VVF: Ingen som gråter över Falcao
En bänkad stjärna, en ny stjärna, en ostraffad stjärna, en osaknad stjärna. Ett lag med en spännande vänsterback och ett lag utan ordinarie vänsterback. Vilka vi talar om redogör vi för i Veckans viktigaste frågor.
Man Utds säsongsinledning under David Moyes har inte varit lysande även om det resultatmässigt går att hitta ljuspunkter. En lagdel som fått utstå en hel del kritik är mittfältet och där fanns ju redan sedan tidigare en viss Shinji Kagawa, och ändå hämtade man in Marouane Fellaini. Varför tror du inte japanen faller Moyes i smaken och är Fellaini en spelare som kan göra skillnad?
Henrik Örtenvik: Det här med Kagawa är en gåta. Japanen blev framröstad till Bundesligas bästa spelare två gånger om, men i Premier League har han mestadels varit en skugga av sitt rykte. Men man ska komma ihåg att han hade skadeproblem förra året och att han ofta fick spela på en annan position än den han föredrar. När Wayne Rooney inte blev såld inför säsongen så innebär det per automatik att Kagawa får spela andrafiol eller ur position.
Det är hur som helst en tragikomiskt situation. I Dortmund har Klopp uttalat sig flera gånger om att han har tårar i ögonen för Kagawas skull och att det är tragiskt att han får spela så lite.
Jag gillar verkligen Fellaini och brukar alltid värva honom till FIFA-spelen. Stilen, attityden, längden, styrkan, han erbjuder så mycket! Men sen är jag väl inte helt övertygad om att just belgaren, med prislappen 270 miljoner, är den spelare som höjer United den här säsongen.
Stjärna över en natt, inte riktigt, men hans namn hamnade onekligen i folks medvetande när han inom fyra dagar med ett mål tvingade ligacupmatchen mot Arsenal till förlängning och sedan avgjorde han matchen mot Man Utd i ligan på Old Trafford. Jag talar om WBA:s Saido Berahino. Vem är han och är han en blivande guldklimp för West Bromwich månne?
Henrik Örtenvik: Första gången jag hörde talas om honom var när han gjorde mål i sin debut för engelska U-21. England vann med 1-0 och Berahinos mål säkrade seger i Gareth Southgates första match. Då lärde jag mig att han är nyss fyllda 20 och flydde från Burundi (ett land jag också var tvunget att googla) när han var tio år gammal.
Det känns vanskligt att peka ut någon som en guldklimp, men jag litar på Steve Clarke som hyllat honom och sagt att han verkligen tror på Berahino.
De senaste årens dominanter inom landslagsfotbollen, Spanien, har förlitat sig på spelare från i stort sett Barca och Real Madrid. Tror du att det blir svårare att få ihop ett engelskt landslag som hämtar spelare från så många olika klubbar med olika spelstilar? Borde landslagstrupperna se annorlunda ut, eller är det allt som oftast den perfekta truppen som tas ut?
Henrik Örtenvik: Det är klart att Spanien gagnas av att det ser ut som det gör. Spelarna känner varandra väldigt väl och det är en stor förklaring till varför landslaget dominerat de senaste åren.
Men vad ska Hodgson göra? Det finns två, tre givna landslagsmän i de flesta topplagen. Han får göra det bästa han kan av situationen. England har ETT VM-guld som vanns tack vare ett mål som med målkamera kanske inte ens hade godkänts. Ändå har Three Lions alltid pressen på sig att vinna, trots att spelarmaterialet aldrig imponerar särskilt mycket. Den trupp som tas ut är det minst sorgliga manskap som Hodgson hittar.
Veckans viktigaste mål
Henrik Örtenvik: Motivering och gärna länk till video om det finnes.
Veckans man, Adnan Januzaj, satte 1-2 på volley borta mot Sunderland. Två mål i debuten och tre viktiga poäng för Moyes.
