liv till ett derbymöte som det inte riktigt haft de senaste säsongerna.

 Johan Stistrup: Sassuolo - Fiorentina för någon omgång sen sprudlade och frustade hela vägen in till sista blåsningen. Två utvisningar och sex mål, varav det sista i den fjärde övertidsminuten från gästerna från Florens. Spettacolo!

 Jens Kassnert: Real Betis mot Celta Vigo, 3-3 i omgång 11 i höst. En match av yttersta underhållningsvärde. Matchen hade allt. Och då var det verkligen ALLT. Snygga mål, super-subs, ramträffar, frisparksmål från 35 meter på övertid, skott från halva plan, ja ni ser, ALLT.

Omgången efter Vinner Betis borta mot Barcelona och har således 7-6 i målskillnad på två matcher.

 Axel Falk: Det är aldrig ovanligt med absolut galenskap i Bundesliga eller 2. Bundesliga. Härom helgen spelade Hertha och Hoffenheim en fantastisk match som slutade 3-3. Dortmund 4-3 Augsburg är en annan sjuk match som man lär minnas. i 2. Bundesliga hade vi under omgång 2 och 3 tre matcher som slutade 5-3. Men matchen mellan SC Paderborn och Holstein Kiel i 2. Bundesliga bör slå det mesta man sett i år. 4-4 slutade den, tre mål sista kvarten och fram och tillbaka. Sensationell kamp. 

 John Cederblad: 25 års ångest och längtan – Nimes första (!) match i Ligue 1 på en evighet hade allt. Underläge 1-3 mot Angers, utvisning och ändå upphämtning och avgörande 4-3 via ett självmål i slutminuterna.

Ett Happy Meal – till den spelare som stått för årets mål

 Henrik Örtenvik: Allt är bortplockat. *Suck*. Tänkte ta fram Allis mål mot Arsenal eftersom det ändå gjordes i onsdags. Det borde vara en av kandidaterna till årets mål i alla fall.

 Johan Stistrup: Det här är ju himmelskt svårt att plocka ut bara ett men Parma-anfallaren Gervinhocoast to coast ser man inte ofta i Italien.

 Jens Kassnert: Det finns så många mål att lyfta fram här. Men jag väljer att utse Lionel Messi som för femte gången vinner golden boot. Han är dessutom den som gjort flest frisparksmål bland de största ligorna. Och det verkar inte ta slut.

 Axel Falk: Luka Jovic mot Fortuna Düsseldorf. Sjuhelsikes mål det där, han liksom bredsidar in bollen, men två meter upp i luften. 

 John Cederblad: Benjamin Pavard, jag tror inte att du vet vem han är…”. Sången om högerbacken skapades sekunder efter fullträffen mot Argentina. Ett mål som faktiskt fick upp hela VM-turneringen på rätt spår för Les Bleus. 

En julstjärna – till den spelare du tror kommer blomma ut på allvar nästa år

 Henrik Örtenvik: Både Arsenal och Chelsea har ett gäng talanger som känns spännande. Men ingen känns riktigt som Phil Foden i City. Det där kommer att bli en riktig lirare.

 Johan Stistrup: Visst, alla vill se ett hett nytt löfte här men jag går tvärtom. Italien är som Frankrike nu mera. Bara ett lag som kan vinna.
Nivån på Juventus är högt över alla andra men för att ta nästa steg gäller Champions League. Det är nu Cristiano Ronaldo kommer fram - på riktigt.

 Jens Kassnert: Kanske som att slå in en öppen dörr men det Celta Vigos Brais Méndez har gjort denna höst är på väg att bli något riktigt stort. Mittfältaren fick chansen med ett inhopp i landslaget och gjorde mål i debuten. Dessutom har han skramlat ihop fyra mål och fem assist i La Liga. Killen är bara 21 och har en ljus framtid framför sig.

 Axel Falk: Louis Beyer i Mönchengladbach har en ljus framtid och har redan nu börjat få speltid. 18 år gammal mittback som kan spela på båda kanterna. Kan bli intressant att följa. 

 John Cederblad: Orkar världen med ännu en franskskolad vindsnabb avslutare? Ismaïla Sarr, 20 år, är senegales, valde Rennes framför Barcelona 2017 och nu börjar målen trilla in. Snart i en Premier League-sändning nära dig?

***

Vem i fotbollseuropa vill du ge en julklapp? Diskutera gärna nedan!

Då detta är årets sista VV vill vi passa på och önska alla läsare en God Jul och Gott Nytt År! Vi återkommer i framtiden igen.

SvenskaFans.com2018-12-21 11:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 18)
Goals of the week (omgång 17)