Lagbanner
VV: Fotbollsårets viktigaste

VV: Fotbollsårets viktigaste

Veckans Viktigaste avslutar året med att dela ut årets viktigaste presenter.

Tomten har redan tömt sin säck. Julklapparna är utdelade. Våra panelmedlemmar får istället dela ut egna presenter till valfri person eller klubb som de tycker förtjänar eller behöver detta, nu när året går mot sitt slut. Låt utdelningen börja!

Ett par glasögon – till den domare vars syn är i störst behov av förbättring

 Henrik Örtenvik: 
Domarnivån i England är ju generellt sett rätt kass. Jag tar Paul Tierney eftersom han var så mycket på tapeten nyss och Jurgen Klopp och hela SKY-studion ägnade en timme åt att bara snacka skit om honom. Tierney borde ha visat ut Harry Kane, men ger honom bara gult. Liverpool borde fått straff, fick det ej. I andra halvleken borde Liverpools 1-2 dömts bort på grund av hands och i anfallet innan borde nog Tottenham ha fått straff. Det var väldigt väldigt många fel i en väldigt väldigt intensiv match.

 Johan Stistrup: Turken Cakir hade kanske inte en av sina bäsrta dagar när Milan mötte Atletcio Madrid och var ett självklart val men vi håller oss ändå "hemma" i Italien och våran domare Di Bello. Den klockrenaste brytningen sen 1988 och man får den här fejjan....

 Jens Kassnert: Det är lätt att klaga på domarna. Ofta är det de domarna som dömer i stormatcherna som får mest skit. Rätt eller fel? Eller kanske båda. Mateu Lahoz och Carlos Del Cerro Grande är två exempel på dessa. Bägge dömde dessutom i sommarens EM-mästerskap. Men de som ska ha mest skit och dessutom sitter på all teknik är VAR-domarna tycker jag.

Ja, jag är fortfarande emot hur VAR används i La Liga och inom fotbollen. 

Så denna julklapp går bland annat till Alejandro Hernández Hernández, Juan Martínez Munuera, José María Sánchez, Martínez och Íñigo Prieto López de Cerain som samtliga är involverade i VAR-rummet för spaniens del, både i ligan och under mästerskap. De får dela på en chokladask och dessa glasögon.

 Karl Fagrenius: Tobias Stieler som i den 9:e övertidsminuten hittade en straff åt Werder Bremen mot Schalke.
En poäng till Werder och årets sämsta domarinsats.

 John Cederblad: Same, same. Det är störande på tv. För oss som nu levt flera år med VAR på läktarna är det olidligt. Matchupplevelsen blir ofta svårbegriplig. Ta bort VAR och låt oss gnälla på domarna som förr.

En sparbössa – till den klubb som gjort den sämsta affären och behöver spara pengar

 Henrik Örtenvik: 
Den här frågan är ju alltid svår eftersom många klubbar ändå har det rätt gott ställt. Manchester Uniteds 73 miljoner pund för Jadon Sancho var ju såklart en summa som matcher marknadsvärdet. Men när spelaren i fråga har gjort ett mål efter halva säsongen är spelad och knappt får chansen så måste man ju ifrågasätta hur man tänkte när man värvade honom och vad som har gått fel längs vägen. Och vad de kunde fått istället för pengarna.

  Johan Stistrup:  Juventus verkar vara i direkt kris och med en razzia på sig pga luddiga övergångar borde de vara där. Men tänk ändå stackars satarna i Salerno som har Lotito som ägare. Salernitana tar sig till Serie A för första gången på nitton år men får inga medel att värva för då Lazio ägare inte vill sälja klubben samtidigt som han inte får behålla den.
Satt under förvaltning och kan efter nyår var puts väck från Serie A eftersom ingen kunnat ta över klubben. 

 Jens Kassnert: Det är ju svårt att inte ge denna till Barcelona. De långvariga skulderna blev ett tungt ok att bära för klubben förra året. Så pass mycket att de bytte president i våras då hela den gamla ledningen fick gå. Som lök på laxen gick Messi gratis till PSG. Oavsett hur insatt man är i Barcelonas ekonomi tänker nog många att de borde fått ut X antal miljoner eller kanske miljarder för honom ändå.

 Karl Fagrenius: Hertha BSC som trots nya miljoner från investerare Lars Windhorst och spelarköp för runt 26 miljoner € sladdar i tabellen.

 John Cederblad: Bordeaux, Marseille… ingen klubb har ändå problem i nivå med Saint-Etienne. Pengarna är borta och ingen av de tilltänkta nya ägarna håller måttet. Nu är vägen asfalterad ner till Ligue 2, eller värre.