Veckans viktigaste match:
Henrik Örtenvik: Eftersom det inte är någon ligamatch i helgen så måste jag säga England-Montenegro 21.00 på fredagskvällen. Tre poäng skiljer mellan ettan England och fyran Polen. En poäng skiljer mellan fredagens motståndare.
Veckans artikeltips:
Henrik Örtenvik: Dokument: Adnan Januzaj av Gustaf Granqvist
- Ricky van Wolfswinkel är den spelare i Premier League som har fått flest frisparkar (22 st) emot sig utan att bli varnad.
- Senast ett lag klarade sig kvar i högstaligan efter att endast ha plockat 1 poäng på 7 matcher var Newcastle säsongen 1999/00.
- Man Utd har fått flest gula kort av alla lag så här långt i Premier League, 17 st.
- Swansea är Premier Leagues passningssäkraste lag hittills, 87% av passningarna har hittat rätt.
- Jack Wilsheres mål den gångna helgen satte punkt för en 54 matcher lång måltorka för hans del.
Inte nog med kräftgången i ligan så tampas Milan även med problem med sina fans, eller hur man nu ska se det. I alla fall så är det ålagt en dom för Milan att spela inför tomma läktare för att lagets fans två gånger denna säsong brutit mot regeln ”territoriell diskriminering”, dvs. man har sjungit och skrikit glåpord mot andra fans för att de kommer från en annan del av landet. Är det rimligt enligt din mening att man inte ska få håna personer för att de kommer t.ex. från södra Italien, eller är det rimligt att stävja för att steget kanske inte är så långt till rent rasistiska påhopp?
Håkan Dik: Jag ser två sidor av myntet här. Dels så ser jag klubbar som hålls som gisslan av sina fans. Hur då? Jo, genom att klubben får betala ett högt pris för att en mindre skara idioter inte kan uppföra sig. På sikt drabbar det såväl klubben som de övriga fansen som faktiskt kommer för att stötta sitt lag. Här måste pamparna komma på en effektiv lösning där man bestraffar de skyldiga personerna och inte klubben i sig. Sådana här bestraffningar anser jag gör mer skada än nytta då personer som utför sånt här sällan tänker längre än till morgondan.
Den andra aspekten jag tänker på är att det är rätt av förbundet att demonstrera att man inte tillåter diskriminering. Oavsett om det handlar om nationell eller internationell diskriminering. I mina ögon tycker jag det låter lite löjligt när man ska försöka stävja territoriell diskriminering men å andra sidan är Italien ett segregerat land med tydliga skillnader mellan nord och syd. Jag gillar det inte alls och hoppas att förbundet hittar på bättre lösningar för så länge klubbarna blir kollektivt bestraffade för en mindre grupps agerande är det en förlust för samtliga parter. Oavsett vilket typ av agerande det handlar om.
Cesare Prandelli har varit tydlig med att om man inte sköter sig disciplinärt så kommer det även få konsekvenser vad gäller landslagsuttagningar. Dock så verkar han har gjort ett undantag med Mario Balotelli som han anser har sonat sitt straff i och med de tre matcher han fått vila i Serie A. Är det rätt av Prandelli att ta på sig silkesvantarna när han behandlar Super-Mario eller borde han vara mer konsekvent i sitt agerande?
Håkan Dik: Svår fråga. Eftersom Balotelli är en framtidsman för landslaget så förstår jag lite Prandellis agerande. Å andra sidan fortsätter den gode Mario att varva höga toppar med djupa dalar och så länge han gör det kan landslaget aldrig riktigt veta vart man har honom. En spelare som kan stjälpa sitt lag lika mycket som han kan hjälpa det.
Hade konkurrensen om anfallsplatserna varit lite tuffare tror jag däremot Prandelli agerat lite mer annorlunda. Dock känner han att han måste fortsätta på sin linje där han försvarat Balotelli sedan dag ett och är det något Cesare Prandelli är så är det lojal. Vilken dröm det måste vara att få ha en sådan tränare.
