Lagbanner
VVF: Traditioner ersätts av pengar

VVF: Traditioner ersätts av pengar

Ett par derbyn, en miljardmatch, ett evigt flängande och ett målglatt tyskt gäng avhandlas bland veckans viktigaste frågor denna vecka.



Säsongens första Manchester-derby kan i och med detta arkiveras. Det blev en överraskande klar seger för hemmalaget City mot ett van Persie-löst United. Hur pass hårt kommer denna förlust påverka United tror du? Hur pass stor är egentligen baksmällan efter Alex Fergusons avsked?
Henrik Örtenvik: Jag tror att förlusten svider rejält på många olika nivåer. Den visade dels att Moyes Manchester United har en lång väg att vandra och dessutom att Pellegrinis City är mycket mer homogent så pass tidigt in på säsongen. Efter fjolårets detronisering så är detta lite av en upprättelse för City. Angående baksmällan så för den osökt tankarna till José Mourinhos Inter. Portugisen satte sin prägel på klubben och vann tillslut allt som går att vinna under en säsong. Tomrummet efter en sådan framgångsrik och totalitär regim är svårt att fylla.

Efter att i åratal ha skrikit efter stora värvningar så fick Arsenals fans till slut se klubben öppna plånboken. På transferfönstrets sista dag chockade man fotbollseuropa genom att knyta till sig Mesut Özil. Men stora namn kräver också stora löner. Hur tror du att Arsenals lönestruktur kommer att påverkas av detta. Finns det risk att man i och med detta blir tvungna att höja lönerna i resten av truppen för att hålla de andra nyckelspelarna nöjda?
Henrik Örtenvik: Jag vet inte vilken lön Özil landade på tillslut, men det ryktades ju om 180 000 - 200 000 pund i veckan. Närmast därefter är Lukas Podolski med 107', Walcott med 100' och sedan är glappet 27' ner till Rosicky och Mertesacker som har 80', om jag är rätt informerad. Det är klart att Özils kontrakt kommer in och rör om i grytan. När Walcott förhandlade nytt kontrakt för ett år sedan sades det från Arsenals håll att klubben inte bryter sin lönestruktur för någon. Nu har de krossat sitt tidigare transferrekord och det är väl klart att en spelare som Santi Cazorla blir fundersam då han själv tjänar 70' och Özil nästan tre gånger så mycket.

Fler och fler klubbar packar sina resväskor under sommaren och drar ut på turné för att visa upp sig på andra kontinenter. Ekonomiskt fördelaktiga resor för att visa upp sig för en publik som sällan eller aldrig skulle få chansen att se lagen spela annars. Vilken är din personliga åsikt om lagens hattande fram o tillbaka under försäsongen?
Henrik Örtenvik: Resorna är ett bra sätt att marknadsföra klubben och hitta nya fans. Men ibland känns det lite fånigt när två lag flyger till en tredje ort och bara visar upp sig för några timmar.

Veckans viktigaste mål
Henrik Örtenvik: 
Inte helt lätt att välja ett mål. Både Lukaku och Aluko gör väldigt viktiga mål som fullbordar vändningar för Everton och Hull. Dejan Lovren sätter ett sjukt viktigt mål för Southampton på Anfield. Efter 1-1 hemma mot Sunderland, 0-1 borta mot svaga Norwich och 0-0 hemma mot West Ham behövde verkligen Southampton något att glädja sig över. Men jag väljer ändå Paulinhos mål i 93:e minuten. Dels ett otroligt läckert fotbollsmål, dels så otroligt viktigt för Tottenhams säsong. De gjorde allt rätt matchen igenom (förutom att få in bollen då) och hade 29-6 i avslut, 12-0 i skott på mål, 12-2 i hörnor och 63 % bollinnehav. Men bolluslingen ville inte in. Villas Boas bytte in Holtby och Lamela som sedan är instrumentala i att avgöra matchen till Tottenhams fördel. Det är imponerande att se hur Villas Boas har förändrat Tottenhams sätt att spela och klubbens mentalitet.

Veckans viktigaste match:
Henrik Örtenvik: Det går inte att blunda för att en match sticker ut ordentligt i helgen. Villas Boas ställs mot sin förre chef när Mourinho kommer på besök. Ett glödhett Tottenham som har 20-1 i mål och åtta segrar på nio matcher ställs mot ett Chelsea som inte alls har hittat rätt ännu. Här har Tottenham chansen att visa England vad de står för. Och Mourinho har en gyllene chans att markera att han, och Chelsea, fortfarande bestämmer över London.

