Lagbanner
Backspegeln (Del 4): Fasta situationer, avbytarna och avslutningen

Backspegeln (Del 4): Fasta situationer, avbytarna och avslutningen

Gästkrönikören Kevin Nilsson ger sin syn på den vinnande säsongen 2022/2023.

Fasta situationer:
Något som det har pratats för lite om är hur skickliga Napoli har varit på fasta situationer. Med starka huvudspelare som Kim, Osihmen, Di Lorenzo med mera har man presterat väldigt bra både offensivt och deffensivt. Under säsongen gjorde man 22 mål på fasta
situationer, där 15 stycken gjordes via hörnor, medan man bara släppte in 3 stycken totalt. På offensiva hörnor har man haft en del olika varianter, tex ibland så tömde man nästan hela straffområdet på spelare och placerade dom istället utanför. Detta skapade en stor yta där Spalleti vill att sina spelare ska attackera och detta skapar en stort momentum och visade sig svårt att försvara. Napoli använde sig också ofta utav korta hörnor under säsongen. När motståndaren inte ville gå ut och pressa med två spelare, valde man att rulla igång den. När det kommer till deffensiva hörnor använde sig Napoli utanv en blandning av zon och man/man. Man skapade en barriär av 4-5 spelare runt målvakt och första stolpen som alla hade sin zon att skydda. Medan man även hade 2-3 spelare som markerade man/man och tog upp moståndarnas löpningar. Detta skifta såklart i antal spelare osv beroende på moståndarna.




Defensiva frisparkar använde man ofta en hybrid lösning i vart man placerade sin linje. Ofta väljer försvars linjen att stå väldigt högt vilket skapar en stor yta för moståndarna att löpa in på och det är en yta som kan vara svår att försvara men lättare att attacker. Den andra varianten är att ställa försvarslinjen lågt. Napoli valde en mer mitt emelland variant där man positionera sig tillräckligt djupt för att minska ytan mellan försvarslinjen och målvakten, men samtidigt ge tillräcklig yta för målvakten att kunna komma ut och attackera bollen. Den svaga ytan under säsongen var den bakre ytan där man släppte in sina mål.



Fasta siuationer är fortsatt en underskattad del av dagens fotboll och därför kändes det viktigt att belysa den här också.

Avbytarna:
Under den gångna säsongen har Napoli fungerade som ett kollektiv mycket bättre. Spelarbyten har inte försämrat laget avsevärt utan ofta istället inneburit fler dimensioner till sitt spel. Även om startelvan har varit i stort sett intakt. Så har spelare från bänken bidragit
med avgörande prestationer under säsongen. Framförallt Politano, Raspadori, Elmas, Simeone och Ndombele.

Avslutningsvis:
Detta var en säsong jag aldrig trodde jag skulle få uppleva och jag ska som sagt inte försöka sätta ord på upplevelsen för det kan andra beskriva så mycket bättre. Men jag vill att ni ska förstå att Napoli inte bara vann scudetton, utan dom gjorde det genom att spela en
fantastiskt vacker och effektiv fotboll. Det skulle krävas något extra speciellt för att bryta den långa förbannelsen och det var precis det vi fick uppleva denna säsongen. Spalletis fotboll har tydliga principer och genom förståelsen för principerna blir metoderna många. Men den som försöker många metoder utan att förstå principerna kommer inte lyckas.

Hoppas ni tyckte om texten, all feedback är välkommen!
Kevin Nilsson

Vi på Napoliredaktionen vill tacka Kevin för denna utförliga och mycket ambitiösa analys av guldsäsongen 2022/2023. Hans bidrag till supporterskapet är både lärorikt och väldigt inspirerade. Tack Kevin!/Napolired.

Redaktionen2023-08-17 12:00:00
Author

Fler artiklar om Napoli