De senaste årens dominanter inom landslagsfotbollen, Spanien, har förlitat sig på spelare från i stort sett Barca och Real Madrid. Tror du att det blir svårare att få ihop ett italienskt landslag som hämtar spelare från så många olika klubbar med olika spelstilar? Borde landslagstrupperna se annorlunda ut, eller är det allt som oftast den perfekta truppen som tas ut?
Håkan Dik: När man är så pass dominanta som Barca och Real är det svårt för landslaget att inte ta ut andra spelare. Med facit i hand har det dessutom varit helt rätt väg att gå men ser man det ur ett längre perspektiv så ser Spaniens storhetstid ut att vara över snart. Den generation som vann EM och VM var en perfekt mix av allt och det är sällan man får möjligheten att kunna komponera ihop något sådant.
Att se Italien göra detsamma ser väldigt tveksamt ut. Dels för att vi saknar den typen av dominans i Serie A (även om Juve och Milan är kraftigt överrepresenterade) men också för att det finns många bra spelare i de lite ”mindre” klubbarna. I Italien är det inte alltid lika självklart att lämna sin klubb för att gå till någon utav toppklubbarna som i exempelvis Spanien. Prandelli gör allt som oftast rättvisa och korrekta uttagningar som jag sällan kan klaga på. Att sen bredden ser ut som den gör kan inte han göra mycket åt utan är en mer allmän frågeställning som berör hela den italienska fotbollen.
Veckans viktigaste mål
Håkan Dik: Sebastian Giovinco blev nog ett par kilo lättare efter att ha gjort sitt första mål för säsongen mot Milan. I ett avgörande skede av matchen dessutom och efter att bara ha varit på plan i några minuter. Klassmål som till och med fick nätet att rassla sönder.
Veckans viktigaste match:
Håkan Dik: Grym omgång med två kanonmatcher i Roma-Napoli och Fiorentina-Juventus. I Rom ska det bli intressant att se om Roma tappar sina första poäng för säsongen medan det i Florens alltid är derbykaraktär när den gamla damen kommer på besök. Mysigt värre.
Veckans artikeltips:
Håkan Dik: Roma är på riktigt. Roma-redaktionen fortsätter att briljera även på nätet.
- Roma är det lag i de fem stora ligorna som släppt in minst antal mål, endast 1 efter 7 omgångar.
- Gökhan Inler och Daniele De Rossi är de spelare som stått för flest passningar i Serie A så här långt, 495 st.
- Napoli är det enda lag som ännu inte har hamnat i underläge i årets Serie A.
- Juventus har hamnat i underläge i sex matcher denna säsong i Serie A och Champions League, men inte förlorat någon av dem.
- Sulley Muntaris ledningsmål mot Juventus efter 19 sekunder är det snabbaste målet i årets upplaga av Serie A.
När Radamel Falcao i somras tog flyget (eller möjligtvis en lyxyacht) till rivieran och Monaco så var det nog många som kliade sig i huvudet och undrade hur alla dessa mål som colombianen hade gjort skulle ersättas. Det verkar som om ersättaren redan fanns i laget i form av brassen Diego Costa. Med 10 mål på den inledande 8 matcherna så ser det onekligen lovande ut. Anser du att han är en värdig ersättare?
Robert Johansson:
– Ja, det är svårt att säga annat va? Costa leder skytteligan, före Messi, och har lyckats bra mycket bättre än vad många nog trott. Det enda frågetecknet kring Costa har varit hans temperament och hans attityd, och det är möjligt att vi kommer märka mer av det under säsongen, men än så länge är det nog ingen som gråter över Falcao i Madrids rödvita kvarter.
Jordi Alba kan inte delta i de kommande landskamperna och ersättaren till honom är en debutant från Sevilla. Alberto Moreno heter nykomlingen och jag undrar vad du har ett berätta om honom? Är han värd att få en chans i landslaget?
