Lagbanner
VV - Harry Kane firar 100

VV - Harry Kane firar 100

Commisso svingar och Casrley håller tyst. Arrest i Valencia, Beckenbauers hyllande och firma Gyökeres/Isak.




 
Veckans snackis i England hämtar vi från England-Irland. Lee Carsley, U21-landslagstränare för England, är tillfälligt ansvarig för det engelska herrlandslaget. Carsley är också irländare och har representerat det irländska landslaget närmare 50 landskamper. När den engelska nationalsången skulle sjungas så var Carsley tyst, något som fick en del krönikörer och många på sociala medier att gå i taket. 

England vann med 2-0 och båda målen gjordes av spelare som spelade sina ungdomsår i det irländska landslagssystemet: Jack Grealish och Declan Rice. Den sistnämnde valde att inte fira av respekt för sina farföräldrar. Vilket han då... såklart fick en hel del skit för.

Jag kan tycka att det är fint och respektfullt ändå.
 


 
 
Kyle Walker berättar om hur det var att ha André Villas-Boas och att portugisen var för snäll.


 


Harry Kane firar 100 i Three Lions, något bara nio andra spelare gjort tidigare.

 
  Får Harry Maguire för mycket skit eller Phil Foden för mycket beröm? 


Shithousery - top level:
  Till helgen väntar North London Derby, en av säsongens matcher i Premier League. Arsenal har fått en tuff start på säsongen med nyförvärvet Mikel Merino skadad på första träningen och nu åker Martin Odegaard på en skada på måndagskvällen. Dessutom är Declan Rice avstängd.

Det lär ju ändå bli Arsenalseger, men oddsen förbättrades i alla fall för Tottenhams högriskfotboll att lyckas.


   Adam Le-Fondre skrattar åt att han är i gott sällskap!


Det ryktas om osämja i Chelsea. Redaktionern frågar sig: "Är någon förvånad"



 
Fiorentinas president Rocco Commisso passar på att ta rubriker nu när det är ligauppehåll och svingar mot systemet i Italien i tidningen La Gazzetta dello Sport:
"Trots absurda skuldsituationer, som nästan ledde till att klubbar gick i konkurs, och sedan kom i händer på fondförvaltare när ägarna misslyckades med att betala tillbaka de lån de hade fått så får de fortsätta. Jag undrar fortfarande om de som vunnit vissa år ens borde ha fått tillstånd att tävla i ligan... Jag var på väg att köpa Milan, men det slutade med Mr. Li, och ni vet hur det slutade. Och Inters förre president Zhang vet ingen var han är längre... Han var också tvungen lämna Inter, som står i skuld till Oaktree-fonden.
Av de klubbar vi kan jämföra oss med vad gäller storlek och intäkter är det bara Atalanta som har gjort det bättre än oss resultatmässigt, men deras projekt, inklusive infrastruktur, startade tidigare." 

Han fortsätter:
"Det finns hopp, men jag har inte sett några förbättringar i att följa reglerna. Juventus straffades för oegentligheter, men Milan och Inter fortsatte att spendera trots hundratals miljoner i skulder och blev aldrig straffade för det. Ingen åtgärd vidtogs för klubbar, som tillsammans Juve, ville fixa sin ekonomi med Super League-pengar på bekostnad av nationella turneringar. Lyckligtvis misslyckades det projektet och fotbollen räddades."

Inter replikerade kort och koncist:  "Vi följer fotbollsförbundets regler"


 
Ett fastligt grant mål bjöd Italien på när de överraskande besegrade Frankrike borta i Nations League.
Dimarco-Tonali-Dimarco - pang!




"Vänta på mig!"
...fast det hölll på att gå åt fanders:
Redan efter 14 sekunder hade Frankrike tagit ledningen.
Gigi Donnarumnma klagade högljutt till domaren
"Hallå, vänta på mig. Jag hade inte fått på mig handskarna än!?"
Domarna brukar alltid kolla att målvakterna är klara innan matchen börjar men inte den här gången.

Men var såklart halvt på skämt och halvt på allvar.
Gigi fortsatte i Raiinteervjun och säger att energin och sammanhållningen är helt annorlunda nu.
"Helt annat atmosfär nu där sammanhållningen är bättre. Har varit så hela veckan innan match så den dåliga starten bekom oss inte så mycket"

 
 
Fin bild på domarbasen Gianluca Rocchi - fina armband också...
Såklart fans av ALLA andra lag i Italien vädrade att han favoriserar mästarna.
 