Veckans artikeltips:
Henrik Örtenvik: Marknadsekonomin kryper längre in i fotbollssjälen - en intervju med en slagen Sunderlandsupporter.


”Vem gjorde mål?” – Romelu Lukaku knockades medvetslös efter sitt första mål för Everton och hade inte riktigt koll på händelseförloppet.


- En supporter flyger in på planen - bokstavligen


- Chelsea har vunnit 55% av sina matcher när Juan Mata spelat, men bara 29% när han inte varit med.
- Stephen Irelands mål mot Tranmere i ligacupen var hans första mål på 634 dagar.
- Damien Duff är den spelare som gjort flest mål (54) i Premier League utan att ha nickat in en enda av dem.
- Paul Scholes är med sina 32 gula kort Champions Leagues mest varnade spelare genom tiderna.
- Förra säsongen vann Fulham ingen av de matcher man släppte in första målet i.




Vi börjar närma oss nu det officiella övertagandet av Inter av affärsmannen Erick Thohir. En era går i graven då Inters kopplingar till Moratti sträcker sig till 50-talet. Tycker du det är ett nödvändigt ont för Moratti att sälja majoriteten av sitt innehav i klubben eller hade du hellre sett att klubben (om än mindre slagkraftig) hade stannat kvar i Morattis ägo?
Håkan DikMoratti är synonymt med Inter och att se familjen behöva lämna över Inter gör faktiskt ont. Å andra sidan är detta ytterligare ett tecken på hur viktigt ekonomiskt inflytande blir i dagens fotboll. Traditioner, kulturer och historik raderas ut och ersätts med dollar, pund och euros - beklagligt men sant.

I Inters fall är det antagligen ett nödvändigt ont då Moratti inte längre har intresset att förädla de ekonomiska muskler som krävs för att driva Inter framåt i dagens fotboll. Att han sålde av stora stjärnor innan detta och cashade in finfina vinster späder på bilden av att detta varit Morattis plan sedan i alla fall två-tre år bakåt i tiden.

Om den nye killen vet jag inte mycket mer än att han inte är ”self-made” och har stora intressen inom sporten i USA. Innebär det att vi kommer att få se ett mer kommersiellt Inter som kommer att satsa mer på spelare ifrån mindre kända fotbollsregioner såsom t.ex. Nordamerika och Asien? 

Derby i Rom i helgen och vinnare i den fajten blev Roma som till slut kunde avgå med en 2-0-seger. Speglar resultatet matchen väl och tycker du att den i stort även speglar styrkeförhållandet mellan dessa två lag i ligan?
Håkan Dik: Det tycker jag absolut. Roma leder välförtjänt Serie A då de har en solid defensiv och en offensiv som andas beslutsamhet. Metodiskt bryter man ner sina motståndare och ser till att punktera matcherna. Derbyt var ett lysande exempel på det och Rudi Garcias mannar ser verkligen ut att kunna vara med i toppstriden denna säsong.

För alla trivia-nördar kan jag ju berätta att Roma slutat tvåa när det vankats VM-slutspel tre gånger i rad - 02, 06 och 10. Denna säsong har än så länge inte gett några som helst indikationer på att Roma verkar vilja ändra på denna trend...

Fler och fler klubbar packar sina resväskor under sommaren och drar ut på turné för att visa upp sig på andra kontinenter. Ekonomiskt fördelaktiga resor för att visa upp sig för en publik som sällan eller aldrig skulle få chansen att se lagen spela annars. Vilken är din personliga åsikt om lagens hattande fram o tillbaka under försäsongen?
Håkan Dik: Hade man varierat sig lite så hade jag inte haft något emot det men då 99% av alla lag år efter år antingen drar till Nordamerika eller Asien som inte har den skara av hardcore-fans som vi i Europa blir det bara löjligt. Ytterligare ett tecken på hur klubbarna mer och mer bryr sig om ekonomi än tradition. Att åka jorden runt för att visa upp sina spelare som troféer hör inte hemma inom fotbollen.

Jag ser fram emot den dagen jag aldrig mer behöver sitta uppe till klockan tre på morgonen för att se fotboll spelas i ett land som kallar den fotbollen vi känner den som för något helt annat och där planerna är kritade på motsatt håll. Hotdog-försäljningen och de roliga hattarna kan jag ta men där går också min gräns.

Veckans viktigaste mål
Håkan Dik: 
Balzarettis tårar i derbyt. Underbart att se.