Robert Johansson:
– Personligen hoppas jag mycket på Nacho Monreal i landslaget, och det är möjligt han kommer få chansen före Moreno, men hans sparsamma speltid i Arsenal kanske sätter stopp. Alberto Moreno har gjort ett bra jobb både i moderklubben Sevilla och i spanska U21-landslaget och är helt klart värd chansen i A-landslaget också. Moreno är fysiskt stark och bra tekniskt vilket gör det svårt att både passera honom och ta av honom bollen. Vicente del Bosque gör ett bra jobb med att slussa in yngre förmågor i landslaget och eftersom Moreno inlett säsongen strålande ska han också vara med att spela VM-platsen till Spanien.
De senaste årens dominanter inom landslagsfotbollen, Spanien, har förlitat sig på spelare från i stort sett Barca och Real Madrid. Tror du att det spanska landslaget har dragit stor nytta av att men inte behövt integrera spelare som kommer från många olika klubbar med många olika spelstilar?
Robert Johansson:
– Ja och nej. Det är ju allmänt känt att Spanien byggt sin storhetstid på Barcelonas spel allena. Annat var det under 90-talet, då det var döden att så många spelare kom från de två stora klubbarna. Rivaliteten dem emellan skapade en negativ spiral som gjorde att landslaget ofta präglades av interna bråk och uteblivna resultat. På den tiden var det spelare från Athletic Bilbao, Deportivo eller Valencia som fick vara en balans för att näst intill möjliggöra spel. I dagens landslag är det också många spelare från Barcelona och Real Madrid, men nu håller de ihop bättre, och spelare från andra klubbar finns det också gott om. Landslag ända ner på pojknivå spelar samma typ av spel och väldigt sällan behöver förbundskaptenerna tänka på att integrera spelare eftersom de flesta spelat landskamper på någon nivå tidigare. Real Madridspelarna har inga problem att spela likt Barcelona och så vidare, och grunden sätts alltså redan på pojknivå, därför finns det inga problem med spelare som är vana andra stilar.
Veckans viktigaste mål
Robert Johansson:
– Oriol Rieras 0-1 för Osasuna borta mot Málaga. Målet gav Pamplonalaget en minst sagt nödvändig seger och förde dem upp en bit från bottenträsket. En nollpoängare och Osasuna hade fastnat i botten, nu får de istället lite andrum.
Veckans viktigaste match:
Robert Johansson:
– Nu är det landslagsuppehåll och inga ligamatcher i Primeran. Därför är valet enkelt. Spanien - Georgien på tisdag. Matchen som avslutar VM-kvalet och som möjliggör firandet över en säkrad VM-plats- Spanien kommer spela i Brasilien till sommaren, något annat är otänkbart.
Veckans artikeltips:
Robert Johansson:
– När vi ändå är inne på Diego Costa. Brassen är på väg att bli spanjor och kan komma att spela VM på hemmaplan iklädd röd tröja. Mer om det här.
- ”Jag är den bästa tränaren Real Madrid haft genom tiderna” – José Mourinho har i vanlig ordning en klar åsikt.
- Messi sköt sju skott på mål mot Valencia, den högsta noteringen för en enskild spelare i en match denna säsong i La Liga.
- Föga förvånande så har Xavi i Barcelona varit den spelare som slagit flest passningar hittills i en enda match, 150, varav 142 gick till rätt adress.
- Ivan Rakitic och Kevin Gameiro har stått för 61% av Sevillas mål denna säsong.
- Diego Costa har gjort Atléticos sex senaste mål i ligan och han har nu gjort lika mål i ligan som han mäktade med totalt både säsongen 2011/12 och 2012/13.
- Under Diego Simeones ledning så har Atlético vunnit 13 av 13 matcher som man haft en 1-0 ledning med sig in till paus i.
Det (nästan) konstant underpresterande HSV har fått en ny tränare. Det är holländaren Bert van Marwijk som skall försöka vända den negativa trend klubben befinner sig i och leda dem till en tabellposition som lite bättre motsvarar deras ambitioner. Tror du att de har hittat rätt med sitt tränarval den här gången?
