Bologna 0-1 Napoli: Osimhen-feber

Napolis rekordvärvning blev matchvinnare i en hyfsat jämn tillställning.

Det blev i stort sett bästa möjliga elva från Gattuso, vilket vittnar om att det är ligan som är prio ett i år.
Napoli inledde matchen trevande, med ett hyfsat lågt bolltempo vilket gav Bologna chansen att stå rätt i defensiven. Successivt arbetade man sig in i matchen, särskilt genom Chucky Lozano som gjorde det otroligt bra ute på sin högerkant. Till slut skulle det även ge utdelning då ett inlägg nådde Osimhen vid den bortre stolpen och den här gången var avslutet välplacerat. 0-1  på nick efter drygt 20 minuter.

Efter målet fortsatte Napoli att hålla i bollen men hade svårt för att skapa några riktigt heta målchanser. Passningsspelet var lite för trubbigt och framförallt kan man kanske önska mer ifrån Fabián. Spanjoren har en fin fot, men väljer lite väl ofta att sprida bollen ut mot kanterna istället för att slå djupledsbollar centralt. Bäst chans att utöka fick nog Insigne, men hans avslut på en touch från straffområdesgränsen seglade ett par meter över Skorupskis ribba.

Till slut fick dock Napoli in ett till mål. På en fast situation seglar bollen mot Osimhen, som dras ned av en Bolognaspelare. Bollen hamnar istället hos Koulibaly, som trots grov tröjdragning lyckas plöja in bollen i mål med ett kraftfullt avslut. Istället för att godkänna målet VAR-granskas det och döms bort - bollen tog nämligen på Osimhens hand när den studsade ner i straffområdet. VAR liknar närmast en parodi numera, när man i en och samma situation väljer att bortse från två-tre regelbrott som hade kunnat betyda straffspark för att istället välja att se en hands. När det är så här svårt att dra gränser, så här icke-binärt, gör man sig snarare en otjänst genom att pausa spelet för att döma precis lika kontroversiella domslut som tidigare.

Efter den uteblivna utökningen får Bologna ny energi, och i slutet av matchen är det närmre 1-1 än 0-2. Ospina får producera ett par fina räddningar på avslut från bl.a. Palacio innan domaren till slut sätter pipan i munnen och blåser av. Tre poäng till Napoli som gör 70 bra minuter och 20 dåliga, men framförallt skönt att se Osimhen i målprotokollet igen. Som han behövde det!

Nu tar vi landslagsuppehåll och håller tummarna för att ingen åker på COVID, för om två veckor är det match mot Milan som väntar.