Lagbanner
VV Highlights: Mourinho strikes again

VV Highlights: Mourinho strikes again

Hattrickkalas, VM-hjälte hyllas, rasismavstängning och inställt tåg.




  Det brukar bli lite grymtanden när det blir för mycket positivt om Tottenham, trots att jag ofta också totalsågar Tottenham när de är dåliga. Men den här veckan är det svårt att förbise att Tottenham har vaknat, men framförallt att Dejan Kulusevski får spela i den roll han trivs bäst i och han gör det med den äran. Mot Manchester United totaldominerade han på mitten och skapade massor av chanser.

Tottenham have created more xG than Man Utd at Old Trafford this season.

— The xG Philosophy (@xGPhilosophy) September 29, 2024



Den röda delen av Manchester ser det allt mer som oundvikligt att Erik ten Hag måste bytas ut. Den här veckan väntar Porto och Aston Villa, sedan landslagsuppehåll. Just landslagsuppehåll brukar vara ett bra läge för att byta manager...
 



 

Watford, som byter tränare lika ofta som årstiderna växlar, ser ut att hitta harmoni under Tom Cleverley. Övertygande seger mot Sunderland i helgen ger tionde raka utan förlust på hemmaplan.
 



  Självförtroendet på den här grabben är inte att leka med. Fyra mål mot Brighton och Chelsea ser riktigt bra ut den här säsongen.


  
Inte nog med att Southampton fortsätter ha det svårt i Premier League. När matchen är slut mot Bournemouth så meddelar speakern att tåget hem till Southampton är inställt... nog för att det var ett sydkustderby, men det är ändå cirka fem mil mellan städerna.



Vissa grejer åldras lite sämre än andra....


När Tottenham krossade Manchester United lade en supporter upp att Porro, som tidigare tillhört Manchester City, skrivit att "Manchester is blue". Men det svarade Porro själv på att det var FAKE.

- Henrik Örtenvik
 


 
Minns ni premiäromgången?
Napoli åkte till Bentegodi i Verona - och torskade med 3-0.
Nu leder de serien efter sex omgångar och Antonio Contes höga pressfotboll börjar resultera.
Då, mot Hellas Verona var spelet totalt osynkade med respektive lagdel. 
Nu ser det ut så här när laget inte har bollen:
 


Framförallt har nyförvärvet Scott McTominay visat sig vara perfekt i Contes sätt att spela. Spindeln i nätet.
Serie A verkar dock otroligt öppen i år och inte sen Juventus de två första omgångarna har vi haft samma ligaledare.

 
Ja, vad ska man säga. Man tycket att Max Allegri kunde hålla tätt när han var i Juventus.
Thiago Mottas version är än starkare. Inte ett enda insläppt mål på de sex första omgångar!?
Har aldrig hänt tidigare sen trepoängssystemet infördes för 30 år sedan.

 
Toscanaderbyt mellan Empoli och Fiorentina innebär denna klassiska vy.  Vespakillarna på Curva Fiersole traditionsenligt tar scootern de dryga trettio kilometrarna.
 
Äntligen kan man tycka.
Nu har Vicenzas store son - VM guld hjälten 1982 - Paolo Rossi fått sin förevigande i staden.
 
Den italienska domaren Fabio Maresca har blivit avstängd i Europaspelet.
Anklagelser kommer att han skulle ha hotat en spelare i matchen mellan Al Arabi och Kuwait SC.
Hur det ser ut för att döma i Serie A är inte klart än.

 
Ja, då var vi här igen med ultras tryck på klubbarna. 
I helgen arresterades ett gäng Milan och Inter-fans för att ha försökt ta över verksamheter runt om San Siro-stadion.
Bl.a. har Inters Curva Nord haft påtryckning på ledningen att tex släppa fler biljetter till cupfinalen 2023, där ska då enligt Gazzetta dello Sport företrädare för Curvan hört av sig till tränare Simone Inzaghi att han ska snacka med Marrotta om fler biljetter - annars skulle det bli supoorterstrejk.
 
Med 100% säkerhet lär vi få minst 15 minuters tystnad och en supporterbanderoll som kommer hylla Ferdico på Inters nästa hemmamatch....