Andreas Holm: Hela situationen är ny för Bert van Marwijk som på länge inte haft ett jobb där han behövt rädda ett lag ur kris. Han har åtminstone fått en drömstart med oavgjort borta mot Frankfurt och seger med 5-0 borta mot Nürnberg, men framför allt verkar laget ha fått ny luft efter att Thorsten Fink lämnat omklädningsrummet.
Det tyska landslaget har de senaste åren inte direkt haft några problem att fylla en trupp (eller två) med talangfulla spelare. En position som verkar vara svår att hitta ett perfekt alternativ till är vänsterbacken. Vem vill du se på den positionen både vad gäller på kort sikt och om vi tittar lite längre fram i tiden?
Andreas Holm: Jag håller ju Marcel Schmelzer högt, som en av mina personliga favoriter, men som du påpekar det tyska landslaget starkare på alla andra positioner än vänsterbacken. Marcell Jansen startar där mot Irland och tidigare har bland andra Benedikt Höwedes testat på positionen, men det är klent med bra alternativ här. Det bästa namnet i mitt tycke är Dennis Aogo, även om denne kanske bäst gör sig som vänstermittfältare.
De senaste årens dominanter inom landslagsfotbollen, Spanien, har förlitat sig på spelare från i stort sett Barca och Real Madrid. Tror du att det blir svårare att få ihop ett tyskt landslag som hämtar spelare från så många olika klubbar med olika spelstilar? Borde landslagstrupperna se annorlunda ut, eller är det allt som oftast den perfekta truppen som tas ut?
Andreas Holm: Det är klart att det är en fördel spelmässigt att ha en hög av spelare från samma klubbar, och från liknande spelsystem. Samtidigt blir det nog lätt gruppuppdelningar vid sidan av plan, vilket motverkar sammanhållningen. Vad gäller Tysklands landslagstrupp är det svårt att kritisera uttagningen bortsett från den alltid omtalade Stefan Kießling ständigt petas. Men det finns namn som Kevin Volland och andra yngre förmågor som inom kort bör ges chansen på allvar även i A-landslaget.
Veckans viktigaste mål: Karim Bellarabi 1-0 (v Wolfsburg)
Andreas Holm: Eintracht Braunschweig vann sin första match i Bundesliga på 28 år. Detta i derbyt mot Wolfsburg och målskytten var Leverkusen-lånet Karim Bellarabi. Riktigt vackert dessutom. .
Veckans viktigaste match: Sverige – Tyskland, tisdag 15 oktober 20:45, TV4
Andreas Holm: Svårt att framhäva något annat än VM-kval. Matchen mot Sverige kittlar lite högre än den mot Irland.
Veckans artikeltips: Det går som smort för Leverkusen
- Hamburg är tillsammans med Barcelona det lag som har flest olika målskyttar så här långt i de fem stora ligorna, 10 st.
- Mesut Özil är den spelare som stått för flest passningar i det europeiska VM-kvalet, 766 st.
- Tyskland har i sina sju senaste landskamper gjort minst 3 mål per match.
- Franck Ribéry är den spelare som försökt sig på flest antal dribblingar både i Champions League och Bundesliga.
- Borussia Dortmund har skjutit totalt 191 skott så här långt, vilket är flest av alla lag i de stora ligorna.
Monaco får ursäkta, men den hetaste matchen för säsongen för PSG är fortfarande Le Classique-matcherna mot Marseille. Säsongens första gick av stapeln i helgen och PSG tog en mycket meriterande seger på bortaplan. Vad är det viktigaste vi tar med oss från den här matchen?
John Cederblad: Vi understryker – igen – att Laurent Blanc på rekordtid gjort ett spelförande 4-3-3-lag av PSG, efter Ancelottis mer diffusa idéer om hur bollen ska kontras i mål. Paris är nu svårslagna även när de inte är på topp och även när de är en man kort i en timme.
Och så noterar vi att bra domare – för Clément Turpin är en sådan – kan ha riktigt usla dagar på jobbet. Synd bara att det skulle vara en sådan i söndags.