Ett par boxningshandskar – till den eller de personer som varit mest aggressiva under året

 Henrik Örtenvik: 
Svårt att ge priset till en spelare då tre stycken har lyckats med bedriften 6 gula kort innan ens halva säsongen är avklarad. Emmanuel Dennis har spelat 15 matcher och alltså fått sex gula kort. Imponerande.

 Johan Stistrup:  Tränare Simone Banchieri i Novara har fasen inte det lätt. Om medspelarna gör det här vid ett 3-0 mål. Poverino...

 Jens Kassnert: Valencias mittback, Omar Alderete, har dragit på sig nio gula kort på 15 matcher. Alldeles för många för den 25-åriga paraguayanen trots hans position. Kanske mest av alla i Europa?

 Karl Fagrenius: Greuther Fürths mittfältare Paul Seguin som samlat på sig 7 gula kort. Man kan i och för sig tänka sig att Seguin haft mycket att stå i på just det mittfältet...

 John Cederblad: Planstormning i Lens eller Saint-Etienne. Flaskor mot Payet i Nice och Lyon. Våld i cupen mellan Paris FC och Lyon. Det är svårt att tro att Ligue 1 är roligare än på länge och att de franska klubbarna går otippat bra i Europaspelet. Allt vi ser är rubriker om supporterkaos.

En Oscars-statyett – till den spelare som stått för den sämsta filmningen i år

 Henrik Örtenvik:
Mohamed Salah
och Bruno Fernandes får dela på den här statyetten. Under 2021 har de båda stått för ett antal hårresande filmningar som tyvärr också gett resultat i form av straffar.

 Johan Stistrup: Italien vann EM och Ciro Immobile var en av hjältarna. Tänk om inte hans filmning fått de belgiska försvaret ofokuserade... Staty?
Sämsta blir med alla andra ögon än italienska...

 Jens Kassnert: Jag hade denna med tidigare i höstas men inget slår denna filmning. Så är det bara. 

”Om ni undrar var spelaren Deyverson som spelat i Levante, Getafe och Alavés, tog vägen? Jo han spelar i Palmeiras just nu och stod för en av världens mest löjliga filmningar.”  Karl Fagrenius: Werder Bremens Roger Assalé som först tar bollen med handen och sedan slänger sig utan att någon är i närheten av honom – och belönas med en straffspark som ger Werder en poäng mot Schalke.
Riktigt dåligt skådespel men den här gången lönade det sig att fuska.

 John Cederblad: VAR, sluta filma.

En munkavel – till en person som pratat för mycket under året

 Henrik Örtenvik: 
José Mourinho
 spårade ut ordentligt sista tiden i Tottenham och sågade kvaliteten på laget och menade att med sådana försvarare så går det såhär. I en intervju fick han fråga av journalisten om att Mourinholag brukar vara bra på att stänga matcher, men nu är det inte så. Hans svar? "Same manager, different players"  Antonio Conte spelar samma försvarare och gör det många resor bättre. Mourinho är helt slut som manager.

 Johan Stistrup: Tiga är guld - tala är silver. Det har varit ett tufft år allmänt för de italienska lagen men kanske särslikt för Juventus (om man ser det i paritet med förväntningar och storlek). Andrea Agnellis (tillsamman med andra såklart) utbrytningsförsök med Super League skrattades ut och hånades för sitt taffliga beteende. Dåligt presenterat vid fel tillfälle. Hans position har väl aldrig varit mer utsatt.
Men nog känns det änså som om inte det sista ordet är sagt.

 Jens Kassnert: Egentligen skulle jag vilja ge denna till Atlético Madrids tränare, Diego Simeone. Han har oftast något att säga. Ibland för mycket, ibland bara spot on. Personligen gillar jag honom och låter munkaveln gå till spaniens landslagstränare, Luis Enrique. Om det är så att Luis Enrique har pratat FÖR mycket låter jag vara osagt men han drar sig inte för att ta till orda.

Som under denna presskonferens inför Sverige - Spanien på Friends Arena i år. Humor.

 Karl Fagrenius: Jens Lehmann skickade ett rasistiskt Whatsup-meddelande till Dennis Aogo där han skriver "Ist Dennis eigentlich euer Quotenschwarzer?" (är Dennis Aogo egentligen er inkvoterade svarting?)
Dennis Aogo är expert hos Sky. Lehmanns meddelande fick till följd att han omedelbart fick sparken från Hertha BSC:s styrelse.

