Lagbanner
2020-12-12 20:45

Lazio - Hellas Verona

Inför Lazio - Verona

Inför Lazio - Verona

Serie A:s 11:e omgång spelas under helgen. Verona åker ner till Rom för att gästa Olimpico på lördag klockan 20:45.

Lazio kommer till matchen efter att i veckan kvalat till åttondelsfinalerna i Champions League. Ett historiskt ögonblick, med tanke på att det var tjugo år senast. Målet är nu att fokusera på ligan och komma tillbaka på vinnarspåret, speciellt hemma i Rom där Lazio endast vunnit en match på fem spelade. Verona har endast en poäng mindre än Lazio, och förlusten mot Cagliari i Coppa Italia innebär att Jurics lag endast kommer ha Serie A att tänka på. Senast spelade Verona 1-1 hemma mot just Cagliari, och är nu ute efter tredje raka matchen utan förlust.

Lazio
Lazios framgångar i gruppspelet i Champions League har haft negativ påverkan på prestationerna i Serie A. Man lyckades förra året att plocka poäng i 21 raka matcher (!), men inledningen av årets Serie A har inte varit lika bra. Lazio har speciellt svårt att briljera hemma på Olimpico, där man endast vunnit en gång i år (Lazio Bologna 2-1); utöver det har man spelat oavgjort mot Inter och Juventus, och förlorat mot Atalanta samt Udinese. Lazio har på dessa fem matcher nätat 5 gånger, och släppt in 10 mål. Endast för tre lag ser den statistiken sämre ut än Lazios.

Lazio blev obesegrade i Champions League gruppen, men har alltid släppt in mål på hemmaplan. Man har endast haft två stycken clean sheet, borta mot Cagliari och Crotone. Statistiken ser lite bättre ut för anfallet: Lazio har gjort mål i alla matcher man spelat hittills, förutom borta mot Sampdoria i oktober. Leadern är utan tvekan Immobile, som redan gjort sex stycken mål i Serie A och som mot Brugge i tisdags gjorde mål i nionde raka matchen - och slagit Fulvio Bernardinis gamla rekord. 

Verona
Verona är ett av de lagen som briljerat mest hittills i Serie A. Det har även lossnat för laget borta från Verona, då man senast man spelade borta vann med 0-2 i Bergamo mot Atalanta. Milan och Juventus har bara spelat 1-1 mot Verona, medans i första omgången vann man med 0-3 mot Roma (ej på planen dock). Senast Verona förlorade borta var mot Parma den 4:e oktober.

Efter tio spelade matcher registrerar Verona Serie A:s bästa försvar (tillsammans med Juventus), med endast 8 insläppta mål. Verona har även lyckats med att hålla nollan i fyra matcher redan. Till skillnad från Lazio har Verona lite bekymmer framåt, då man endast gjort 13 mål (sämst bland de första tio lagen i tabellen). Barak med 3 mål är spelaren som gjort flest mål i Verona hittills.

Förmodade startelvor
Lazio kommer till mötet med endast två stycken spelare med i skadelistan, Lulic samt Muriqi. Dock kommer kanske Inzaghi att vila några tyngre pjäser efter matchen i Champions League i tisdags. Strakosha kommer förmodligen att vakta Lazios bur från start. Albaniern skulle kunna låta Reina vila en omgång; spanjoren var inte felfri mot Brugge, men Inzaghi verkar tro mer på honom från vad man har kunnat se sålänge. Felipe, Radu och Acerbi kommer med störtst sannoklikhet att bilda mittbackslinjen; Patric är tillbaka men inte han är inte hundra än och kommer förmodligen starta på bänken. Lazzari kommer att agera på högerkanten medans Fares kommer att ge Marusic lite vila och agera på vänstra kanten. När det kommer till mittfältet är Leiva ett gult kort från avstängning men kommer förmodligen få starta i alla fall, med Cataldi som är redo att hoppa in i andra halvleken. Luis Alberto var inte med på lagets sista träning och kommer kanske att göra plats åt Akpa Akpro. Immobile på topp, tillsammans med antingen Correa eller Caicedo.

Juric har inte heller hela truppen tillgänglig. Ruegg och Kalinic är out, Gunter och Benassi är oklara än men kommer kanske kunna vara med truppen som åker ned till Rom. Juric kommer ställa upp med en 3-4-2-1 uppställning. Silvestri är målvakten, den avstängde backen Ceccherini kommer förmodligen att ersättas med Lovato. Dawidowicz och Magnani kompletterar backlinjen. Veloso och Tameze kommer att agera innermittfältare, med Faraoni och Lazovic på kanterna. Barak och Zaccagni kommer att spela bakom Di Carmine. 

Statistik
Lazio-Verona har spelats 63 gånger. Lazio har vunnit 25 gånger, medans Verona har vunnit 18 av dessa matcher. Om man endast räknar matcherna som spelats på Olimpico har dock Lazio vunnit 19 och förlorat 3 (av 32 totalt). Tio matcher har alltså slutat oavgjort, senast förra säsongen (0-0). Veronas senast vinst på Olimpico var år 1984/1985, matchen slutade 0-1 och ett självmål av Podavini gav Verona vinsten.

Lazio har vunnit 6 av de senaste 7 matcher mot Verona, lika många vinster som i senaste 16 matcher (6 kryss och 4 förluster). Sedan en vinst är värd tre poäng i Serie A, har Lazio tagit hem 23 poäng av 27 möjliga hemma mot Verona. I samma period har Lazio gjort 30 mål (3.3 per match), och det är bästa snittet mot lag som man mött minst 3 gånger hemma senast 1994/1995. 

Lazio har hittills släppt in 17 mål, det var säsongen 1992/1993 man gjorde sämre (då man släppte in 18 mål).

Verona har släppt in 8 mål så länge, exakt lika många som förra året. Verona har endast gjort bättre året de vann scudetto 1984/1985, då man släppte in 4 mål.

Verona vann sista bortamatchen mot Atalanta, laget har inte vunnit två raka bortamatcher sedan 2014 i Serie A. 

Å en sidan är Verona enda av två lag som inte tagit hem några poäng efter att ha släppt in första målet, å andra sidan har inte Lazio förlorat några poäng efter att ha gjort första målet.

Zaccagni har nu gjort mål i två raka matcher. Enda spelaren i Verona att göra mål i tre matcher i rad utan straffar var Morfeo år 2000.

Det är första gången i historien som matchen spelas en lördagskväll.

 

Niklas Tellininiklas.tellini@gmail.com2020-12-12 11:38:37
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party