Trots försök att komma undan så verkar nu de franska idrottsklubbarna kunna glömma att de ska komma undan 75%-skatten som skall införas för höginkomsttagare i Frankrike. Hur tror du det kommer påverka den franska fotbollen generellt och de högspenderande PSG och Monaco i synnerhet?
John Cederblad: Monaco var aldrig i fara, då man inte skattar i Frankrike, vilket naturligtvis sticker i ögonen på övriga klubbar. Visst kommer PSG att drabbas hårdast sett till summan man får betala. Att det riskerar att gå i konkurs är det få som tror.
Men det är stökigt värre kring extraskatten som ska tas ut under två år, 2013 och 2014. Utspel efter utspel från ligan, staten och klubbar läggs på varandra. Efter att ligaförbundet hävdat att flera storklubbar kan tvingas stänga butiken inom kort så har regeringen kontrat med ett förslag som gör att skatten aldrig får bli högre än fem procent av klubbens omsättning.
Räkna med att sista ordet inte är sagt.
De senaste årens dominanter inom landslagsfotbollen, Spanien, har förlitat sig på spelare från i stort sett Barca och Real Madrid. Tror du att det blir svårare att få ihop ett franskt landslag som hämtar spelare från så många olika klubbar med olika spelstilar? Borde landslagstrupperna se annorlunda ut, eller är det allt som oftast den perfekta truppen som tas ut?
John Cederblad: Den perfekta truppen var det länge sedan Frankrike hade, men av andra anledningar. Det är bara att gratulera spansk landslagsfotboll till att man har möjligheten att använda ett samspelt lag. Om det är bra för klubbfotbollen med två så dominerande lag är en annan femma. Frankrike ser nu ut att riskera samma situation inom något år. Tyvärr kommer Les Bleus inte att dra nytta av det då PSG egentligen bara har en ordinarie fransman i startelvan nu. Monaco är något bättre med tre, fyra stycken.
Klart att det blir svårare för ett land som Frankrike, men det är knappast något vi kan göra någonting åt. Just nu finns inget enskilt lag där Deschamps kan kliva in och plocka in en ordentlig stomme till Les Bleus.
Veckans viktigaste mål Filip Djordjevic (Nantes) 1-0 v. Evian
John Cederblad: Det rasade in hela 33 mål i senaste omgången men vi saknade den där riktiga pärlan. Djordjevic volley hade dock inte ens självaste Zlatan skämts för.
Veckans viktigaste match: Frankrike – Australien, fredagen den 11 oktober klockan 21.00, C More Sport
John Cederblad: Frankrike är i princip redan klara för playoff och tisdagens avslutande kvalmatch mot Finland verkar inte sändas i svensk tv. Den här veckan finns det bara en träningsmatch mot Australien på agendan. Kanske något att vila ögonen på för de nervsvaga som inte pallar med svenska rysaren på Friends Arena?
Veckans artikeltips: PSG vände och vann i Marseille
- ”Vad heter han, Whyness?” – Zlatan svarar på kritiken från Uli Hoeness på sitt karaktäristiska sätt.
- Lavezzi fällde hårt arbetande kameraman efter Le Classique. Många fick sig ett gott skratt. Lika många tyckte det var respektlöst och spelaren själv bad till slut om ursäkt.
- Hugo Lloris är den franske målvakt som gjort flest landskamper (50) näst efter Fabien Barthez (87).
- Matchen mot Australien blir den första landskampen Frankrike spelar på Parc des Princes sedan 2007.
- Marco Verrattis 525 lyckade passningar gör honom till ledare i den statistiken i Ligue 1 så här långt.
- 26 hemmamål i den senaste omgången av Ligue 1 är den högsta noteringen sedan 2005/06.
- Laurent Blanc har tagit 21 poäng på sina 9 första matcher i PSG, därmed två fler än Ancelotti hade gjort vid samma tidpunkt ifjol.