Veckans viktigaste match:
Håkan Dik: Återigen ett derby på tapeten. Denna gången i Turin. Men varför förstöra med så tidig avspark? Usch.

Veckans artikeltips:
Håkan Dik: Dokument: Fyra nycklar till Romas framfart


- ”Jag ska döda dig! Du ska få betala för det här!” – Mario Balotelli ger konstruktiv kritik till domare Banti efter Milans förlust mot Napoli.


- Efter 26 raka straffar mötte Balotelli till slut sin överman i Pepe Reina som tog död på Super Marios supersvit från 11 meterspunkten.
- Det här är första gången som Roma inlett en säsong med fem raka segrar. Noterbart är dock att man fortfarande inte lyckats göra mål under den första halvleken i någon match denna säsong.
- Efter 154 matcher i Milan-tröjan fick Ignazio Abate göra sitt första mål när han kvitterade i slutminuterna mot Bologna.
- Antonio Cassano, Francesco Totti och Andrea Cossu är de spelare med flest assist sett till de fem senaste säsongerna (36st).
- Inter har för första gången sedan Mourinho lämnade klubben tagit 13 poäng på de inledande fem matcherna.



Försäljningen av Asier Illarramendi inbringade många sköna Euro-miljoner till Real Sociedads kassa i somras, men hur har de lyckats fylla tomrummet efter honom?
Robert Johansson:
– Ser man rent defensivt på saken så tycker jag baskerna klarar sig bra ändå. Med spelare som Carlos Martínez, Mikel, Iñigo Martinez, José Ángel i backlinjen så går det ingen nöd på La Real. Säsongen har däremot inte börjat som Real Sociedad hoppats och även om laget är starkt så känns det som det saknas en dimension för att La Real ska lyckas i liga, cup och Europa. Köpet av Esteban Granero var bra, om spanjoren lyckats hålla sig skadefri vill säga. Istället blir det nu förmodligen att fokusera på att förstärka efter nyår och att tills vidare satsa på att spela med kontinuitet. Med spelare som Carlos Vela, Antoine Griezmann, Agirretxe och Iñigo Martinez så förtjänar Real Soceidad bättre.

Häromsistens när Spanien träningsmatchade mot Ecuador på bortaplan så var Bayern Münchens sportchef Matthias Sammer rasande över att hans spanska landslagsmän kom tillbaka så sent och i dåligt skick. Det spanska landslaget har rest mycket runt i världen de senaste åren för att träningsspela. Är det värt pengarna att göra dessa utflykter eller borde man hellre se till sina spelares bästa?
Robert Johansson:
– Pengar och Spanien som land är en dålig kombo just nu så det är klart att la selección tar chansen att åka runt á la cirkussällskap när de kan, de kan inte säga nej. MEN det är också sjukt tröttsamt och det sliter på spelarna. Egentligen är det helt galet spela ligamatch under helgen, ha bortamatch i Ecuador några dagar senare, och sen match i Europa igen. Även om spelarna inte hinner tidsomställa sig så handlar det om extremt långa flygresor och det känns. Det var exempelvis så Ancelotti motiverade att Casillas inte skulle spela i ligapremiären – att han var för sliten efter Atlantresorna.

Gemensam fråga: Som en direkt fortsättning på föregående fråga så är det ju fler och fler klubbar som packar sina resväskor under sommaren och drar ut på turné för att visa upp sig på andra kontinenter. Ekonomiskt fördelaktiga resor för att visa upp sig för en publik som sällan eller aldrig skulle få chansen att se lagen spela annars. Vilken är din personliga åsikt om klubblagens hattande fram o tillbaka under försäsongen? Är det ekonomiskt mer försvarbart än för landslaget?
Robert Johansson:
– Jag kan någonstans förstå resorna där man möter ett lag från orten dit man åker. Kanske som ett komplement till ett träningsläger eller team buildingresa för laget. Det löjliga blir ju när två lag möts i en tredje stad enbart för pengar. Exempelvis som supermatchen i Göteborg. Varken Real Madrid eller PSG var i somras intresserade av att möta varandra för matchträningens skull eller att träffa sina nya fans. Spelarna flögs in, matchen spelades och lagen lämnade landet. Allt inom loppet av några timmar. För en (ung) svensk måste det vara fantastiskt att få se sina idoler men när matcherna är själslösa och spelarna inte ställer upp för fansen efteråt, då kan det nästan lika gärna kvitta.

Veckans viktigaste mål
Robert Johansson:

– Vanskligt en veckoomgång eftersom en del kan ha hänt efter detta skrivs men det måste så klart vara Neymars 1-0 mot Real Sociedad. Sakta men säkert förtjänar han rätten att också dricka coca cola.

