Lagbanner
2020-10-25 15:00

Benevento - Napoli

Inför Benevento - Napoli: Sydmöte på Ciro Vigorito

Inför Benevento - Napoli: Sydmöte på Ciro Vigorito

Det är lillebror mot storebror i ett möte mellan Kampaniens (just nu) största fotbollsklubbar, då Napoli tar bussen några mil inåt landet till Benevento.

Benevento, en liten stad inåt landet några mil från Neapel, är inte direkt känt som en fotbollsmetropol. Snarare är det häxorna (Benevento är Italiens svar på Blåkulla) som satt staden på kartan och även gett smeknamn och logotyp till stadens fotbollslag - Benevento Calcio, Le Strege.

Nej, Benevento är inte i närheten av SSC Napoli i storhet och stjärnglans. Knappt är det ens så att vi kan kalla de gulröda för Kampaniens näst största klubb, den titeln hör nog hemma hos antingen Avellino eller möjligtvis Salernitana. Vi minns nog alla Beneventos debutsäsong i Serie A 17/18, då de knappt plockade en enda poäng på hela hösten och drattade tillbaka ner i Serie B med huvudet före.

Skillnaden mellan de andra mindre klubbarna i Kampanien och Benevento är dock att den sistnämnda verkar vara en otroligt välskött förening. Medans Salernitana harvat runt i B och C sedan millenieskiftet och Avellino konkat och börjat om i Serie D har Vigorito-familjen sakta men säkert byggt något bra uppe i kullarna. Först med Ciro Vigorito som president, energi-magnaten som sedermera fick stadion döpt efter sig, och nu med lillebror Oreste vid rodret.

Det är värt att nämna det faktum att senast klubben var i Serie A så hade man gått direkt från C på två år med back-to-back-uppflyttningar. Truppen var inte mogen för "il calcio che conta" och det märktes på resultaten. Den som tror att något liknande kommer ske denna säsong är verkligen fel ute, för av de tre nykomlingarna i år så är det utan tvekan Benevento som rustat bäst. Eller vad sägs om en anfallskvartett med Lapadula, Caprari, Iago Falque och lillebror Roberto Insigne? Bakåt i planen är det minst lika bra, då man förstärkt med erfarna rävar som Artur Ionita och Kamil Glik (evigt underskattad). Faktiskt har man byggt truppen så bra att gamle Napoli-legenden tillika lagkaptenen Christian "SuperBike" Maggio numera är petad till bänken.

Det hela blir ju inte direkt sämre av att de har Pippo Inzaghi på tränarbänken.

Ja, Benevento är nog i Serie A för att stanna och skönt är väl det. Vi behöver lite mer representanter för södra delarna av stöveln nu när de sicilianska bjässarna tagit hissen ner till gärdsgårdsligorna. Vad kan man då önska sig av morgondagens match? Framförallt lite eldighet - Napoli och Benvento har ingen speciell sportslig relation med varandra då man spenderat de senaste hundra åren på helt olika sidor om fotbollspyramiden. Det vore väl kul om en sådan kunde börja byggas, så att vi kan få lite mer hetta i det hela.

Därför är det ju oerhört trist att situationen är som den är, utan publik på plats. Det var folkfest på både Ciro Vigorito och San Paolo sist det begav sig. Men men, det är som det är i Dessa Tider.

Senaste två mötena slutade såklart i Napoli-vinster men det är inte säkert att det blir lika lätt imorgon. Benevento må ha torskat senast mot Roma på Olimpico men för oss som såg matchen är det uppenbart att 5-2 var något missvisande. Benevento var det klart bättre laget i perioder och kunde ha fått med sig poäng. Lägg till att Napoli kan bli utan Gattuso som har feber (negativ för Covid) och detta kan bli tajt.

Så - fullt fokus nu. Några vinster till i rad så kanske det här kan bli en riktigt rolig säsong.

Probabili formazioni enl. den rosa Milano-blaskan:

Napoli (4-2-3-1):
Ospina; Di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Hysaj; Lobotka, Bakayoko; Politano, Petagna, Lozano; OSIMHEN.

Uppe i norr tror man alltså att Lobotka startar men det får ses som osannolikt, han fick chansen mot Alkmaar i veckan och sjabblade bort den. Troligtvis (förhoppningsvis) får vi se Napolis bäste spelare aka Gud aka DIEGO DEMME från start. Framåt tror man på start för Petflaskan och kul vore väl det, han förtjänar att få luftas och Mertens behöver vila. Insigne kom nyss tillbaka från hamstring-skada och lär inte starta men med Politano och Lozano i toppform känns det ändå okej.

Benevento (4-3-2-1):
Montipó; Maggio, Glik, Caldirola, Letizia; Ionita, Schiattarella, Dabo; Insigne, Caprari, Lapadula.

Som sagt, många erfarna spelare och absolut ett lag som med lite tur ska kunna tävla om topp 10 i ligan. Ska bli kul att se lillebror Insigne som tillhörde Napoli under många år men aldrig riktigt kom upp i nivå. Var dock tongivande i Serie B för Benevento så vi hoppas såklart att han kan färga i högstaserien i år.

Avspark: 15.00
Domare: Doveri
Tips: 2-3, hattrick Osimhen

Edin Bajramovic2020-10-24 20:14:00
Author

Fler artiklar om Napoli