- Johan Stistrup




 Veckans stora snackis måste ändå vara tumultet i samband med Madrid-derbyt. I Sverige är det vanligt att matcher stoppas på grund av stök eller inkastade föremål men jag minns inte sist det hände i Spanien. Inte ens, om jag minns rätt, när bananskal kastades in mot Dani Alves stoppades spelet (även om det förmodligen borde ha gjort det). Nu skedde det dock i samband med att Real Madrid gjorde 0-1 på Wanda Metropolitano. Enligt rapporterna ska Atlético-fansen på Fondo Sur ilsknat till när ex-spelaren Thibaut Courtois vänt sig om mot dem, gestikulerat och firat lite väl mycket mot Atlétis mer ultrasinriktade supportrar.

De mer ilskna Atlético-supportrarna svarade med att kasta in olika slags föremål mot Real Madrids belgiske målvakt, däribland tändare och en påse med oklart innehåll. I efterhand har det också kommit fram att personen som kastade tändaren bar kniv. Matchen kunde återupptas efter ungefär 10-15 minuter och matchen slutade 1-1 efter en sen kvittering av Àngel Correa. Efter matchen beklagade sig Atlético på sociala medier för det som har hänt och det gjorde även Diego Simeone, även om argentinaren skickade en liten passning till sin tidigare burväktare:

– Courtois? Om du provocerar folk blir de arga. Du kan fira ett mål men inte genom att stirra på fansen eller göra gester.

Simeone och lagkapten Koke var två av figurerna som slutligen lyckades få fansen att lugna ned sig så att spelet sedermera kunde återupptas. Courtois plakat utanför Metropolitano (märkligt att den får stå kvar?) vandaliserades dessutom. Efterspelet kan drabba Atléti med begränsat med fans på Fondo Sur framöver i de kommande 2-3 ligamatcherna enligt senaste rön.

Spansk fotboll drogs med gigantiska läktarproblem förra säsongen med minst sagt rasistiska undertoner. I veckan togs ett historiskt beslut då en Mallorca-supporter som rasistiskt trakasserade BÅDE Vinicius Júnior och Samu Chukwueze förra säsongen dömts till ett års fängelse. Dessutom får han inte beträda en La Liga-arena på tre år. Vinicius fick frågan om vad han ansåg om domen och brassen uttryckte att han var nöjd med beslutet.


Fransmannen Antoine Griezmann har valt att lägga landslagsskorna på hyllan. Detta meddelade han kort efter Madrid-derbyt som dessutom var hans 500:e ligamatch i La Liga. 137 landskamper, 44 landslagsmål och 38 assists blev det slutligen för en av dagens fotbolls kanske mest underskattade lirare.

Låter bilden tala för sig själv men det förvånar ingen att Barcelona i veckan bötfälldes av UEFA för den här flaggan mot Monaco i Champions League.

En rejäl sågning av Luis Enrique riktat mot Xavi Hernández.

Under lanseringen av nya FC25 (tror det är nya FIFA-spelet) var Jude Bellingham allt annat än imponerad av att speakern kallade honom för ”the main man from Madrid”. Många tror att engelsmannen är lite trött på hajpen kring honom och därför reagerade som han gjorde.



Iago Aspas har imponerat i säsongsinledningen för Celta den här säsongen. 37-åringen firade i veckan dessutom 500 matcher i Celta-dressen och det firades givetvis med skumpa och ståt i samband med veckans matcher och träningar.
- Daniel Jacobsson


 
Tysk fotboll gjorde verkligen reklam för sig själva under helgen med flertalet spektakulära och målrika matcher. Köln ledde efter bara en kvart med 3-0 hemma mot Karlsruher SC och i paus stod det 4-2, men matchen slutade 4-4 efter hattrick av KSC:s Marvin Wanitzek. Werder Bremen vände 0-3 till 4-3 mot Hoffenheim och det blev sex mål i mötet mellan Holstein Kiel – Eintracht Frankfurt (2-4).

På Bundesligas nio matcher blev det 35 mål och i 2. Bundesliga blev det ”bara” 32 baljor. 18 matcher, 67 mål ger ett snitt på 3,72 mål per match. Tysk fotboll – du bist die Liebe Meines!
 

 
Aleksandar Pavlovics kvittering för FC Bayern mot Leverkusen i helgens toppmöte. Matchen slutade 1-1. 


 
St. Pauli är som alla vet en vänsterlutad klubb och de har nu startat ett kooperativ. De gör detta för att få i pengar, de hatar det kapitalistiska systemet, men de vill fortsätta verka i det och då ber de folk om pengar. De vill inte ha anonyma donationer som kan förändra klubbens DNA som en medlemsägd klubb. Därför slår de på trumman att de tillsammans kan visa att en annan fotboll och finansiering är möjligt.
 