Veckans viktigaste match:
Robert Johansson:
– Dött lopp. Madridderbyt Real – Atlético eller Real Sociedad – Sevilla. Två topplag där lillebror har chansen rycka ifrån storebror i tabellen eller två förmodade topplag som både börjat illa och måste rädda det som räddas kan. Välj ni.

Veckans artikeltips:
Robert Johansson:
– Daniel Jakobsson, boende på Costa del Sol, bloggar om spansk fotboll medan han kallar sig "en idiot på resa". Missa inte det. Här är det första inlägget.


- ”Vi har inte Bankia” – Gerard Piqué låter lite bitter över Real Madrids spenderande de senaste 10 åren.


- För första gången sedan 2008 hade Barcelona mindre bollinnehav än sina motståndare i en match i La Liga. Rayo Vallecano bröt sviten som inleddes efter en 4-1-förlust mot Real Madrid 2008.
- När Cristiano Ronaldo gjorde mål på Elche så blev de det 27:e laget i La Liga som portugisen gjort mål på.
- Rayos svit på fyra raka förluster är deras längsta under Paco Jemez ledning.
- Atletico har vunnit sina sex första matcher för säsongen, något man inte gjort sedan säsongen 1991/92.
- Barcelona satte 93% av sina passningar mot Real Sociedad. Bästa noteringen för ett lag i La Liga denna säsong.




Borussia Dortmund har inte förändrats nämnvärt efter fjolårets succéartade säsong. Man har dock tappat en viktig kugge i Mario Götze och istället förstärkt offensivt med två namn Pierre-Emerick Aubameyang och Henrikh Mkhitaryan. Är det bara TV-kommentatorerna som jublar över dessa inte helt lättuttalade nykomlingar, eller har Dortmund lyckats fylla luckan efter Götze?
Andreas HolmBåde Aubameyang och Mkhitaryan har gjort bra insatser inledningsvis men också varit väldigt ojämna. Aubameyang tävlar med Jakub Blaszczykowski (på tal om lättuttalat) om platsen på högerytter och har ännu inte lyckats övertyga Jürgen Klopp tillräckligt. Henrikh Mkhitaryan har visat att han är en världsspelare, men visst känns det inte som att kemin har satt sig riktigt i Dortmunds offensiv ännu. Men det kommer att bli bra.

Efter sex omgångar har Hoffenheims matcher bjudit på hela trettio mål totalt. Vadan dessa svängdörrar och om vi ska koncentrera oss på det positiva, vad har du att säga om deras anfall som näst efter Dortmund producerat flest mål så här långt?
Andreas Holm: Hoffenheim har aldrig varit ett stabilt lag, men faktum är att det offensiva spel de visat upp hittills den här säsongen är det bästa jag sett dem prestera någonsin. De har äntligen hittat en striker i Anthony Modeste – värvad från Bordeaux. Dessutom har Roberto Firmino visat bra form, och Kevin Volland är fortfarande en av landets bättre ynglingar. Defensivt är de som de är, Hoffenheim, men deras anfall kommer att bära dem till en betydligt bättre position än i fjol.

Fler och fler klubbar packar sina resväskor under sommaren och drar ut på turné för att visa upp sig på andra kontinenter. Ekonomiskt fördelaktiga resor för att visa upp sig för en publik som sällan eller aldrig skulle få chansen att se lagen spela annars. Vilken är din personliga åsikt om lagens hattande fram o tillbaka under försäsongen?
Andreas Holm: Här tycker jag allt handlar om motståndet. Att åka iväg till Asien för att möta lag som inte ens håller klass som ett bottenlag i sin egen liga, förstår jag inte – även om det handlar om pengar. Men om säg Manchester United möter Barcelona i Stockholm eller på Old Trafford under försäsongen, spelar det mindre roll. 

Veckans viktigaste mål: Ivica Olic, Wolfsburg (2-1 v Hoffenheim)
Andreas Holm: Kanske inte så himla vackert, men ackså viktigt. Den rutinerade Ivica Olic blev tvåmålsskytt och hand andra mål var inte bara matchavgörande, utan också väldigt ”måltjuvsaktigt”.

Veckans viktigaste match: Frankfurt – Hamburg, lördag 28 september 18:30, Eurosport 2
Andreas Holm: Bert van Marwijks första match som tränare för Hamburg och det blir intressant att se om det blir någon effekt direkt. Frankfurt har sett bättre ut på sistone, så det blir knappast enkelt för gästerna.