 John Cederblad: Noël Le Gräet är president i franska förbundet, FFF. Som sådan ska han hålla ihop den franska fotbollen. I stället skapar han virriga konflikter helt själv, misslyckas i sin Covid-hantering och verkar ha tappat greppet om det mesta. Dags för någon annan att ta över.

Ett paket Alvedon – till den spelare som lidit mest av sina skador

 Henrik Örtenvik: 
Christian Romero
kom till London för att styra upp Tottenham. Men åkte tidigt på en ordentlig skada som hållit honom borta länge. Så pass mycket att jag nästan glömt bort honom. Inte det han drömt om efter att ha dominerat i Confederations cup, sedan valt Tottenham för att maximera sina VM-chanser.

 Johan Stistrup: Visst, fint mål men gesten av lagkamraterna visar allt om Christian Eriksens status i klubben.
Ni minns kanske att han inte tillhörde Contes favoriter men blev ändå en nyckelspelare när första scudetton på tio år var i hamn.
Resten av historien vet ni.

 Jens Kassnert: Ousmane Dembele gjorde säsongsdebut för Barcelona i november mot Dynamo Kiev efter att tidigare varit skadad. Ganska mycket.
I debutmatchen blev det 25 minuters spel och sedan skadade han sig igen. Dembele har missat över två år på grund av skador sedan han kom till Barcelona 2017, enligt statistiktjänsten Transfermarkt. Nu är han smittad av Covid-19 och väntas vara tillbaka i slutet av januari.

 Karl Fagrenius: BVB:s Marcel Schmelzer som fått de senaste säsongerna helt förstörda av skador.

 John Cederblad: Pressen från Brasilien och Paris gav oss en mer än vanligt deprimerad Neymar, som nu även pratar ut om trycket han känner. Orkar han ta sig tillbaka efter sitt nuvarande, femtielfte, skadeuppehåll?

En hårtrimmer – till den person som är i störst behov av ny frisyr

 Henrik Örtenvik:
Dele Allis frisyr tar mer plats än hans spel på planen. Det är lite sorgligt.

 Johan Stistrup: Inget fel på frisyren men som Thomas Wilbacher sa i en tweet: "I en drömvärld har Lautaro Martinez långt hår utan hårband"

 Jens Kassnert: Om ansiktsfrisyr räknas här måste Vicente del Bosque förnya sig. Den gamla landslagstränaren fyllde 71 år dagen innan julafton och ingen bär upp en snorbroms som Vicente. Men, vi har sett det nu i så många år. Får vi se en renrakat del Bosque under 2022? I think not.

 Karl Fagrenius: Erling Haaland kanske?

 John Cederblad: Dimitri Payet är en av få som är ”still going strong”. Se artikelbild.

Filmen ”Nyckeln till Frihet” – till den spelare som är i störst behov av ett klubbyte

 Henrik Örtenvik: 
Jag skulle gissa att Pierre-Emerick Aubameyang längtar bort efter allt strul han själv skapat i Arsenal.

 Johan Stistrup: Nedved lider, Szczesny lider, Agnelli lider, fansen lider. T.o.m tränare Allegri lider men Dejan Kulsusevski lider mest av alla av Juventus skrala resultat och säsong. Det enda som kan hålla honom kvar är väl att behålla bredden i laget inför Cahmpions Legaue, annars lär det vara läga att gå redan i januari.

 Jens Kassnert: Störst och störst behov? Den blir svår men en spelare som i alla fall måste få mer speltid om han ens ska bli kvar inom fotbollen är Real Madrids Jesús Vallejo. Den numer 24-åringen var uttagen i Spaniens OS-lag senast. Där fick han hoppa in tre gånger. I huvudstadsklubben denna säsong har han fått 10 minuter speltid på två inhopp. Han borde bege sig till Granada där han spelade de tre senaste säsongerna istället.

 Karl Fagrenius: Thorgan Hazard som förväntades blomma ut hos BVB efter att Jadon Sancho lämnade klubben. Hazard får dock oftast sitta på bänken.

 John Cederblad: Sampaoli har fått fart på Marseille, med en knapp startelva i frysboxen. Här finns fynd att hitta för övriga klubbar under ett transferfönster där OM behöver få in pengar och minska löneutgifterna.

