Lagbanner
VV Highlights: Dramatik på Ethiad

VV Highlights: Dramatik på Ethiad

Minnet av Schillaci, Påvens vurm, svensk hattrick och galna Marseille.





 

Det vore ganska härligt om fotboll kunde handla om fotboll, men med en usel domarkår och så mycket pengar på spel blir det ett otroligt ståhej med domarfokus varje helg. Michael Oliver ska ju vara en rutinerad domare och han representerar ju England i stora mästerskap. Men det kan man ju inte förstå när han är så inkonsekvent och slarvig i sina bedömningar.

I toppmatchen mellan Manchester City och Arsenal låter han spelet sättas igång på Citys högerkant efter en frispark. Problemet var bara att Citys högerback, Kyle Walker, nyss hade blivit tillkallad till Michael Oliver och där hade båda lagkaptenerna fått höra att det är dags att tagga ner. Det gjorde att han inte hade hunnit komma tillbaka i position, Arsenal kom loss på högerkanten och så blev det kvitterat. När Arsenal gör 1-2 så obstrueras målvakten, men det släpps också igenom.

Senare utvisas Leandro Trossard efter att ha sparkat bort bollen. Precis som när Declan Rice utvisades ett helt korrekt domslut. Men Arsenallägret kände sig orättvist behandlade. Man kan förstå frustrationen på ett sätt, eftersom det här inte bedöms konsekvent av alla domare. Faktiskt inte heller av just Michael Oliver. Detta förra helgen:
 

  Hyfsat sätt att inleda sitt målskytte för sin nya klubb!

  
Det... regnar i England. Då kan en fotbollsplan se ut såhär:



  Vilken rant!

Erling Haaland var uppjagad mot Arsenal.


  

Mick Quinn blev av med ännu ett rekord och fångade det humoristiskt i en "tweet" (vad heter det numera egentligen? ett inlägg?)
 

- Henrik Örtenvik

 


  
Daniele De Rossi blev först ut att få lämna in. 
Förlängt kontrakt i somras till 2029 (jag vet, betyder i praktiken ingenting när det gäller tränare förutom säkrad lön för dem) men Friedkin låter verkligen inte känslor sätta hinder för en sparkning, hur stor legendstatus han än har i klubben.
Klart fansen skrek högt. Starten har väl inte varit strålande (inte en seger på fyra matcher) men en sparkning fans knappast på kartan än. Vad var upprinnelsen till det hela? Sagt något? Spelarprotester? 
Klubbens ledning kände efter alla protester från fansen att det var dags att göra ett pressmedelande.
Tydligare blev det också.
"Han är inte tillräckligt bra för att ta Roma till nästa nivå"
Jo, det var samma killar som förlängde kontraktet i somras... 



Vi är inte klara med Roma än...
Gianluca Mancini nycker håller i sig. Drar in på presentationen med lurararna....
Fast det är bättre än det ser ut:
 


 
Juve höll nollan för femte matchen i rad! 
0-0 hemma mot Napoli och Michele Di Gregorio gjorde en "osynlig" superräddning: Visst, det är snyggt med fem rakar nollor - tyvärr har de samtidigt tre raka martche utan att gjort något mål. Allegri var är du?

 
Det sorgligaste var nog att Italiens Salvatore Schillaci gick bort efter en tids cancer. 
Sicilianaren blev symbolen för VM i Italien 1990 när han med sitt kroppspråk och sina sex mål blev VM:ets skyttekung.
Den här bilden symbolsierar så mycket det VM:et:
 
"Jag är boss; alla andra jobbar för mig."
Ja, man behöver inte direkt gissa två gånger vem som släpper såna citat.
Det var inför matchen mot Liverpool som f.d. Milanspelaren Boban kontronterade Zlatan Ibrahimovic om hans roll i klubben då han fått kritik för hans sätt att jobba och sina uttalanden, både från ledning och utomstående.
Ledningen blev väl knappast lugnare av den kommentaren kan jag tänka mig.

Nu verkar dock Zlatan börjat inse att det kanske inte är den bästa mediehanteringen för den rollen han har i RedBird (vilken det nu är...) och det sägs att han ångrat sina uttalanden.
"Att få kritik är en del av jobbet, jag är van från det som spelare. Det viktiga är inte jag utan klubben. Jag kan inte dra skämt, för all förstår det inte."
Well... då vet vi att om det kommer något liknande uttalande igen så är det inte på skämt.


Ja, det måste nog Paolo Fonseca känna ändå efter att Matteo Gabbia knoppade in 2-1 i San Siro-derbyt i den 89:e minuten Nog hängde portugisens tränarpost löst efter förödmjukelsen i veckan mot Liverpool i Champions League.
Andrim nu men var det en pyrrhusseger?

- Johan Stistrup




Jag vill nog säga att det här har varit en av veckans största snackisar eftersom Champions League nu dragit igång igen. Det har att göra med det fullständigt späckade spelschemat med fler matcher än tidigare för de lag som spelar ute i Europa. Många har uttalat sig om det här i veckan och från spanskt håll har det i synnerhet handlat om Carlo Ancelotti och Hansi Flick. Mest negativt inställd till utvecklingen verkar Ancelotti vara som bland annat sagt att UEFA måste stanna upp och snarare dra ned antalet matcher för att skapa en mer attraktiv turnering (syftandes till Champions League).