"Har verkligen inte lust att ödsla tid på sånt här" sa han i Radio Deejay när de tog upp saken.
"Åker runt på många arenor för att se hur domarna sköter sig och när jag gästar arenorna så är jag också gäst hos klubben som är hemmalaget och då får jag såna armband"

 
Ja, det kan man säg i matchen mellan Pontassieve och Subbiano i italienska sjätterdivisionen (Promozione) när gästernas coach Alessio Guidotti bryskt stoppar en kontring för hemmalaget.
Nej, han är inte spelande tränare...

Klubben bad såklart om ursäkt för det inträffade och menar att sånt aldrig hända. 
Men det är inte ledsna än att det låter tränaren ändå sitta kvar, vilket var lite överraskande.

 
 
Ja, när det italienska U21-landslaget spöade San Marino men 7-0 blev Leeds United-spelaren Will Gnonto utbytt i halvtid.
Där syntes han sen sitta på bänken med att fippla med sin mobil. 
Fans tyckte att han skulle sparkas ur laget pga att inte respekterade motståndarna eller ens landslagströjan.
Till undsättning kom dock koordinatorn Maurizio Viscidi som förklarade att det var hans klubb som hade hört av sig och undrat varför han byttes ut (befarade skada såklart) och att han helt enkelt svarade dem.
"Kanske tajmingen var fel men det var samtidigt med respekt till sin klubb".

 
En gammal VM-hjälte ligger inne akut på sjukhus sen i helgen.
Ni som är gamla nog minns såklart Toto Schillaci i Italien-VM 1990 där han slog igenom och vann skytteligan med sina sex mål.
Med hans intensiva blick och energi tog han inte bara italienare med storm utan en hel värld.


Han diagnostierades 2022 för ändtarmscancer.


Nu börjar Fiorentinas säsong på riktigt.



 
De regerande Europamästarna Spanien mönstrade sina två första startelvor sedan sommarens guld i Berlin under veckan som passerat. Det hela inleddes med en minst sagt tråkig och tillknäppt historia i Belgrad där Spanien, trots ett enormt stort spelmässigt övertag, inte lyckades få hål på serberna. 0-0 slutade det alltså och Luis de la Fuentes och Spaniens segersvit som stannade på femton raka tävlingslandskamper.

Desto bättre gick det för La Roja i samlingens andra bortamatch, den mot Schweiz under söndagen. Spanjorerna rivstartade matchen och gick upp till 0-2 efter tretton minuter. Trots att Robin Le Normand fick sig en frilägesutvisning efter bara 20 minuter imponerade Spanien som i slutändan vann med hela 1-4 i Lancy. Snacka om statement. En som briljerade mot Schweiz var Fabián Ruíz. Mittfältaren var fantastisk i somras och har fortsatt på samma väg i landslaget nu också. Han hyllades efter matchen som en av världens bästa innermittfältare av Luis de la Fuente. Att Fabián gjorde två mål mot Schweiz hjälpte nog den saken.  
Fjolårets kanske bästa spelare, särskilt under hösten, för Las Palmas var målvakten Àlvaro Valles. Spanjoren var med och tog upp laget till La Liga våren 2023 och har varit en av de mest utmärkande spelarna på Kanarieöarna de senaste åren. Hur detta belönas? Las Palmas värvade inför säsongen in holländaren Jasper Cillessen och har därmed inte längre plats för Valles i laget. Han måste därmed bort!  
I veckan har det stormat rejält kring Valencias inlånade anfallare Rafa Mir. 27-åringen, som ägs av Sevilla, arresterades nämligen efter att ha anklagats för sexuella övergrepp. Två nätter spenderade han i häktet innan han i onsdags släpptes av polisen. I samma veva som Mir arresterades cirkulerade det även gamla tweets från spanjoren som hintade om att vissa samhällsproblem inte hade uppstått under Franco-regimen. Mir ter sig vara pro-Franco, med andra ord.

Han släpptes som sagt i onsdags men har inte fått återvända till träning hos Valencia ännu och någon ytterligare information om saken, från Valencias håll, har jag inte hittat. Personen i fråga har talat med pressen om att han önskar att bli oskyldigförklarad snarast så att han kan återgå till sitt normala liv.