En skohylla – till en spelare som du tycker borde pensionera sig snart

 Henrik Örtenvik: 
Jag svarar pass på den här. Vad är bäst? Sluta på topp som Eric Cantona eller sluta när någon annan säger att man är passé? Jag kan känna en viss sorg över att Jack Wilshere, 29 år, går omkring och i intervju efter intervju relaterar till matcher som skedde för tiotalet år sedan. Men varför ska han pensionera sig för det? Jag tror dock att han och Dele Alli och andra talanger som kommer fram väldigt tidigt också slocknar tidigare än andra. Den sistnämnde var en av ligans bästa spelare när han var 19 år. Nu, 26 år gammal, känns han bara som en medelmåtta.

 Johan Stistrup: Cagliari ligger i botten med ett trupp som skulle kunna vara på övre halvan. Den tidigare hyllade Diego Godin har verkligen rasat sen han lämnade Cholito i Atletico Madrid 2019.
Tillsammans med hans landslagskollega Martin Cáceres har det nu också fått ta på den största skulden till Cagliaris prekära läge i serien och lär skickas iväg i januari till obestämd ort.

 Jens Kassnert: Det är alltid sorgligt när gamla bra spelare inte längre levererar. 36-årige Roberto Soldado är en sådan. Den gamle målsprutan har inte nätat en enda gång denna säsong för sitt Levante på tio framträdanden. Inte som under hans storhetstid i Valencia när han var i toppen av skytteligan direkt. Det blir nog inte mycket mer spel för den spanska ikonen. Tyvärr.

 Karl Fagrenius: Jag vet faktiskt inte. Kanske 1860:s målskytt och ikon Sascha Mölders (36 år) som för några veckor sedan fick veta att han inte längre tillhör 1860 Münchens proffstrupp.  

 John Cederblad: Laurent Koscielny har ont i hälsenor, vader och lår. När han väl är på planen leder mittbacken det sämsta försvar Bordeaux har sett i modern tid. Utan ett mirakel under våren är det dags att lägga skorna på hyllan i sommar.

En tavelram – till den person som stått för den största tavlan i år

 Henrik Örtenvik: 
Enligt en artikel i höstas står Hakim Ziyech för ett misstag var fjärde minut och är därmed sämst i ligan. I övrigt svårt att välja bland många blunders.

 Johan Stistrup:  Tomas Strakoshas ">bjudning i Istanbul i Lazios EL-match mot Galatasary måste vara årets bjudning i toppfotbollen.

 Jens Kassnert: Gonzalo Plata, Real Valladolidspelaren från Ecuador, körde rattfull i början av december. Han krockade med en taxi som hade en passagerare på en gata med 30 kmh som gräns. Passageraren flög ut genom rutan på bilen och även chauffören skadades i trafikolyckan. Plata togs till polisstationen, där blåste han dubbelt för vad de spanska trafiklagarna lyder. Don’t drink and drive!

 Karl Fagrenius: Leverkusens målvakt Lukas Radetzky som i cupmatchen mot Karlsruhe spelade bollen framför fötterna på KSC:s Kyong Rok Choi som gjorde mål. Leverkusen utslaget.

 John Cederblad: : Långt ifrån den största, men den 4 december drällde Keylor Navas in ett skott han borde ha tagit. Säsongens första riktiga tavla i PSG. En miss (!) och det skapade årets största målvaktskris, i media. Så blir det när man har Donnarumma på bänken.

En vaxdocka – till den spelare som i störst mån varit en blek kopia av sig själv

 Henrik Örtenvik: 
Vem ska man välja? Man är väl fortfarande en blek kopia av sig själv om man aldrig får chansen? Donny van de Beek borde ju verkligen få byta klubb, med tanke på att hans nivå är så hög men att han sällan får chansen i Manchester United.

 Johan Stistrup: Vi kunde haft Quagliarella här men det hade varit lite orättvist mot en som, trots allt, är 38 år gammal så vi tittar till Sofyan Amrabat in stället, för ni minns väl honom?
För en och en halv säsonger sen ett monster på mittfältet i Hellas Verona under Juric.
Fiorentinas köp sågs som ett fynd och han kunde då gått till större klubbar än så. 
Nu, under Italiano, har han inte fått starta en enda match. 

 Jens Kassnert: Antoine Griezmann. Ja, från att ha varit en av världens bästa spelare går det trögt för fransmannen i Barcelona. Jag tror nog att många förväntade sig mer av honom. Åtminstone jag.

 Karl Fagrenius: Mönchengladbachs Lars Stindl som förra säsongen gjorde 14 mål. Har bara blivit 2 i höst.

 John Cederblad: Lionel Messi har spelat gåfotboll hela hösten i Ligue 1. Det känns overkligt, men tittar vi i målkolumnen har han mäktat med… ett mål i ligaspelet. Detta på topp hos överlägsna serieledarna PSG. Hur blev det så här?