Italienaren menar också att spelarna förmodligen inte har några problem att gå ner i lön heller så länge antalet matcher reduceras. Hansi Flick gick också ut i veckan och höll med Ancelotti om detta men riktade snarare in sig på FIFA och menade att antalet matcher rent generellt måste minska för spelarnas bästa. Det nya, och för mig fortfarande obegripliga, Champions League-systemet kommenterades även av Diego Simeone i veckan som poängterade att det nya formatet ”tvingar oss att vinna matcher” då man tidigare kunde ”spela oavgjort i vissa matcher för att ta sig vidare”. Vi vet nog alla vad du tänker Cholo.
Det är orimligt att den här killen bara är 17 år gammal. Efter målet mot Monaco är han dessutom den näst yngsta någonsin att göra mål i Champions League. Ansu Fati, även han då i Barcelona, var 28 dagar yngre än vad Yamal var när han nätade.

Ännu en vecka och ännu en gång diskuterar vi en Real Madrid-straff. Denna gång förstås att Endrick fick straff trots att förseelsen började redan vid långsidan och höll på fram tills straffområdet då brassen ramlade. I stället för att ge frispark för förseelsen när den började lät han alltså spelet fortgå men så fort han närmade sig straffområdet (var han ens i straffområdet?) blev det straff. Mycket mycket märkligt beslut.
En Champions League-kväll med Diego Simeone i spetsen är inte fullbordad utan ett sent avgörande och en liten sprint längs långsidan. Han är sig lik.

Precis som ifjol beklagar sig Jude Bellingham över domarna i La Liga. Nu senast mot Espanyol kallade han rättskiparen för en ”piece of shit”. En utredning och böter att vänta månne?

Påven + Villarreal = sant.
- Daniel Jacobsson

 





 

FC Bayern målskillnad under sju dagar. Först 6-1 borta mot Holstein Kiel som följdes upp av 9-2 mot Dinamo Zagreb i Champions League och som slutade med 5-0 borta mot Werder Bremen. Tre matcher, 20-3 i målskillnad. Bara att applådera åt deras offensiva prestationer.

 
VfB Stuttgart fullständigt pulveriserade Borussia Dortmund hemma på MHPArena med hela 5-1(!). Det vara bara ett lag på planen och inledningsvis ser det inte ut som att Stuttgart saknar varken Anton eller Guirassy eller för den delen har trappat ner på tempot från förra säsongen.
   
Hugo Larsson gjorde för andra veckan i rad mål, men denna vecka drar vi strålkastarna till Mattias Svanberg i Wolfsburg. I slutet av första halvlek gav han Wolfsburg ledningen med 3-2, men givetvis höll de inte ut hela vägen utan Boniface avgjorde till Leverkusens fördel i den 93e minuten när de vann med 4-3.
 


 
Schalke 04 är inte klubben med tålamod. Efter helgens bittra förlust när de tappade ledning 3-0 till förlust 3-5 hemma mot Darmstadt innebar detta givetvis att både tränaren Karel Geraerts och sportchefen Marc Wilmots fick lämna sina poster. Schalke 04 ligger på negativ kvalplats efter fem omgångar. Interimtränare blir deras U23-coach Jakob Fimpel. Fimpel blir Schalkes tolfte tränare – bara på 2020-talet.


 
När det kommer till Tyskland så är det ett smörgåsbord varje vecka att försöka utse veckans supportrar. Stuttgart som röjde i Madrid? HSV borta mot Kaiserslautern eller det hätska mötet mellan Düsseldorf – Köln? Jag väljer Hannover 96 som spelade borta mot Paderborn.
 


 
Isac Lidberg, utan någon som helt tävling från övriga svenska målskyttar i helgen. Darmstadt låg under med 3-0 mot Schalke 04 innan Hornby reducerade på första halvlekens sista spark. I andra halvlek vaknade Lidberg till liv. Han reducerade först till 2-3 för att sedan kvittera till 3-3 innan han avgjorde matchen med sitt 4-3 mål i 87e minuten. Darmstadt hann även göra 5-3 innan domaren blåste av matchen.

- Joakim Sparr




 
Vad hände i Nice? 
Bara Southampton i sinom närtid har blivit så här krossade av ett annat ligalag. Känns som en feberdröm - en efter en faller jättarna i Frankrike. 

 
Galatasaray med en blytung vinst som tar de 5 poäng före Mourinhos blodtörstiga Fenerbahce. Det kan vara en av de allra bästa upplagorna av den turkiska ligan någonsin!  
Marseille avgör i sista minuten med 10 man på planen. Och vilket mål!?!
Det är så man presenterar sig för nya klubben.   
 
Man har haft bättre veckor i Dinamo Zagreb. Först förlust hemma mot topprivalen Hajduk Split, följt av 9-2 borta mot Bayern München. Efter matchen sparkades tränaren Jakirovic. Men i helgen fickde väl önskad effekt med ny interim tränare? Mardrömsveckan avslutades med en 4-1 förlust borta mot Slaven, jumbon i serien. Det går fort i hockey! 

 
If I speak, I am in big trouble!  
 
Det är synd på ett sätt, Rabiot är en fin spelare att se på, men att en spelare på denna nivå inte kan få ett kontrakt hos någon toppklubb tyder på just hur jobbig morsan är. Väx upp Adrien, du är 30 år nu. 
 

- Jacob Seiberlich

La Curva-redaktionen2024-09-24 10:00:00

Fler artiklar om La Curva