 
FC Barcelona har ligans yngsta trupp den här säsongen, tätt följda av Real Sociedad och Valencia. Den äldsta truppen har Rayo Vallecano med en snittålder på 29,3 medan Mallorca och Atlético de Madrid har de nästäldsta trupperna med en snittålder på 28,1.  
De nominerade till årets Ballon d’Or presenterades i veckan och som vanligt återfinns en hel del spelare från La Liga med – i synnerhet från Real Madrid. Rodrygo var inte nominerad, vilket han visade sitt tycke om på sociala medier, men Toni Kroos som nyligen lagt skorna på hyllan finns med bland finalisterna. Nu hoppas tysken knäppa sina tidigare lagkamrater på näsan, ty de har ju fler år på sig att vinna utmärkelsen menar Kroos själv.  
Härligt att se Iker Muniain igen. Han lämnade som bekant Athletic efter förra säsongen och har inte kritat på för någon ny klubb förrän i lördags. För den som följer den argentinska ligan går det nu att se 31-åringen (ja han är så ung) springa fram på sin kant i San Lorenzo. All lycka till en hedervärd person.   
Här har vi en annan som är nominerad till Ballon d’Or. Den ständiga rekordslagaren Lamine Yamal.

- Daniel Jakobsson


 
Det nya landslaget. Efter att Manuel Neuer, Toni Kroos, Thomas Müller och Ilkay Gündogan lagt landslagsskorna på hyllan så görs en nödvändig nysatsning i landslaget. Joshua Kimmich är ny lagkapten och nu har arbetet inför VM 2026 påbörjats. Första matchen utan kvartetten slutade med 5-0 seger mot Ungern i Düsseldorf och det var ett Tyskland som hade mycket fart och tro på spelidén som Nagelsmann kör. De två som väntas bära Tysklands offensiv framöver, Florian Wirtz och Jamal Musiala hade båda en godkänd afton, Wirtz hade 1+1 medan Musiala överglänste honom med ett mål och tre assists.

 
Aleksandar Pavlovic gjorde sitt första mål i landslaget, men det var framför allt speluppbyggnaden som imponerade på undertecknad.


 
Att det tyska fotbollsförbundet vill hedra Beckenbauers minne är en självklarhet och det har diskuterats hur det skall göras. Just nu är det hetaste spåret att döpa cuppolkalen efter den tyska legendaren.  

 
Nagelsmann har planer för Kimmich, men de kan ändras. Då han är en mångsidig spelare och med tanke på spelarna som tyska landslaget har till förfogande så är högerbackspositionen just nu ämnad åt Kimmich även om han i mitt tycke är bättre som ankare på mittfältet.
 
Efter den lätta matchen mot Ungern väntar en betydligt svårare uppgift ikväll när Tyskland möter Holland i Amsterdam. Holland slog Bosnien/Hercegovina med 5-2 i lördags och det skall mycket till om inte både Holland och Tyskland tar sig vidare från gruppen och kvalificerar sig för kvartsfinal i Nations League. Om vi blickar ett par dagar längre fram så är klubbfotbollen tillbaka i helgen. Tyvärr är det inga på förhand jätteheta matcher som väntar, men den match jag ser mest fram emot (förutom Hertha BSC – Düsseldorf) är lördagens drabbning mellan Borussia Mönchengladbach – VfB Stuttgart. Gladbach har inlett säsongen med två bra insatser och ser ut att ha en annan energi än tidigare säsongen medan förra säsongens succélag Stuttgart startade ligasäsongen med att förlora mot Freiburg för att sedan släppa in 3-3 på övertid hemma mot Mainz.

  
Tyskland och Holland har mötts 46 gånger tidigare i historien där Tyskland har plusstatistik på antagonisterna. Det har blivit 17 segrar för Tyskland, 17 oavgjorda matcher samt 12 vinter för Holland. Första gången de möttes i tävlingssammanhang var faktiskt i VM-finalen 1974 som Tyskland bekant vann med 2-1. Senaste gången de ställdes mot varandra i tävlingssammanhang var i kvalet till EM 2020 där de vann varsin match, båda vann faktiskt sina bortamatcher. Håller trenden i sig ikväll vilket betyder tysk seger?

- Joakim Sparr




 

San Marino. Wow. Sist de vann var jag 1 år gammal!



 

Tillslut var det någon som valde bort balkanländerna för Sverige. Tappet av Ahmedhodzic grämer mig fortfarande. Spännande och se vad blir av unge Zeneli.
 
Alltid kul med bra jidder!   

 
Obrigado Pepe!
Ja, vad kan man mer säga till Portugals mest älskade att hata-spelare.



 


Det är inte bara en avtackning av Kuba och Piszcek. Denna avtackning får tyvärr, med Szcesnys avsked i veckan, symbolisera en avtackning av en polsk storhetstid. Det var fint så länge det varade, men Lewandowski blir inte yngre och talangerna kommer inte fram i samma utsträckning. 




Ouch...!
 



 
No words...


 
Vi plockar in firma Isak/Gyökeres:
 



Endast highlights den här veckan då ligorna har uppehåll.

SvenskaFans.com2024-09-10 11:10:00

Fler artiklar om La Curva