Lagbanner
2021-04-07 18:45

Juventus - Napoli

Inför juventus-Napoli

Inför juventus-Napoli

Kvällens viktigaste match går inte av stapeln 21:00 och den är inte i Champions League. Nej, istället tar David upp kampen mot Goliat i de dimmiga bergen i Piemonte. Juventus är givetvis motståndaren, och länge sedan var det Napoli fick en sådan chans att sticka till kniven i hjärtat på den eviga ärkefienden.

De brukar kallas gobbi. Vare sig det är för antalet bucklor de genom åren tvingats släpa runt på eller udda tröjkonstruktioner i tidigare år så är dagens juventus ett lag av puckelryggar av en helt annan anledning. Hela säsongen har egentligen visat att detta juventus bara är en skugga av sitt forna jag, där denna skugga sedan uttåget ur Champions League bara vuxit sig större. Så när de vitsvarta nu tar emot Napoli är maktbalansen inte den av tidigare år, åtminstone inte för tillfället. Länge sedan var det som Napoli gick in i ett möte mot juventus med lika förutsättningar, där vissa till och med vill få det till ett favoritskap. Sedan Napolis likartade uttåg ur systerturneringen Europa League har resultaten snarare gått i positiv riktning, med de viktiga moralstärkande segrarna mot Roma och Milan som främsta triumfer. 

De positiva beskeden fortsätter även i Napolis riktning då Kalidou Koulibaly och Diego Demme åter är spelbara. Mittbacksgeneralen har, tillsammans med flertalet andra spelare i truppen, visat den där gamla toppformen som varit så länge saknad. Tillsammans med en Insigne som befinner sig i samma form har Napoli de där extra essen i rockärmen som definitivt kommer att behövas om vi hoppas få med oss några poäng från Turin. För även om resultaten på senare tid varit positiva, så har spelet periodvis lämnat mycket att önska, något som vi så sent som i senaste matchen mot Crotone fick tydligt bevisat för oss. Utöver Koulibaly är även Demme tillbaka i spel, som enligt undertecknad är minst lika viktigt som Koulibalys ritorno till startelvan. Demme är det defensiva ankare på mittfältet som spelar det till synes enkla spelet, och som även har förmågan att täcka upp defensivt, något som kommer väl till hands när spelaren bredvid heter Fabian Ruiz. En Jorginho light, om du så vill.

Vad kommer juventus in med för förutsättningar då? Jo, som ovan nämnt har formen sedan uttåget ur Champions League haft en negativ påverkan på laget, snarare än effekten av ett positivt "wake up call". Laget kommer ikväll inte bara inträda gräsmattan med en dålig form och ett knackigt spel, de beträder den även utan spelare som Bonucci, Demiral och Bernardeschi. Lägg därtill det som i mediaspråk kan kallas en skandal, då syftandes på några av spelarna i truppens brytande av Corona-regler, och förutsättningarna ser från ljusblått håll ut att vara ganska bra. Kulusevski ser inte ut att komma till start, utan får inleda på bänken efter en serie dåliga matcher, som senast slutade i bjudningen till Torinos 2-1 mål i Derby Della Mole.

Hur matchbilden kommer se ut tror jag likt det förväntade resultatet kommer vara, ovisst. Juventus kan nog förväntas ha mer boll, men om de likt senaste matchen sedan inte lyckas göra ett dyft av den återstår att se. Nej, spelet kommer inte vara det som ger något av lagen övertaget ikväll, utan avgörandet ser jag komma från de spelarnas individuella prestationer. Juventus må ha Ronaldo och en Chiesa i ständigt uppåtgående form, men då är det skönt att nu kunna skriva att Napoli har detsamma, med förhoppningen om att Insigne ikväll kliver fram och leder laget likt den kapten han är och likt han har gjort i de senaste matcherna mot de vitsvarta. Visst, den något slitna klyschan som oftast dras upp i fotbollssammanhang när man pratar om storlag tåls att upprepas. Juventus är i detta fall fortfarande juventus, och om laget ikväll lyckas sno med sig vinsten kommer jag varken vara bedrövad eller förvånad. För det är Napoli som kommer in i detta möte utan press, och det är bara Napoli som kan sägas vara nöjda med ett kryss ikväll.

Så, vad som under tidigare säsonger oftast varit ett möte mellan två titelutmanare, med ett Napoli som varit den främsta kandidaten till att peta ned juve från tronen, är detta år ett minne blott. Vad som tidigare var ett möte om scudetton är nu ett möte om Champions League. Napoli har ingen Scudetto-tron att peta ned juventus från ikväll, utan får istället nöja sig med möjligheten att peta ned de vitsvarta till Europa League istället. Och det, det är en sak så god som någon om du frågar mig. 


Förväntade startelvor

juventus (4-4-2): Szczesny: Cuadrado, De Ligt, Chiellini, Danilo; McKennie, Arthur, Bentancur, Chiesa; Morata, Ronaldo

Napoli (4-3-3): Meret; Di Lorenzo, Rrahmani, Koulibaly, Hysaj; Ruiz, Demme, Zielinski; Lozano, Mertens, Insigne


Avspark 18:45, Allianz Stadium

Clarence Thunberg2021-04-07 14:46:09
Author

Fler artiklar om Napoli