Veckans artikeltips: 
Andreas Holm: Bert van Marwijk presenterad i Hamburg


- Manuel Neuer har vunnit samtliga fem möten mot sin f.d. klubb Schalke sedan han kom till Bayern München och han har dessutom hållit nollan i samtliga dessa.
- Saarbrücken är det enda icke Bundesliga-lag som tagit sig till åttondelsfinal i Tyska Cupen.
- Hertha har gjort mål på Kaiserslautern i 19 raka tävlingsmatcher.
- Borussia Dortmund har gjort matchens första mål i 14 raka matcher i Bundesliga.
- Bundesliga snittar 3,26 mål per match så här långt, bäst bland toppligorna.



Lille har varit vana vid förändringar de senaste åren då deras bästa tillgångar ofta sökt sig till nya och framförallt större jaktmarker. I somras var det succétränaren Rudi Garcias tur att lämna laget till förmån för Roma. In kom istället Montpelliers förre tränare Rene Girard. Vad kommer denna förändring innebära för Lille tror du?
John Cederblad: 
Nu hittar vi ju inte Lille i botten av näringskedjan, men visst har man länge varit mästare på att värva billigt och sälja dyrt. Jag var lite rädd att nya arenan förra året dolde att man var på nedgång. När nordklubben sedan bytte mot mycket sydfranske, och koleriske, Girard kändes det som man satt sommardäck på vinterbilen.

Än så länge har jag dock fått fel. 3-0 mot Evian i tisdags fick Lille att klättra ordentligt i tabellen. Att Girard ändå var rasande och tyckte att spelarna haft tur är som sig bör.

Första mötet mellan miljardärernas lekstugor när PSG och Monaco möttes. Kunde det gå att skönja vilket av lagen som placerat sina miljarder bäst?
John Cederblad: Trots 1-1 kunde man se att Monacos lysande 19-, 20-åringar på kanterna har ett par trappsteg kvar. Man kunde se att det inte är samma lag utan Toulalan, som var skadad.

Man såg även att Laurent Blanc inte alls skyndar långsamt, ut med det gamla. PSG i år innebär 4-3-3, bollinnehav, högt försvarsspel och press på bollhållaren. Kort sagt: laget spelar som Blanc vill. Inte som ägarna vill placera sina dyrgripar.

Och så kunde man förstås skönja att PSG vinner ligan i år igen.


Fler och fler klubbar packar sina resväskor under sommaren och drar ut på turné för att visa upp sig på andra kontinenter. Ekonomiskt fördelaktiga resor för att visa upp sig för en publik som sällan eller aldrig skulle få chansen att se lagen spela annars. Vilken är din personliga åsikt om lagens hattande fram o tillbaka under försäsongen?
John Cederblad: Det drabbar ingen fattig. Inte alla lag kan/vill/får flänga jorden runt. Det spelar mig faktiskt ingen större roll.
Ordna det där vi pratade om förra veckan (stäng Silly Season sista juli) så får toppen i näringskedjan flänga runt med sina – spikade – trupper hur mycket de vill.


Veckans viktigaste mål Nicolas de Preville (Reims) 1-1 v. Guingamp
John Cederblad: Tjusig cykelspark gav Champagnelaget en poäng.

Veckans viktigaste match: Rennes – Nantes söndag 29 september 14:00, TV... ?
John Cederblad: Förlåt Lorient och Brest, men det här känns som det första riktigt heta Bretagnederbyt på evigheter. Och vi behöver inte gissa hur gärna nyuppflyttade tidigare storlaget Nantes vill knäcka uppstickarna från Rennes.

Veckans artikeltips:
John Cederblad: Viktig seger för Marseille


- Lyon är enda lag i Ligue 1 där alla målskyttar hittills varit fransmän.
- Bordeaux har med sina sex poäng på 7 matcher sin sämsta säsongsinledning sedan 2000/01.
- Radamel Falcao har noterats för 100 mål på 126 ligamatcher sedan han kom till Europa.
- Falcao som med sin anfallskollega Emmanuel Rivière har gjort alla Monacos 12 mål så här långt.
- Steed Malbranques kvittering mot Ajaccio var hans första ligamål på 1826 minuter.

Marko Uusitalomarko.uusitalo@svenskafans.com@markowarheart2013-09-27 09:00:00
Author

Fler artiklar om La Curva

Goals of the week (omgång 16)
Goals of the week (omgång 15)
Goals of the week (omgång 14)