Flygbiljetter till Hawaii – till de lag som bjudit på årets svängigaste match

 Henrik Örtenvik: 
Liverpool-Manchester City 2-2 var en riktigt grym fotbollsmatch.

 Johan Stistrup: Lazio vs Udinese - matchen som aldrig slutade (102,13 minuter) men som knappt spelades (48% effektiv tid). Innehöll ändå åtta mål och tre utvisningar.
Strax innan elva på kvällen 2 december kunde dock domare Piccinini dra en lättnades blåsning i pipan. Lazio hade då vänt tvåmålsunderläge till ledning men inte orkat hålla det hela vägen ut utan Udinese kvitterade i den nionde övertidsminuten. 

 Jens Kassnert: Bara under denna höst har Levante varit inblandade i sju matcher som innehållit fyra mål eller mer. Fem av dessa slutade till och med med sex mål eller mer. Ingen av dessa matcher lyckades Valenciaklubben vinna. Sen ligger de också sist i ligan med 36 insläppta mål på 18 matcher också.

 Karl Fagrenius: Eintracht Frankfurt – Bayer Leverkusen 5 – 2. Bortalaget tar ledningen och ökar också till 0 – 2. Sedan kommer Eintracht närmare, ikapp, spelar drömfotboll och vinner med 5 – 2.

 John Cederblad: Hela Ligue 1 är helt plötsligt svängig och målrik. Det exemplifieras bra med höstens första omgång. Marseille låg under 0-2 mot Montpellier för att sedan vända allt till 3-2 på tolv minuter i matchavslutningen

Ett Happy Meal – till den spelare som stått för årets mål

 Henrik Örtenvik: 
Jag håller med kollegan Jens Kassnert om att den här kategorin är så otroligt svår, för under ett år är det ju så otroligt många snygga mål som man hinner glömma bort. Men Mohamed Salahs mål mot Manchester City var ju något alldeles extra.

 Johan Stistrup: Candrevas häxpipa i sexmålsmatchen mellan Sampdoria och Udinese i höstas.

 Jens Kassnert: Denna är alltid den svåraste att välja. Det får bli Lionel Messis 1-0 mål mot Huesca i mars. Jag är sjukt svag för skott som går ribba in. Denna tog i ribban två gånger till och med.



 Karl Fagrenius: Svårt att bestämma… jag bjuder på det här klippet istället där alla lag är med.


 John Cederblad: Lille är ju faktiskt regerande mästare. I våras var Burak Yilmaz helt magisk. När han gjorde så här under slutspurten till titeln, i derbyt mot ärkerivalen Lens, då pratades det på allvar om en staty.

En julstjärna – till den spelare du tror kommer blomma ut på allvar nästa år

 Henrik Örtenvik: 
Underpresterande talanger finns det gott om. Men vem tar steget framåt? Jag vill svara Bryan Gil i Tottenham, men precis som flera andra i samma klubb verkar de inte ha det som krävs för Premier League. Så jag väljer Jadon Sancho och tror att han kommer att vakna till ordentligt och visa vilken talang han är.

 Johan Stistrup: 
Sassuolo har ett gäng som kan ta steget. Raspadori, Scamacca Frattesi och Lopez  bl.a. men nog känns det som om Lazios anfallare Mattia Zaccagni har värmt upp nu under sin första höst i klubben och tar det där extra steget och lär vara med i Mancinis trupp till playoff senare under våren. 

 Jens Kassnert: Nu slår jag in en öppen dörr men Barcelonas 17-åring Gavi är given på denna. Från att ha spelat en handfull matcher i a-laget blev han uttagen i Luis Enriques landslag. I dessa matcher var han typ Spaniens bästa spelare offensivt och bidrog till i stort sett allt framåt. Här har vi en diamant, som i sitt klubblag spelar tillsammans med flera andra unga talanger, så som Pedri, Nico Gonzalez, Riqui Puig och Ansu Fati. Det ska bli spännande att se vad dessa talanger kan skapa nästa år och flera år framåt. Både i Barcelona och i landslaget.

 Karl Fagrenius: Jamial Musiala, FC Bayerns 18-årige mittfältare.

 John Cederblad: Mohamed-Ali Cho. Franskengelsk centertank, coolt namn, 17 år och otroligt spännande. Nästa år då djävlar. I så fall lär han inte bli långvarig i Angers.

SvenskaFans.com2021-12-31 13:00:00

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 12)