 
Efter tolv minuter ledde Hoffenheim med 3-0 hemma på PreZero Arena i Sinsheim. Werder Bremens spelare verkade sitta kvar i bussen, men vaknade till liv och danske Jens Stage stod för hattrick när de vände matchen och vann med 4-3(!).



  

Karlsruher SC, underläge med 0-3 efter femton minuter mot 1. FC Köln på bortaplan, men gav inte upp. Kapten Wanitzek replikerade två gånger om innan paus och de gick in med underläge 2-4 inför andra halvlek. Väl där assisterade Wanitzek Leon Jensen innan han själv fullbordade sitt hattrick och kvitterade till 4-4 som blev slutresultatet.
 

 

För två säsonger sedan spelade Preußen Münster i Regionalliga och nu när de spelar i Zweite gör fansen allt för att bidra med stämning på läktarna.


- Joakim Sparr
 




 

I somras la Wojciech Szczesny av med fotbollen. Det blev en kortvarig pensionering, då han nu skrivit på för målvaktskrisande FC Barcelona. Att Szczesny inte skulle kunna hålla sig borta länge var kanske inte så otippat i alla läger åtminstone.

  Vilka ingredienser behövs för att ett mål ska bli riktigt snyggt? En bicycleta? Avslut från utanför straffområdet? Ribba in? Irakli Yegoian bjöd på allt det i ett. Veckans mål hittar vi i Keuken Kampioen Divisie, den holländska andraligan dit anrika Vitesse flyttats ner efter ekonomisk kris. Yegoians pärla räckte inte till seger för Vitesse i mötet med De Graafschap.

  I helgen fick Fenerbahce ett mål bortdömt för offside i matchen mot Antalyaspor. José Mourinho har, föga förvånande, inte överens med domaren om beslutet. Han vädrade sitt missnöje genom att placera en laptop med offsidesituationen på skärmen mitt framför en av tv-kamerorna. Mourinho fick gult kort för tilltaget. Fenerbahce vann ändå med 2-0.

  2019 slog sig Mohamed Ihattaren in sig i PSV:s a-lag som 17-åring. Den kreative och tekniske yttern/tian gjorde avtryck i Eredivisie och ansågs av många som landets största talang. 2020 skar det sig dock med nye tränaren Roger Schmidt och Ihattaren hamnade utanför laget. 2021 försvann han helt från PSV:s lag och talade om att han kämpade med sin mentala hälsa, Ihattarens pappa gick bort 2020 vilket drababde honom hårt. Hans agent Mino Raiola ordnade en övergång till Juventus, som genast lånade ut honom till Sampdoria. Ihattaren hade svårt att acklimatisera sig till Italien och Sampdoria ifrågasatte hans professionalism. I oktober 2021 lämnade han Italien utan att ha gjort en enda match. Under vintern tränade han på egen hand med Gerald Vanenburg, Ajax-ikon från 80-talet och då tränare i akademin. Vanenburg hjälpte Ihattaren tillbaka till fotbollen och i januari 2022 lånade Ajax in honom med köpoption. Efter några lovande insatser i reservlaget lät Erik ten Hag honom komma in i slutminuterna av cupfinalen mot PSV, som Ajax förlorade. Efter det gick livet än mer snett för Ihattaren. Han sjabblade bort försäsongen med Ajax och det kom fram att han hade nära band till medlemmar i Mocro Mafia, ett stort kriminellt gäng som styr mycket av Nederländernas undre värld. Ajax bröt lånedealen och Ihattaren, nu över 100 kilo tung gled längre ifrån fotbollen. I februari 2023 greps han misstänkt för att ha misshandlat sin flickvän.

I somras började Ihattaren träna för att komma tillbaka till fotbollen igen. Efter att ha gått ner i vikt och kommit igång igen provspelade han till sig ett kontrakt med RKC Waalwijk, jumbo i Eredivisie. I söndags gjorde han comeback med ett inhopp – mot Ajax. RKC förlorade matchen, lagets sjunde raka förlust i inledningen av säsongen. Återstår att se om Ihattaren kan hjälpa dem vända på det.

  PSG-tränaren Luis Enrique har sagt att han skulle vara villig att halvera sin lön om han slapp prata med pressen.
 

  Veckans supportrar blir veckans supporTER denna gång. För hatten av till denna Sparta Prag-supporter som vann 40,000 euro efter ha pricksjutit in denna boll i halvtid.


- William Edström

SvenskaFans.com2024-10-01 10:00:00

Fler artiklar om La Curva